Prestolnice Baltskih držav – Tallinn – Vilnius – Riga

 

1. dan
Slovenija – Villnius (Vilna)
V jutranjih urah zbor potnikov na dogovorjenih mestih in organiziran transfer na eno izmed sosednjih letališč. Po opravljenih formalnosti polet proti prestolnici Litve, do Villniusa, ki se nahaja ob bregovih reke Neris in se ponaša z več kot 1.200 srednjeveškimi zgradbami in 48 cerkvami in ga nekateri imenujejo kar baltski Jeruzalem. Po predvidenem postanku v popoldanskih urah sledi ogled kulturnega in univerzitetnega središča, ki nas bo navdušil s starim mestnim jedrom, ki je del svetovne dediščine UNESCO. Ogledali si bomo klasicistično katedralo, cerkev Sv. Ane, ki se ponaša z izredno gotsko arhitekturo, baročno cerkev sv. Petra in Pavla, parlament, najstarejšo univerzo v pribaltskih državah, predsedniško palačo, grad nad mestom z Gediminasovim stolpom iz 14. stoletja. Po ogledih sledi namestitev v hotelu, večerja in nočitev.
2. dan
Vilnius (Vilna) – Trakai – Klaipeda (323 km, 4:00)
Po zajtrku nas čaka čudovit dan, saj bomo obiskali Trakai, srednjeveško prestolnico Litve, kjer se bomo ustavili ob dobro ohranjeni trdnjavi, ki se nahaja na prelepi lokaciji na otoku na jezeru Galve. Po ogledu nas čaka vožnja do tretjega največjega litovskega mesta, Klaipede. S trajektom se bomo odpravili na ”Kursko Koso”, kjer se nahaja mestece Nida. Gre za ozek in dolg otok, ki se razprostira od Kaliningrada pa vse do Klaipede. Občudovali bomo tradicionalno arhitekturo in ugotovili, da se je čas tu pravzaprav ustavil, saj je vpliv tradicionalizma tu največji. Mestece je najbolj zanimivo zaradi pravih sipin, po katerih se bomo sprehodili in pokukali še na ruski del, saj je mejni prehod čisto blizu. Če bo dovolj časa, bomo obiskali muzej jantarja in se sprehodili do počitniške hiše, kjer je svoje zamisli v literaturo prelival pisatelj Thomas Mann. Sledi namestitev v hotelu, večerja, nato pa se bomo odpravili na krajši sprehod po okolici oz. na staro potniško ladjo Meridian, ki je danes spremenjena v restavracijo. Nočitev.
3. dan
Klaipeda – Gora Križev – Riga (310 km, 03:00)
Po zgodnjem zajtrku nas čaka ogled mestnih znamenitosti na gledališkem trgu, na katerem bomo opazovali vpliv Prusije na lokalno arhitekturo, nato pa nas čaka vožnja proti Rigi. Na poti se bomo ustavili na znameniti gori Križev, Kryziu Kalnas, na kateri stoji več kot 100 križev in kamor je prišel maševat tudi papež Janez Pavel I. Na poti proti glavnemu mestu Latvije si bomo ogledali krasen renesančni dvorec Rundale. Ob prihodu v Rigo, ki je geografsko središče baltiških držav ter mešanica srednjeveškega in modernega mesta, si bomo ogledali staro mestno jedro, območje znano kot Sena Riga, ki sega v leto 1201 ter uživali v labirintu malih tlakovanih uličic, ki so polne lepih srednjeveških zgradb. Ustavili se bomo tudi pri Spomeniku svobode, ki je danes priljubljeno zbirališče številnih popotnikov, si ogledali cerkev Sv. Petra, največjo stolnico na Baltiku, mačjo hišo, spomenik svobodi in opero. V večernih urah pa spoznali, da je to mesto, ki se ponaša z razgibanim nočnim življenjem in v katerem že čez dan v številnih barčkih postrežejo z zeliščnim ”črnim balzamom”. Namestitev v hotelu, večerja in nočitev.
4. dan
Riga – Parnu – Tallinn (310 km, 04:15)
Po zajtrku bomo nadaljevali še z ogledi v Rigi, v kolikor si prvi dan ne bomo ogledali vsega, nato pa bomo ob obalni cesti zaliva Rige potovali do letovišča Parnu, kjer bo krajši postanek za ogled estonskega poletnega paradiža, kjer so se nekoč sončili ruski veljaki, danes pa popotnike očarajo hiše s pisanimi vrati in številni drevoredi. Krajši sprehod, nato pa bomo vožnjo nadaljevali skozi severno Estonijo, deželo gozdov, v Tallin, kamor bomo prispeli zvečer. Nastanitev, večerja in nočitev.
5. dan
Tallinn – NP Lahema – Tallinn (100 km, 01:30)
