Učna ura na Cerkniškem in Beli Krajini z oddihom v Opatiji

 

1. dan
Slovenija – Cerkniško – Opatija
Odhod ob dogovorjeni uri in vožnja do Notranjskega krajinskega parka, kjer bomo preživeli večji del dneva. Najprej se bomo ustavili pri Rakovem škocjanu, ki je v čudovita kraška dolina med Cerkniškim in Planinskim poljem, izoblikovala pa jo je reka Reka. Območje je polno kraških pojavov, ki si jih bomo ogledali, prav tako pa tudi Veliki in Mali naravni most. Od tu bomo nadaljevali do Cerknice, kjer si bomo najprej ogledali maketo jezera in multivizijsko predstavitev, nato pa bomo nadaljevali do jezera. V primeru visoke vode ga bomo le opazovali od daleč, v nasprotnem primeru pa se bomo sprehodili po suhem območju in opazovali slikovite kraške pojave, kot so bruhalniki, ponori, ponorne jame, površinski vodotoke in drugo. Po želji si lahko doplačamo »coprniško kosilo«, saj se bomo nahajali v bližini Slivnice, na kateri domujejo čarovnice, nato pa se bomo odpravili na kmetijo, kjer nas bo gospodar z lojtrnikom popeljal ob Cerkniškem jezeru. Oglede na tem območju bomo zaključili pri gradu Snežnik, ki se nahaja v sosednji, Loški dolini. Ogledali si bomo grad, ki predstavlja najbolje ohranjeno grajsko stavbo na Notranjskem in je bil postavljen na skalo ob izviru Obrha in studenca Brezno, ki je pod gradom danes zajezen v večji ribnik. Okolica gradu je skrbno urejena v park s sprehajalnimi potmi, po katerih se bomo tudi mi sprehodili. Od tu pa se bomo odpravili proti Opatiji, kamor bomo prispeli pozno popoldan. Sledi namestitev v hotelu, prosto do večerje, nato pa prijetno druženje pozno v noč. Nočitev.
2. dan
Opatija
Po zajtrku prost dopoldan, nato pa se bomo skupaj sprehodili po Opatiji, po letovišču z najdaljšo tradicijo na Jadranu, po Lungomare – sprehajalni poti, ki ponuja nepozaben sprehod, na katerem lahko srečamo »dekle z galebom«, to je dekle na čeri, ki kuka iz morja in pozdravlja mimoidoče. Lahko se sprehodimo po parku Angiolina, kjer raste rastlinje iz oddaljenih in eksotičnih držav, urejen pa je v angleškem in francoskem stilu, posejan pa s stezicami in opojnimi vonjavami. Po želji se lahko odločimo še za vožnjo z ladjo – fish piknik. Zvečer večerja v hotelu, po želji doplačilo za glasbo. Nočitev.
3. dan
Opatija – Bela Krajina – Slovenija
Po zajtrku sledi slovo od Opatije in vožnja proti Sloveniji, do mejnega prehoda Vinica, kjer bomo prestopili mejo in se podali na raziskovanje Bele Krajine. Vinica je tudi rojstni kraj rojstni kraj slovenskega pesnika in prevajalca, Otona Župančiča, zato se bomo ustavili tudi pri njegovi spominski plošči. Nato bomo nadaljevali do Krajinskega parka Lahinja, kjer nas bodo sprejeli z ajdovo potico, nato pa popeljali po čudoviti okolici parka in nam predstavili življenje Nerajčanov. Obiskali bomo nekdanjo stanovanjsko hišo s črno kuhinjo, srečali ptiča Vodomca in slišali kako so nekoč izdelovali gudala – lončeni bas in sončna kolesa. Predstavili nam bodo izdelovanje glinenih piščalk in lončenih konjičev (možnost nakupa spominčkov). Od tu bomo nadaljevali v Adlešiče, do domačije, kjer živi domača obrt izdelovanja belo krajnskih pisank, predelava lanu in tkanje, kar nam bodo tudi predstavili, na koncu pa bomo obiskali še muzej, kjer bomo spoznali čudovite izdelke, ki so nastali na tem območju. In na koncu ogledov v Beli Krajini sledi še učna ura v prav posebni šoli, kjer nas bo učiteljica naučila vse o zgodovini Bele Krajine, na način kot je bil v veljavi pred 50-imi leti. In če ne bomo dovolj pridni in poslušni, kar verjetno tudi ne bomo, bo zapela šiba, a na koncu bomo prav vsi prejeli pravo, prav posebno spričevalo. Po tej naporni učni uri nas čaka zaključek na kmečkem turizmu, kjer se bomo »mastili« ob domačem odojku in vinih iz tega okoliša. Povratek domov v večernih urah.

 

 • prevoz s turističnim avtobusom, cestnine, parkirnine in ostale pristojbine,
 • zunanje oglede po programu,
 • 2x polpenzion v hotelu 3* z notranjim bazenom,
 • vstopnine 1. dan: ogled makete, vožnja z lojtrnikom, grad Snežnik,
 • vstopnine 3. dan: krajinski park, ogled izdelovanja pisank in muzeja,
 • obisk prav posebne šole in zaključno spričevalo,
 • kosilo tretji dan: odojek s prilogami,
 • osnovno nezgodno zavarovanje,
 • vodenje vodnika z licenco in organizacijo izleta.
 • soba 1/1: cca 40 EUR,
 • Fish piknik: cena naknadno.