Na Idrijsko, v Goriška Brda in na Kras

 

1. dan
Idrija – Bolnišnica Franja – Cerkno
Ob dogovorjeni uri odhod iz dogovorjenega kraja in vožnja do Idrije, ki jo vsi poznamo po rudniku živega srebra, drugem največjem na svetu. Po želji se lahko odpravimo do zgradbe imenovane Šelstev, kjer je vhod v Antonijev rov in se spustimo v sam rudnika, ali pa se samo sprehodimo po mestu, ki je znano tudi po svetovno znanih čipkah. Med sprehodom bomo tako videli grad Gewerkenegg, kjer se nahaja mestni muzej z geološkimi zbirkami, z razstavo čipk,.. Videli bomo tudi najstarejšo zidano gledališko stavbo na Slovenskem – Idrijsko gledališče, potem še kulturni spomenik Idrijska rudarska hiša, lahko še obiščemo Čipkarsko šolo ali pa akvarij, kjer je več kot 170 različnih vrst sladkovodnih in morskih rib. Skoraj pa ne bi smeli izpustiti Idrijski žlikrofov, tradicionalne idrijske jedi iz testa in krompirjevega nadeva, kar si lahko privoščimo za kosilo. Od tu bomo nadaljevali do partizanske bolnišnice Franja, ki jo sestavljajo lesene barake in pomožni objekti in se nahaja v težko dostopni soteski Pasice pri Cerknem. Po ogledu se bomo odpravili v Cerkno, v hotel, kjer se bomo namestili in prepustili termalnim užitkom, saj so terme sestavni del hotela. Ob dogovorjeni uri večerja, nato pa druženje pozno v noč. Nočitev.
2. dan
Cerkno – Goriška Brda – Kras
Po zajtrku se bomo odpravili v Goriška Brda, ki se bodo v tem času pripravljala na »praznik češenj«. Prvi postanek bo v vasici Kojsko, kjer si bomo ogledali srednjeveško cerkev Sv. Križ nad Kojskim, z znamenitim poznogotskim krilnim oltarjem in se ustavili še v lični trgovinici z naravno kozmetiko ter spoznali kako lahko s pravo idejo zasloviš doma in na tujem. Po želji nakup naravnih mil in degustacija oljčnega likerja, nato pa bomo nadaljevali v Gonjače, kjer se bomo povzpeli na razgledni stolp in občudovali Goriška Brda še iz višine. Sledi krajša vožnja v srednjeveško vasico Šmartno, s sedmimi obrambnimi stolpi ”zavarovanega” naselja iz začetka 16. stoletja. Ob župnijski cerkvi sv. Martina bomo videli značilen zvonik s cinami, ki je bil nekoč trdnjavski stolp, nato pa nadaljevali v Dobrovo, kjer vsako leto poteka praznik češenj. Obiskali bomo Vinsko klet Goriška Brda, kjer bo voden ogled, med katerim bomo podrobneje spoznali zgodovino vinske kleti in njihov način pridelave, tudi Rebule, ki je avtohtona vrsta Goriških Brd. Na koncu ogleda sledi še degustacija. Za tem bomo obiskali grad Dobrovo, ki velja za enega najlepših gradov na Goriškem. Po ogledu nekaj prostega časa za doživljenje »pred praznika češenj«, nato pa se bomo zapeljali do hotela in restavracije Gredič, kjer je potekalo snemanje priljubljene serije »Ena žlahtna štorija« in ez Medano, kjer stoji rojstna hiša Alojza Gradnika, v Vipolže, kjer se bomo sprehodili po čudoviti okolici gradu Vipolž, občudovali prastare ciprese in se ustavili še na eni točki »žlahtne štorije«, pri čudoviti vili Vipolže, nato pa nas čaka le še vožnja na Kras, kjer se bomo namestili v hotelu. Sledita večerja in prijetno druženje v okviru hotela in nočitev.
3. dan
Kras (Kobilarna Lipica, Škocjanske jame, Vojaški muzej, pršutarna)
Zjutraj se bomo po zajtrk odpravili na voden ogled Lipice, posebno doživetje za našo skupino pa bo tudi »jutranji spust« konjev. Po ogledu Kobilarne Lipica se bomo odpravili do Škocjanskih jam, ki so pri nas edini objekt vpisan na seznam UNESCO. Sprehodili se bomo po labirintu jam in podzemnem svetu, nato pa nadaljevali do Pršutarne Lokev, kjer si bomo pogledali najstarejšo pršutarno na slovenskem Krasu, na koncu pa degustirali še njihove proizvode in poplaknili s kozarčkom vina. Konec dneva pa bomo zaključili z obiskom vojaškega muzeja Tabor, kjer nam bo zbirateljski in zgodovinski navdušenec povedal vse o slovenski vojaški preteklosti. Ogled, krajši klepet in že bomo na poti proti domu, kamor bomo prispeli v večernih urah.

 

 • prevoz s sodobnim turističnim avtobusom, cestnine, parkirnine in ostale pristojbine,
 • zunanje oglede po programu,
 • 2x namestitev z zajtrkom v hotelu 3* v dvoposteljnih sobah,
 • 2x večerjo v hotelu,
 • koriščenje bazenov, fitnesa in savn v termalnem delu hotela v Cerknem,
 • ogled bolnišnice Franje,
 • ogled cerkve v Kojskem, degustacijo oljčnega likerja,
 • ogled vinske kleti Dobrovo in degustacija,
 • ogled gradu Dobrovo,
 • ogled kobilarne in spust konj – posebni program,
 • ogled vojaškega muzeja,
 • degustacijo pršuta s kozarčkom vina in ogled pršutarne,
 • osnovno nezgodno zavarovanje,
 • vodenje in organizacijo izleta.
 • ogled Škocjanskih jam,
 • zavarovanje odpovedi potovanja.