Ogled Dunaja in Bratislave z obiskom strokovnega sejma

 

1. dan
Slovenija – Dunaj – Bratislava
Odhod ob dogovorjeni uri in vožnja v smeri Dunaja. Naš prvi postanek za ogled bo pri dvorcu Schoenbrunn, ki predstavlja eno izmed dunajskih mojstrovin baroka. Sprehodili se bomo po prostranem in negovanem parku, okrašenem z vodnjaki, kipci bajeslovnih bitij in grmičastimi labirinti ter občudovali dvorec Schönbrunn v ozadju. Po krajšem sprehodu in foto postanku bomo nadaljevali v center mesta in se zapeljali po Ringu ter iz avtobusa opazovali mogočne in pomembne zgradbe: Državna opera, Trg Marije Terezije, Hofburg, Univerza, Borza, Parlament z velikim kipom Atene,… Nato si bomo nekatere znamenitosti v središču mesta ogledali peš. Sprehodili se bomo po prestižni Koroški ulici proti stolnici sv. Štefana, ki si jo bomo ogledali tudi od znotraj, nadaljevali do Plečnikove mojstrovine – Zacherlove hiše vse do Kapucinske grobnice, kjer so našli počitek Habsburžani in do Hofburga – Dvornega gradu, rezidence Habsburžanov. Ker na Dunaju še vedno diši iz starih kavarn, bomo nekaj prostega časa izkoristili za obisk katere izmed njih ali pa se bomo samo prepustili vzdušju, ki ga lahko ponudi le Dunaj. Sledi vožnja do pristanišča na Donavi, vkrcanje na hidrogliser in izplutje iz pristana. Plovba po reki Donavi do slovaške prestolnice Bratislave, bo ob občudovanju okolice hitro minila. Po pristanku sledi vožnja v hotel, osvežitev in namestitev ter večerja. Po želji prvi nočni sprehod po okolici, nato nočitev.
2. dan
Bratislava – Mali Karpati – Bratislava
Po zajtrku sledi orientacijski ogled starega dela mesta. Pot nas bo vodila mimo ostankov srednjeveškega obzidja, glavnih mestnih vrat, Michalovega stolpa z muzejem orožja. Ustavili se bomo pred Mozartovo palačo, v kateri je velik skladatelj nekaj časa prebival in prirejal koncerte za Bratislavsko visoko družbo in si po želji ogledali veličastno Martinovo katedralo, v kateri so v času turške zasedbe kronali ogrske kralje. Povzpeli se bomo še na grajski grič, kjer se nahaja Bratislavski grad, ki je bil prvič omenjen kot slovanska utrdba že leta 907. V kolikor bomo imeli srečo z vremenom bomo lahko občudovali tudi Male Karpate, kamor se bomo po ogledu Bratislave tudi odpravili. Po povratku iz gradu nas bo pot vodila v kraj Pezinok, kjer bomo spoznali slovaško kulturo pitja, ki Slovake loči od Čehov. Obiskali bomo vinski muzej, kjer se bomo ustavili tudi v aroma baru in se predajali različnim vinskim aromam, videli številne »preše« iz celotne Evrope in na koncu še degustirali kozarček domačega vina. Od tu se bomo napotili ob obronkih Malih Karpatov do kraja Modra, ki je znana po izdelkih iz pečene gline. Gre za keramično modro majoliko, ki je tesno povezana z vinogradništvom. Po želji ogled skromnega muzeja, kjer je moč videti kako je nekoč nastajala ta znana majolika, nato pa bomo nadaljevali proti gradu Červeny kamen, ki je postavljen v čudoviti okolici gričevja, njegova notranjost pa skriva zbirko bogate grajske opreme. Začetki segajo v 13.stol., ko je objekt služil kot skladišče bakrove rude. Skozi stoletja so trdnjavo lastniki spremenili v renesančno – baročno rezidenco z odlično notranjo dekoracijo. Proti večeru sledi le še povratek v Bratislavo, kjer se bomo osvežili, nato pa odpravili v tipični slovaški pub, kjer nas bodo pričakali s pivom in tipično slovaško hrano. Organiziran povratek v hotel ob dogovorjeni uri oz. individualni povratki tekom noči. Nočitev.
3. dan
Bratislava – Nežidersko jezero – Slovenija
Po zajtrk nas čaka obisk strokovnega sejma, nato pa se bomo ob dogovorjeni uri zbrali ob avtobusu in se začeli vračat proti domu. Postanek bomo naredili še ob Nežiderskemu jezeru – Neusiedler See, kjer se bomo sprehodili po dveh očarljivih krajih Rust in Moerbisch am See, ki navdušujeta s svojimi renesančnimi in baročnimi pročelji, še posebej pa s štorkljami, ki množično gnezdijo tukaj. Gre za nadvse priljubljeno izletniško točko Dunajčanov, ki pripada v večini Avstriji, manjši del pa Madžarski. Rahlo slano stepsko jezero z obilico trsja nudi zavetišče mnogim pticam, danes pa je to področje zaščiteno kot narodni park. Na koncu, če bo dovolj časa, se bomo ustavili še v Haydnovem mestu in si po želji, za doplačilo ogledali dvorec Esterhazy s slavno koncertno dvorano ali pa se le sprehodili po čudovitem mestu Eisenstadt, ki se ponaša z bogatimi meščanskimi hišami, stolno cerkvijo, mestno hišo,… Po ogledu sledi le še vožnja proti domu, kamor bomo prispeli po dogovoru.

 

 • prevoz s turističnim avtobusom,
 • cestnine, parkirnine in ostale pristojbine,
 • zunanje oglede po programu,
 • 2x namestitev z zajtrkom v hotelu 3* v Bratislavi,
 • 1x večerjo v hotelu in 1x večerjo v slovaškem pubu,
 • vožnjo z ladjo od Dunaja do Bratislave,
 • vstopnino v vinski muzej in degustacijo 3 sort vina,
 • osnovno nezgodno zavarovanje,
 • vodenje ter organizacija potovanja.
 • soba 1/1 na noč: cca 48 EUR,
 • vstopnine: ogled Martinove katedrale: 2,5 EUR,
 • vstopnina na sejem: cca 6 EUR.