New York in Florida

 • Država:
 • Trajanje: 13 dni
1. dan
Slovenija – New York
Ob dogovorjeni uri zbor potnikov na enem izmed sosednjih letališč oz. po želji organiziran prevoz na letališče. Po opravljenih formalnostih polet proti New Yorku. Po pristanku transfer na Manhattan, nato nastanitev v hotelu in prvi krajši sprehod po mestu. Po želji za doplačilo obisk Empire State Buildinga, kjer bomo v 102. nadstropju skušali ujeti fantastičen sončni zahod ali pa vsaj večerni pogled na osvetljen New York. Nočitev.
2. dan
New York (Manhattan)
Dopoldan se bomo peš ali z avtobusom (doplačilo) odpravili na raziskovanje Manhattna, ki je obdan z rekami Hudson, East in Harlem. Obiskali bomo najbolj zveneči predel Velikega jabolka in videli vse tiste znamenitosti, o katerih smo brali v romanih, se v njih zaljubili v filmih in jih občudovali na fotografijah. Morda bomo oglede pričeli kar na Times Squaru, na enem najbolj znanih delov mesta, ki sploh ponoči navdušuje z neonskimi znaki. Tu se nahajajo najbolj znane glasbene produkcijske hiše in od vsepovsod se razlega glasba. Občudovali bomo Empire State Building, najvišjo zgradbo v mestu, na katero se je povzpel že King Kong, ustavili se bomo na križišču ulic Broad Street in Wall Street, kjer se odloča o delniškem svetu in obiskali najbolj slavni park na svetu – Central park, čudovito oazo zelenja sredi mesta, ki se pojavlja kot kulisa v neštetih filmih. Na Theatre Districtu, z legendarnim Broadwayem, se bodo razblinile naše igralske sanje, na obrežju reke East River pa bomo občudovali peščene in opečnate hiše iz 19. stoletja. Na Peti Aveniji bomo videli najprestižnejše in najbolj luksuzne vile, hotele, cerkve in prodajalne, tu se nahajajo Rockfelerjev center, Radio City in muzej moderne umetnosti. Videli bomo vse tisto, kar bo že v najkrajšem času postalo tudi največji trend. Ustavili se bomo sredi glavne dvorane osrednje železniške postaje Grand Central Terminal, kjer bomo imeli občutek, da smo stopili v eno od evropskih katedral. Postali bomo tudi na Ground Zero, točki nič, na prizorišču nekdanjega Svetovnega trgovinskega centra – WTC, ki je danes nekaj med gradbiščem in vse-ameriškim spomenikom mrtvim. V Kitajski četrti bo priložnost nakupa ponaredkov Pradinih torbic, medeninastih gongov, kitajskih palčk, lampijonov iz riževega papirja, v Little Italy pa bomo morda obiskali katero izmed restavracij, ki spominjajo na tiste iz filmov časa mafijcev in opazovali zanimivo prepletanje značilnih italijanskih barv: rdeče, zelene in bele. Če bomo imeli še voljo, se bomo odpravili do elitne univerze Columbia, kjer se zaspana četrt prevesi v raj za študente s prijetnimi barčki. Dan bo poln, razgiban in zvečer bom utrujeni legli k počitku ali pa se odpravili na ogled katere izmed gledaliških predstav – mucislov na Brodwayu ali pa na obisk katerega izmed jazz lokalov. Nočitev.
3. dan
New York (Harlem)
Dopoldan se bomo odpravili v Harlem, meko urbanega afro-ameriškega življenja, ki je bil nekoč zaradi kriminala zatrt, danes pa je moderna in varna četrt, ki pa ni pozabila na svoje korenine. Če bo mogoče bomo obiskali eno izmed cerkva in bili priča obredu, popoldan pa preživeli bolj lahkotno in po svoje ali pa nadaljevali s skupnimi ogledi. Po želji si bomo ogledali Kip Svobode (s podzemno do Batery parka in z ladjo na Liberty Island), ki stoji v pristanišču in je bil darilo francoskega ljudstva, razglašen pa je tudi za nacionalni kulturni spomenik. V kolikor nam bo čas še dopuščal, sprehodili čez East River, po znamenitem Brooklyn Bridge v Brooklyn, kjer so priseljenske družine pustile svoje pečat, zato je tu poleg pristnih restavracij ter Williamsburga kot centra urbane kulture in ”hipsterjev” moč videti pravo sliko življenja v New Yorku. Prost večer, po želji na Times Squaru, kjer bomo občudovali številne neonske napise oz. se prepustili vzdušju mesta, ki nikoli ne spi. Nočitev.
