Nordkapp – Čarobna lepota dežele polnočnega sonca in daljnega severa

 

1. dan
Slovenija – Nürnberg
Odhod avtobusa v jutranjih urah. Vožnja do Nemčije preko Avstrije s kratkimi postanki. Prihod v Nürnberg v popoldanskih urah, kjer si bomo ogledali mesto in njegove znamenitosti: trdnjavo Kaiserburg, hišo Albrechta Dürera, mestno hišo, cerkev sv. Seebalda, cerkev Frauenkirche, glavni mestni trg, poznan po svoji božični tržnici, Lorenzkirche in mestno obzidje. Prosti čas v centru mesta. Prenočitev v hotelu.
2. dan
Nürnberg – Wiemark – Rostock
Po zajtrku bomo vožnjo nadaljevali skozi Frankovsko in Turingijo. Obisk Weimarja, kulturnega središča Nemčije, poznanega po Goetheju, Schillerju in Weimarski republiki. Weimar je eno najbolj obiskanih mest v Nemčiji, ki si ga bomo ogledali tudi mi: cerkev Petra in Pavla z znanim Cranachovim oltarjem, glavni mestni trg s tržnico, kjer bomo poskusili znane klobasice, pojedli kosilo ali obiskali muzej, mestno hišo, spomenik Goethea in Schillera, palačo weimarskega vladarja, gledališče, prvi parlament nemške republike, muzej Bauhausa in Goethejovo hišo. Pot bomo nadaljevali proti nemško-baltiškemu pristanišču Rostock. Panoramska vožnja po mestnem središču, ki je bilo nekoč pomembno za trgovino s Skandinavijo.
3. dan
Rostock – Gedser – most Öresund – Lund – Jönkoping
Po zajtrku se bomo vkrcali na ladjo in dve uri pluli po Baltiškem morju, proti najjužnejši točki Danske, pristanišču Gedser, ki se nahaja na otoku Falster. Na ladji so restavracija, kavarna in brezcarinske trgovine. Potovanje bomo nadaljevali po Skandinaviji. Z otoka Falster se bomo podali proti največjemu danskemu otoku, Sjellanda – otoka sta povezana z mostom. Sledilo bo edinstveno doživetje. Peljali se bomo preko 7845 m dolgega mostu Öresund, ki preko morske ožine povezuje Dansko in Švedsko. Po vožnji preko mostu bomo prispeli v južno švedsko mesto Malmö, eno največjih mest na švedskem, še nekaj kratke vožnje pa nas bo vodilo v Lund, ki je nekoč predstavljal enega največjih centrov Skandinavije. Katedrala iz 12. stoletja, ki se nahaja v mestu Lund, je ena najbolj znanih cerkva v severni Evropi. Mesto, danes znano po ugledni univerzi, s čudovitim parkom, ki se nahaja ob katedrali, si bomo tudi ogledali. Med vožnjo po čudoviti švedski pokrajini bomo opazovali široka polja v najjužnejšem delu švedske pokrajine Skane, ki se bodo nadaljevala v prve večje iglaste gozdove, ki jih bomo opazovali vse do jezera Vättern, drugega največjega jezera na Švedskem, ki z veliko površino spominja na morje. Namestili se bomo v hotelu v Jönkopingu, v največjem mestu na obali jezera. Nočitev.
4. dan
Jönkoping – Stockholm – Uppsala
Po zajtrku bomo pot nadaljevali ob obali jezera in se podal preko Nyköpinga proti Stockholmu. Ustavili se bomo pred mestno hišo in si s panoramske terase ogledali zgodovinsko središče Stockholma. Uživali bomo v slikovitem pogledu na 14 otokov Baltskega morja in jezera Mälaren, videli okrožni muzej Djurgarden, staro mesto Gamla Stan, kraljevsko palačo, katedralo, trg Stortorget, opero, otok Riddarholmen, parlament in palačo promenade Strandvagen. Prosti čas za sprehajanje po glavni ulici Drottninggatan. Kratka vožnja do bližnje Uppsale, duhovne prestolnice Švedske, ki je središče najstarejše univerze v Skandinaviji in rojstni kraj slavnega režiserja Ingmarja Bergmana. Ogledali si bomo zgodovinski središče in katedralo, ki je 300 let predstavljala kraj kronanja švedskih kraljev, stavbo univerze, dvorec Gustava Vase in hišo, v kateri je Bergman snemal svoj uspešni film ”Fanny in Alexander”. Nastanitev v hotel v Uppsali. Nočitev.
