Potep in počitnice na Šri Lanki

 

1.-2. dan
Slovenija – Šri Lanka (Colombo, Dambulla)
Ob dogovorjeni uri zbor potnikov na letališču. Po opravljenih formalnostih polet proti Šri Lanki. Obroki na letalu. V predvidenih jutranjih urah naslednjega dne (po lokalnem času) bomo pristali na letališču v Colombu, kjer bomo naredili krajši panoramski ogled, nato pa nadaljevali do mesta Dambulla. Po prihodu v Dambulli si bomo ogledali jamske templje. Ogled bo »terjal« rahel vzpon po vročih skalah in stopnicha, vendar bomo bogato nagrajeni s skrivnostmi petih votlin, ki jih čuvajo neštete podobe Bud. Po ogledu bomo nadaljevali le še v hotel, kjer se bomo nastanili. Večerja in nočitev.
3. dan
Dambulla – Polonnaruwa – Sigiriya – Dambulla
Po zajtrku vožnja v eno izmed starodavnih prestolnic Šrilanke, Polonnaruwo, v nekdanji center, ki je doživel svoj vrh v času vladarja Parakramabahu I. V tem času je veljalo zlato načelo, da »vsaka kaplja poslana z nebes pade na rodna tla«, zato so v tem času uredili obsežne namakalne sisteme, ki predstavljajo osnovo za namakanje še danes. Sprehodili se bomo skozi ostanke starodavnih templjev, podobe Bude pa nas bodo popeljale nazaj v preteklost. Videli bomo enega najznamenitejših kipov v kompleksu, to je 14 m visoko podobo Bude, katerega izvor sega v 12. stoletje. Nadaljevali bomo do Sigirye, kjer nas bo navdušila mogočna navpična skala, visoka preko 200 m. Na njej je princ Kasjapa v 12. stoletju zgradil mogočno palačo v podobi leva. Sledil bo vzpon po stopnicah proti vrhu. Na poti si bomo ogledali freske »Deklice v oblakih« – edine posvetne freske na Šrilanki. Z vrha skale se nam bo z malo sreče ob lepem vremenu odprl prekrasen pogled na okolico. Očarani se bomo vrnili le še v hotel, kjer nas bo pričakala večerja. Nočitev.
4. dan
Dambulla – Ritigala – Aukana – Dambulla
Po zajtrku se bomo odpravil v nacionalni rezervat Ritigala, pod goro Ritigala, ki je prekrita z gosto džunglo, ki daje dom divjim slonom, leopardom in medvedom. Običajno vrh gore pokriva oblak ali jo objame megla, ki vzdružuje mokroto, ki omogoča floro in favno, še posebej pa rast divjih orhidej. Tu si bomo sredi džungle pogledali ostanke budističnega samostana, nekoč dom puščavskih menihov, nato pa nadaljevali v Aukano, kjer si bomo ogledali več kot 40 m visok kip Bude, ki je bil izklesan v veliko granitno skalo v 5. stoletju. Gre za izredno priljubljeno atrakcijo v državi. Popoldan pa nas čaka safari na hrbtih slonov, ki nas bodo ponesli po čudoviti pokrajini. Zvečer povratek v hotel, večerja in nočitev.
5. dan
Dambulla – Matale – Kandy
Po zajtrku se bomo odpeljali čez gorsko verigo Knuckles, katere ime izhaja iz njegove oblike, stisnjene pesti. Izjemna značilnost tega območja je klimatska raznolikost, ki jo povzročajo učinki monsumov in veter. Tu se nahajajo čudoviti slapovi in manjše reke, ki povečajo slikovitost te pokrajine, ki nas bo presenečala na poti in v enem od potokov se bomo tudi okopali. Tu na zelo preprost način živi več kot 2500 let stara avtohtona skupnost Knuckles, katere glavni vir dohodka je kmetovanje; gojenje kardamoma. Vaščani so ohranili bogato kulturno raznolikost in kulturno dediščino, ki je edinstvena za to območje. Ker je Šri Lanka svetovno znana po svojih cenjenih začimbah in zdravilnih zeliščih, se bomo ustavili za ogled zeliščnih in začimbnih vrtov. Pri domačinih bomo imeli priložnost, da iz prve roke izvemo o zdravilnih učinkih klinčkov, popra, ingverja, muškatnega oreščka, cimeta in žafrana, ki se tukaj gojijo v naravnem okolju in uporabljajo v Ayurvedskih preparatih. Po sprehodu po čudovitem svetu začimb in zelišč bomo dobili nasvete kaj uporabiti v primeru sladkorne bolezni, pri visokem ali nizkem krvnem pritisku, stresu, bolečinah in drugih težavah. Lahko si bomo kupili različne kreme za obraz, poizkusili rdeče banane in ananas ter skrali čaj ali kakav in se na koncu prepustili masažam z zdravilnimi zeliščnimi olji. Od tu bomo nadaljevali v smeri kraja Kandy, vendar se bomo na poti ogledali še izdelavo tradicionalnih mask, izrezljanih iz lesa dreves, ki rastejo na močvirnih zemljiščih, ki mejijo na riževa polja. Vse maske so ročno izrezljane in poslikane ter tako živahne in pisane. Ob koncu dneva prihod v Kandy, večerja in nočitev.
