Toskana in Elba

 

1. dan
Slovenija – Firence – Pisa – Tirensko morje
Odhod v zgodnjih jutranjih urah in vožnja v smeri Italije, prestop meje in nadaljevanje vožnje s krajšimi postanki na poti mimo Benetk v smeri Toskane. Obiskali bomo glavno mesto te pokrajine – Firence, ki ležijo ob reki Arno in veljajo za rojstno mesto italijanske renesanse in kraj, kjer je več kot tretjina najpomembnejših evropskih umetnikov živela in delovala prav tu, npr. Leonardo Da Vinci, Michelangelo, Donatello, Dante Alighieri, …V mestu se bomo sprehodili mimo Nacionalne biblioteke in samostana do cerkve Santa Croce, kjer bomo po želji obiskali Michelangelov grob, nadaljevali do Dantejeve rojstne hiše, stolnice imenovane Santa Maria Fiore z Brunelleschijevo kupolo, ki je največja opečnata kupola na svetu. V katedralni kompleks spadata še krstilnica in Giottov zvonik, iz katerega je prekrasen pogled na večji del mesta. V cerkvenem muzeju je na ogled Michelangelova Pieta Bandini. Stopili bomo do cerkve San Lorenzo, kjer je znano Michelangelovo delo Medičejske grobnice.. Sprehodili se bomo do Reke Arno, do edinega originalno ohranjenega mostu izpred druge svetovne vojne – Ponte Vecchia, kjer se danes nahajajo številne zanimive trgovinice in zlatarske delavnice. Nekaj prostega časa, nato bomo nadaljevali v Piso, ki je znana po vsem svetu zaradi svojega poševnega stolpa, drugi dve pomembni znamenitosti sta še Trg čudes s stolnico in krstilnica. Poševni stolp – Torre Pendente je bil prvotno zamišljen kot zvonik katedrale, ki se je začel nagibati med gradnjo zaradi močvirnatih tal. Katedrala – Duomo di Pisa je čudovita zaradi umetnin, ogromnega mozaika in prižnice. Po zunanjem ogledu in prostem času sledi vožnja na obalo Tirenskega morja, kjer se bomo namestili v letoviškem kraju. Sledita večerja in nočitev.
2. dan
Elba
Po zajtrku se bomo zapeljali do pristanišča, kjer se bomo vkrcali na trajekt in se po približno enourni plovbi izkrcali v glavnem otoškem pristanišču, imenovanem Portoferrario. Sledi krajši sprehod po mestnem jedru, ki ga obdaja sistem utrdb, videli bomo tudi hišo, v kateri je kratek čas v izgnanstvu, živelj Napoleon I. Iz tega skromnega prebivališča se odpira čudovit razgled na pristanišče in nekatere dele otoka. Od tu se bomo odpravili do kraja San Martino, kjer bomo obiskali Napoleonovo letno rezidenco in mogočno vilo kneza Demidova. Z vožnjo bomo nadaljevali po otoku in občudovali bujno sredozemsko vegetacijo, številne gozdove pinij, čudovite majhne zalive iz katerih se dvigajo visoki hribi in gore, z najvišjim vrhom Monte Cappane, ki sega kar 1.018 m visoko. Obiskali bomo še mestece Porto Azzurro, ki je nekoč slovelo po železovi rudi. Tekom dneva bomo obiskali še tipično kmetijsko gospodarstvo, kjer bomo degustirali lokalna vina, postregli pa nam bodo še kruhke z namazi iz oljk in artičok. Zvečer se bomo vrnili na kopno, v hotel, v katerem smo preživeli že prvo noč. Večerja in nočitev.
3. dan
Tirensko morje – Emiglia Romagna – Slovenija
Po zajtrku se bomo počasi odpravili proti domu, s postankom za oglede v pokrajini Emiglia Romagna, kjer bomo spoznavali lokalno kulinariko. Obiskali bomo muzejs sladoleda, kjer je več kot na tisoč kvadratnih metrih prikazana zgodovina sladoleda kot sladice, ki so jo izumili v Italiji. Gre za prvi muzej sladoleda na svetu, ki je posvečen izključno sladoledu. Po ogledu sledi še degustacija sladoleda. Po želji sledi prosto za kosilo, priporočamo, da si naročite pizzo po lastnem izboru. Nato bomo obiskali bomo kisarno, kjer bomo spoznali skrivnosti proizvodnje in tehnike tradicionalnega balzamičnega kisa iz Modene. Na koncu obiskov v pokrajini Emiglia Romagna bomo spoznali še drugo kulinarično posebnost, to je sir parmezan. Sledi ogled proizvodnje in degustacija. Pozno popoldan pa slovo in povratek proti domu, kamor bomo prispeli pred polnočjo.

 

 • prevoz s turističnim avtobusom, cestnine, parkirnine, check pointe in ostale stroške povezane s prevozom, dva voznika,
 • zunanje oglede po programu,
 • povratno vozovnico na otok Elba in nazaj in stroške transporta avtobusa,
 • 2 x polpenzion v hotelu 3*,
 • ogled Ville dei Mulini na otoku Elba,
 • obisk kmečkega turizma na Elbi in degustacija suhih vin (belo, rdeče), predstavitev proizvodnje, degustacija kruhkov z deviškim oljčnim oljem in namazi (iz oljke, artičok,)
 • ogled kisarne in degustacija,
 • ogled sirarne in degustacija,
 • osnovo nezgodno zavarovanje,
 • vodenje in organizacijo potovanja.
 • zavarovanje odpovedi potovanja (bolezen): 10 EUR,
 • dodatno zdravstveno zavarovanje CORIS (kritje 25.000 EUR): 4,10 EUR.