Po zajtrku se bomo najprej odpravili v nacionalni park Lahemaa, ki se nahaja na severni obali države in predstavlja neokrnjeni del estonskega podeželja. Ustanovljen je bil leta 1971 kot prvi nacionalni park v Sovjetski zvezi. Občudovali bomo številne ribiške vasi, kjer je še danes ohranjen tradicionalen način življenja in obiskali tipičen kmečki estonski dvorec, sestavljen iz glavne stavbe, hlevov in skednja, rastlinjakov in drugih objektov, ponaša pa se tudi z velikim gozdnim parkom in paviljoni. Odpravili se bomo še v ribiško vasico Altja in v kraj Viitna, kjer se bomo ustavili v tipični obcestni gostilni, ki je bila nekoč namenjena navadnim estonskim popotnikom in tudi plemstvu, danes pa je predvsem turistična gostilna, kjer si bomo naročili okusno kosilo, nato se bomo vrnili v estonsko prestolnico Tallinn, ki je hkrati najpomembnejše gospodarsko in kulturno središče držav, ki vsako leto gosti klasične in srednjeveške festivale ter je dom številnih muzejev. V preteklosti pomembno hanzeatsko mesto je kljub razdejanju med 2. svetovno vojno, ohranilo velik del starega mestnega jedra z ozkimi ulicami in s številnimi stavbami. Obiskali bomo največjo baltsko katedralo z največjimi orglami v Evropi, cerkev sv. Jakoba, kjer je sedež katoliške nadškofije, gotsko cerkev sv. Petra z 72 m visokim zvonikom in staro mestno središče, ki je na Unescovem seznamu svetovne dediščine. Sprehodili se bomo čez najslikovitejše ulice Vene, Pikk in Laii ter zaključili na glavnem trgu Raekoja Plats, kjer stoji zelo pomembna mestna hiša, lepe trgovine ter srednjeveški gostilni Olde Hansa in Pepersack, ki pričarajo vzdušje živahnega srednjeveškega mesta. Večerja v lastni režiji in nočitev.
6. dan
Tallinn – Tartu – Cesis (370 km, 5:00)
Po zgodnjem zajtrku se bomo odpravili do središča južne Estonije, univerzitetnega mesta, kjer je Estonija dobila svojo državnost, t.j. mesta Tartu. Je pomembno kulturno in študentsko središče z univerzo iz leta 1632, luteransko cerkvijo Sv. Janeza, mestno hišo, ruševinami iz 13. stoletja, katedralo, botaničnim vrtom, mestnim trgom, študentskim vodnjakom, … Iz Tartua se bomo odpravili do Cesisa, malega mesteca v Latviji z vijugastimi ulicami, ruševinami gradu in čudovitimi vrtovi. Je prijetno in domače mesto, kjer je v vsakem trenutku v zraku čutiti prisrčnost in kjer se preteklost sreča s prihodnostjo. Po krajšem ogledu sledijo namestitev, večerja in nočitev.
7. dan
Cesis – Sigulda – Vilnius (Vilna) (385 km, 04:45)
Po zajtrku bomo nadaljevali pot skozi največji nacionalni park v Latviji, nacionalni park Gauja, ki leži ob reki Gauja, ki teče skozi slikovito pokrajino iz rdečih peščenjakov, s številnimi jezeri in barji ter obsežnimi gozdovi vse do kraja Sigulda, priljubljenega letovišča z ruševinami škofovskega gradu Episcopal Castle, kjer bi se naj v času polne lune videla podoba dekleta White Lady na notranji strani kapele. Proti večeru sledi potovanje skozi Litvo do Vilniusa, kamor bomo prispeli zvečer. Sledi nastanitev v hotelu, večerja in nočitev.
8. dan
Vilnius (Vilna) – Slovenija
Po zajtrku prosto oz. nadaljevanje z ogledi v Vilniusu v kolikor bo prvi dan zmanjkalo časa, nato pa transfer na transfer na letališče in po opravljenih formalnostih polet proti domu. Po pristanku na enem izmed sosednjih letališč nas čaka transfer proti domu.

 

 • letalski prevoz in letališke takse (vkalkulirane 120 EUR),
 • transfer iz Ljubljane na letališče in nazaj,
 • avtobusni prevoz po programu,
 • 7x nočitev z zajtrkom v hotelih 3*,
 • 5x večerja in 1 x estonsko kosilo,
 • zavarovanje, vodenje in organizacijo izleta.
 • 1/1 soba 120 EUR,
 • prevoz do Ljubljane, lahko tudi izpred vašega doma: cena na vprašanje,
 • vstopnine in dodatni ogledi po želji: cca 12-15 EUR.
 • minimalno število potnikov 8,
 • za potovanje je potrebna osebna izkaznica ali potni list, vizum ni potrebe
 • cepljenja niso potrebna,
 • možno plačilo do 24 obrokov (vprašajte v agenciji),
 • navedene cene veljajo do 10.09., kasneje bo cena odvisna od stroška letalske vozovnice (lahko tudi do 150 EUR več).