Po poteh mogočnih Inkov

 

1. dan
Slovenija – Lima
Zbor potnikov na enem izmed sosednjih evropskih letališč oz. organiziran transfer iz Slovenije in nato polet proti Južni Ameriki. Pozno popoldan oz. zvečer prihod v Peru – perujsko prestolnico Limo. Po opravljenih letaliških formalnostih prevoz do hotela in nastanitev. Nočitev.
2. dan
Lima (po kolonialnih poteh Lime) – Paracas
Po zajtrku se bomo odpravili na tri urni ogled mesta, na katerem bomo izvedeli vse o zgodovini Lime, ki jo je ustanovil Francisco Pizzaro leta 1535, za čas Viktorijanstva, danes pa je Lima moderno in kozmopolitansko mesto. Podali se bomo čez staro mestno jedro, kjer se nahaja tudi frančiškanski samostan s knjižnico in kjer hranijo izjemno število starih rokopisov in dokumentov, najstarejše celo iz časa osvajalcev iz sredine 16. stoletja. Videli bomo leseni strop, seviljsko keramiko, Pizzarov leseni balkon, katakombe, kot tudi umetniška in slikarska dela, ki jih hranijo v samostanu. Nadaljevali bomo do parlamenta, Muzeja inkvizicije, katedrale z grobnico Francisca Pizara in do najbolj tradicionalnih stanovanjskih območij, kot so San Cristobal in Larco Mar, simbola moderne Lime, in od koder je spektakularen panoramski pogled na Tihi ocean. Prosto za tipično lokalno kosilo, saj je Lima tudi prestolnica gastronomije Latinske Amerike, zato bomo del prostega časa namenili tudi kulinariki. Popoldan pa si bomo ogledali muzej Larco, ki je bil ustanovljen leta 1926. Muzejski eksponati so izreden kronološki pregled 3000 letnega razvoja Peruja pred Kolumbom in se nahaja v edinstvenem dvorcu obdanem z lepimi vrtovi. Pozno popoldan pa nas čaka transfer proti jugu države, v Nacionalni park Paracas, do izjemne pokrajine. Nastanitev in nočitev.
3. dan
Paracas – Ballestas Islands – Huacachina – Ica – Nasca (od narave do misterije)
Po zajtrku se bomo odpravili v majhno pristanišče in ribiško vasico, od koder se bomo s hitrimi čolni podali na bližnje Ballestas otoke, ki so rajski življenjski prostor za številne ptiče (kormorani, rakovice, pelikani, strmoglavci) in več sto glavo populacijo morskih levov. Z malo sreče bomo videli tudi maloštevilne pingvine, ki so po pomoti s hladnim morskim tokom prišli na otoke. Ob vrnitvi nazaj na obalo se bomo peljali na ogled znamenitega »puščavskega svečnika«, ki ga je v puščavo vklesala še neznana kultura, z malo sreče pa bomo lahko opazili tudi divje, a zelo igrive delfine. Zapustili bomo kamnito puščavo in se podali v peščene sipine Huacachina, čudovite oaze z manjšim jezerom, kjer se bomo podali na rob sipin ter uživali v krasnem razgledu. Popoldan bomo nadaljevali pot proti Nasci, znani po nepojasnjenih Nasca linijah, ki še danes burijo duhove. Gre za ogromne risbe sredi puščave, dobro vidne le iz zraka. Kdo je avtor linij in risb, ki dosegajo tudi več kot 100 metrov dolžine in so narisane z eno potezo, je še vedno ena največjih ugank sveta. Območje z več kot 70 liki, risbami in črtami je zaščiteno kot narodni spomenik in sodi v perujsko kulturno dediščino. Po želji prelet nad Nasca linijami, v kolikor bodo vremenske linije to dopuščale. Nočitev.
4. dan
Nasca – Arequipa (panoramska vožnja)
Po zajtrku nas čaka skoraj 9 urna vožnjo proti Areguipi. Na poti bomo opazovali sipine, morje in druge naravne lepote ter si seveda privoščili tudi kosilo. Ob prihodu v Arequipo, ki se nahaja na 2325 m.n.v. sledi najprej nastanitev v hotelu, nato prosto za večerjo in nočitev.
