Strokovna ekskurzija po Gorenjski

 

1. dan
Slovenija – Brnik – Škofja Loka – Radovljica – Kranjska Gora
Ob dogovorjeni uri odhod izpred šole in vožnja v smeri Ljubljane ter naprej proti Gorenjski. Prvi postanek bo na Brniku za ogled letališča Jožeta Pučnika, kjer si bomo ogledali javni del potniškega terminala (prijava na let in oddaja prtljage), varnostno kontrolo (pomen varnosti in prepovedani predmeti), Schengenski del potniškega terminala in ostalo v skladu z željami skupine in možnostmi izvajalca ogleda. Nadaljevali bomo v Škofja Loko. V mesto se bomo sprehodili čez Kapucinski most, nato mimo Kapucinskega samostana s cerkvijo, nunske cerkve do mestnega trga z Marijinim znamenjem. Postali bomo pred Homanovo hišo, ki jo krasijo renesančne figuralne in ornamentalne poslikave, nadaljevali na spodnji trg imenovan Lontrg, kjer se nahaja kašča iz 16. stoletja in špital z manjšo cerkvico, v katerem sta Križev pot in Loško gledališče. Spustili se bomo še do Puštala, kjer se nahaja Nacetova hiša iz leta 1755. Nadaljevali bomo v Radovljico, kjer nas bodo že pričakovali na kosilu, po katerem bomo začeli spoznavati srce in dušo tega mesta, ki ga predstavlja Linhartov trg. Navduševali se bomo nad starim mestnim jedrom, ki se ponaša z ohranjeno arhitekturo, muzeji in galerijami in drugimi znamenitostmi. Zanimiv je obrambni jarek, rojstna hiša Antona Tomaža Linharta, fasade meščanskih hiš, Šivčeva hiša s fresko Usmiljenega samaritana na pročelju, Malijeva hiša s sramotilno klopjo, Vidičev dvorec z ogelnim pomolom in renesančno poslikavo, Lectarjeva hiša z gostilno in lectarijo, Magušarjeva hiša z arkadnim dvoriščem in lončarsko delavnico ter Radovljiška graščina. Obiskali bomo Gostilno, Penzion in Muzej Lectar, kjer nam bodo predstavili vse tri svoje dejavnosti, ki ta kraj zaznamujejo že 250 let. Pozno popoldan bomo nadaljevali v Kranjsko goro, kjer se bomo najprej zapeljali do jezera Jasna, ki se nahaja ob cesti na Vršič. Tu bo kratek postanek ob jezeru za občudovanje naravnih lepot, nato pa se bomo vrnil v Kranjsko goro in se namestili v hotelu. Sledi večerja, nato pa večerni sprehod po Kranjski gori, med katerim si bomo pogledali stari del kraja. Postali bomo pred Liznjekovo hišo, ki je bila nekoč domačija ob nekdanji glavni vaški poti. V hiši je etnološka muzejska zbirka in razstava o življenju in delu mladinskega pisatelja Josipa Vandota, avtorja knjige o Kekcu. Od zunaj bomo občudovali poslikano fasado, kamniti polkrožni portal in leseni balkon »gank«. Prosto, nato pa povratek v hotel in nočitev.
2. dan
Kranjska Gora – Planica – Zelenci – Bled – Begunje/Brezje – Slovenija
Po zajtrku se bomo poslovili od Kranjske Gore in nadaljevali v Planico, pod Planiško velikanko, kjer si bomo ogledali Planiški muzej, v katerem bomo skozi pol urni film spoznali zgodovino Planice, se preizkusili kot skakalci in celo sodniki, nato pa se bomo sprehodili po okolici in občudovali skakalnico velikanko iz njenega vznožja. Po želji se lahko (za doplačilo) odločimo še za spust iz skakalnice velikanke po ZIP LINE, vsekakor pa se bomo zapeljali s sedežnico. Na poti iz Planice se bomo ustavili v naravnem rezervatu Zelenci, kjer bomo videli zanimive rastlinske vrste, tudi mesojede rosike, tudi kakšno dvoživko in ptice ter zeleno jezerce. Sledi kosilo, po katerem bomo nadaljevali do enega najbolj prepoznavnih turističnih centrov Slovenije, na Bled. Najprej bomo zavili na Blejski grad, ki si ga bomo ogledali, nato pa se bomo spustili do samega jezera, ob katerem bomo naredili kratek sprehod za ogled turističnih znamenitosti in spoznali turistično ponudbo slovenskega bisera. Po želji se bomo (za doplačilo) s pletnjami odpravili na otok, kjer bomo pozvonili za izpolnitev želja. Vsekakor pa si bomo privoščili prosti čas in Blejsko kremno rezino. Sledi povratek proti domu. Po želji se lahko ustavimo še v romarskem središču Brezje ali pa obiščemo Begunje in se ustavimo še v enem hramu slovenskem tradicije, to je pri Avseniku, kjer si lahko pogledamo kje snemajo »Slovenski pozdrav«, po želji za doplačilo pa tudi Avsenikov muzej. Sledi povratek proti domu in prihod okoli 21.ure.

 

 • prevoz s sodobnim turističnim avtobusom, cestnine, parkirnine in ostale pristojbine,
 • zunanje oglede po programu,
 • 1 x polpenzion v hotelu 4*
 • kopanje v bazenu Sprostitvenega centra Kompas, bazen Aqua Larix,
 • 1 x kosilo – drugi dan (juha, glavna jed, solata, sladica),
 • oglede na letališču J. Pučnika,
 • vstopnino v Lectarski muzej in predstavitev ostalih dejavnosti (gostinstvo, hotelirstvo),
 • vstopnino v muzej v Planici v Nordijskem centru,
 • povratno vožnjo s sedežnico,
 • vstopnina v Blejski grad,
 • osnovno nezgodno zavarovanje,
 • vodenje in organizacijo izleta.
 • Kosilo prvi dan v Gostišču Lectar: golaž s polento ali obara z ajdovimi žganci + domač štrudelj z vanilijevim sladoledom: 10 EUR.
 • Kosilo prvi dan v »običajnem« gostišču: juha, zrezek, priloga, solata, sladica): 12 EUR.
 • Zip line: 25 EUR, vožnja s pletno: 15 EUR.
 • Zavarovanje odpovedi potovanja: 10 EUR po osebi.