Rim, Vatikan, Vezuv in skrivnostni Pompeji

 

1. dan
Vatikan – Rim (Vatikan, Angelski grad, Panteon, fontana Trevi, Španske stopnice)
Nekaj pred polnočjo (v četrtek zvečer) odhod iz Tolmina in vožnja po italijanskih avtocestah s krajšimi postanki na poti, proti Rimu. Po krajšem postanku za zajtrk iz nahrbtnika in osvežitev se bomo odpravili na ogled Vatikana. Videli bomo Vatikanske muzeje, ki sodijo med ene največjih zakladnic svetovne umetnosti. Pogledali bomo Sikstinsko kapelo, Raffaelove sobane, hodnik zemljevidov, knjižnico. Sledi ogled bazilike Sv. Petra in Trga Sv. Petra z Berninijevimi arkadami, obeliskom, apostolskimi palačami. Po ogledih v Vatikanu se bomo odpravili še do Angelskega gradu – Castelo S. Angelo in nato preko Angelskega mostu – Ponte Sant’Angelo v center proti Piazza Navona, ki slovi po svoji fontani posvečeni štirim rekam sveta do najbolj ohranjene zgradbe antičnega Rima, t.j. Panteona. Obiskali bomo v cerkvi Svetega Ignacija, nato ob znani fontani Trevi, kjer bomo v vodnjak vrgli kovanec z željo, da se še vrnemo v Rim in na Španskem trgu s slovitimi španskimi stopnicami ter zaključili na Piazza Popolo. Sledi transfer v hotel, večerja in nočitev.
2. dan
Pompeji – Vezuv
Po zajtrku se bomo odpravili do Pompejev, ki ga je pokril vulkanski prah in tako ohranil trenutek vsakodnevnega življenja tamkajšnjih prebivalcev. Spoznali se bomo z življenjem v antičnem času, nekaj prostega časa namenili za nakup spominčkov, nato pa se bomo zapeljali do enega izmed najbolj znanih ognjenikov na svetu – Vezuv, ki se nahaja ne daleč od obale Neapeljskega zaliva. Je edini delujoči vulkan na evropski celini, ostali trije so tudi v Italiji, vendar na otokih. Do izhodišča za sprehod do vulkanskega kraterja se bomo zapeljali s shuttlom, nato pa nas čaka pol urce hoda do kraterja, od koder je čudovit pogled na Neapeljski zaliv. Po povratku do našega avtobusa nas čaka vožnja nazaj proti Rimu. Na poti bomo naredili še postanek za obisk sirarne, kjer nam bodo predstavili »slavno« mozzarelo. V večernih urah pa bomo prispeli v hotel, kjer nas bodo že pričakovali z večerjo. Sledita le še prijetno druženje in nočitev.
3. dan
Rim (Katakombe in Antični Rim)
Po zgodnjem zajtrku se bomo odpravili do Katakomb – podzemnih pokopališč, preostanek časa pa dopoldan namenjen obujanju spominov na Antični Rim – času, ko je bilo mesto prestolnica tega dela sveta in njegovim najpomembnejšim spomenikom. Obiskali bomo Kapitolski hrib, ki je bil nekoč versko srce starega Rima, danes pa tu stojita dva veličastna muzeja. Nadaljevali bomo do Koloseja, kjer je bilo med stodnevnimi slavnostnimi igrami, žrtvovanih na tisoče divjih živali, videli pa bomo tudi Konstantinov slavolok. V nadaljevanju bomo videli še forume – Nervin, Avgustov, Julija Cezarja, … Ustavili se bomo še na Beneškem trgu – Piazza Venezia, pri Fontani dei Fori imperiali, Circus maxumus, Marcello Theatre, Bocca Della Verita – Usta resnice in se sprehodili do Bazilike sv. Petra v vezeh. Krajši prosti čas za obrok hrane v lastni režiji. Priporočamo, da še zadnjih poizkusite pravo italijansko pizzo, nato pa bomo nadaljevali proti domu kamor bomo prispeli okoli polnoči.

 

 • prevoz s turističnim avtobusom, cestnine, parkirnine in ostale pristojbine, stroške dveh voznikov in vstopno takso v Rim,
 • zunanje oglede po programu,
 • 2 x polpenzion v hotelu 3*,
 • vstopnine: Vatikanski muzeji in sikstinska kapela ter katakombe ,
 • lokalno vodenje po Pompejih,
 • prevoz na Vezuv in nazaj ter vstopnina,
 • predstavitev proizvodnje mozzarele in degustacija,
 • osnovno nezgodno zavarovanje,
 • odlično vodenje in organizacijo izleta.
 • zavarovanje rizika odpovedi (bolezen): 10 EUR
 • dodatno zdravstveno zavarovanje CORIS (min. 7 oseb, kritje 25.000 EUR): 4,10 EUR,
 • vstopnina Pompeji za dijake nad 18 let: 5,50 EUR
 • vstopnina Panteon: cena še ni določena iz strani italijanskega ministra in tudi ne začetek zaračunavanja, so le napovedi.