Malta – »Po poteh snemanja filmov Troja in Igra prestolov«

 • Država:
 • Trajanje: 5 dni

 

1. dan
Slovenija – Malta (St. Julians)
Odhod ob dogovorjeni uri in vožnja na letališče, od koder bomo po opravljenih formalnostih poleteli proti Malti. Po pristanku se bomo zapeljali v pristanišče v bližini ene izmed manjših vasic, kjer se bomo vkrcali na čolne, ki nas bodo popeljali ob skalnati obali do šestih jam, ki so vklesane v strme skale, ob katere buta vedno razburkano morje. V Modri jami bomo priča edinstvenemu pojavu, ki traja od sončnega vzhoda pa do nekaj čez opoldan, kjer se morska voda zrcali v najrazličnejših odtenkih modre barve. Jame so leta 2004 služile tudi kot kulisa filma Troy, v katerem je zaigral Brad Pitt. Naslednji postanek bo v neolitskem svetišču, kjer templja Hagar Quim in Mnajdra, ki sta nastala pred več kot petimi tisočletji, vzbujata občudovanje zaradi mogočnosti in kakovostnih kamnoseških del. Hagar Quim predstavlja skrivnostno kulturno smrti in večne plodnosti. Po ogledih sledi vožnja do naše namestitve v živahnem St. Julian’s-u, kjer so številni lokali in trgovinice. Po namestitvi sledi sprehod po obalni promenadi Sliema Creek, nato povratek na večerjo, po kateri sledi obisk najbližje diskoteke. Nočitev.
2. dan
La Valletta
Po zajtrku se bomo odpravili na ogled prestolnice Malte – La Valletta, ki je že več kot tri desetletja pod zaščito UNESC-a. Ozke ulice tega mesta pripomorejo k temu, da to mesto sodi med najbolj slikovita mesta v tem delu sveta. Sprehodili se bomo mimo številnih palač vse to vrtov Barrakka, od koder se nam bo odprl pogled na največje naravno pristanišče na svetu. V več kot 350 let starem vrtu, ki so ga najprej imeli v zasebni lasti in uporabi vitezi, so postavljeni kipi, ki ponazarjajo različne osebnosti in pomembne dogodke iz malteške zgodovine. Postali bomo pred gledališčem Manoel, ki velja za najstarejše še delujoče gledališče v Evropi. Po želji za doplačilo si bomo ogledali biser baročne umetnosti in kulture, to je katedralo sv. Janeza, ki v svoji notranjosti hrani številna dela, ki sta jih naslikala Preti in Caravaggi, zaradi česar spada med najrazkošnejše cerkve v Evropi. Postali bomo še pred Kraljevsko operno hišo, Nacionalnim arheološkim muzejem in cerkvijo sv. Pavla. Na koncu nas čaka še multivizijska predstava, ki prikazuje Malto iz pradavnine do danes (doplačilo). Sledi sprehod do konca rta, kjer se nahaja utrdba Fort St. Elmo, kjer so se v času turških vpadov bile silne bitke, danes pa je tu dom policijske akademije in Nacionalnega vojnega muzeja. Če bomo imeli srečo bomo priča tradicionalnemu streljanju s topovi in paradi vojakov, oblečenih v viteze Sv. Johna. Sam spektakel in mogočna trdnjava zvezdaste oblike bosta v nas pustila globok vtis. Prosto, nato pa povratek v St. Julians, kjer se bomo odpravili na bližnjo plažo, na kateri bomo izvajali razne družabne igre in tekmovanja. Večerja, nato pa nadaljnje raziskovanje nočnega življenja. Nočitev.
3. dan
Otok Gozo (Homerjeva Odiseja, Igra prestolov)
Po zajtrku se bomo odpravili na Kalipsin otok, kakor nekateri radi imenujejo otok Gozo, saj so nekateri mnenja, da je to otok Ogygije iz Homerjeve Odiseje in kjer bi naj nimfa Kalipso zaradi svoje silne ljubezni zadržala Odiseja za sedem let. Otok je tudi znan po svojih slikovitih gričih in 22 cerkvah. Ena izmed njih, Xewikija ima kapaciteto za 3000 prebivalcev tega kraja in kupolo večjo od katedrale sv. Pavla v Londonu. Obiskali bomo Gantijev tempelj, ki skupaj z megalitskim templjem spadata med najstarejša prosto stoječa objekta na svetu in tudi med najstarejša verska objekta, prav tako na svetu. Ustavili se bomo tudi v največjem mestu na otoku, to je v Victoriji, ki se ponaša z mogočno citadelo in številnimi dobro ohranjenimi arabskimi stavbami, nato pa se bomo podali še v Zaliv Xlendi, kjer bomo občudovali malo vasico z mogočnimi klifi in kristalno čisto vodo in postali na obali Dwejra, kjer bomo videli viseče okno – zanimivo igro narave. Tudi tu so bili posneti prizori Igre prestolov, poroka med “Daenerys” in “Khal Drogom”, ki ju je obkroževalo azurno modro morje in dih jemajoča narava. Po povratku na celino sledi osvežitev, nato večerja in obisk katerega izmed nočnih lokalov. Nočitev.
4. dan
Mdina
Po zajtrku sledi vožnja do starodavne prestolnice Malte – Mdine, mesta malteškega plemstva, od koder bo čudovit pogled na celoten otok. To starodavno obzidano mesto ni le malteški dragulj, temveč tudi eden izmed najlepših primerkov evropskih srednjeveških utrdb. Znotraj utrdb pa se nahajajo stare palače in cerkve iz časa arabskega obdobja. Mdino imenujejo tudi Tiho mesto, kjer zaradi gumijastih podkev ne slišiš niti konjskih kopit. Mesto je bilo prav tako prizorišče snemanja Igre prestolov. Povratek v hotel in popoldan prosto do večerje za druženje na plaži ob igrah in drugih družabnih aktivnosti. Večerja, nato pa obisk bližnje diskoteke. Nočitev.
5. dan
Malta – Slovenija
V jutranjih urah transfer na letališče in polet proti bližnjemu letališču, od koder se bomo po pristanku z organiziranim prevozom odpravili proti domu.

 

 • letalski prevoz in letališke pristojbine,
 • zunanje oglede po programu,
 • transfer odhodno mesto – letališče – odhodno mesto,
 • nastanitev v sobah 3* na bazi polpenziona,
 • izlet v Valleto, otok Gozo in Mdino brez vstopnin,
 • stroške treh spremljevalcev,
 • osnovno nezgodno zavarovanje,
 • vodenje in organizacijo potovanja.
 • Modra jama: 8 EUR,
 • Hagar Qim Park (Hagar Qim Temples, Mnajdra Temples): 7,50 EUR do 17 let, 10 EUR nad 18 let,
 • Malta experience & sacra infermeria: 11,50 EUR,
 • Katedrala St. Johan: 7,50 EUR *,
 • Popoldansko križarjenje do Slieme: 16 EUR*,
 • Ggantija temples na Gozu: 7 EUR,
 • Akvarij in Golden sands beach: 12,90 EUR.
 • Varnost: Za varnost dijakov bom poskrbljeno in opredeljeno v varnostnem načrtu.