Zadnja ameriška divjina in kanadski Yukon

 • Država:
 • Trajanje: 14 dni

 

1. dan
Slovenija – Anchorage
Ob dogovorjeni uri zbor potnikov na enem izmed sosednjih letališč oz. za doplačilo organiziran transfer na letališče. Po opravljenih formalnostih polet proti Islandiji in od tam nadaljevanje poleta proti Aljaski. Po pristanku in opravljenih formalnostih sledi vožnja v hotel, osvežitev in v primeru dovolj zgodnjega prihoda, prvo spoznavanje okolice. Nočitev.
2. dan
Anchorage – Polotok Kenai – Anchorage
Po nočnem počitku se bomo odpravili na polotok Kenai. Ustavili se bomo v obmorskem ribiškem mestecu Seward, kjer bomo po želji obiskali Sea life center in od bližje videli razne morske živali, kot so tjulnji, morski levi, hobotnice velikanke… Preden obiščemo ledenik Exit Glacier si lahko privoščimo kosilo v eni izmed restavracij z ribjimi specialitetami in se sprehodimo skozi mestno jedro. V primeru ugodnega vremena se bomo odpravili na izlet z ladjico, ki nas bo popeljala ob robu narodnega parka Kenai Fjords. Doživetje aljaških ledenikov od blizu bo pravo doživetje. Počasi bomo pluli med plavajočimi kosi ledu, opazovali tjulnje pri igranju, slišali zamolklo grmenje padajočih blokov ledu, ki se bodo kot veliki stanovanjski bloki rušili v morje. Po zanimivi dogodivščini sledi povratek v Anchorage in nočitev.
3. dan
Anchorage – Wasilla – Talkeetna – Nacionalni park Denali
Ta dan nas čaka krajša vožnja do kraja Wasilla, od koder izhaja tradicija pasjih vpreg Iditarod, katerega ime izhaja iz izraza staroselcev za »oddaljen kraj«. Ogledali si bomo Iditarod headquaters – film o dirki s pasjimi vpregami in se po želji za odločili za to vrstno izkušnjo. Po postanku bomo nadaljevali po čudoviti pokrajini George Parks Highway do tradicionalnega kraja Talkeetne, ki predstavlja središče iskalcev zlata in izhodišče za odprave na Mt. McKinley, ki je najvišji vrh v ZDA. Po želji si bomo ogledali lepote Aljaske še iz zraka in tako občudovali jezera, ledenike in veličastno goro McKinley. Proti večeru sledi nadaljevanje proti severu. Prečkali bomo prelaz Broad, se spustili do reke Nenan, ob kateri bomo nadaljevali vožnjo do nacionalnega parka Denali, kjer sledi namestitev in nočitev v okolici jezera Otto.
4. dan
Nacionalni park Denali – Fairbanks
Čaka nas nekaj urni obisk Nacionalnega parka Denali, ki mu nekateri pravijo kar »The big one«. Park je dom številnim vrstam ptic in sesalcev, vključno z grizliji in črnimi medvedi. Je bogat z jezeri in v številnih močvirjih je videti lose, ki mulijo travo. Tu so še manjše živali kot arktične lisice in veverice, bobri in svizci ter beli zajci, ki tekajo sem in tja. Poleg številnih živali pa navdušuje tudi pokrajina, saj gre za pokrajino prekrasnih jezer in s snegom pokritih hribov. Barvita pokrajina tundra je tudi glavna značilnost tega parka. Pozno popoldan sledi vožnja v osrčje Aljaske, v Fairbanks, ki leži ob reki Tenani. Nočitev.
5. dan
Fairbanks (vrata Arktike)
Dan bo namenjen raziskovanju mesta pod polarnim krogom. Lahko se odločimo za samostojno raziskovanje, lahko pa ga raziščemo skupaj. Po želji bomo obiskali muzej University of Alaska of the North, kjer bomo videli kolekcijo zlata in zgodovino zlatokopov ter mumificiranega bizona. Lahko obiščemo še rudnik zlata ali pa se odločimo za najbolje organizirano turo na Aljaski – križarjenje po reki Chena v osrčje Aljaske, ki vključuje voden ogled indijanske vasice Chena, kjer bomo iz prve roke izvedeli skrivnostni indijanske kulture plemena Athabasci, in sicer kako so uporabljali smrekovo lublje za izdelavo koč, kako so uporabljali krzna volkov, lisic, bobrov za zaščito pred mrazom in meso za prehrano. Obiskali pa bomo tudi dom štirikratne zmagovalke dirke pasjih vpreg Iditarod, dom in psarno Susan Butcher. Med križarjenjem po reki pa bomo opazovali še hidroplane, ki jih domačini Aljaske uporabljajo za hitrejše potovanje po Aljaski. Po želji si lahko doplačamo še kosilo na ladji. Po končanem križarjenju pa se lahko zapeljemo še do Chena Hot Springs, kjer se bomo namočili v toplih vrelcih, večer pa zaključimo na večerji, kjer nam bodo postregli slastno pečenega lososa. Nočitev.
6. dan
Fairbanks – North Pole – Tok