6. dan
Kandy – Pinnawela – Kandy
Po zajtrku bomo odpravili v Pinawelo, kjer bomo obiskali sirotišnico, neke vrste vrtec in vzgojni dom za divje azijske slone. Tu se nahaja tudi največja čreda slonov v ujetništvu na svetu. Po obisku sirotišnice se bomo vrnili v Kandy, ki leži sredi hribov na Kandy planoti, sredi območja tropskih sadovnjakov in čaja. Kandy je eno izmed najbolj slikovitih mest na Šri Lanki, ki je tudi upravno in versko središče, prav tako glavno mesto centralne province in eno najbolj spoštljivh mest budistične skupnosti na Šri Lanki in v svetu ter od leta 1988 pod Unescovo zaščito. Ogledali si bomo mesto, nato pa obiskali Peradeniye, kraljevi botanični vrt, ki je s svojim neobičajnim rastlinskim svetom resnično vreden obiska. Še posebej pritegne obiskovalce zaradi različnih sort orhidej. Na koncu dneva bomo obiskali tempelj Dalada Maligawa, kjer čuvajo Budin zob, ki kot najpomembnejša relikvija privlači množice domačih in tujih turistov. Večer bomo preživeli skupaj s plesalci tradicionalnih, predvsem Kandyjskih plesov, ki vključujejo tudi hojo po ognju. Večerja in nočitev v Kandy.
7. dan
Kandy – Nanu Oye – panoramska vožnja z vlakom – Nuwaraeliya
Po zajtrku se odpravili na železniško postajo in se z vlakom odpravili do Nanu Oye, kjer se bomo vkrcali na vlak, ki nas bo popeljal po najčudovitejši pokrajini (približno 3 ure). Ker je Šri Lanka je ena največjih svetovnih izvoznic čaja, si bomo popoldan ogledali plantažo čaja in tovarno čaja, ki je odprta za obiskovalce. Zvečer pa bomo obiskali mestno središče kraja Nuwaraeliya in obiskali tržnico in se »dotaknili« življenja domačinov. Tu bomo lahko zapravljali do »onemoglosti«, saj so cene precej dostopne za naše žepe. Večerja in nočitev v hotelu v Nuwaraeliyi.
8. dan
Nuwaraeliy – National park Yala – Tissamaharama
Po zajtrku se bomo odpravili proti Tissamaharami in popoldan obiskali nacionalni park Yala, kjer se bomo z jeepi podali na safari, na katerem bomo opazovali pester in bogat živalski svet (brkati medvedi, leopardi, divji prašiči, krokodili, opice, divji sloni, številne ptice, vključno ptice selivke in flamingi). Posebnost parka je tudi velika raznolikost habitatov, kot so džungla, lagine, lepa morska obala in skale. Zvečer namestitev v hotelu v Tissamaharami, večerja in nočitev.
9. dan
Tissamaharama – Katharagama – Ahangami – Bentota
Po zajtrku se bomo odpravil proti morju. Še prej pa bomo obiskali Katharagama temelj, hindujski in budistični tempeljski kompleks. Nekoč težko dostopno svetišče je danes dostopno in vredno ogleda. Nato pa bomo nadaljevali v Ahangami, kjer si bomo ogledali tipične šrilanške ribiče, ki sedijo na kolih zapičenih v morje in občudovali čudovite plaže ter najboljše srfarske pogoje. Od tu bomo nadaljevali le še do hotela v kraju Bentota, zgodnji check in pričetek počitnic na skoraj osem kilometrski plaži. Zvečer večerja in nočitev.
10. dan
Bentota
Popoln dan za počitev ob koncu potovanja. Uživali bomo na soncu in se predajali sproščenemu vzdušju na čudoviti plaži ob Indijskem oceanu, si morda privoščili katerega izmed Ayurvedskih tretmajev, se navduševali nad deskanjem, snorkljanjem, jet ski,… Zajtrk in večerja v ceni.
11. dan
Bentota – Colombo – Benetke – Slovenija
Zgodaj zjutraj bomo zapustili hotel in se odpravili na letališče v Colombo, od koder bomo poleteli proti domu. Po pristanku sledi le še slovo od sopotnikov na letališču oz. organiziran transfer do doma (doplačilo).

 

 • letalski prevoz in letališke takse,
 • prevoz s klimatiziranim prevoznim sredstvom po Šri Lanki,
 • oglede po programu,
 • nastanitev v sobah ½ na bazi polpenziona v navedenih hotelih,
 • vse vstopnine po programu,
 • jeep safari v nacionalnem parku Yala,
 • lokalno vodenje v angleškem jeziku,
 • zavarovanje,
 • organizacijo potovanja.
 • soba 1/1: 295 EUR,
 • viza: cca. 20 EUR,
 • dodatni ogledi in aktivnosti po programu, hrana in pijača na poti, spominki, napitnine po želji ter ostala lastna poraba,
 • prevoz na letališče in nazaj: cena odvisna od kraja odhoda in števila potnikov.