5. dan
Uppsala – ”kamnito mesto” Sundsvall – švedska visoka obala – Umea – Skelleftea
Po zajtrku bomo pot nadaljevali proti mestu Gavle in se peljali po obalni cesti, ker nas bodo spremljali gosti iglasti gozdovi. Obisk mesta Sundsvall, ki je zaradi čudovitih in elegantnih kamnitih palač in trgov, ki so jih zgradili bogati trgovci in plemiči s severa, poznano kot ”kamnito mesto”. Pot bomo nadaljevali do ”visoke obale”, naravne znamenitosti, ki je pod zaščito UNESCa. Uživali bomo v prekrasnem pogledu na obalo in otoke, ki jih povezuje eden najdaljših visečih mostov Skandinavije. Obisk mesta Umea, ki je bilo leta 2014 evropska prestolnica kulture. Mesto, ki ga nekateri imenujejo tudi ”Mesto brez”, je sedež najsevernejše švedske univerze, ki se nahaja ob sotočju reke Ume v Botnijskem zalivu. Nastanitev v hotelu v mestu Skelleftea, ”Mestu zlata in bakra”. Nočitev.
6. dan
Skelleftea – Lulea – severni polarni krog – Levi
Po zajtrku se bomo odpeljali proti severu, do mesta Lulea, glavnem mestu province Norrbotten. Obiskali bomo cerkveno mesto Gammelstad, ki je pod zaščito UNESCa. Krasi ga 450 majhnih lesenih hiš, okoli cerkve zgrajenih z namenom lažjega prihoda v cerkev prebivalcem, ki so do cerkve pogosto pešačili tudi več kilometrov. Ko bomo dosegli konec Botnijskega zaliva, bom zapustili obalno cesto in se podali proti divji in redko naseljeni notranjosti, kjer bomo odkrivali neustavljivo lepoto daljnega severa. Videli bomo ogromne reke z velikimi brzicami, bogate z ribami, ribiče, goste gozdove in prve črede severnih jelenov. Fotografirali se boste ob znaku, ki označuje najsevernejši del evropskega kontinenta. Namestitev v hotelu v Leviju, najbolj znanem smučišču na finskem, ki v poletnih mesecih nudi možnost sprehodov in uživanja v naravnih lepotah. Nočitev.
7. dan
Levi – norveška Laponska – fjord Alta – otok Mageroya – Nordkapp
Zajtrk. Lepe pokrajine, črede severnih jelenov na in ob cestah, neponovljiv občutek divjine na območju Laponske, visoke planote Finnmarksvidda in naselja norveških Samijev, Kautokeino, nas bodo spremljala na poti do fjorda Alta. V mestu Alta se nahajajo najstarejše jamske slike na severu Evrope, ki so pod zaščito UNESCa (vključena vstopnica za muzej in park s skalami), nedavno dokončana Polarna katedrala svetlobe pa je nova mestna znamenitost. Preko nacionalnega parka in planote Sennaland bomo prispeli na otok Mageroya, ki ga s celino povezuje predor pod morjem. Nastanitev v hotelu na otoku. V večernih urah se bomo odpeljali po otoku, prekritem z mahom in s številnimi jezeri, do pečine na Severnem rtu, ki jo bolje poznamo kot Nordkapp (vstop v Nordkapp center je vključen v ceno potovanja). V Nordkapp centru se nahajajo pošta, kapelica, trgovina s spominki in panoramski kino, najbolj pa si bomo obisk zapomnili po simbolu Nordkappa – zemeljski krogli. Doživeli bomo čaroben občutek, ko med nami in Severnim polom ne bo več kopnega. Stali bomo namreč na najsevernejši točki kopna daljnega severa. Povratek v hotel. Nočitev.