Nadaljevali bomo z ogledi mesta, kjer se konča aljaška ledena železnica. Preizkusimo se lahko v pridobivanju zlata, vsekakor pa bomo obiskali Božičkovo mesto (North Pole), nato pa nadaljevali po »aljaški hitri cesti«, v smeri mesta Tok. Sledi namestitev v okolici in nočitev.
7. dan
Tok – Kanada: Chicken – prestop meje v Kanado – Dawson City (Yukon)
Ta dan se bomo odpravili še po eni spektakularni cesti, ki ji pravijo Taylor. Ustavili se bomo v kraju Chicken in pri domačinih povprašali, kje bi si lahko privoščili slastne cimetove zavitke, nato pa na pot nadaljevali v smeri Kanade po cesti imenovani Top of the world Highway, katere mejo bomo kmalu prečkali. Na poti se bomo predajali pogledom na čudovito naravo in si vzeli čas za fotografiranje. Ustavili se bomo še za ogled najstarejše zgradbe na Aljaski, Boundary Lodge, v kateri so v času mrzlice prebivali iskalci zlata. Popoldan bomo prispeli v Dawson, ki je zanimivo zaradi zgodovinskih stavb, mestnega muzeja, Harringotonove prodajalne, poštne postojanke, Velikega teatra,.. Sledi namestitev, nato pa zvečer po želji obisk katere izmed igralnici, kjer bomo dobili občutek, da smo se vrnili leta daleč pred nami. Nočitev.
8. dan
Dawson City – Whitehorse (Yukon)
Še en dan bomo preživeli na malo daljši vožnji, po Klondike Highway ob reki Yukon do glavnega mesta province. Na poti bomo občudovali naravo, tu pa tam videli katero izmed aljaških živali, postanek pa naredili v Carmacksu ob brzicah Five Finger Rapids, ki so bile večkrat usodne za številne čolne. Popoldan prihod v Whitehorse in namestitev, nato pa prosto za večerno raziskovanje mesta. Nočitev.
9. dan
Whitehorse – Haines – Nacionalni park Kluane (Kluane Lake)
Zjutraj bomo nadaljevali v smeri Hainesa. Ob prihodu v mesto Haines si bomo ogledali predel, kjer gnezdijo orli, nato pa nadaljevali proti severu, v predel Kanade, ki leži med Aljasko in Britansko Kolumbijo. Potovali bomo po pokrajini polni jezer, skozi pravo živalsko kraljestvo in se ustavljali za fotografiranje. Ker na Yukonu živi okoli sedem tisoč grizlijev, deset tisoč medvedov, pa petdeset tisoč lososov, bo tu velika verjetnost, da srečema katerega izmed njih. Prihod v Nacionalni park Kluane (Velika riba), ki velja za največjega v Kanadi in je uvrščen pod Unescovo naravno dediščino. Ponaša se s številnimi ledeniki, z goro Mt. Logan in St. Elias. Pokrajina je bogata z bujnimi gozdovi jelk, topoli. Park je znan tudi po največji ledeni plošči na svetu. Namestitev in nočitev.
10. dan
Nacionalni park Kluane – Beaver Creek – Tok/okolica
Zjutraj bomo nadaljevali z ogledi v nacionalnem parku, v kolikor prejšnji dan ne bomo vsega utegnili opravit, nato pa bomo nadaljevali pot do Beaver Creeka, ki leži tik pred Kanadsko – Ameriško mejo. Postanek morda za kakšen nakup, obrok hrane, nato prestop meje in že bomo ponovno nazaj na Aljaski. Čaka nas še vožnja v smeri kraja Tok in nastanitev nekje na tej poti, od koder bomo drugo jutro nadaljevali pot za Valdez. Nočitev.
11. dan
Tok/okolica – Valdez (dežela slapov)
Zjutraj nas čaka vožnja do kraja Valdez, ki je nekoč služilo kot pristanišče za iskalce zlata v času zlate mrzlic in je dom številnih ledenikov, ki si jih lahko ogledamo iz križarke, helikopterja, kajaka, snowmobila. Med vožnjo bomo videli aljaški naftovod, ustavili pa se bomo tudi ob ledeniku Worthington, nato prešli prelaz Thompson in postali za ogled klifne stene in slapu Bridalveal falls. Kraj Valdez imenujejo tudi »mala Švica Aljaske«. Leži ob vznožju gore Chugach in ob izlivu Prince Wiliam Sound. Preden bomo prispeli v Valdez bomo prečkali Keystone Canyon, kraj spektakularnih slapov, veličastne geologije. Nočitev.
12. dan
Valdez – Whittier – Anchorage
Po zajtrku se bomo vkrcali na trajekt in doživeli vožnjo preko ožine Prince Wiliam Sound, najlepši pokrajini Aljaske. Pluli bomo mimo ledenika Kolumbija, ki je eden najbolj spektakularnih ter številnih drugih, kot so Meares, Shoup, Worthington… Če bomo imeli srečo bomo lahko fotografirali številne divje živali, morske leve, kite, orke, … Po pristanku v »skrivnem« pristanišču Whittier sledi v vožnja Anchorage in namestitev ter nočitev.
13. dan
Anchorage
Prosto do odhoda na letališče. Še zadnji nakupi in že bomo na poti proti Evropi.
14. dan
Slovenija
Pristanek tekom dneva na enem izmed sosednjih letališč in organiziran transfer v Slovenijo.

