Strokovna ekskurzija na Goriško

 

1. dan
Slovenija – Solkan – Sveta Gora – Nova Gorica
Odhod v jutranjih urah z dogovorjenega kraja in vožnja v smeri Ljubljane ter naprej čez Hrušico proti Novi Gorici. Na poti bomo naredili postanek za ogled utrdbe (kastel) in za kavico ter krajši sprehod po okolici, po katerem bomo nadaljevali v Ajdovščino, do ene najuspešnejših slovenskih firm – Pipistrel. Po sprejemu in predstavitvi tega uspešnega podjetja bomo nadaljevali na ekološko kmetijo, kjer nam bo gospodinja pripravila kruh in krušno pecivo iz različnih vrst moke ter nam pokazala način pridelave in obdelave žita vse do peke kruha ter kako iz pirinih luščin izdelujejo pirine blazine na »stari« način. Na koncu nam bodo postregli še z domačo pogačo s skuto, panceto in zelenjavo. Po ogledu in lažjem obroku se bomo odpravili v okolico Solkana, v mizarsko delavnico – muzej, kjer bo na ogled prikaz postopkov dela ter orodij in pripomočkov. Od tu bomo nadaljevali na Sveto Goro, pomembno sakralno središče z bogato romarsko tradicijo, ki s svojo nadmorsko višino ponuja veličasten razgled na Julijske Alpe, Trnovski gozd, Kras in vse tja do morja. Po obisku tega romarskega kraja se bomo odpravili v Novo Gorico, v mesto vrtnic, kjer si bomo pogledali kraj, kjer se Stara (Italijanska) in Nova (Slovenska) Gorica povezujeta, trg z mozaikom nove Evrope, kot simbol odpravljanja meja in evropskega združevanja. Sledi namestitev v hotelu, osvežitev in priprava na nepozabno nočno doživetje, saj nas po večerji čaka voden ogled igralniškega kompleksa Perla, preizkusili pa se bomo tudi v igrah na srečo in spremljali »poker turnir«, ki se bo tisti večer odvijal v igralnici. Nepozabno doživetje bomo nadgradili še z našim druženje do poznih nočnih ur, kajti v tem mestu se zabava ne konča pred jutrom. Nočitev.
2. dan
Nova Gorica – Goriška Brda – Nova Gorica
Po zajtrku se bomo odpravili v Goriška Brda, ki se bodo v tem času pripravljala na »praznik češenj«. Prvi postanek bo v vasici Kojsko, kjer si bomo ogledali srednjeveško cerkev Sv. Križ nad Kojskim, z znamenitim poznogotskim krilnim oltarjem in se ustavili še v lični trgovinici z naravno kozmetiko ter spoznali kako lahko s pravo idejo zasloviš doma in na tujem. Po želji nakup naravnih mil in degustacija oljčnega likerja, nato pa bomo nadaljevali v Gonjače, kjer se bomo povzpeli na razgledni stolp in občudovali Goriška Brda še iz višine. Od tu bomo nadaljevali v srednjeveško vasico Šmartno, s sedmimi obrambnimi stolpi ”zavarovanega” naselja iz začetka 16. stoletja. Ob župnijski cerkvi sv. Martina pa stoji značilen zvonik s cinami, ki je bil nekoč trdnjavski stolp. In že bomo na kmetiji, kjer se ukvarjajo z vzgojo sivke. Obiskali bomo sivkina polja, da si naberemo sivke za izdelavo šopka, nato pa nam bodo domači predstavili pridelavo, predelavo in uporabnost sivke ter rožmarina. »Piknili« bomo še fertalije in si želodec do konca »napolnili« z lažjim obrokom, po katerem bomo nadaljevali Dobrovo, kjer vsako leto poteka praznik češenj. Obiskali bomo Vinsko klet Goriška Brda, kjer bo voden ogled, med katerim bomo podrobneje spoznali zgodovino vinske kleti in njihov način pridelave, tudi Rebule, ki je avtohtona vrsta Goriških Brd. Na koncu ogleda sledi še degustacija. Za tem bomo obiskali grad Dobrovo, ki velja za enega najlepših gradov na Goriškem. Po ogledu nekaj prostega časa za doživljenje »pred praznika češenj«, nato pa bomo obiskali hotel in restavracijo Gredič, kjer je potekalo snemanje priljubljene serije »Ena žlahtna štorija«, nato pa bomo čez Medano, kjer stoji rojstna hiša Alojza Gradnika, nadaljevali v Vipolže, kjer se bomo sprehodili po čudoviti okolici gradu Vipolž, občudovali prastare ciprese in se ustavili še na eni točki »žlahtne štorije«, pri čudoviti vili Vipolže. Čakal nas bo le še zaključek dneva na turistični kmetiji, v idiličnem zaselku Vamorje, kjer nas bodo v objemu zelenja pričakali s hrano domačih babic in kozarčkom vina, po želji pa si lahko ogledamo še sobe, ki so opremljene s starinskim pohištvom in v bistvu spoznamo še eno zgodbo uspešnega podjetnika. Po okusni večerji in druženju sledi le še transfer v hotel in nočitev.
3. dan
Nova Gorica – Kostanjevica – Cerje – Kobjeglava – Štanjel – Slovenija
Po zajtrku se bomo odpravili v Kostanjevico, kjer bomo v frančiškanskem muzeju pogledali grobnice Burbonov, Škrabčevo samostansko knjižnico in na koncu še vrt z vrtnicami Burbonkami. Gre za umetnosti in arhitekturni spomenik, ki predstavlja zaščiteno kulturno dediščino slovenskega naroda. Od tu bomo preko kraja Miren in ob italijanski meji nadaljevali v Opatje selo, kjer se nahaja Hiša opajske tradicije, ki je obnovljena v tipičnem kraškem slogu, v njej pa je etnološka zbirka nekoč v Opatjem selu izstopajočih se obrti: bičarstva, kamnoseštva in sodarstva. Od tu nas čaka krajša vožnja na Cerje, kjer na razglednem vrhu stoji spomenik braniteljem slovenske zemlje. Od tu pogled seže preko kraške planote do Jadranskega morja na jugu in do Julijskih Alp na severu. Po krajšem sprehodu po svežem zraku in občudovanju okolice bomo preko Komna, kjer stoji Špacapanova hiša, nadaljevali do Kobjegave, kjer si bomo ogledali staro pršutarno in videli celoten postopek kako pridemo od prašička do Kraškega pršuta. Po ogledu nas čaka še degustacija kršakega pršuta z rezino koruznega kruha in pašteto iz črnih oliv, prelito z ekstratom terana, vse pa bomo poplaknili še s kozarčkom terana in dopolnili še z domačimi njoki v špargljevi omaki. Od tu bomo nadaljevali le še v nekaj minut oddaljen Štanjel, v malo vasico, kjer so hiše terasasto razporejene proti vrhu griča Turn. Sprehodili se bomo po ozkih ulicah s kamnitimi hišami, obiskali galerijo Lojzeta Spacala in eno najstarejših ohranjenih stavb v naselju, v kateri je urejena etnološka zbirka – kraško hišo in Ferrarijev vrt, ki leži pod utrjenim štanjelskim obzidjem in je delo arhitekta Maksa Fabianija. Park je prav tako grajen v terasah, poleg cvetličnih gred, različnih dreves, pergol in pavilijona, pa je posebnost parka še bazen. Tu bomo tudi zaključili naše potepanje in se odpravili le še proti domu, kamor bomo prispeli okoli 21. ure.

