Sosednje prestolnice: Budimpešta – Dunaj – Praga

 

1. dan
Slovenija – Budimpešta
Odhod ob dogovorjeni uri iz dogovorjenega kraja in vožnja v smeri Prekmurja ter naprej po Madžarski po južni strani Blatnega jezera, do prestolnice Madžarske, ki zaradi svoje slikovite lege, veličastnih kraljevskih in cesarskih zgradb predstavlja turističen cilj za popotnike iz celega sveta, ki je zaradi starega budimskega dela uvrščen na Unescov seznam kulturne dediščine. Ob prihodu v Budimpešto sledi ogled najpomembnejših znamenitosti peštanskega dela mesta. Peljali se bomo mimo parlamenta, ki je bil zgrajen v času prekipevajoče se narodne zavesti. Gre v bistvu za največjo Budimpeštansko znamenitost, saj je ogromna stavba zgrajena v mešanici baročnih, bizantinskih, renesančnih in drugih prvin. Danes je tu sedež narodne skupščine in predsedniškega ter ministrskega sveta z razpravnimi in sprejemnimi dvoranami. Odpravili se bom še do Trga junakov, ki ga označuje 36 m visok steber zmage, ki je bil postavljen ob tisočletnici naselitve Madžarov in konjeniški kipi kneza Arpada in drugih plemenskih knezov ter kipi vladarjev in drugih znamenitih osebnosti iz madžarske preteklosti. Sprehodili se bomo tudi po znameniti Vaci utce, si vzeli nekaj prostega časa, nato pa se bomo odpravili v hotel, da se namestimo, osvežimo in pripravimo na noč v Budimpešti. Po krajšem počitku se bomo odpravili še v čardo na večerjo in folklorni program, po katerem se bomo organizirano vrnili v hotel, možni pa bodo tudi kasnejši individualni povratki. Nočitev.
2. dan
Budimpešta – Bratislava
Po zajtrku se lahko po želji odpravimo še na Ribiško trdnjavo, ki je dobila ime po cehu ribičev, ki so v srednjem veku branili tukaj stoječe mestno obzidje ter po ribji tržnici v bližini. Po ogledu se bomo odpravili Bratislavi, kjer sledi orientacijski ogled starega dela mesta. Pot nas bo vodila mimo ostankov srednjeveškega obzidja, glavnih mestnih vrat, Michalovega stolpa z muzejem orožja. Ustavili se bomo pred Mozartovo palačo, v kateri je velik skladatelj nekaj časa prebival in prirejal koncerte za Bratislavsko visoko družbo in si po želji ogledali veličastno Martinovo katedralo, v kateri so v času turške zasedbe kronali ogrske kralje. Povzpeli se bomo še na grajski grič, kjer se nahaja Bratislavski grad, ki je bil prvič omenjen kot slovanska utrdba že leta 907. V kolikor bomo imeli srečo z vremenom bomo lahko občudovali tudi Male Karpate, nato pa nas čaka nastanitev in v tipičnem slovaškem pubu.
3. dan
Bratislava – Dunaj – Maribor
Po zajtrku bomo nadaljevali proti Dunaju, kjer se bomo se zapeljali po Ringu in opazovali mogočne in pomembne zgradbe: Državna opera, Trg Marije Terezije, Hofburg, Univerza, Borza, Parlament z velikim kipom Atene,… Nato si bomo nekatere znamenitosti v središču mesta ogledali peš. Sprehodili se bomo po prestižni Koroški ulici proti stolnici sv. Štefana, ki si jo bomo ogledali tudi od znotraj, nadaljevali do Plečnikove mojstrovine – Zacherlove hiše vse do Kapucinske grobnice, kjer so našli počitek Habsburžani in do Hofburga – Dvornega gradu, rezidence Habsburžanov. Ker na Dunaju še vedno diši iz starih kavarn, bomo nekaj prostega časa izkoristili za obisk katere izmed njih ali pa se bomo samo prepustili vzdušju, ki ga lahko ponudi le Dunaj. Oglede bomo zaključili pri dvorcu Schönbrunn, ki predstavlja eno izmed dunajskih mojstrovin baroka. Sprehodili se bomo po prostranem in negovanem parku, okrašenem z vodnjaki, kipci bajeslovnih bitij in grmičastimi labirinti ter občudovali dvorec Schönbrunn v ozadju. Sledi le še vožnja proti domu, kamor bomo prispeli v poznih večernih urah.

 

  • prevoz po omenjeni relaciji z vsemi stroški (cestnine, parkirnine, ostale pristojbine),
  • zunanje oglede po programu,
  • 1x nočitev z zajtrkom Budimpešta 3*,
  • 1x nočitev z zajtrkom Bratislava* ,
  • večerjo v čardi s folklornim programom v Budimpešti,
  • večerjo v tipičnem slovaškem pubu v Bratislavi,
  • osnovno nezgodno zavarovanje,
  • vodenje vodnika z licenco in organizacijo potovanja.
  • riziko odpovedi potovanja.