Umetnostno potepanje po Muenchnu, Ausburgu in Salzburgu

 

1. dan
Slovenija – Muenchen (Allianz Arena, Olimpijski park, BMW Welt)
Odhod ob dogovorjeni uri in vožnja proti Nemčiji do najmodernejšega stadiona v Evropi, t.j. Allianz Arene, kjer bomo naredili postanek za zunanji ogled in po želji ter v kolikor bo mogoče, si bomo po želji doplačali voden ogled stadiona. Od tu bomo nadaljevali do Olimpijskega parka s slavnim stadionom, stolpom, dvoranami in drugimi športnimi objekti. Po želji se bomo povzpeli na Olimpijski stolp, kjer nas bo dvigalo v nekaj sekundah dvignilo na 190 m višine, od koder bomo opazovali München iz ptičje perspektive, nato bomo obiskali najbolj množično obiskano znamenitost Bavarske, to je BMW Welt. Že sama stavba je zelo zanimiva in v svetu arhitekture cenjena, saj je pokrita z več kot 3600 paneli sončnih celic. Avtomobili so postavljeni v posebnih stalažah kot kruh v trgovini, več skrivnosti pa vam bomo razkrili ob obisku. Od tu bomo nadaljevali v center bavarske prestolnice München in si ogledali tretje največje nemško mesto, ki velja za eno velikih kulturnih središč Evrope: mestna vrata, Marijino cerkev z velikima čebulastima zvonikoma, gotsko Novo mestno hišo, katero zunanjost lepša znameniti Glockenspiel, ko ob določeni polni uri nastopijo mehanični glasbeniki, zaplešejo sodarji in se bojujejo vitezi. Sprehodili se bomo po glavni ulici za pešce, ki je polna kupcev, uličnih glasbenikov in turistov. Ob dogovorjeni uri se bomo zbrali in odpravili na večerjo, v tipično bavarsko restavracijo, kjer nas bodo razvajali z bavarskimi kulinaričnimi dobrotami. Ob dogovorjeni uri sledita transfer v hotel in nočitev.
2. dan
Ausburg (Tekstilni muzej) – Muenchen (Muzej moderne in sodobne umetnosti, Bavarski nacionalni muzej)
Po zajtrku se bomo odpravili v uro oddaljen Ausburg, kjer bomo obiskali tovarniški tekstilni muzej. Seznanili se bomo z burno zgodovino delavcev v tekstilni industriji in vplivu bančništva na to panogo. Središče stalne razstave predstavlja kulturni zaklad: edinstveno zbirko vzorcev knjige iz Neue Augsburger Kattunfabrik (NAK – New Augsburg Calico Factory), ki odraža več kot 200 let oblikovanja in mode. Znani Atelier Brückner je ustvaril predstavitev teh platnenih vzorcev od 1780 do 1990 leta. Gre za interaktivno projekcijo, ki nas bo popeljalo v tretjo dimenzijo. Po ogledu se bomo vrnili v München, kjer bomo obiskali Muzej moderne in sodobne umetnosti, ki stoji v bližini Pinakotek der Moderne, ki jo lahko prav tako obiščemo. Tu bomo občudovali najpomembnejša dela moderne in sodobne umetnosti. Po želji si lahko ogledamo še Bavarski nacionalni muzej, kjer lahko v sklopu posebnih zbirk vidimo redka in dragocena oblačila iz srednjega veka, prav tako noše in tekstil iz časa renesanse. Tu je še tudi posebna zbirka zgodovinskih čevljev, svilenih tkanin in zbirka vozlanih orientalskih preprog. Po želji lahko obiščemo še katerega od muzejev ali pa si privoščili nekaj prostega časa na znanih nakupovalnih ulicah, kot so Maximilianstrasse, Theatinerstasse ali Residenzstrasse, kjer se vrstijo trgovine prestižnih blagovnih znamk. Prosto do večerje, večerja in nočitev.
3. dan
Muenchen – Salzburg (Muzej moderne umetnosti, Arenberg, razkošni vrtovi dvorca Mirabel, vodne igre) – Slovenija
Po zajtrku nas čaka vožnja do Mozartovega mesta Salzburg, kjer si bomo ogledali Muzej moderne umetnosti, ki se zavzema za ohranjanje, spodbujanje in širjenje moderne in sodobne vizualne umetnosti. Cilj muzeja je ponuditi sodobno likovno vzgojo in širiti obzorja ljudem in pri njih vzbuditi zanimanje za sodobno umetnost, še posebej pri mladini in otrocih. Po vodenem strokovnem ogledu bomo nadaljevali do palače Mirabel, delo baročnega arhitekta Lukasa von Hilderbrandta, kjer se bomo sprehodili po razkošnem vrtu, ki predstavlja biser vrtnarske umetnosti, od tu pa nadaljevali še do ene palače, t.j. Arenberg, kjer si bomo v parku ob njej, ogledali zanimive skulpture iz Würthove kolekcije. Od tu se bomo podali v slikovito staro mestno jedro, ki je proglašeno za svetovno kulturno dediščino in nudi na ogled številne znamenitosti: nadškofovsko rezidenco, katedralo, Mozartovo rojstno hišo, Petrovo cerkev s pokopališčem, Hohensalzburg, od koder je čudovit pogled na mesto. Dan pa lahko zaključimo še na ogledu Hellbrunskih vodnih iger, ki je tudi neke vrste arhitekturna, pokrajinska umetnost. Ob dogovorjeni uri povratek proti domu, kamor bomo prispeli pred polnočjo.

 

 • prevoz s turističnim avtobusom, cestnine, parkirnine in ostale pristojbine,
 • zunanje oglede po programu,
 • 2x nočitev z zajtrkom v sobah 3*,
 • 2x večerja v restavraciji (enkrat tipična bavarska, enkrat klasična),
 • osnovno nezgodno zavarovanje,
 • vodenje in organizacijo izleta.
 • enoposteljna soba: cca 52 EUR,
 • Allianz Arena tour (min.20 oseb): 12 EUR,
 • Tehnični muzej: 11 EUR,
 • Olimpijski stolp: 5 EUR,
 • BMW muzej: 10 EUR,
 • Sea life: 17,95 EUR,
 • strokovni ogledi muzejev.