Nikaragva, Kostarika in Panama city

 

1. dan
Slovenija – Managua (Nikaragva)
Ob dogovorjeni uri zbor potnikov na enem od sosednjih letališč oz. za doplačilo organiziran transfer iz domačega kraja. Po opravljenih formalnostih polet proti Nikaragvi in pristanek v poznih večernih urah na letališču Managua. Po opravljenih formalnostih transfer v hotel in nočitev.
2. dan
Managua – Leon – vulkan Telica – Leon
Po zajtrku se bomo odpravili proti staremu kolonialnemu mestu v Centralni Ameriki, v Leon. Na poti do tja se bomo ustavili v vasici, kjer bomo poskusili »Quesillo« (s sirom polnjene in servirane tortilje, s čebulo in kislo smetano) in »Tiste« (sok iz koruze). Po degustaciji bomo nadaljevali v Leon, ki je glavno mesto Nikaragve že več kot 200 let. Pogledali si bomo katedralo device Marije, ki je vpisana na UNESCO-v seznam svetovne dediščine. Po želji se lahko povzpnemo na vrh katedrale, od koder je čudovit razgled na mesto in vulkane, ki obkrožajo mesto. Obiskali bomo tudi veličastno umetniško galerijo Ortiz-Gurdián, kjer so predstavljena dela številnih znanih umetnikov iz Evrope in Centralne Amerike in se nahaja v dveh kolonialnih hišah. Po ogledu bomo nadaljevali v približno dve uri oddaljeno osrčje območja, kjer se nahaja vulkan Telico, ki je imel zadnji izbruh leta 2011. Z vozili 4WD se bomo odpravili proti vrhu vulkana, zadnji del poti pa prehodili peš. Po približno uri hoje bomo dosegli vrh – krater, ki je 120 m globok in 700 m širok. Ob večerih se vidi lava ali magma kako prihajata iz kraterja. Opazovali bomo delovanje vulkana in uživali ob čudoviti panorami pokrajine. Povratek hotel ne bo veliko pred 9. uro zvečer. Nočitev.
3. dan
Leon – Apoya Logoon – Granada (City tour)
Po zajtrku se bomo odpeljali v Grando, dragulj med Nikaraguaškimi mesti. Na poti do tja se bomo ustavili pri laguni Apoyo, skritem zakladu Nikaragve. Uživali bomo ob pogledu na kristalno čisto vodo in se po želji okopali oz. si doplačali vožnjo s kajaki, s čolnom … Po relaksacijskem počitku v laguni bomo nadaljevali do Granade, ki leži ob obrežju jezera Lago di Nicaragua. Obiskali bomo najpomembnejše znamenitosti v mestu, ki si jih bomo ogledali skozi vožnjo s konjsko vprego. Oglede bomo pričeli pri La Casa de Los Tres Mundos: umetnostna galerija in kulturna akademija, nadaljevali do samostanske cerkve San Francisco, ki je okrašena z elegantnimi slikarijami in pred kolumbijskimi kipi iz otoka Zapatera. Obiskali bomo čudovito zgradbo Iglesia la Merced in se povzpeli po stopnicah v notranjosti na stolp, od koder je lep razgled na mesto. Kasneje se bomo odpravili na staro restavrirano železniško postajo, ki se nahaja nasproti Sandino Parka, nazadnje pa bomo obiskali La Polvora, staro utrdbo, kjer so Španci hranili dinamit in orožje za boj proti Angleškim in Francoskim piratom. Nočitev.
4. dan
Granada – Peñas Blancas – La Fortuna (Kostarika)
Ta dan nas čaka vožnja po Pan Ameriški avtocesti na mejo med Nikaragvo in Kostariko, v Peñas Blancas. Na poti bomo opazovali zanimivo pokrajino, zelene odtenke kavnih plantaž, nasadov banan in ananasa. Po opravljenih formalnostih na meji pa bomo nadaljevali vožnjo v Kostariko, veličastno pokrajino La Fortuna, kjer kraljuje vulkan Arenal. Ob prihodu namestitev, nato pa sprehod po naravnem rezervatu, da prisluhnemo zanimivemu rastlinskemu in živalskemu svetu v nočnem času. Številni zvoki in aktivnost žab, netopirjev, kuščarjev, lenivcev, ptic nas bodo navdajali s presenetljivimi občutki in napravili nepopisne vtise s katerimi se bomo vrnili v hotel. Nočitev.