8. dan
Nordkapp – Porsangerfjord – Karasjok – jezero Inari – Narodni park Luosto
Zajtrk. Zapustili bomo otok Mageroya in se ob plažah daljnega severa zapeljali ob obali Olderfjord. Na eni od plaž se bomo tudi ustavili, da bomo zgradili ”kamnite piramide želja”, potem pa bomo nadaljevali pot ob obali Porsangerfjorda, enega največjih severnih norveških fjordov. Ustavili se bomo tudi v Karasjoku, središču norveške Laponske, sedežu parlamenta ljudstva Sami, ki je sezidan v obliki šotora. Pot bomo nadaljevali na Finsko, kjer bomo obiskali jezero Inari, eno največjih finskih jezer (ki ga mnogi poznamo kot geslo iz križank). To slikovito jezero pokriva ga več kot 3.300 gozdnatih otočkov in čeri, obkroža ga nomadsko področje z rejci severnih jelenov. Vožnjo bomo nadaljevali po romantični pokrajini severa in se namestili v tipičnem laponskem ski hotelu, sredi velikih naravnih lepot Nacionalnega parka Pyha-Luosto. Nočitev.
9. dan
Luosto – Božičkova dežela – Rovaniemi – Oulu – dežela tisočerih jezer
Po zajtrku bomo obiskali Božičkovo deželo, ki se nahaja na črti severnega polarnega kroga. Iz tamkajšnje pošte lahko pošljete čestitke, ki bodo do svojih naslovnikov prispele za Božič, kupite tipične spominke in se fotografirate z Božičkom in njegovimi pomočniki. Vožnjo bomo nadaljevali preko bližnjega Rovaniemija, mesta, ki je bilo zgrajeno po načrtih slavnega finskega arhitekta Alvara Aalta. Vstopili bomo v pokrajino tisočerih jezer – Finsko namreč krasi več kot 188.000 večjih jezer. Nepozabna pokrajina, ki jo krasijo ogromna jezera, gosti gozdovi, lesene hišice ob obali jezer in rek bodo na nas pustili velik vtis. Namestitev v hotelu v Jyväskylli, ki se nahaja med velikimi finskimi jezeri. Nočitev.
10. dan
Dežela tisočerih jezer – Helsinki – Ladja
Zajtrk. Pot proti jugu bomo nadaljevali preko pokrajine tisočerih jezer. Ustavili se bomo v Helsinkih, kjer bomo spoznali trg Senata z luteransko katedralo, pravoslavno katedralo Uspenski, tržnico, sprehajališče Esplanade, parlament, dvorano Finlandia, Opero, Olimpijski stadion, spomenik Sibeliusu in čudovito cerkev v skali. Prosti čas za sprehod po glavnih ulicah, nakup spominkov na zanimivi tržnici ali nakup blaga in oblačil finskega dizajna in mode na glavni ulici. Vkrcali se bomo na ladjo in se namestili v kabinah. Uživali bomo v plovbi in ladijski ponudbi. Velike potniške ladje, ki plujejo po Baltiku med Švedsko in Finsko, nudijo številne možnosti: restavracije, brezcarinske trgovine, igralnice, glasba za ples … Največja atrakcija, ki jo ladje ponujajo, pa je razgled na arhipelag in tisoče otokov ter njihove naravne lepote, medtem ko počasi plujejo med njimi. Nočitev v kabinah na ladji.