4. dan
New York – Miami (Little Havana, Downtown, South Beach)
V zgodnjih jutranjih urah se bomo odpravili na letališče od koder bomo poleteli proti Floridi. Po pristanku bomo na letališču prevzeli vozila in se odpravili na raziskovanje Miamija. Odpravili se bomo v mesto sredi Miamija, ki mu pravijo Mala Havana. Občudovali bomo stare razbrazdane obraze in oči, ki bodo žarele ob igranju domin, kajenju cigar in pitju dišeče kubanske kavice. Doživeli bomo kubanski melos in si privoščili odlični kavo. Od tu bomo nadaljevali v zgodovinsko središče Miamija, v Downtown, kjer bomo napravil panoramsko vožnjo med nebotičniki in občudovali dom številnih muzejev, parkov, šol, bank, vladnih služb, gledališč in najstarejših zgradb v mestu. Nenavadno doživetje bomo nadgradili z obiskom na South Beachu, kamor zahajajo znane osebnosti, ki tu nakupujejo v odličnih butikih. Navduševali se bomo nad arhitekturo, Art Deco slogom, ki je sinonim za South Beach. Tu se bomo nastanili v enem izmed hotelov, v neposredni bližini plaže, noč pa pričakali kar na Ocean drive, v enem izmed lokalov, kjer bomo občudovali gibčne mladenke, ki nas bodo zabavale s tropsko kabaretsko tematiko in nas vabile, da se zavrtimo v ritmih latina, ali pa bomo samo srkali grešno pijačo in si želeli, da se noč ne konča. Nočitev.
5. dan
Miami (Coconaut Grove, Coral Gables) – Key Largo – Key West
V zgodnjih jutranjih urah se bomo odpravili na jug, čez Coconaut Grove, kjer bomo občudovali zanimivo naselje, vse do Coral Gables, ki je prav tako zanimiv zaradi fontan in zanimivih drevesnih nasadov. Po želji se bomo ustavili še v Fairchild Tropical Garden, kjer nas bo očaralo na tisoče eksotičnih rastlin, številne vrste metuljev, kaktusi, tropsko rastje in še marsikaj. Nato se bomo odpravili še dlje na jug, preko več kot 40 mostov, v domovanje E. Hemingwaya, v Key Largo, kjer nas bodo prevzele lične hišice na plaži, živo pisan podvodni svet in plavanje z delfini. Kraj predstavlja svetovno prestolnico potapljanja, saj se tu nahaja največji svetovni umetni greben. Od tu bomo nadaljevali v Key West, kjer bo veliko možnosti za športne aktivnosti, kot so kajak, plavanje z delfini, polet z letalsko ladjico in možnost preživljanja prostega časa ter sprostitve ob tropskih pijačah in občudovanju sončnega zahoda. Po želji bomo obiskali Mallory Square, večerno zbirališče uličnih umetnikov in ljudi iz celega sveta ali pa muzej ladijskih razbitin. Zagotovo pa ne bomo prezrli glavne ulice Duvall, kjer bomo našli lokal z glasbo po našem okusu in prijetne trgovinice, ki ponujajo vse mogoče. Nočitev.
6. dan
Key West – Key Largo – NP Everglades – Naples
Zjutraj se bomo odpravili nazaj proti kontinentalnemu delu do narodnega parka Everglades, največjega ohranjenega tropskega parka v ZDA, v katerem si je moč ogledati bujno tropsko rastlinje ter številne živali, kot npr. krokodile, kače, morske želve, morske krave…. Privoščili si bomo nenavadno dogodivščino, srečanje z aligatorji na farmi v Everglades. Iz posebnega čolna na propeler jih bomo opazovali ob vodenem ogledu iz varne razdalje, še vedno pa dovolj blizu za čudovite posnetke. Vzeli si bomo čas za ogled predstave s kačami in imeli priložnost, da se znebimo strahu pred njimi. Videli bomo tudi redke ptice, ki gnezdijo na tem območju. Šele proti večeru bomo prispeli do Mehiškega zaliva, v Naples, kraj s čudovitimi plažami, kjer se bomo namestili. Pot do tja bo zanimiva zaradi številnih znamenitosti, kot so indijanske vasi, kjer nudijo tradicionalno indijansko jed bučo, pečen kruh in pečene morske mačke, žabje krake in aligatorjev rep.
7. dan
Naples – Forth Myers – St. Petersburg – Tampa
V dopoldanskih urah si bomo privoščili uživanje na najlepših plažah v Naplesu, ki veljajo zaradi svojega belega peska med najlepše plaže na Floridi, nato pa nadaljevali v Forth Myers, kjer bomo po želji obiskali zimsko rezidenco Thomasa Edisona in obiskali Edisonov muzej ter botanični vrt. Za tem si bomo ogledali največjo svetovno zbirko školjk in lupin na svetu. Zanimivi bodo fosili in korale, prav tako pa tudi darila, nakit in drugi spominki iz školjk, zobovja in čeljusti morskih psov. Nadaljevali bomo do St. Petersburga, ki ga je vredno obiskati zaradi snežno bele obale in muzeja slikarja Salvadorja Dalija, v katerem se nahaja najobsežnejša zbirka njegovih del. Po ogledu bomo vožnjo nadaljevali še v mesto Tampa, nekoč ameriško bazo špansko-ameriške vojne. Obiskali bomo četrt Ybor, ki je znano kot svetovna prestolnica cigar, saj je tam nekoč v 50 tovarnah delalo veliko število priseljencev. Nekdanje tovarne so se spremenile v nakupovalne centre in restavracije, vendar bomo lahko še vedno opazovali arhitekturo v španskem stilu in morda naleteli na domačina, ki nam bo ob močni kubanski kavi in ritmih flamenka s spretno roko zvil cigareto. Ybor je eden izmed redkih krajev v Ameriki, kjer bomo morda legalno kupili prave kubanske cigare po zmernih cenah. Nočitev.
