Krakow z okolico

 

1. dan
Slovenija – Auschwitz – Krakow
Odhod avtobusa pred polnočjo in prestop meje z Avstrijo ter nadaljevanje vožnje proti Češki in Poljski. Tekom dopoldneva prihod v Auschwitz, kjer si bomo ogledali nacistična taborišča Auschwitz in Birkenau (Unecso), kjer se je izvajal genocid nad Židi in drugimi ljudmi 27-ih narodnosti Evrope, v letih 1940-45, v najbolj temačnih in dramatičnih razmerah. Obiskali bomo tudi Blok 17, v katerem so bili zaprti slovenski interniranci. Po ogledu obeh muzejsko urejenih taborišč bomo nadaljevali v Krakow, kjer se bomo namestili v hotelu, nato pa se po krajšem počitku odpravili v mestno središče, kjer se bomo prepustili večernemu vrvežu na ulicah. Ob dogovorjeni uri povratek v hotel, večerja in nočitev.
2. dan
Krakow
Po zajtrku se bomo odpravili na čisto pravi ogled prestižne stare prestolnice kraljeve Poljske, ki nas bo s svojimi kulturnimi zakladi presenečala na vsakem koraku. Najprej se bomo napotili na grič Wawel, kjer si bomo ogledali katedralo, kjer je množica grobnic najpomembnejših poljskih kraljev in kraljic, pa tudi drugih velikanov poljske preteklosti, kot so krakovski škof in prvi poljski svetnik Sv. Stanislav, največja poljska poeta A. Mickiewicz in J. Slowaczki, pa tudi narodna heroja T. Kosciuszko in J. Pilsudski. Povzpeli se bomo tudi na Sigismundov zvonik, kjer visi največji poljski zvon s težo 11 ton, sam »Zygmunt« pa nudi veličastno panoramo po strehah Krakova. Po ogledih na Wawelu sledi ogled mestnega središča, od srednjeveških mestnih vrat Barbacan na Planty ter dalje po ulicah Florianska in Grodska, do trga Rinek Glowni, ki je največji evropski srednjeveški mestni trg z znamenito cehovsko trgovsko hišo Sukiennice, ki nas bo s svojo bogato ponudbo gotovo zvabila med svoje stojnice. Ogledali si bomo tudi Marijino katedralo s 500 let starim oltarjem, ob polni uri pa bomo iz njenega zvonika slišali trobentača, ki bo zaigral žalostno melodijo, ki se bo na sredi prekinila. O tem bomo poslušali zanimivo zgodbo. Nekaj prostega časa za počitek v kateri izmed kavarn ali za nakupovanje spominkov, nato pa bomo obiskali še židovski del mesta Kazimerz in kraja, kjer so snemali znameniti Spielbergov film »Šindlerjev seznam«. Večerja v tipični poljski restavraciji in nočitev.
3. dan
Krakow – Wieliczka – Wadowice – Slovenija
Po zajtrku se bomo odpravili do kraja Wieliczka, kjer se bomo spustili v rudniške rove najstarejšega evropskega rudnika kamene soli, ki je sedaj muzejsko urejen. Presenetil nas bo s številnimi dvoranami, skulpturami in celo s podzemsko katedralo, ki je vsa vklesana v sklade zelenkaste kamene soli. Po ogledu rudnika, ki mu pravijo tudi »Nebesa iz soli«, se bomo poslovili od Krakowa in njegove bližnje okolice ter se odpravili proti domu. Na poti se bomo ustavili še v kraju Wadovice, ki ga poznamo kot rojstni kraj priljubljenega poljskega papeža Janeza Pavla II. Po postanku pa sledi le še vožnja z obveznimi postanki na poti proti domu, kamor bomo prispeli čez polnoč.

 

 • prevoz s turističnim avtobusom, cestnine, parkirnine in ostale pristojbine,
 • vse zunanje oglede po programu,
 • 2x nočitev z zajtrkom v hotelu 3*
 • 1x večerjo v hotelu,
 • 1x večerjo v restavraciji,
 • ogled taborišč Auschwitz in Birkenau,
 • osnovno nezgodno zavarovanje,
 • vodenje in organizacijo potovanja.
 • soba 1/1: cca 36 EUR za dve nočitvi,
 • Wavel (Sigismund Bell, Royal Tombs, Cathedral Museum ++ audio guide: 19 PLN + Tower: 4 PLN,
 • rudnik Wielitczka: 50 PLN + vodenje 250 PLN/skupino (max 30 oseb).