11. dan
Ladja – Stockholm – Vadstena – Granna – Helsingborg
Po zajtrku na ladji bomo le-to zapustili v Stockholmu in nadaljevali pot proti jugu, do obale jezera Vättern, ki seka kanal Götta, edinstven projekt gradnje iz 19. stoletja, ki je povezal dve švedski baltski obali in omogočil promet skozi notranjost. Obiskali bomo mesto Vadstena, ki se povezuje z zaščitnico Švedske, sv. Birgit in zgodnjimi švedskimi kralji. Sprehod po promenadi ob obali jezera do cerkve z relikvijami sv. Birgit in renesančnega gradu Gustava Vase. V prijetni vasici Gränna bomo lahko kupili tipične švedske spominke, sladke palčke z okusom poprove mete ali lesene konje iz Dalarna. Nastanitev v hotelu v Helsingborgu. Nočitev.
12. dan
Helsingborg – Helsingor – Kopenhagen – otok Fehmarn – Lübeck
Po zajtrku se bomo vkrcali na ladjo in zapluli do danskega Helsingora, poznanega po dvorcu Kronborg, kamor je Shakespeare umestil Hamleta. Sledi obisk Kopenhagna, največjega mesta v Skandinaviji, ki ga bomo najlažje spoznali z mestnim avtobusom. Videli bomo glavni trg z mestno hišo, Tivoli, grad Christiansborg, sedež danskega parlamenta, vrt kraljeve knjižnice, grad Amalienborg, cerkev Marmot in Andersenovo Malo morsko deklico, simbol Kopenhagna. Pot do pristanišča Rödby bomo nadaljevali preko otokov Sjaellanda, Falstera in Lollanda, ki so med seboj povezani z mostovi in tuneli. Zapluli bomo proti tretjemu največjemu otoku Nemčije, Fehrmarnu, ladjo pa bomo zapustili v pristanišču Puttgarden. Obiskali bomo glavno mesto otoka Fehmarn, Burg, ki je znano po zanimivih hišah v stilu schleswig-holsteinske arhitekture. Otok je s kopnim povezan z mostom. Namestitev v hotelu Lübecku. Nočitev.
13. dan
Lübeck – Dresden
Zajtrk. Lübeck je mesto, ki je bilo na čelu trgovskega združenja Hanse in je obogatelo trgujoč s Skandinavijo. Ogled starega mestnega jedra s številnimi hišami iz gotskih rdečih opek, cerkev sv. Marije, Holstenska vrata, ki so krasila bankovec za 50 mark, hiša družine Thomasa Manna, poznana po romanu ”Buddenrokovi”, glavni mestni trg z mestno hišo in hišo marcipana, Niederegger. Tipični spominek iz Lübecka predstavlja prav slavni marcipan. Vožnjo bomo nadaljevali po področju Bradenburga in Saške. Prihod v Dresden, kjer si bomo ogledali staro mestno jedro, mesto neprecenljive umetniške dediščine iz zlate dobe vladarja Avgusta Močnega in njegovih naslednikov. Videli bomo opero Semper, katoliško katedralo, dvorec, Zwinger z galerijo n muzejem porcelana, zid Saških vladarjev, protestansko katedralo in Bruhlsko teraso. Namestitev v hotelu in nočitev.
14. dan
Dresden – Praga – Slovenija
Zajtrk. Vožnja do Češke, kjer se bomo ustavili v središču Prage, se sprehodili do starega mestnega jedra in si privoščili nekaj prostega časa za kavo. Po želji bomo kupili tudi spominke ali obiskali pivovarno. Vožnjo bomo nadaljevali preko Avstrije in v Slovenijo bomo prišli v poznih urah.

 

 • prevoz z visokokakovostnim turističnim avtobusom,
 • 12x namestitev s samopostrežnim zajtrkom v hotelih 3*/4*:
 • 4 nočitve Nemčiji (Nürnberg, Rostock, Lübeck in Dresden),
 • 4 nočitve na Švedski (Jönkoping, Uppsala, Skelleftea in Helsingborg),
 • 3 nočitve v Finski (Levi, Luosto in Jyväskylla),
 • 1 nočitev na Norveškem na otoku Mageroya v hotelu turistične kategorije,
 • 1x namestitev v dvoposteljni kabini na potniški ladji na poti od Helsinkov do Stockholma s samopostrežnim zajtrkom,
 • prevoz z dnevno ladjo na liniji Rostock–Gedser, Helsingborg–Helsingor in Rödby–Puttgarden.
