Zahod Amerike

 • Država:
 • Trajanje: 10 dni

 

1. dan
Slovenija – San Francisco
Po želji organiziran prevoz na eno izmed sosednjih letališč, od koder bo polet proti zahodu ZDA. Po pristanku transfer do hotela, nastanitev in osvežitev ter v primeru dovolj zgodnjega prihoda, prvo spoznavanje okolice. Nočitev.
2. dan
San Francisco
Po zajtrku se bomo odpravili na prvo pravo raziskovanje San Francisca. Sprehodili se bomo do Dragon’s Gate in naprej do Transamerica Pyramid ter zavili v China Town, morda celo že na kosilo, nato pa nadaljevali do Cable car museum, ki si ga bomo ogledali, nato pa končali ob oceanu, na znamenitem pomolu 39, od koder se lahko odpravimo na otok Alcatraz, kjer si lahko ogledamo nekoč vojaško bazo in kasnejši zapor, v katerem so »prebivali« Al Capone, Birdman in drugi »gangsterji«, ki so pripomogli k legendi tega zapora. Lahko pa se le sprehodimo po tem pomolu, ki je poln zanimivih trgovinic in lokalov. Od tu bomo ob obali nadaljevali do pomola 45, kjer sta spomeniško zaščiteni in za turistične namene zasidrani ladja O’Brien in podmornica Pampanito. V bližini se nahajajo Pomorski muzej in Muzej voščenih lutk ter številni lokali z morsko hrano. Videli pa bomo tudi mrože, ki se nam bodo nastavljali za fotografiranje. Od tu se bomo sprehodili do znamenite ulice Lombard street, ki se nahaja na enem izmed 44 hribovitih delov mesta. Gre za najbolj zavito ulico na svetu, ki se strmo vije navzdol in je obdana s cvetjem, zaradi česar predstavlja pravi mali raj v tem delu mesta. Iz vrha te ulice bomo doživeli še en veličasten pogled na center San Francisca, za katerim se nahaja Tihi ocean. Nato se bomo po strmih ulicah in mestnih hribih zapeljali s cable in končali pri City Hall in Civic Centru, kjer si dušo napolnijo vsi ljubitelji literarne umetnosti in opere. Večer bomo zaključili na Market Streetu, ki je ena od največjih ulic v mestu in je zaradi številnih modnih in ogromnih blagovnih hiš, ki se tu nahajajo, odlično mesto za nakupe. Zvečer bomo preživeli po svoje in se individualno vrnili v hotel. Nočitev.
3. dan
San Francisco – Napa Valley – Sacramento
Zjutraj se bomo po zajtrku odpravili na Twin Peaks, od koder je najboljši pogled nad celotno mesto in po katerem je dobila ime najbolj kultna serija vseh časov. Od tod se bomo preko Golden Gate Parka odpravili na obalo Tihega oceana. Pot nas bo vodila čez Lincoln Park, Presidio, mimo svetovno znanega Walt Disney muzeja, postali bomo pred palačo likovne umetnosti, ki služi kot fotografska kulisa številnim porokam in filmskim oddajam, nato pa
se bomo z vožnjo čez ”zlata vrata” – Golden gate bride poslovili od mesta in se odpravili v vinorodna območja Kalifornije, na območja Sonome in Napa Valley, kjer na račun mediteranske klime in geologije uspevajo najboljša vina na svetu. Obiskali bomo eno izmed vinarn, kjer nastajajo vrhunska peneča vina. Po Golden Country bomo pot nadaljevali do Sacramenta, katerega zgodovino so pisali prvotni Indijanci, kasneje pa je mestu zgodovinski pečat pustil španski raziskovalec Gabrijel Moraka, ki je ob osupljivi lepoti tega kraja zavpil: ”To je kot sveti zakrament”. Ustavili se boste pred impresivnim State Capitol building, kjer ima urad guverner zvezne države in v zgodovinskem parku Old Sacramento, ki leži ob isto imenski reki. Videli bomo zasidran stari parnik, ki danes služi kot restavracija, železniško postajo z odsluženimi lokomotivami na drva, staro šolo, gledališče Eagle, tlakovano cestišče in konjsko vprego, kar nas bo navdajalo z občutkom, da bodo vsak čas med nas pridirjali kavboji in s pištolami začeli streljati v zrak. Nastanitev in nočitev.
4. dan
Sacramento – Sequoia NP – Bakersfield
Ta dan bomo po zajtrku nadaljevali proti jugu Kalifornije, po pokrajini iz katere izhaja večina svežega in suhega sadja v ZDA. Ustavili se bomo v zanimivi lokalni trgovini, katere ambient je prav ameriško »načičkan«. Zunaj so postavljeni številni odsluženi traktorji in drugi poljedelski stroji, znotraj trgovine pa se nahajajo polne police sadja, medu in drugih dobrot, ki jih prav tako obdajajo odslužena kolesa, samokolnica, fotografije, ure in drugo, kar običajno najdemo v starinarnici. Nakupili bomo suhega sadja za malico tega dne, nato pa nadaljevali osrčje nacionalnega parka Sequoia, kjer si bomo ogledali film o parku, se sprehodili do najvišje in najslavnejše sekvoje na svetu, ki jo imenujejo General Sherman in do druge največje, ki ji pravijo tudi božično drevo oz. General Grant. Če bomo imeli srečo, bomo srečali kakšnega Jogija – črnega medveda. Pozno popoldan sledi vožnja v dolino do Bakersfielda. Nastanitev in nočitev.
5. dan
Bakersfield – Death Valley – Las Vegas
Zajtrk, nato pa nas čaka dolga pot, ki nas bo vodila skozi Mojave desert, kjer bomo videli Joshua tree – drevesa, ki rastejo v puščavi in hribe posejane z vetrnicami, nato pa bo vožnja potekala po barviti kamniti divjini, ko bo pred nami le dolga ravna črta. Vozili se bomo po Dolini smrti in se ustavili šele 86 m pod morsko gladino, na najnižji točki te doline ter na poljih soli. Sprehodili se bomo po kotanji, ki jo imenujejo Badwater, nato pa vožnjo nadaljevali po panoramski cesti Artist drive do fascinantne razgledne točke Zabraskie point, kjer bomo občudovali zanimivo pokrajino, ki je prepredena z mehkimi kamninami in glino, saj sta lava in topla voda ustvarili pisane plasti in kontraste. Očarani od nepopisne lepote in spokojnosti se bomo odpravili proti mestu blišča, prestolnici iger, greha, zabave in ”instant” porok. Prihod v Las Vegas v poznih večernih urah, nastanitev v enem izmed hotelov na Stripu, nato pa prvo raziskovanje skrivnosti mesta luči in blišča. Nočitev.