5. dan
Arequipa (ogled mesta) – Yanahuara Mirador – Canahuas Pampas – Chivay
Po zajtrku si bomo ogledali eno najlepših mest v Peruju, imenovano tudi »belo mesto« ali »vulkansko mesto«, Arequipa. Mesto je bilo zgrajeno iz belega vulkanskega kamna in obdano z verigo vulkanov, med katerimi je zagotovo najbolj znan El Misti. Odpravili se bomo na živilsko tržnico, se sprehodili med stojnicami oliv, tropskega sadja, sirov, rib, mesa, neštetih vrst krompirja (Peru je rojstni kraj krompirja), koruze in druge zelenjave in nato do glavnega trga s stolnico, obiskali čudovito samostansko notranje dvorišče s stebri inkovske simbolike in si pogledali primerke špansko-indijanske arhitekture. Prosto za kosilo oz. za degustacija lokalne hrane. Za tem bomo obiskali Samostan Santa Catalina, ki je pravcato mesto z ulicami, imenovanimi po najlepših andaluzijskih mestih (Cordoba, Sevilla, Granada), nato pa nadaljevali v Yanahuara Mirador, prijeten kraj, od koder je čudovit pogled na belo mesto. Od tu pa nas popoldan čaka transfer v Chivay, čez Colca Canyon, v zaledje Arequipe, kjer domujejo slavni vulkani, kot so Ampato (zadnje počivališče Juanite), Sabancayo in številni drugi. Spustili se bomo v mestece Chivay, ki se nahaja ob vstopu v kanjon, od koder bomo nadaljevali čez Canahuas Pampas, naravni rezervat z vikunji in drugimi Andskimi kamelami, nato se bomo vrnili v Chivay, ki se nahaja na 3633 m.n.v. Namestitev v hotelu. Nočitev.
6. dan
Chivay – Colca Canyon (srečanje s kondorji) – laguna Umayo – Puno
Dan bomo začeli z zelo zgodnjim zajtrkom, nato pa se odpravili vzdolž reke Colca, s pogledom na čudovite inkovske terase, do razgledne točke, kjer se v jutranjih urah zadržujejo kondorji. Z malo sreče bomo občudovali te izjemne letalce, ki s pomočjo vetra in krili, ki merijo tja do 3,5 m, lebdijo v zraku. Po tem izjemnem srečanju s kondorji bomo nadaljevali pot proti Punu. Na poti se bomo ustavili še na grobišču Sillustani, ki se nahaja na skalnatem polotoku ob čudoviti laguni Umayo. Pogledali si bomo arheološki kompleks iz časa Inkov, ki je znan po čudovitih pogrebnih objektih, imenovanih »ayawasis« ali »chullpas«, ki so jih uporabljali za ohranjanje trupel svojih vladarjev. Sam kompleks se nahaja sredi veličastne pokrajine, postal pa je tudi predmet številnih mitov in legend. Je pa tudi idealen kraj za meditacijo v popolni tišini. Prihod v Puno v večernih urah, nočitev.
7. dan
Puno – jezero Titicaca (otoki Uros in Taquile) – Copacabana
Po zajtrku se bomo podali v pristanišče, od koder se bomo odpravili na jezero Titicaca, ki je največje plovno jezero na svetu in predstavlja mistično zibelko cesarstva Tahuantinsuyo. Barka nas bo zapeljala do nenavadnih slamnatih plavajočih otokov, kjer so stoletja živeli pripadniki plemena Uros, danes pa njihovo tradicijo ohranjajo priseljena plemena. Otoki so narejeni iz lokalne vrste trstičja, hoja po njih pa spominja na vodno posteljo. Od tu bomo vožnjo po jezeru nadaljevali do sosednjega otoka Taquile, kjer se bomo seznanili s tradicijo in kulturo tega otoka in občudovali ljudi, ki še vedno nosijo tradicionalna oblačila, nam pa bodo še posebej zanimivi izdelki iz kakovostnih tkanin. Po kosilu v lokalni restavraciji se bomo vrnili v Puno, od koder nas čaka pot proti Boliviji, večji del ob jezeru, s pogledom na čudovite bolivijske vrhove. Po prestopu meje bomo nadaljevali do mesteca Copacabana, ki je ime dobilo po svetovno znani brazilski inačici. Namestitev v hotelu in nočitev. Po želji sprehod po bližnji okolici.