5. dan
La Fortuna – Celeste River – La Fortuna
Zgodaj zjutraj nas čaka vožnja do reke Rio Celeste, ki poteka skozi deževni gozd v Nacionalnem parku Tenorio. Je eden najzanimivejših fenomenov narave, saj je njen odtenek turkizne barve, ki nastane ob združitvi dveh potokov in kemijske reakcije vulkanskih mineralov ter odseva sončne svetlobe. Tu bomo pričeli lahek, skoraj osem kilometrski treking skozi tropski deževni gozd, ki bo trajal približno 4 ure. Na poti bomo občudovali naravna čudesa, se namakali v naravnih toplih vrelcih in uživali v lepotah neokrnjene narave, videli splap… Na koncu pa še nagrada – kosilo, popoldan pa obisk toplic vulkanskega izvora, kjer bomo uživali na tropskem rajskem vrtu s kokosovimi palmami, med cvetočimi orhidejami in dehtečim cvetjem. Nočitev.
6. dan
La Fortuna – NP Monteverde (kava, čokolada)
Odpravili se bomo do jezera Arena, kjer se bomo s čolni (s streho in rešilnimi jopiči) prečkali jezero in opazovali živali na poti, nato pa nadaljevali do NP Monteverde, kjer bomo videli »pizotes« (neke vrste sorodniki rakunov), ki nam bodo občasno prečkali pot. Po scenski vožnji v gorovju, bomo prispeli v znani Monteverde Cloud Forrest (oblačni gozd), ki so ga odkrili pred okoli štiridesetimi leti. Imenujejo ga tudi temni biser, saj se sončni žarki težko prebijejo skozi bujno rastje, tudi kadar je nebo brez oblakov. Ta visoko ležeči gozd predstavlja odlično možnost za opazovanje ptic. Nas pa čaka spoznavanje dveh zlatih poljščin Kostarike – čokolade in kave. Obiskali bomo lokalno farmo, kjer bomo spoznali proizvodnjo kave in čokolade in sodelovali v vseh postopkih pridelave – trgatvi, čiščenju, pečenju in brušenju. Slišali veliko zanimivega iz zgodovine in gospodarskem pomenu kave za Kostariko. In na koncu, še skodelica kave za nas. Sledilo bo spoznavanje pridelave čokolade, o njenem pomenu za zdravje, da se ne boste počutili več krivo, ko jo boste naslednjič uživali v »prevelikih« količinah. Povratek v hotel in nočitev.
7. dan
NP Monteverde (Hanging bridges tour)
Ta dan bomo obiskali »cloud forrest«, saj na bodo odpeljali v naravni park v Monteverde. Gozd si bomo ogledali iz ptičje perspektive, saj se bomo sprehodili čez viseče mostove, ki so napeljali od drevesa do drevesa. Ti mostovi so najdaljši v državi, saj predstavljajo okoli 3 km hoje. Na tem vodenem sprehodu nam bo lokalni naravoslovni vodnik povedal vse kar moramo slišati o Monteverde, o naravi in zgodovini. Opozarjal nas bo na divje živali, poimenoval številne ptice, ki nas bodo preletale in številne eksotične rastline, ki jih bomo na poti videli. Po želji se lahko odločimo še za doplačilo najbolj znane kostariške atrakcije, to je zip line (spuščanje po jekleni vrvi med drevesi). Po celodnevnem doživetju se bomo vrnili v hotel. Nočitev.
8. dan
Monteverde – San José (City tour)
Po zajtrku se bomo odpravili do največjega in glavnega mesta Kostarike, v San José, ki se nahaja na 1150 m.n.v., na široki in plodni ravnici. Mesto domačini ljubkovalno imenujejo tudi “chepe”. Obkrožajo ga vulkani Poas, Barva in Irazu, na jugu pa gorovje Talamanca. Je eden najmlajših mest Latinske Amerike, s pravokotno mrežo ulic. V primerjavi z ostalimi mesti Latinske Amerike je najbolj kozmopolitski. Ogledali si bomo najstarejši kolonialni del mesta, najpomembnejše kulturne spomenike: gledališče Teatro Nacional, ki je najlepša ustanova v mestu, nacionalni spomenik Pargue National, Nacionalni kongres, …Obiskali pa bomo tudi muzej zlata, ki se lahko pohvali z bogato zbirko, ki šteje več kot 1600 eksponatov iz pred kolumbijske dobe. Prost večer in nočitev.