6. dan
Las Vegas – Lake Mead – Hoover Dam – Grand Canyon – Las Vegas
V dopoldan se bomo odpravili do največje atrakcije v bližini, do jezu Hoover Dam, ki je bil nekoč znan kot Bulder Dam in jezera Lake Mead, ki je nastalo po zajezitvi reke Colorado. Sprehodili se bomo po jezu, si ogledali generatorje na eni in drugi strani, prestopili bomo mejo med Arizono in Nevado in nadaljevali proti Grand Canyonu, do naravne skale, ki jih pravijo Eagle Point. Tu se bomo (za doplačilo in po želji) sprehodili »med oblaki po nebesni poti«, po Grand Canyon Skywalku, ki se razteza 23 m čez rob skalovja. Dih jemajoči razgled na 1300 m višine nad kanjonom bo zagotavljal neprimerljiv pogled na to naravno čudo, ki ga lahko naslednji dan nadgradimo le še s poletom s helikopterjem nad kanjonom. Oglede bomo zaključili z obiskom pri indijanskem plemenu Hualapai. Pozno popoldan se bomo vrnili v mesto zabave, ki ga bomo doživeli po svoje, v nakupovalnih centrih ali zabaviščih, kjer se bomo preizkusili v igrah na srečo. Sprehodili se bomo po Stripu, si ogledali katero izmed predstav, ki se odvijajo ob hotelih ali na ulicah, se peljali z gondolo po ”Benetkah”, postali ob ”Eifflovem stolpu”, ob bruhajočem vulkanu pri hotelu Mirage, občudovali ples vodometov pri hotelu Bellagio in se na koncu s črno limuzino (za doplačilo in po želji) odpeljali v stari center mesta, t. i. Fremont Street. Nočitev.
7. dan
Las Vegas – Calico – Los Angeles
Dopoldan prosto za fakultativni polet s helikopterjem nad Grand Canyon ali za zadnje nakupe, nato pa se bomo odpravili proti mestu angelov, v Los Angeles. Pot bomo prekinili z obiskom opuščenega mesta, ki mu pravijo ”mesto duhov”. V mestu, ki ga na severu zapira gorovje temno rdeče in vijolične barve najrazličnejših odtenkov je postavljenih okoli trideset replik lesenih stavb, ki jih danes uporabljajo za trgovine s spominki, gostinske lokale, nekoč pa so tu bili saloni, v katerih so se zadrževali domačini po napornem delu v rudniku, malo višje na hribu pa so razstavljena številna rudarska orodja in vozički, kar daje občutek, da so se ljudje iz tega kraja izgubili šele pred kratkim. Po ogledu bomo nadaljevali do Los Angelesa, kamor bomo prispeli v večernih urah. Namestili se bomo, nato pa odšli na nočni obisk mesta, ki je najbolj znan po zaslugi Hollywooda. Odpravili se bomo v samo v središče ameriške filmske industrije, na Hollywood boulevard. Sprehodili se bomo po pločniku slavnih – Hollywood Walk of Fame, ki se razteza preko 15 križišč in ga sestavlja skoraj 2500 peto-krakih zvezd, ki so vdelane v tlakovce pločnikov, v dolžini več kot dva kilometra, postali pred domom oskarjev – Kodak theatre in se (po želji za doplačilo) zapeljali po Sunset Strip na Beverly Hills, do Rode Drive, kjer se nahajajo trgovine za slavne in držali fotoaparate v pripravljenosti, če boste slučajno uzrli katerega izmed zvezdnikov. Povratek v hotel v poznih nočnih urah. Nočitev.
8. dan
Los Angeles – San Diego – Los Angeles
Po zajtrku se bomo (po želji in za doplačilo) odpravili v San Diego, ki spada med najbogatejša in najsrečnejša ameriška mesta. Ustavili se bomo na prestižnem otoku Coronado, kjer se nahajata znameniti Hotel del Coronado iz leta 1888 in plaža, ki je dolgo veljala kot ena izmed najboljših svetovnih letovišč. Arhitekturno zanimivo zasnovan hotel z ošiljeno rdečo streho in belim pročeljem je bil večkrat uporabljen tudi kot kulisa v filmih. Nato bomo nadaljevali do žurerske četrti Geslamp Quarter, kjer so ohranjene številne viktorijanske zgradbe in kjer so bili v času Wayatt Earpa saloni, dvorane za igre na srečo in bordeli. Nekateri ta predel imenujejo kar New Town. Na drugem koncu mesta se nahaja Old Town, ki predstavlja rojstni kraj Kalifornije, danes pa je spremenjen v zgodovinski park, ki ga bomo obiskali. Občudovali boste številne haciende iz časa mehiške zgodovine, pa stavbe iz časa, ko je sedanji San Diego prešel pod Ameriško oblast in so danes preoblikovane v muzeje, lokale in trgovine z najrazličnejšimi spominki, med katerimi najdemo tudi skakajoče fižolčke ”jumping beans”. Po ogledih sledi povratek v Los Angeles, kjer bomo nadaljevali z odkrivanjem večno živahnega nočnega utripa mesta. Nočitev.
9. dan
Los Angeles – Santa Monica
Po zajtrku prosto ali pa se sami odpravite do 100 Universal City Plaza Drive, kjer se nahajajo Universal Studii – največji svetovni filmski in televizijski studiji s tematskimi parki iz najljubših filmov groze in zabave ali pa do znamenitega Farmer’s Marketa. Lahko se lotimo nakupov v unikatnih trgovinah z oblačili iz filmov in TV serij v outletih oz. na Fashion Districtu. Zgodaj dopoldan pa bomo nadaljevali do Santa Monice, kjer so najlepše plaže z mehkim peskom, na katerih je bila posneta filmska serija Baywatch in kjer sonce sije skoraj vse dni v letu. Številna odbojkarska igrišča, skate parki in sprehajališča vzdolž plaže, privabljajo številne domačine in turiste, med katere se bomo pomešali tudi mi in preživeli zadnje ure do transferja na letališče, od koder bomo po opravljenih formalnostih poleteli proti Evropi.
10. dan
Evropa – Slovenija
Tekom dneva pristanek na enem izmed sosednjih letališč in po želji za doplačilo organiziran transfer domov.

