Strokovna ekskurzija v Sarajevo, Neum in Budvo

 

1. dan
Slovenija – Sarajevo – Neum
Odhod nekaj čez polnoč in vožnja v smeri Hrvaške proti Sarajevu, kamor bomo prispeli v jutranjih urah. Najprej se bomo odpravili na prijateljski obisk šole, kjer se bomo srečali s strokovnim osebjem in tudi z dijaki, ki obiskujejo to šolo. Po predstavitvi in prijetnem srečanju pa bomo nadaljevali s turističnimi in tudi strokovnimi ogledi in skozi lokalno vodenje spoznavali kulinariko, ne nazadnje tudi vero, ki ima zelo velik vpliv na kulinariko in prav tako tudi bivalno okolje tega zanimivega mesta. Odpravili se bomo na Baščaršijo, ki je srce in duša mesta s številnimi trgovinicami, umetnostno obrtnimi delavnicami in s številnimi lokali, ki vabijo na pokušino odlične hrane iz žara in izpod peke. Zagotovo bo vsak zase našel kar mu bo teknilo in mu dalo moči za nadaljnje oglede, saj se bomo nato z lokalnim vodnikom sprehodili do Begove džamije in medrese, sahat kule, Mestne hiše – Vječnice, Principovega mostu, katoliške cerkve, sinagoge, Careve džamije z arkadnim dvoriščem, po želji do Svrzine hiše in naredili skupinsko fotografijo pri vodnjaku Sebilj – simbolu Baščaršije. Po želji se lahko odpravimo še do »vojnega Sarajeva«, do podzemnega tunela, ki je potekal pod sarajevskim letališčem in bil med vojno edini izhod iz obkoljenega mesta. Vožnjo bomo nato nadaljevali po dolini reke Neretve, preko Konjica, vse do Mostarja, kjer bomo naredili krajši hiter ogled, vse do Neuma, kjer bodo pričakali s tipično bosansko večerjo, po kateri sledi sprehod po okolici, nato pa nočitev.
2. dan
Neum – zaliv Boke Kotorske – Njeguši – Lovčen – Cetinje – Budva
Po zgodnjem zajtrku nas čaka vožnja proti Črni Gori. Kmalu po prestopu meje se bomo peljali ob zalivu Boke Kotorske, ki je eden najlepših zalivov sveta in najjužnejši fjord Evrope. Naredili bomo krajši postanek v Kotorju, v izjemnem mestu, ki je pod zaščito Unesca. Sprehodili se bomo po starem mestnem jedru, si pogledali glavni trg, stolp z uro in najstarejšo katedralo sv. Tripuna iz leta 116, nato pa se odpravili po panoramski cesti – kotorskih serpetinah do Njegušev, rojstne vasice Petra II. Petrovića Njeguša (pesnika in utemeljitelja črnogorske države), kjer bomo naredili postanek za malico z njeguškim pršutom, sirom in medovino. Po malici in postanku bomo nadaljevali do narodnega parka Lovćen oz. Jezerskega vrha, kjer stoji veličasten mavzolej Petra Petrovića Njeguša, največjega črnogorskega pesnika, pisatelja in filozofa. Do mavzoleja vodi 462 stopnic, od tu pa se ponuja prekrasen pogled na zaliv Boke Kotorske in Skadarsko jezero. Po ogledu spust do Cetinja, stare prestolnice Črne gore in nekdanjega miniaturnega evropskega mesta z 13 ambasadami. Od bomo vožnjo nadaljevali v Budvo – metropolo črnogorskega turizma, kjer se bomo namestili v prijetni vili, osvežili, nato pa odpravili v lokalno restavracijo, kjer nas bodo pričakali s črnogorsko večerjo in živo glasbo. Lastnik vile pa nam bo predstavil tudi uspešno zgodbo črnogorskega turizma, kulinarične posebnosti Črne Gore in namestitvene enote na Budvanski rivieri. Nočitev.
3. dan
Budva – Dubrovnik – Slovenija
Po zajtrku se bomo odpravili na organiziran ogled starega mestnega jedra Budve – citadele, kaštela Sv. Marije, cerkve Sv. Ivana in Sv. Trojice in se po želji sprehodili po mestnem obzidju, od koder bomo občudovali budvansko rivijero in otok Sv. Nikola. Sledi slovo od Budve in povratek proti domu. Ustavili se bomo še v Dubrovniku, ki predstavlja kamniti biser Sredozemlja in je pod zaščito Unesca. Sprehodili se bomo po starem mestnem jedru in si ogledali Stradun, cerkev sv. Vlaha, palačo Sponza, frančiškanski samostan, knežji dvorec. Po želji sprehod po obzidju ali nekaj prostega časa za počitek na znamenitem Stradunu, nato pa le še vožnja proti domu, kamor bomo prispeli v poznih nočnih urah.

 

 • prevoz s turističnim avtobusom, cestnine, parkirnine in ostale pristojbine,
 • zunanje oglede po programu,
 • 2x nočitev s samopostrežnim zajtrkom v sobah 3*,
 • 1x večerjo v hotelu,
 • 1x večerjo v restavraciji z živo glasbo – Črnogorska zabava,
 • degustacijo pršuta na Njeguših,
 • vstopnino v NP Lovčen in ogled mavzoleja,
 • lokalno vodenje v Sarajevu in Dubrovniku,
 • osnovno nezgodno zavarovanje,
 • vodenje in organizacijo potovanja.
 • dodatne storitve in obroki po želji.