8. dan
Copacabana – Sun Island – La Paz (od najvišje ležeče prestolnice do koke)
Po zajtrku se bomo vkrcali na turistično ladjo, s katero bomo odpluli čez jezero Titicaca na sever Sončevega otoka, ki je eden izmed najpomembnejših krajev na inkovski energijski liniji. Obiskali bomo ruševine Chinkana in Sacred Rock, nato pa se vrnili z ladjo na jug Sončevega otoka, kjer bomo imeli tipično kosilo, Ajtaphi. Po kosilu bomo obiskali stopnišče Yumani, Inkovsko fontano in Pillkoqaina Palace, nato pa se vrnili v Copacabano in si ogledali Črno Devico ter se poučili o tem kako so verni Bolivijci, kaj jim pomeni vera in kakšen pomen ima za njihovo vsakdanje življenje. Od tu nas čaka transfer do glavnega mesta Bolivije, v La Paz, najvišje ležeče prestolnice na svetu, ki jo obdaja čudovita gorska pokrajina ter kulturne prestolnice države, s številnimi muzeji ter z izjemno kulturno dediščino. Po želji si bomo ogledali muzej zloglasne koke, se seznanili z njenim izvorom, pridelavo in uporabo. Občudovali bomo trg Murillo, Deželno palačo, najpomembnejšo bolivijsko stolnico, rezidenco Murillo ter raziskali skrivnostne in nenavadne kotičke mesta ene najrevnejših dežel na svetu. Nastanitev v hotelu in nočitev.
9. dan
La Paz (čarovniška tržnica, Moon Valley) – Desaguadero – Puno
Po zajtrku bomo obiskali najpomembnejše znamenitosti mesta ene najrevnejših dežel na svetu, La Paza: glavni trg, katedrala, kongres, deželna palača, čarovniška tržnica in Moon Valley, ki je oddaljeno uro iz La Paza, Od tu bomo nadaljevali v Desaguadero, čez mejo v Peru in nadaljevali pot v Puno. Po prihodu nastanitev in nočitev ter po želji sprehod po dokaj živahnem mestu, po dveh velikih avenijah med dvema najpomembnejšima trgoma, do Plaze de Armas, s katedralo in parkom. Po želji si bomo za večerjo privoščili rdečo postrv (doplačilo), ki so jo prinesli iz Kanade in je tu zelo pogosto na jedilniku.
10. dan
Puno – Cusco (najleša pot: andske gore, črede lam in alpak)
Po zgodnjem zajtrku se bomo odpravili na avtobusno postajo, od koder se bomo z medkrajevnim avtobusom odpravili proti Cuscu. Na poti bomo opazovali lepote andskih gora, črede lam in alpak, način poselitve, gradnje in življenja. Pot od Puna do Cusca se šteje za eno najlepših v Peruju. Na poti kosilo v Sicuani, kjer bomo obiskali arheološko najdbišče Pukara. Pozno popoldan prihod v Cusco, ki leži na 3400 m.n.v., kjer se bomo počasi začeli privajat na višino, da se bomo naslednje dni čim manj spopadli z višinsko boleznijo – soroche. Za Cusco je značilno, da se domačini, pa tudi turisti »tolažijo« s kokinim čajem. Nastanitev v hotelu in nočitev. Po želji pokušanje jedi v restavraciji, ki ponuja veliko nepoznanega, od mesa alpak, kreolske juhe, na hitro pokuhanih rib, morskega prašička (največja perujska specialiteta) in na koncu še odžejanje s koruznim napitkom.
11. dan
Cusco – Pisac (nakup rokodelskih izdelkov) – Sacred Valley – Aguas Calientes
Po zajtrku se bomo podali v Skrivnostno dolino Inkov. Na poti bomo prečkali Corao in obiskali Pisac, pravzaprav njegovo tipično rokodelsko tržnico, kjer bomo občudovali izdelke perujske obrti in jih imeli možnost tudi kupit. Nato bomo obiskali arheološki park Pisac, ki se nahaja 32 km od Cusca. Odpravili se bomo navkreber, mimo spektakularnih teras, s katerimi so Inki ustvarili različne klimatske pogoje in na njih gojili pestro paleto kmetijskih predelov. Na vrhu bomo priča čudovitim zidovom, stražnim stolpom, ki so jih uporabljali kot opazovalne točke in kot vojaško obrambo in pokopališču s tisočimi grobovi. Nato bomo nadaljevali do inkovske trdnjave Ollantaytambo, od koder naprej se dolina možno zoži in je le prostora za divjo reko Urubamo in železnico, po kateri bomo nadaljevali v termalno središče Aguas Calientes, ki leži pod slavnim Machu Picchujem. Po prihodu prevoz do hotela in nočitev.