 

 • letalski prevoz in letališke takse,
 • transfer iz Ljubljane na letališče izven Slovenije,
 • transferje po programu z mini busom,
 • zunanje oglede po programu,
 • 12 x nočitev v sobah ½ v hotelih, motelih, lodgih 2/*3*,
 • 5 x zajtrk v hotelu,
 • ogled filma o pasjih dirkah,
 • organiziran obisk NP Denali z vsemi taksami,
 • vožnjo s trajektom Valdez – Whittier,
 • osnovno nezgodno zavarovanje,
 • vodenje slovenskega vodnika z licenco,
 • organizacijo potovanja.
 • enoposteljna soba: na vprašanje,
 • dovoljenje ESTA: cca. 20 EUR,
 • gorivo: cca 80 USD,
 • ogledi in vstopnine po želji: Sea Life Center: 21,95 USD; Izlet z ladjico po Kenai Fjords: 154 USD + taksa,; vožnja s pasjo vprego: 65 USD; Museum University of Alaska of the North: 12 USD; Križarjenje po reki Chena z vključenimi ogledi: 62,95 USD + kosilo 12,95 USD; obisk rudnika zlata in pripadajoče aktivnosti: 39,95 USD; Pranje zlata, vožnja z vlakom in postanek pri Alaska Pipeline: 39,95 USD;
 • pridržujemo si pravico do spremembe cen (letališka taksa, viza, sprememba tečaja) 10 dni pred odhodom,
 • namestitev v večjih mestih je v centru mesta in malce višje kategorije. V primeru, da bi želeli bivati na cenejši lokaciji in v preprostejši bivalni enoti nas kontaktirajte,
 • možne so spremembe višine vstopnin,
 • priporočamo dodatno zdravstveno zavarovanje z vsaj dvojnim kritjem,
 • minimalno število potnikov za izvedbo programa: 8.