Obiranje mandarin v hrvaški Kaliforniji

 

1. dan
Slovenija – Makarska riviera – Neum
V jutranjih urah odhod iz dogovorjenega kraja ter vožnja v smeri Hrvaške in s krajšimi postanki na poti proti Splitu, ki ga vsi poznamo po Dioklecijanovi palači, zanimivi in bogato obloženi tržnici, katedrali Svetega Duje, Peristilu – središču kulturnega življenja v Splitu in kjer se vršijo tradicionalni festivali. Vodnik nam bo marsikaj zanimivega povedal že na avtobusu in nas popeljal po »stradunu« do vseh pomembnejših znamenitosti. Ustavili se bomo na trgu Prokurative, ki je eden najlepših trgov v Splitu, saj ga iz treh strani obdajajo prekrasne neorenesančne stavbe, četrta stran pa je odprta proti morju. Stopili bomo tudi do spomenika Grguru Ninskem, delo kiparja Ivana Meštrovića in se ga dotaknili s palcem v želji, da nam prinese srečo in uresniči želje. Na koncu se bomo odpočili na Pjaci, ki ga obdajajo fantastične zgradbe, kot so: renesančna ura, vjećnica, renesančna palača Karepićev in legendarna Gradska kavarna. Nato bomo nadaljevali proti Makarski Rivieri, kjer lahko bomo naredili postanek v Vepriču, hrvaškem svetišču, posvečenem Lurški Materi božji. Naravna jama močno spominja na znano svetišče Lurd v Franciji. Zaradi svoje naravne lepote je svetišče vredno ogleda tudi iz ne verskih razlogov. Popoldan pa bomo prispeli v Neum, zelo priljubljeno turistično in poceni letovišče, kjer se bomo namestili v hotelu, osvežili in odpravili na organiziran sprehod. Nekaj prostega časa za nakupovanje in kavico. Individualni povratek v hotel in ob dogovorjeni uri večerja ter glasba pozno v noč. Nočitev.
2. dan
Neum – delta Neretve – Slovenija
Po zajtrku se bomo poslovili od prijaznih gostiteljev in se odpravili v delto Neretve, kjer se združujeta lepota in raznolikost: reka, morje, gozdovi, močvirja in plodna zemlja, znana po gojenju mandarin in arheološka najdbišča, ostanki rimske naselbine Narona. Zelena reka, bogata flora in fauna: lopoči, lokvanji in druge močvirske rože ter številne močvirske ptice, nas bodo vabili na Foto safari, po katerem nam bodo ostale v spomin čudovite fotografije tega dela zemeljskega paradiža. Po vožnji s 100 let starimi ladjami »trupicami« nas bodo pričakali na plantaži mandarin ter pogostili z domačo lozo in suhimi smokvami. Odpravili se bomo na obiranje mandarin, ki se jih bomo lahko prenajedli, ves čas pa nas bodo spremljali domači muzikantje, ki bodo poskrbeli za pravo vzdušje na plantaži, ki ga bomo še dolgo pomnili. Na koncu nas bomo pričakali še s kosilom, postregli nas bodo z mesom iz žara s prilogo, solato, domačim kruhom izpod peke in domačim kolačem. Tudi pijača ne bo manjkala. Po prijetnem »delu« in druženju ob hrani, pijači in glasbi bo čas za povratek proti domu. Po želji lahko nadaljujemo z ogledi v manj kot 20 km oddaljenem starem srednjeveškem mestecu, z ozkimi uličicami, ki jih krasijo palme, oleandri, smokve in mandarine. Nekateri ga imenujejo Kamnito mesto, saj so kamnita bivališča terasasto razporejena po strmem pobočju. Mesto daje sprva vtis, da je bilo zasnovano kot trdnjava, saj je obdano z obzidjem, na vrhu pa stoji stolp. Po krajšem ogledu in postanku na pravi turški kavici nas čaka le še pot domov.

 

 • prevoz s turističnim avtobusom, cestnine, parkirnine in ostale pristojbine,
 • zunanje oglede po programu,
 • polpenzion v hotelu 3*,
 • program Foto Safari in vožnja s »trupicami«,
 • program obiranja mandarin (dobrodošlica suhimi smokvami, domačim žganjem in glasbena spremljava),
 • kosilo (vinski golaž, domači kruh izpod peke, 0,25 l vina/vode),
 • 3 kg mandarin »za domov«,
 • osnovno nezgodno zavarovanje,
 • vodenje in organizacijo potovanja.
 • soba 1/1: 12 EUR,
 • goveja juha, meso iz žara (4 vrste), restani krompir, solata, domači kruh izpod peke, desert, 0,25 l vina/vode: 5,50 EUR.
 • za prestop meje je potreben veljaven osebni dokument (osebna izkaznica ali potni list).