12. dan
Aquas Calientes – Machu Picchu (izgubljeno inkovsko mesto) – Aquas Calientes – Cusco
V zelo zgodnjih jutranjih urah zajtrk v hotelu, nato vožnja s turističnim avtobusom po številnih serpentinah do znamenitega prelaza, kjer se nam bo odprl pogled na svetovno čudo Machu Picchu – ruševine znamenitega templja svetovnega slovesa. Voden ogled po ostankih nekdanjega središča, s številnimi skrivnostnimi zgodbami, ki jih bomo skupaj poskušali razvozlati. Machu Picchu je mistično mesto, ki s svojo lego nad pečinami ne pusti nikogar ravnodušnega. Možno se bo povzpeti na bližnji hrib z razgledom na Machu Picchu in dolino Urubambe ali do Sončevih vrat. Popoldan spust nazaj v Agua Calientes, prosto za kosilo, nato pa odhod proti Cusco, kjer se bomo nastanili v hotelu. Na poti naredimo kratek postanek na Salineras de Maras – slanimi gorskimi bazeni. Nočitev.
13. dan
Cusco (cesarsko mesto) – Lima
Po zgodnjem zajtrku bomo obiskali najpomembnejše znamenitosti v cesarskem mestu Cusco: Plaza de Armas, kjer stoji mogočna katedrala, samostan Santo Domingo ali tempelj sonca in ruševine v bližini: trdnjava Saqsayhuman, Q’Engo – labirint posvečen plodnosti, ki je v obliki amfiteatra z ogromnim monolitom, ki bi lahko predstavljal falus. Ob dogovorjeni uri pa odhod na letališče, od koder bomo poleteli proti Limi. Po pristanku prevoz do hotela. Nočitev.
14. dan
Lima
Zajtrk in nato prosto do odhoda na letališče, od koder bomo po opravljenih formalnostih poleteli proti Evropi.
15. dan
Evropa – Slovenija
Tekom dneva pristanek na enem izmed sosednjih letališč, slovo od sopotnikov oz. organiziran transfer v Slovenijo.

 

 • letalski prevoz in letališke takse,
 • letalsko vozovnico in letališko takso Cusco – Lima,
 • transferje po programu,
 • vstopnine po programu,
 • nastanitev v dvoposteljnih sobah v hotelih 3*,
 • zajtrke po programu,
 • osnovno nezgodno zavarovanje,
 • angleško govorečega lokalnega vodnika,
 • slovensko vodenje in organizacijo potovanja.
 • enoposteljna soba: 350 EUR,
 • panoramski polet nad Nazca linije cca 40 minut: 125 USD, za osebe nad 90 kg 100 % doplačilo,
 • izstopna taksa v Peruju in Boliviji na licu mesta: cca 40 EUR,
 • napitnina za lokalne vodnike na licu mesta: 50 USD,
 • prevoz na letališče in nazaj: cena odvisna od kraja odhoda in odhodnega letališča – vprašajte na prodajnem mestu.
 • Cena je bila preračunana na dan 04.04.2016, 1 EUR = 1,1380 USD.
 • Stranke morajo imeti urejeno dodatno zdravstveno zavarovanje, ki mora veljati tudi na višini nad 3000 m.n.v..
 • Zaradi prilagajanja odhoda letalskih prevoznikom si pridržujemo pravico do spremembe datuma odhoda za 1 dan, vendar ne na račun spremembe vsebine programa.
 • V kolikor bo prišlo do večjih razlik v menjalnih tečajih, bomo skladno s tem oblikovali končno ceno, objavljeno v evrih. Skladno s členom 900. Obligacijskega zakonika in zakonom o Varstvu potrošnikov si pridržujemo pravico do spremembe cene, če pride do sprememb v menjalnih valutnih tečajih ali do sprememb v cenikih prevoznikov in pravico do odpovedi potovanja, če se ne prijavi vsaj najmanjše število potnikov, potrebno za izvedbo potovanja, ki je navedeno na programu potovanja.
 • Svetujemo, da si preberete spletno stran: http://www.mzz.gov.si/si/predstavnistva_po_svetu/latinska_amerika_in_karibi/peru/
 • Po želji vam potovanje pripravimo tudi čisto po vaši meri z vašim datumom odhoda, željenim številom potnikov in storitvami ter ogledi po vaših željah.
 • Vizum za Peru in Bolivijo ni potreben. Potreben je veljaven potni list vsaj še 6 mesecev po koncu potovanja.
 • Obstaja možnost višinske bolezni, zato pred potovanjem priporočamo posvet pri zdravniku. Predvideno je aklimatiziranje in prilagojeno gibanje, ki pomaga k lažjemu premagovanju višinske bolezni. V izrednih primerih je potreben spust na nižjo višino, vendar za te dodatne stroške ne odgovarjamo – potnik jih krije sam.
 • Minimalno število potnikov 10.