Donavske lepotice: Dunaj – Bratislava – Budimpešta

 

1. dan
Slovenija – Dunaj – Bratislava
Ob dogovorjeni uri odhod in vožnja v smeri Dunaja, s krajšimi postanki na poti. Naš prvi postanek za ogled bo pri dvorcu Schönbrunn, ki predstavlja eno izmed dunajskih mojstrovin baroka. Sprehodili se bomo po prostranem in negovanem parku, okrašenem z vodnjaki, kipci bajeslovnih bitij in grmičastimi labirinti ter občudovali dvorec Schönbrunn v ozadju. Po krajšem sprehodu in foto postanku bomo nadaljevali v center mesta in se zapeljali po Ringu ter iz avtobusa opazovali mogočne in pomembne zgradbe: Državna opera, Trg Marije Terezije, Hofburg, Univerza, Borza, Parlament z velikim kipom Atene, nato pa si bomo nekatere znamenitosti v središču mesta ogledali peš. Sprehodili se bomo po prestižni Koroški ulici proti stolnici sv. Štefana, nadaljevali do Plečnikove mojstrovine – Zacherlove hiše do Kapucinskih grobnic, kjer so našli počitek Habsburžani, vse do Hofburga – Dvornega gradu, rezidence Habsburžanov. Ker na Dunaju še vedno diši iz starih kavarn, bomo nekaj prostega časa izkoristili za obisk katere izmed njih ali pa se bomo samo prepustili vzdušju, ki ga lahko ponudi le Dunaj. Sledi vožnja do pristanišča na Donavi, vkrcanje na hidrogliser in izplutje iz pristana. Plovba po reki Donavi do slovaške prestolnice Bratislave, bo ob občudovanju okolice hitro minila. Po pristanku sledi vožnja v hotel, osvežitev in namestitev, nato pa odhod v tipično slovaško pivnico, kjer se bomo po večerji zabavi do dogovorjene ure. Organiziran povratek v hotel in nočitev.
2. dan
Bratislava – Budimpešta
Po zajtrku sledi orientacijski ogled starega dela mesta. Pot nas bo vodila mimo ostankov srednjeveškega obzidja, glavnih mestnih vrat, Michalovega stolpa z muzejem orožja. Ustavili se bomo pred Mozartovo palačo, v kateri je velik skladatelj nekaj časa prebival in prirejal koncerte za Bratislavsko visoko družbo in si ogledali veličastno Martinovo katedralo, v kateri so v času turške zasedbe kronali ogrske kralje. Nekaj prostega časa, nato pa se bomo povzpeli še na grajski grič, kjer se nahaja Bratislavski grad, ki je bil prvič omenjen kot slovanska utrdba že leta 907. V kolikor bomo imeli srečo z vremenom bomo lahko občudovali tudi Male Karpate in že bomo na poti Budimpešti, kjer se bomo najprej ustavili na Citadeli, od koder je lep razgled na mostove, ki povezujejo oba dela, Budim in Pešto, v celoto, na še posebej opevan Margaretin ter Verižni most, ki je najstarejši most mesta in je pod zaščito Unesca. Prepoznali ga bomo po štirih kipih levov, ki čuvajo most na obeh straneh. Sledi ogled mestnih znamenitosti Nepstadion, Opera, Drechslerjeva palača, Parlament, Trg herojev, ki ga označuje 36 m visok steber zmage, bazilika sv. Štefana, ki sprejme do osem tisoč vernikov in je dobila ime po prvem madžarskem kralju svetem Štefanu, katerega desna roka se nahaja v cerkvi kot relikvija. Bazilika je tudi največja cerkev v mestu in v državi, saj je visoka 96 m. Sledi krajši sprehod po znameniti Vaclav utci, nekaj prostega, nato pa odhod v hotel, kjer se bomo namestili, osvežili in pripravili na večerjo v tipični madžarski čardi, kjer si bomo ogledali folklorno predstavo. Po večerji in ogledu sledi transfer po želji v center mesta, kjer bomo nadaljevali z druženjem v eni izmed diskotek. Ob dogovorjeni uri transfer v hotel in nočitev.
3. dan
Budimpešta – Blatno jezero – Slovenija
Po zajtrku bomo nadaljevali z ogledi Budimpešte. Odpravili se bomo na Ribiško trdnjavo, ki je dobila ime po cehu ribičev, ki so v srednjem veku branili tukaj stoječe mestno obzidje ter po ribji tržnici v bližini. Po krajšem sprehodu in zunanjih ogledih bomo nadaljevali proti Blatnemu jezeru, kjer bomo preživeli dan. Ustavili se bomo na severni strani jezera, na zanimivem in slikovitem polotočku Tihany, kjer bomo postali ob cerkvi, občudovali Blatno jezero v ozadju, nato pa nadaljevali do vinorodnega območja Badacsony, kjer bomo obiskali priznanega vinogradnika, pri katerem bomo degustirali pristna madžarska vina, si ogledali vinsko klet in si privoščili tipični madžarski golaž s cmoki. Od tu bomo nadaljevali do turističnega kraja Keszthely, kjer se bomo ustavili ob jezeru in pri gradu Festetics, katerega obdaja čudovit park, ki je zasajen s 70.000 cvetlicami, sredi katerih je velika fontana. Obiskali bomo še »marcipan muzej«, kjer si bomo ogledali zanimive figure iz marcipana in se za doplačilo posladkali v domačem lokalu, kjer si bomo lahko napolnili torbice še s temi sladkimi dobrotami in z njimi razveselili naše domače. Čakala nas bo le še vožnja proti domu, kamor bomo prispeli tja do polnoči.

 

 • prevoz s turističnim avtobusom,
 • cestnine, parkirnine in ostale pristojbine,
 • zunanje oglede po programu,
 • namestitev v hotelu 4* v Bratislavi,
 • namestitev v hotelu 3* v Budimpešti,
 • vožnjo s katamaranom Dunaj-Bratislava,
 • večerjo v slovaškem pubu,
 • vstopnino v katedralo sv. Martina v Bratislavi,
 • vstopnino v vinski muzej in degustacijo kozarca vina v Pezinoku,
 • folklorno predstavo in večerjo v čardi v Budimpešti,
 • golaž s cmoki in degustacijo vin v Badacsony,
 • obisk marcipan muzeja,
 • osnovno nezgodno zavarovanje,
 • vodenje ter organizacija potovanja.
 • grobnice Habsburžanov: 4,50 EUR (v prostem času po želji),
 • Bratislavski grad: cca 6 EUR (v prostem času),
 • Ribiška trdnjava: 3 EUR (v prostem času),
 • soba 1/1: cca 55 EUR.
 • za potovanje je potreben veljaven osebni dokument,
 • cepljenja in dodatni zdravstveni ukrepi niso potrebni,
 • splošni pogoji so objavljeni na strani www.az-sp.si.