Severna obzorja – Nordkapp in Lofoti

 

1. dan
Slovenija – Ivalo
Ob dogovorjeni uri organiziran odhod in vožnja na letališče, od koder bo polet proti Ivalu, kraju v čarobnem pasu onstran severnega tečajnika. Vožnja do hotela, osvežitev ter priprava na večerjo. Po večerji nočitev.
2. dan
Ivalo – Nordkapp – Honningsvaag (420 km)
Po zajtrku se bomo podali proti Nordkappu. Dodobra se bomo spoznali z Laponsko, najsevernejšo deželo Finske, in s kulturo Sami. Njeni prebivalci, Laponci, so večinoma potomci nomadov, nekakšni evropski Indijanci, od katerih nekateri še živijo pod šotori, v stilu svojih dedov, sredi prostranih gozdov in daleč vstran od cest in televizije. Po dolgih ravnih cestah in brezovih gozdovih bomo prispeli do kraja Lapponia, kjer se zapenja laponsko sveto jezero Inari s svojimi tisočerimi otočki. Obiskali bomo Laponski (Sami) muzej in Naravoslovno središče severne Laponske, kjer bomo zvedeli vse o ljudeh severa in naravi, ki jo obdaja. Pot bomo nadaljevali skozi neverjetno pokrajino – golo tundro. Občudovali bomo lepoto in krutost narave. Pot nas bo vodila proti Norveški, najsevernejši točki Evrope, proti Nordkappu. Do otoka Magerøja, kjer leži rt Nordkapp je speljan skoraj 7 km dolg tunel, ki leži do 212 m pod vodno gladino. Sam Nordkapp pa na 307 m visoki pečini in bil odkrit leta 1553. Obiskali bomo nordkappsko Dvorano, sodobno turistično središče z zanimivimi razstavami o raziskovanju tega območja skozi čas. Nato se bomo vrnili v 40 km oddaljeni Honningsvag, eno najsevernejših naselij na svetu (2500 prebivalcev) in pomembno središče, ki je bilo med 2. sv. vojno popolnoma uničeno. Nastanitev v hotelu, večerja in nočitev.
3. dan
Honningsvaag – Alta – Tromsoe (530 km)
Po zajtrku bomo nov dan pričeli v čudoviti pozabljeni divjini severa. Severni rt bomo zapustili po edini cesti, po že znanih obalah Porsangerfjorda in potem zavili v notranjost Norveške ter se med številnimi jezerci in čredami severnih jelenov pripeljali do ljubkega mesta Alte, ki se razprostira po gričih in ponuja lep razgled na fjord Altafjorden. Tukaj bomo imeli daljši postanek za ogled prazgodovinskih podob, ki so zaradi svoje izjemnosti na seznamu svetovne kulturne dediščine. Sprehodili pa se bomo tudi ob ogromnem istoimenskem fjordu. Čudovito pot do Tromsoja bo dodano popestrilo krajše prečkanje dveh fjordov s trajektom. Mestu Tromsø, kljub preprosti arhitekturi lesenih hiš rečejo ”severni Pariz”. Ima skoraj 60.000 prebivalcev, od tega jih je približno četrtina študentov najsevernejše univerze na svetu, zato je mesto nenavadno živahno za svojo lego. Ponaša se še s prijaznimi lesenimi hišami in t.i. Arktično katedralo. Obiskal modernega in odličnega muzeja Polaria, nas bo popeljal v slikovita doživetja čarobnega sveta Severnega ledenega morja in otočja Svalbard. Mesto je zanimivo tudi za to, ker je celo spodkopano, vozili pa se bomo tudi skozi podzemne labirinte tunelov. Nastanitev v hotelu, večerja in nočitev.
4. dan
Tromsoe – Anselv – Bardufoss – Bjerkvik – Svolvaer (430 km)
Po zajtrku se bomo odpravili na Lofotske otoke, ki predstavljajo najlepši kraj na Zemlji. Ustavljali se bomo v norveških vaseh in največjem narodnem parku države, Malselvfossen. V Svolvaeru na Lofotih bomo ostali dve noči. Večerja in nočitev.
5. dan
