Brno in Moravski Kras

 

1. dan
Slovenija – Lednice – Austerlitz – Brno

Odhod v jutranjih urah iz dogovorjenega kraja in vožnja v smeri Šentilja ter naprej proti Dunaju. Po prestopu meje bomo kmalu prišli do manjšega kraja Lednice, kjer si bomo ogledali grad Liechtenstein z bogato notranjostjo in romantičnim parkom. Grad spada pod zaščito UNESCA. Pot nas bo nato vodila do manjše vasice Slavkov u Brna, ki jo poznamo kot Austerlitz in si ogledali spominski park in manjši muzej, posvečen sloviti bitki imenovali »bitka treh cesarjev« in je posvečen Nepoleonovi zmagi nad carsko Rusijo in Habsburžani. Sledi vožnja v Brno, kjer si bomo peš ogledali zanimivosti te moravske prestolnice: Trg svobode, Kapucinsko cerkveno grobnico, stolno cerkev, zelenjavno tržnico, po želji pa si lahko ogledamo še grad Špilberg. Namestitev v hotelu, nato pa odhod v pivnico, na večerjo. Individualni povratek v hotel in nočitev.

2. dan
Brno – Černa Hora – Moravski Kras (Punkva, soteska Machona) – Brno

Po zajtrku se bomo odpeljali do kraja Černa Hora, kjer bomo obiskali eno najbolj znanih pivovarn na Češkem. Ob prihodu nas bodo najprej popeljali skozi pivovarno in nam predstavili vse postopke varjenja piva, na koncu pa se bomo odpravili še na degustacijo, kjer bomo preizkusili ali lahko njihovo pivo konkurira našemu, slovenskemu. Od tu se bomo odpravili v pokrajino številnih kraških pojavov, jam (kakšnih tisoč), sotesk in globeli. Obiskali bomo jamo Punkva, ki jo je izoblikovala reka, po kateri je jama poimenovana. Skozi voden ogled bomo občudovali številne kapnike, dvorano z zaveso kapnikov, na koncu pa se s čolnom zapeljali še po jamski reki in prisluhnili popolni tišini, ki jo po zmotil le tok čolna po vodi. Nato se bomo odpravili do soteske Macohna, ki jo bomo obiskali z vlakcem in gondolsko železnico. Proti večeru se bomo vrnili v Brno, kjer se bomo osvežili in nato odpravili na večerjo v tipično češko pivnico. Individualni povratek v hotel in nočitev.

3. dan
Brno – Olomouc – Kromeriž – Stražnice – Slovenija

Po zajtrku se bomo odpravili v Olomouc, ki je prava zakladnica kulturnih in zgodovinskih spomenikov. Je tudi eno izmed najpomembnejših univerzitetnih mest. Njegovo zgodovinsko jedro z očarljivim trgom ter sproščujočim vzdušjem ponuja občutek domačnosti. Med sprehodom po tlakovanih ulicah bomo občudovali mestno hišo z astronomsko uro, ki je zanimiva zaradi groteskne predelave, saj so figure svetnikov, ki jih je premikal mehanizem, v komunističnem času spremenili v delavce, znanstvenike in športnike. Ti ob istem času vrtijo še danes. Sprehodili se bomo še mimo fontan, filharmonije, terezijansko zbornice,, cerkve sv. Vaclava, …Po ogledu se lahko odpravimo še do ene najbolj znanih gostiln s pristno češko hrano, to je Hanacka Hospoda na osrednjem trgu, kjer cene kljub lokaciji, niso previsoke. Lahko pa si le na eni izmed teras privoščimo pivo s kandiranimi češnjami in se posvetimo opazovanju meščanov. Od tu bomo nadaljevali do mesta Kromeriž, nekoč sedeža škofov iz Olomouca, mesta uvrščenega na seznam Unesca. Ogledali si bomo središče mesta z baročno rezidenco, kjer je nekdaj zasedal prvi parlament v Habsburški monarhiji ter številne hiše iz časa renesanse in gotike. Po želji še obisk znamenitega cvetličnega vrta, ki je urejen v italijanskem stilu, nato pa bomo nadaljevali na območje naravnega parka Chriby, kjer bomo na kmetiji obiskali »pravi ranč« v stilu divjega zahoda. Tu nas bodo pričakali z kosilom, sprehodili se bomo po zanimivi okolici, nato pa se odpravili v Stražnice, kjer bomo obiskali muzej na prostem. Poleg predstavitve ljudskega stavbarska in različnih regij, se osredotoča na vinogradništvo z ekspozicijo vinograda, ki prikazuje zgodovino in razvoj vinogradništva iz preteklosti do današnjih dni. Po zanimivem ogledu pa le še vožnja proti domu, kamor bomo prispeli v poznih večernih urah.

 

 • prevoz s turističnim avtobusom, cestnine, parkirnine in ostale pristojbine,
 • zunanje oglede po programu,
 • 2x nočitev v hotelu 3*,
 • 2x večerjo v restavraciji – pivnici,
 • oglede v Austerlitzu,
 • ogled pivovarne Černa Hora in degustacija piva,
 • ogled jame in soteske (vlakec in gondola),
 • kosilo na ranču tretji dan,
 • ogled muzeja na prostem,
 • osnovno nezgodno zavarovanje,
 • vodenje in organizacijo izleta.
 • grad v Lednicah: cca 7,5 EUR,
 • kosilo prvi in drugi dan: cena od 10 EUR naprej, odvisno od menija,
 • enoposteljna soba: 40 EUR.