9. dan
San José – Quepos (NP Manuel Antonio)
Po zajtrku sledi odhod proti pacifiški obali po Pan ameriški avtocesti do nacionalnega parka Manuel Antonio, ki je eden najstarejših in najbolj znanih nacionalnih parkov, ki se nahaja južno od Queposa na pacifiški obali, 132 km od San José. Njegove ekspanzivne bele peščene plaže, obdane z bujnim tropskim gozdom in mangrovami ter živalskim svetom, kjer ne manjka pisanih žabic, lenivcev, opis, rakunov, legvanov in številnih ptic. Za ljubitelje snorkljanja so tu koralni grebeni in pisan živalski svet, za ljubitelje deskanja pa številni valovi. Tu bo čas za uživanje v toplem Pacifiku in krajši počitek. Nočitev.
10. dan
Quepos – San Jose (letališče) – Panama City
Tekom dneva sledi polet za San Jose in nato za Panama City. V primeru dovolj zgodnjega prihoda prosto v Panama City za obisk trgovin ali samostojno pohajkovanje. Nočitev.
11. dan
Panama City – Agua Clara Locks & Casco Antiguo – Panama City
Po zajtrku sledi celodnevni izlet. Obiskali bomo informacijski center Agua Clara Locks, ki nam bo omogočil vpogled zgodovino Panamskega prekopa. Na eni strani znamenito jezero Gatun, kjer so tovorne ladje in druga plovila vsak dan v tranzitu, na drugi strani bo vidna ekspanzija tega prekopa. Spoznali bomo zgodovino in prizadevanja tisočih mož in žena, ki so zaznamovali kanal skozi stoletja ter načrte za bližnjo in daljno prihodnost. Po ogledu bom nadaljevali na Casco Antiguo, kjer se bomo vrnili v preteklost, saj bomo občudovali lepe kolonialne hiše, ozke ceste in impresivne cerkve. Skozi sprehod bomo dobili dobro predstavo o zgodovini Paname, na koncu pa nam bodo postregli še okusno kosilo v lokalni restavraciji. Povratek v hotel. Nočitev.
12. dan
Panama City – letališče
Zajtrk in prosto do odhoda na letališče. Po opravljenih formalnostih polet proti Evropi.
13. dan
Evropa – Slovenija
Tekom dneva pristanek na enem izmed sosednjih letališč in po želji za doplačilo organiziran transfer do doma.

 

 • letalsko karto in vključene letališke takse,
 • notranji polet Quepos – San Jose,
 • prevoze in transferje po programu,
 • 11x nočitev z zajtrkom v hotelih,
 • vse oglede in aktivnosti omenjene v programu,
 • vse vstopnine 2., 3., 5., 6., 7., 8. in 11. dan,
 • kosilo 5. in 11. dan, večerja 5. dan, lunch paket 2. dan,
 • osnovno nezgodno zavarovanje,
 • slovensko vodenje in organizacijo potovanja.
 • enoposteljna soba,
 • polpenzion (kosilo ali večerja): cca 376 EUR,
 • vstopne in izstopne takse (na kraju samem): cca 40 USD,
 • pijače ob obrokih, druge vstopnine in fakultativni izleti,
 • napitnina: cca 60 USD,
 • v primeru prestopanja v ZDA dovolilnica ESTA.
 • pridržujemo si pravico do spremembe cene zaradi sprememb v menjalniškem tečaju ali spremembah v tarifah prevoznikov, ki vplivajo na ceno potovanja,
 • minimalno število potnikov: 7,
 • za potnike, ki so po 1. marcu 2011 potovali v Irak, Iran, Sudan, Libijo, Yemen, Somalijo in Sirijo, je potreben vstopni vizum. Vizumski postopek poleg izpolnitve vloge in predloženih ustreznih listin o premoženjskem stanju, predvideva tudi osebni razgovor na veleposlaništvu. Cena vizuma je cca 159 USD. Lahko pa vam uredimo individualno letalsko vozovnico brez prestopanja v ZDA.
 • vize Slovenci za Nikaragvo, Kostariko in Panamo ne potrebujemo,
 • potni list: vsaj 6 mesecev veljaven po povratku,
 • zdravje: priporočamo, da obiščete spletno stran www.zdravinapot.si. Cepljenja niso obvezna, nekatera območja so malo malarična.