Svolvaer – Henningsvaer – Nusfjord – Reine – AA – Svolvaer (300 km)
Po zajtrku se bomo podali na krožni ogled Lofotskega otočka, ki poleg svoje nezemeljske narave slovi tudi kot ribolovno območje za slanike in ima edini tovrstni muzej na svetu. Sanjsko lepi Lofotski otoki, vulkanskega porekla so polni atraktivnih reliefnih oblik in pustijo v nas nepozabni vtis. Na ogledu bomo doživeli slikovitost ribiških vasic, kjer domačini kljubujejo divji naravi polarnih razmer. V Henningsvaerju bomo obiskali Lofoter muzej, kjer se bomo srečali z zgodovino Vikingov. Postali bomo tudi v Nusfordu, najbolj pa nas bo verjetno prevzela izjemna slikovitost narave okrog vasi Reine, Moskenes in AA, ki je kraj z najkrajšim zemljepisnim imenom in poslednji kraj otočja na meji atlantskega prostranstva. Ribiška vasica je v bistvu v celoti muzej. Zvečer povratek v hotel, večerja in nočitev.
6. dan
Svolvaer – Narvik – Kiruna (420 km)
Po zajtrku se bomo poslovili od čarobnega Lofotskega otočka in se preko Narvika, pomembnega pristanišča podali na Švedsko in odkrivali očarljivo Skandinavsko gorovje ter se tako pripeljali do Kirune, najsevernejšega in najmlajšega švedskega mesta, ki je nastalo po odkritju železove rude šele konec 19. stoletja. Vsekakor nas bodo prevzeli terasasti griči dnevnih kopov. V samem mestu pa cerkev, katere oltarne podobe je narisal umetniško navdahnjen princ Evgen, brat kralja Gustava Švedskega. Namestitev v hotelu, večerja in nočitev.
7. dan
Kiruna – Vittangi – severni tečajnik – Rovaniemi – Helsinki (397 km)
Zajtrk, nato pa vožnja po notranjosti Švedske proti Vittangi in po dolini Tornioki, mimo mest Pajalo in Pello, kjer bomo prestopili nazaj na Laponsko in se ustavili na slavnem vzporedniku 66°33′ geografske širine, kjer se konča Polarni krog in se nahaja domovanje najbolj slavnega moža z belo brado. Ustavili se bomo v Božičkovi vasici, kjer bomo imeli zadnjo priložnost za nakupe darilc in spominkov, na pošti pri Božičku pa bomo lahko oddali razglednice s pozdravi za male in velike otroke tega sveta. Zadnji postanek bo v Rovaniemiju, ki je bil hudo uničen v finsko-ruski vojni 1944, zato so ga temeljito obnovili po načrtih Alvar Alta in zgradili novo gledališče, knjižnico in cerkev s čudovito oltarno fresko, ki govori o spopadu dobrega in slabega v človeškem srcu. Popoldan se bomo odpeljali na letališče in ob 18.00 uri poleteli proti Helsinkom, pristanek ob 19.20 uri, hotelska namestitev in večerja. Za doplačilo lahko naredimo večerni ogled Helsinkov.
8. dan
Helsinki – Slovenija
Po zajtrku odhod na letališče od koder bo polet proti Dunaju oz. na eno izmed sosednjih letališč, od koder sledi transfer v Slovenijo.

 

  • letalski prevoz in letališke takse,
  • avtobusni prevoz na opisani relaciji,
  • 7x polpenzion v ½ sobah v hotelu 3*,
  • 2x podmorski predor Magerøya,
  • 4x trajekt (Olderdalen – Lyngseidet, Svensby – Breivikeidet, Lödingen – Bognes, Bognes – Skavberget),
  • vstopnino na Nordkapp,
  • osnovno nezgodno zavarovanje,
  • vodenje in organizacijo potovanja.
  • vstopnine cca. 60 EUR (Inari – Nature Center, Siida – Sami Museum, Alta – Alta Museum, Tromsoe – Polaria Museum in Arktična katedrala, Borg – Lofotr Viking Museum, AA na Lofotih – Fishing museum, Bardufoss – Malsevfossen),
  • 1/1 soba 235 EUR.