 

 • letalski prevoz in letališke pristojbine (vkalkulirane 358 EUR),
 • prevoz na omenjeni relaciji,
 • zunanje oglede po programu,
 • 8x nočitev v motelih in hotelih 3*,
 • 6x zajtrk (razen v Las Vegasu),
 • ogled Cable car museum,
 • vstopnino v Sequoia NP, Death Valley, Calico,
 • enodnevni izlet Hoover Dam in Grand Canyon brez vstopnin,
 • osnovno nezgodno zavarovanje,
 • slovensko vodenje in organizacijo potovanja.
 • vstopnine in ogledi: vožnja s Cable car: 7 USD; Alcatraz: 40 EUR ob prijavi; degustacija in obisk vinoteke v Napa Valley: 20-28 USD; Skywalk in obisk indijanskega rezervata: cca 85 USD; polet s helikopterjem nad Grand Canyonom: od 200 USD naprej; enodnevni izlet v San Diego brez vstopnin: 80 EUR ob prijavi; Filmski studii Universal v Los Angelesu: od 105 USD naprej,
 • enoposteljna soba: 440 EUR,
 • prevoz na in iz letališča: cena odvisna od števila potnikov in kraja odhoda/povratka,
 • ESTA dovoljenje: 20 EUR.
 • pridržujemo si pravico do spremembe cene zaradi sprememb v menjalniškem tečaju ali spremembah v tarifah prevoznikov, ki vplivajo na ceno potovanja (cena je preračunana na dan 10.01.2017: 1,05 USD = 1 EUR;
 • alkohol: pitje alkoholnih pijač na javnih prostorih in v avtomobilu je prepovedano za vse, tudi za sopotnike, seveda vam tega nihče ne bo branil v lokalih;
 • prevožena razdalja: dnevno prevozimo velike razdalje, vendar vožnja ni naporna, saj se izgubi med celodnevnimi ogledi. Promet poteka tekoče in zelo mirno, prometne nesreče so redke;
 • časovna razlika (jet lag): običajno ob prihodu na destinacijo ne povzroča težav. Časovna razlika je 8 oz. 9 ur.