V Šumadijo po poteh Karadžordževićev in adrenalinsko doživetje Fruške gore ter obisk Etno vasi Stanišići

 • Država:
 • Trajanje: 3 dni

 

1. dan
Slovenija – Bijeljine (Etno selo Stanišići) – Beograd (Muzej Nikole Tesle) – Avala (stolp, muzej rakije) – Topola
V jutranjih urah odhod in vožnja v smeri Zagreba ter naprej proti Županji, čez Brčko do Bijeljine, kjer bomo obiskali Etno selo Stanišiči, ki ga sestavljajo tradicionalni objekti, restavracije, ribnik, mlin in potok. Vasica je sestavljena iz starih originalnih stavb, ki so jih v vas pripeljali iz celotne Bosne in ponujajo vpogled v življenje v Bosni pred več kot sto leti. V okviru vasi strežejo tudi tradicionalne bosanske specialitete. Postanek za ogled in za pravo bosansko kavo, nato pa bomo nadaljevali v Beograd, kjer bomo obiskali Muzej Nikole Tesla. Tu nam bodo predstavili njegovo življenje in delo, ga spoznali kot človeka in ustvarjalca, spoznali polifazni sistem, Teslin transformator ter radioveze in še mnogo drugega, kar nas bo navdušilo. Od tu bomo nadaljevali na Avalo, da si ogledamo spomenik »Neznanemu junaku«, ki je delo Ivana Meštroviča in posvečen srbskim junakom iz I. svet. vojne. Povzpeli se bomo na Avalski stolp, ki nudi razgled po širši okolici, nato pa nadaljevali v smeri Šumadije, s krajšim postankom na poti za obisk muzeja rakije, ki jo bomo tudi degustirali in nekaj malega tudi prigriznili. Od tu nas bo čakala še »urca« vožnje do osrčja Šumandije, v Oplenac, kjer nas bodo pričakali z dobrodošlico, po kateri sledi namestitev v hotelu, osvežitev in krajši počitek pred večerjo. Večerja v hotelu, druženje in nočitev.
2. dan
Topola (Karađorđevići) – Aranđelovac (Risovaćka pećina) – Topola
Po ne preveč zgodnjem zajtrku se bomo odpravili po poteh Karađorđevičev. Sprehodili se bomo do Karađorđeve cerkve, monumentalne zgradbe v bizantinskem stilu, iz belega marmorja, s streho v obliki petih kupol ter občudovali notranjost, ki jo krasijo mozaiki. Videli bomo grobova Karađorđe in Petra I. ter v kripti grobove dvaindvajsetih članov družine Karađorđević. Kasneje bomo nadaljevali z ogledi preostale zapuščine kralja Petra: hiša Kralja Petra I., Vinogradnikova hiša, Karađorđev grad (rezidenca), na koncu pa se predali degustaciji »Oplenovških vin«, saj je Šumadija znana po dobrem grozdju in kakovostnih vinih, zaradi česar ji pravijo tudi »prestolnica srbskih trt«. Kosilo, nato pa bomo obiskali Kraljevo vinsko klet, kjer bomo videli najstarejše sode, osebno darilo kralju Petru in poročno darilo kralju Aleksandru I. in kraljici Mariji. Po ogledu kleti bomo nadaljevali v Aranđelovac, ob vznožje planine Bukulje, v mesto, ki je znano po Bukovički banji, mineralnih izvorih in Risovačkoj pećini, ki jo bomo obiskali in »videli« pračloveka iz kamene dobe ter živali, ki so v tistem času prebivale na tem območju in v jami, nato pa si bomo v Aranđelovcu privoščili prosto za samostojno raziskovanje, nakupe in počitek ob pijači. Ob dogovorjeni uri pa povratek v Topolo, kjer nas bodo pričakovali v lokalni restavraciji, kjer bomo preživeli prijeten večer ob kulinaričnih dobrotah. Individualni povratek v hotel in nočitev.
3. dan
Topola  – Ruma (Muzej kruha) – Fruška gora (adrenalinsko doživetje) – Slovenija
Po zajtrku se bomo poslovili od Šumadije, od dobre hrane in odlične kapljice ter se odpravili proti domu. Na poti bomo se bomo ustavili v okolici Rume, kjer bomo obiskali muzej kruha ter si ogledali zbirko orodja, predmetov za predelavo pšenice, pripravo kruha, rekonstruirano ognjišče, zbirko obrednih kruhov, nato pa še dodatno ponudbo: likovno zbirko, zvonik posvečen sv. Nikoli, cvetje iz »krep« papirja. Po ogledu pa nas čaka avanturističnen dan, saj se bomo odpravili na vožnjo z džipi old tajmerji ob obali Donave in po Fruški gori. Po koncu vožnje pa nas bodo pričakalni s tradicionalnim kosilom, z domačim kolačem, vinom, rakijo in domačim sokom. Ob hrani in pijači bo tudi dovolj prostega časa za druženje in uživanje v naravi, v popoldanskih urah pa povratek proti domu, kamor bomo prispeli tja do polnoči.

 

 • prevoz s turističnim avtobusom, cestnine, parkirnine, srbski davek, ostale pristojbine,
 • zunanje oglede po programu,
 • obisk Etno vasi Stanišići,
 • 2x namestitev v hotelu 3* na bazi nočitev z zajtrkom,
 • večerjo prvi dan v hotelu in drugi dan v restavraciji,
 • ogled muzeja rakije in degustacijo z narezkom,
 • degustacijo »oplenovških vin«,
 • kosilo drugi dan,
 • vstopnine: muzej Nikole Tesla, stolp na Avali, Risovaćka pečina, Karađorđev kompleks in Kraljeva klet, muzej kruha,
 • osnovno nezgodno zavarovanje,
 • vodenje in organizacijo izleta.
 • enoposteljna soba: cca 28 EUR,
 • avantura z džipi in hrano: cca 25 EUR.