 • pristojbino za prečkanje mostu Öresund,
 • vstopnino za Nordkap center,
 • vstopnino za muzej v Alti,
 • oglede po programu,
 • strokovno vodenje med potovanjem z vodnikom z dolgoletnimi izkušnjami s skandinavskimi turami na Nordkapu,
 • organizacijo potovanja.
 • enoposteljna soba (vključujoč enoposteljno kabino na ladji),
 • dvoposteljna zunanja kabina na ladjah: cca. 47 EUR na osebo,
 • večerje v Skandinaviji* (8 večerij s 3 hodi in buffet večerja v skandinavskih hotelih in ena bogata večerja na ladji, prijava izključno takoj ob rezervaciji potovanja): cca. 265 EUR,
 • vstopnice v muzeje in ogledi kulturno-zgodovinskih spominkov, če niso navedeni kot vključeni (povprečne vstopnine za skandinavske muzeje znašajo od 10 do 20 EUR po osebi),
 • dodatni stroški, ki niso predvideni v programu, stroški osebne narave (pijača, dodatni obroki, telefon, karte za mestni prevoz itd.),
 • zavarovanje.
 • Večerje v Skandinaviji:
  Priporočamo doplačilo za večerje v Skandinaviji. Doplačilo vključuje zelo bogato samopostrežno večerjo na ladji in 8 večerij s 3 hodi ali buffet večerjo v hotelih. Večerje s 3 hodi predstavlja enoten meni za celotno skupino, to ni prehrana po željah. Doplačilo za večerjo ob rezervaciji je veliko cenejše kot a la carte prehrane na kraju samem, večerja na ladji pa z bogastvom skandinavskih specialitet predstavlja posebno doživetje. Doplačilo za večerje morate izbrati takoj ob rezervaciji, saj naknadne spremembe niso možne. Na skrajnem severu so hotelske restavracije običajno edin kraj, ker lahko dobite topel obrok. Posebne zahteve in želje, vezane na prehrano, niso mogoče, saj gre za skupinski turistični menu (razen v primeru vegetarijancev, kar pa morate omeniti ob rezervaciji in doplačilu večerje).
 • Triposteljne sobe ali kabine je mogoče rezervirati v obliki dvoposteljne sobe z dodatnim ležiščem v hotelu, s kombinacijo triposteljne kabine na ladji ob redni ceni.
 • Podatki, ki jih morate ob rezervaciji obvezno sporočiti, so ime in priimek (zapisana v vaših uradnih dokumentih), datum rojstva in državljanstvo, saj jih potrebujemo za seznam potnikov na ladji.
 • Valute na potovanju: EUR v Avstriji, Nemčiji in na Finskem, v ostalih državah veljajo nacionalne valute: danska, švedska, norveška in češka krona. Menjalni tečaj je običajno ugodnejši doma kot na kraju samem. Denar, ki ga ne boste potrošili, lahko na poti zamenjate po nasvetu s spremljevalcem, za valuto naslednje države na poti. Plačevanje s kreditnimi karticami je razširjeno po celotni Skandinaviji, medtem ko plačevanje z EUR ni mogoče povsod, če ni državna valuta.
 • Priporočamo, da ob večjem kovčku na pot vzamete tudi manjšo torbo za nočitev na ladji, da vam ne bo potrebno vse vaše prtljage tovoriti v kabino. Avtobus gre z vami na vse ladje na potovanju, zato lahko, če želite, večjo prtljago pustite v prtljažniku avtobusa.
 • Na pot vzemite obutev in oblačila za različne vremenske razmere. Obvezni so jakna, puloverji, športna obutev in topla oblačila za skrajni sever, zaščita pred dežjem, prav tako pa ne pozabite tudi na lažja poletna oblačila.