 

 • prevoz s sodobnim turističnim avtobusom, cestnine, parkirnine in ostale pristojbine,
 • zunanje oglede po programu,
 • 2x namestitev z zajtrkom v hotelu 3* v dvoposteljnih sobah,
 • 1x večerjo v hotelu (prvi dan),
 • obisk »Pipistrela« in muzejske mizarske delavnice,
 • ogled ekološke kmetije in pogostitev s pogačo,
 • krajši izlet na Sveto goro,
 • obisk mizarskega muzeja,
 • transfer v Perlo, ogled igralnice in žeton za igro,
 • ogled cerkve v Kojskem, degustacijo oljčnega likerja,
 • obisk posestva s sivko in spremljajoči program,
 • nabiranje češenj (poješ kolikor hočeš), lažji obrok hrane drugi dan,
 • ogled vinske kleti Dobrovo in degustacija,
 • ogled gradu Dobrovo,
 • večerjo na kmečkem turizmu s kozarčkom vina drugi dan,
 • ogled grobnic, samostanske knjižice, vrtnic Burbonk,
 • ogled Hiše pajske tradicije in ogledi na Cerju,
 • oglede v Štanjelu (Galerija in kraška hiša),
 • ogled pršutarne, degustacija pršuta in dopolnitev obroka z njoki,
 • osnovno nezgodno zavarovanje,
 • vodenje in organizacijo izleta.
 • enoposteljna soba za dve nočitvi z zajtrkom: cca 28 EUR,
 • nabrane češnje za domov (cena iz lanskega leta) 1 kg: cca 2,5 EUR.