8. dan
St. Petersburg – Winter Haven – Orlando
Na poti proti Orlandu se bomo ustavili na območju z neskončnimi limonovimi nasadi, v okraju Winter Haven. V Orlando, največji center zabave, bomo prispeli že dopoldan. Obiskali bomo zabaviščni park Sea World, ki je osnovan na predstavah, kjer so glavne zvezde morske živali. Občudovali bomo akrobacije z orkami, delfine, ki bodo prikazali nekaj osupljivih trikov, zabavali nas bodo morski levi, ogledali pa si bomo tudi akvarije in v enem izmed njih hodili tudi po steklenem tunelu, okoli nas pa bodo plavali morski psi, in če bomo imeli srečo, se bomo dotaknili celo morskih bičev. Nočitev.
9. dan
Orlando
Dan bomo namenili obisku Universal Studios in Busch gardens, ki prikazuje afriško savano in številne vodne parke. Izbirali bomo tudi med obiskom Disney Worlda ali čarovniškega zabaviščnega parka The Wizarding World of Harry Pottera. V parku, ki sta ga skupaj zasnovali hiši Warner Bros in Universal Studios, bomo na lastni koži izkusili dogodivščine iz knjižnih in filmskih uspešnic o mladem čarovniku. Po želji prosto preživljanje dneva. Nočitev.
10. dan
Orlando – Cape Canaveral – Cocoa Beach
Čas bo za slovo in treba se bo napotiti proti Miamiju. Med potjo se bomo ustavili v spominskem parku, ki je sinonim vzpona in padca trsnega sladkorja v vzhodni Floridi. Na več kot sto hektarjev velikem posestvu, kjer so nekoč rastli sladkorni trs, bombaž, riž in indigo, je danes mogoče videti le še ruševine objektov, vodnjakov. Po ogledu bomo nadaljevali v vesoljski center Kennedy – Kennedy Space Center, ki leži v bližini idilične Cocoa Beach, na otoku Merritt. Obiskali bomo center NASA, kjer bomo priča pregledu zgodovine poletov v vesolje in raketam, ki so bile izstreljene v vesolje. Videli bomo kje sestavijo glavne dele space shuttle in izstrelitvene ploščadi. Znotraj centra Apollo Saturn pa bomo spremljali simulacijo prve izstrelitve ter občutili napetost in nestrpnost, ki je nastala ob tem. Tekom ogleda bomo videli rekonstrukcijo rakete v originalni velikosti, predmete Apolla 11, ki je bil del odprave na Luno. Po želji za doplačilo ogled filmov v IMAX tehniki. Pozno popoldan nastanitev na Cocoa Beach oz. v bližini.
11. dan
Cocoa Beach – Miami
Po zajtrku bomo nadaljevali proti Miamiju, s krajšimi postanki na poti za panoramske oglede.
Pot nas bo vodila tudi na še eno območje s sladkornim trsom. Prihod v Miami pozno popoldan. Po želji prevoz v katerega izmed nakupovalnih centrov ali v pristanišče, kjer so zasidrane največje križarke sveta ali pa samo nastanitev v hotelu in še zadnje uživanje na plaži. Nočitev.
12.-13. dan
Miami – Slovenija
Prosto do odhoda na letališče. Po opravljenih formalnostih polet proti Evropi in preko enega izmed evropskih letališč na naše odhodno letališče, iz katerega bo organiziran transfer v Slovenijo oz. slovo od sopotnikov na letališču.
 • letalski prevoz in letališke pristojbine (vkalkulirane 274 EUR),
 • prevoze po programu,
 • nočitev z zajtrkom v hotelih (2*, 3*, 4*),
 • državne takse,
 • osnovno nezgodno zavarovanje,
 • vodenje in organizacijo potovanja.
 • soba 1/1: 300 EUR,
 • ESTA dovoljenje 15 USD,
 • vstopnine (Fairchild garden: 25 USD; Miami Seaqurarium: 39,95 USD, Everglades NP – vožnja s čolni na veter): 23 USD; Thomas Edison: 20 USD; Seaworld Orlando in Universal Studios (različne kombinacije z drugimi parki): 81 USD+, Nasin center Cape Canaveral: 45 USD,
 • gorivo: cca 60 USD, odvisno od števila potnikov in dodatnih kilometrov,
 • prehrana (cena odvisna od menija): cca za vse dni 200 USD.