Zakopane in Krakow z okolico

 

1. dan
Slovenija – Piestany – Podbile – Zakopane
Odhod avtobusa pred polnočjo iz Slovenije in prestop meje z Avstrijo ter nadaljevanje vožnje proti Bratislavi in naprej do slovaškega zdraviliškega kraja Pieštany, kjer bo prvi daljši postanek in nato v etnografski vasici Podbiel v dolini reke Orave. Sledi prestop meje na Poljsko, na mejnem prehodu Suha Hora, kjer se bomo znašli v objemu Visokih Tater in se srečali s slikovito dediščino lesenih poljskih vasi, kakršni sta Chocholow in Witow. Na Krzeptowkach bomo vstopili v čudovito cerkev, ki so jo verni Poljaki posvetili Fatimski Mariji in jo podarili svojemu papežu Janezu Pavlu II., ki jo je prišel osebno blagosloviti 1997 leta. Pozno popoldan prihod v Zakopane, kjer si bomo ogledali slavno zimsko športno središče, ki nas bo očaralo zaradi prijetnega vzdušja in svojstvenega izgleda zakopanskega gradbenega stila. Sledi namestitev v hotelu, večerja in nočitev.
2. dan
Zakopane – Krakow
Po zajtrku se bomo poslovili od sveta Visokih Tater in se spustili proti krakovski kotlini v Krakow. Naš prvi postanek bo v Wieliczki, kjer se bomo spustili v rudniške rove najstarejšega evropskega rudnika kamene soli, ki je sedaj muzejsko urejen. Presenetil nas bo s številnimi dvoranami, skulpturami in celo s podzemsko katedralo, ki je vsa vklesana v sklade zelenkaste kamene soli. Po ogledu bomo nadaljevali do prestižne stare prestolnice kraljeve Poljske, ki nas bo s svojimi kulturnimi zakladi presenečala na vsakem koraku. Odpravili se bomo na Wawel in vstopili v Katedralo, kjer je množica grobnic najpomembnejših poljskih kraljev in kraljic, pa tudi drugih velikanov poljske preteklosti, kot so krakovski škof in prvi poljski svetnik Sv. Stanislav, največja poljska poeta A. Mickiewicz in J. Slowaczki, pa tudi narodna heroja T. Kosciuszko in J. Pilsudski. Povzpeli se bomo tudi na Sigismundov zvonik, kjer visi največji poljski zvon s težo 11 ton, sam »Zygmunt« pa nudi veličastno panoramo po strehah Krakova. Po ogledih na Wawelu sledi ogled mestnega središča, od srednjeveških mestnih vrat Barbacan na Planty ter dalje po ulicah Florianska in Grodska, do trga Rinek Glowni, ki je največji evropski srednjeveški mestni trg z znamenito cehovsko trgovsko hišo Sukiennice, ki nas bo s svojo bogato ponudbo gotovo zvabila med svoje stojnice. Ogledali si bomo tudi Marijino katedralo s 500 let starim oltarjem, ob polni uri pa bomo iz njenega zvonika slišali trobentača, ki bo zaigral žalostno melodijo, ki se bo na sredi prekinila. O tem bomo poslušali zanimivo zgodbo. Nekaj prostega časa za počitek v kateri izmed kavarn ali za nakupovanje spominkov, nato pa po želji nadaljevanje ogledov židovskega dela mesta Kazimerz in kraja, kjer so snemali znameniti Spielbergov film »Šindlerjev seznam«. Večerja v tipični poljski restavraciji in nočitev.
3. dan
Krakow – Auschwitz – Wadowice – Slovenija
Po zajtrku se bomo počasi odpravili proti domu, vendar bomo napravili postanek še za ogled nacističnih taborišč Auschwith in Birkenau (Unecso), kjer se je izvajal genocid nad Židi in drugimi ljudmi 27-ih narodnosti Evrope, v letih 1940-45, v najbolj temačnih in dramatičnih razmerah. Obiskali bomo tudi Blok 17, v katerem so bili zaprti slovenski interniranci. Po ogledu obeh muzejsko urejenih taborišč se bomo napotili v Wadovice, kjer si bomo pogledali rojstni kraj priljubljenega poljskega papeža Janeza Pavla II., nato pa nas bo vodila pot le še proti domu, kamor bomo prispeli v poznih nočnih urah oz. v zgodnjih jutranjih urah naslednjega dne.

 

  • prevoz s turističnim avtobusom, cestnine, parkirnine in ostale pristojbine,
  • vse zunanje oglede po programu,
  • 2x nočitev z zajtrkom v hotelu 2/3*
  • 1x večerjo v hotelu,
  • 1x večerjo v restavraciji,
  • vstopnine: rudnik, Wavel, Auswitz, Wadovice,
  • osnovno nezgodno zavarovanje,
  • vodenje in organizacijo potovanja.
  • soba 1/1: cca 45 EUR.