Provansa za naravovarstvenike

 

1. dan
Slovenija – Italija
Odhod ob dogovorjeni uri, vožnja v smeri Italije in naprej po italijanskih avtocestah mimo Trsta, Benetk, Verone, Genove, proti Franciji.
2. dan
Monaco – Eze – Nica
V jutranjih urah prihod na francosko riviero, v Kneževino Monaco, drugo najmanjšo (takoj za Vatikanom) in najbolj gosto poseljeno državo na svetu. Ogledali si bomo staro mesto na skalnem pomolu, se sprehodili po botaničnem vrtu, postali pri prinčevi palači in po želji obiskali Oceanografski muzej, ki leži v čudoviti zgradbi, ki se dviga nad pečinami in morjem. Muzej je več kot 30 let vodil Jacgues Cousteau, ki ga poznamo po oddajah, ki so govorile o podmorskem življenju. Zelo zanimivo si bo ogledati tudi velik akvarij, ki se razprostira v dveh nadstropjih in predstavlja trenutni življenjski prostor za več kot 4000 različnih morskih organizmov. Postanek lahko naredimo še v botaničnem vrtu z več kot 7000 eksotičnimi vrstami rastlin in z naravno votlino s stalagmiti in stalaktiti, nato pa bomo nadaljevali do majhne, srednjeveške vasice Eze, ki leži na ozkem skalnatem vrhu visoko nad morjem. Danes je to kraj umetnikov, ki tukaj ustvarjajo in parfumerija, ki si jo bomo tudi ogledali in kupili kakšen dišeč spominček. Pot bomo nadaljevali vse do največjega francoskega mesta na obali, Nice. Ustavili se bomo v srcu starega mesta, v Cours Saleya, kjer se nahaja tržnica sadja, zelenjave in cvetja. Poiskali bomo dišeče rogljičke in se odpravili na ogled enega najlepših mestnih trgov Palace Rosseti, s katedralo Ste-Reparate, ki ima zelo lepo, s keramiko obloženo kupolo in si vzeli prosti čas na promenadi des Anglais, nato pa se odpravili do naše namestitve, kjer nas bodo že pričakovali z večerjo. Nočitev.
3. dan
Nica – Grasse – Soteska Verdun (Castellane) – Moustiers Sainte Marie – St. Croix du Verdon – Manosque/okolica
Po zajtrku bomo pot nadaljevali v jugovzhodni del regije Provanse, v Grasse, ki predstavlja središče francoske parfumerije, saj se tu nahajajo tri najbolj znani proizvajalci parfumov: Fragonard, Galimard in Molinard, ki z veseljem odpro vrata obiskovalcem in ponudijo voden ogled. Ker bomo parfumerijo obiskali že prejšnji dan v vasici Eze, bomo vožnjo nadaljevali proti kanjonu Verdon, ki ga nekateri primerjajo celo z Grand Canyonom in velja za eno največjih znamenitosti Evrope. Ponekod sega v globel tudi do 700 m in iz razglednih točk na panoramski cesti skozi kanjon se odpirajo čudoviti pogledi na smaragdno reko. Vožnjo čez kanjon bomo opravili s krajšimi postanki na poti, na koncu kanjona pa nas čaka veliko umetno jezero in pot, ki vodi naprej v samo osrčje Provanse. Tu si bomo v bližini kraja Sainte-Croix-du-Verdon privoščili nekaj prostega časa za kopanje, igre na »plaži« in druženje. Dan pa bom zaključili v Moustiers Sainte Marie, v mestu pod pečino, kjer so v visoke skale vklesane hiše in je znano po izdelkih iz fajanse – polporcelana in bogatih sejemskih dnevih. Ogled, nato pa nas čaka še krajša vožnja do naše namestitve. Večerja in nočitev.
4. dan
Manosque/okolica – Narodni park Luberon – Fontaine de Vaucluse – L’Isle sur Le Sorgue – Avignon – Pont du Gard – Arles/Nimes/okolica
Po zajtrku bomo pot nadaljevali proti zahodu, čez narodni park Luberon. V kraju Fontaine de Vausluse si bomo ogledali silovit kraški izvir reke Sorgua, ki je s svojo lepoto privabil pesnika Petrarca, ki je tu ustvaril najlepše ljubezenske verze. Ogledali si bomo izvir reke, ki iz notranjosti podzemnega kraškega sistema priteče na dan in se vije čez vasico. Ogledali si bomo tudi stari mlin na vodni pogon, ki melje motno kašo, iz katere še danes ročno izdelujejo papir. Nadaljevali bomo do L’Isle sur la Sorgue, ki se nahaja ob reki Sorgue, kjer je nekdaj stalo 70 vodnih mlinov, danes pa je tu ostalo le še nekaj nedelujočih. Od tu bomo nadaljevali do Avignona, nekdanje papeške prestolnice, kjer se nahaja veličastna Papeška palača s stolnico in se po želji sprehodili srednjeveškem mostu Pont St. Benezet, ki prav tako spada pod zaščito Unesca. Ob koncu dneva se bomo odpravili še do ene Unescove dragocenosti, avkadukta Pont du Gard, starodavnega rimskega vodovodnega mostu, ki prečka reko Gardon, ki si ga bomo pogledali, prav tako pa tudi pripadajoči se muzej. Polni informacij in novih doživetij se bom odpravili le še v hotel, kjer nas bodo pričakali z večerjo, po kateri se bomo še malo družili, nato pa potonili v spanec. Nočitev.
5. dan
Camargue (Le Grau du Roi, Aigues Mortes, Saintes Maries de la Mer)
Po zajtrku se bomo odpravili v Naravni park Camargue, ki predstavlja izjemno bogato področje, kjer se pasejo znameniti divji kamaraški konji in črni biki ter se prosto sprehajajo roza flamingi. Sprehodili se bomo po obalnih sipinah Pointe de l’Espiguette pri kraju Le Grau du roi, nekaj časa preživeli v čudovitem mestu Aigues Mortes, ki je zazidan na robu solin v Camargue. Nekateri ga imenujejo mesto ”mrtvih voda”, ki je bilo ustanovljeno kot izhodišče križarjev za 7. in 8. križarsko vojno, videli pa bomo tudi Tour del Costance in obzidje. Oglede pa bomo zaključili v Saintes Maries de la Mer, ki zaradi utrdbe že od nekdaj predstavlja morskega čuvaja pokrajine, danes pa je znan po ciganskem festivalu in srečanju ciganskih romarjev. Impresirala nas bo tudi cerkev, ki je imela nekoč pomembno strateško pozicijo. Po ogledu prosto za kosilo v lastni režiji, nato pa nas čaka vožnja proti Azurni obali in naprej proti Genovi.
6. dan
Italija – Slovenija
Nočna vožnja proti domu po Italiji, prihod v Slovenijo v jutranjih urah.

 

  • prevoz, cestnine, mostnine, parkirnine, vstopne takse in ostale pristojbine,
  • zunanje oglede po programu,
  • 3x nočitev z zajtrkom v preverjenih hotelih 2/3* (ocena nad 7 od 10),
  • 3x večerja v restavraciji ali hotelu (obogatena),
  • vstopnino za ogled Pont du Gard,
  • osnovno nezgodno zavarovanje,
  • vodenje in organizacijo potovanja.