Malta – »dežela vitezov«

 • Država:
 • Trajanje: 4 dni

 

1. dan
Slovenija – Malta (St. Julian’s)
Odhod ob dogovorjeni uri in vožnja v smeri letališča. Po opravljenih carinskih in drugih formalnostih, polet proti Malti. Po pristanku vožnja do hotela, nastanitev, osvežitev in prvo raziskovanje mesta. Sprehodili se bomo po živahnem St. Julian’s-u, kjer so številni lokali, trgovinice in po obalni promenadi Sliema Creek, kjer bomo večer zaključili na večerji v prijetni restavraciji na promenadi. Po želji obisk katerega izmed nočnih lokalov oz. povratek v hotel in nočitev.
2. dan
Valletta – Mdina
Po zajtrku se bomo odpravili na ogled prestolnice Malte – Valletta, ki je že več kot tri desetletja pod zaščito UNESC-a. Ozke ulice tega mesta pripomorejo k temu, da to mesto sodi med najbolj slikovita mesta v tem delu sveta. Sprehodili se bomo mimo številnih palač vse to vrtov Barrakka, od koder se nam bo odprl pogled na največje naravno pristanišče na svetu. V več kot 350 let starem vrtu, ki so ga najprej imeli v zasebni lasti in uporabi vitezi, so postavljeni kipi, ki ponazarjajo različne osebnosti in pomembne dogodke iz malteške zgodovine. Obiskali bomo tudi gledališče Manoel, ki velja za najstarejše še delujoče gledališče v Evropi in pripadajoči muzej. Ogledali si bomo tudi biser baročne umetnosti in kulture, to je katedralo sv. Janeza, ki v svoji notranjosti hrani številna dela, ki sta jih naslikala Preti in Caravaggi, zaradi česar spada med najrazkošnejše cerkve v Evropi, postali bomo še pred Kraljevsko operno hišo, Nacionalnim arheološkim muzejem in vstopili v Cerkev sv. Pavla. V kolikor bo dopuščal čas in volja si bomo ogledali še nekoč guvernerjevo palačo, danes urad predsednika republike in dom parlamenta, vsekakor pa si bomo ogledali multivizijsko predstavo, ki prikazuje Malto iz pradavnine do danes. Sprehodili se bomo vse do konca rta, kjer se nahaja utrdba Fort St. Elmo, kjer so se v času turških vpadov bile silne bitke, danes pa je tu dom policijske akademije in Nacionalnega vojnega muzeja. Mi pa bomo priča tradicionalnemu streljanju s topovi in paradi vojakov, oblečenih v viteze Sv. Johna. Sam spektakel in mogočna trdnjava zvezdaste oblike bosta v nas pustila globok vtis. Nekaj prostega časa za kosilo, nato pa sledi vožnja do starodavne prestolnice Malte – Mdine, mesta malteškega plemstva, od koder bo čudovit pogled na celoten otok. To starodavno obzidano mesto ni le malteški dragulj, temveč tudi eden izmed najlepših primerkov evropskih srednjeveških utrdb. Znotraj utrdb pa se nahajajo stare palače in cerkve iz časa arabskega obdobja. Mdino imenujejo tudi Tiho mesto, kjer zaradi gumijastih podkev ne slišiš niti konjskih kopit. Po sprehodu po ozkih uličicah sledi povratek v hotel, krajša osvežitev, nato pa po želji udeležba na Viteškem spektaklu, kjer bomo priča zabavni rekonstrukciji bitke iz 1565. leta med Turki in malteškimi vitezi, v kateri so vitezi porazili Turke. Predstavilo se bo več kot 50 nastopajočih, živi konji, izvirna glasba in ples, ki v enkratnem showu predstavijo bitko, mečevanje, streljanje, kar pa začinijo še goreče bakle, ki povečujejo napetost in dramatičen boj. Na koncu še viteška večerja, nato povratek hotel in nočitev.
3. dan
Otok Gozo
Po zajtrku se bomo odpravili na Kalipsin otok, kakor nekateri radi imenujejo otok Gozo, saj so nekateri mnenja, da je to otok Ogygije iz Homerjeve Odiseje in kjer bi naj nimfa Kalipso zaradi svoje silne ljubezni zadržala Odiseja za sedem let. Otok je tudi znan po svojih slikovitih gričih in 22 cerkvah. Ena izmed njih, Xewikija ima kapaciteto za 3000 prebivalcev tega kraja in kupolo večjo od katedrale sv. Pavla v Londonu. Obiskali bomo Gantijev tempelj, ki skupaj z megalitskim templjem spadata med najstarejša prosto stoječa objekta na svetu in tudi med najstarejša verska objekta, prav tako na svetu. Ustavili se bomo tudi v največjem mestu na otoku, to je v Victoriji, ki se ponaša z mogočno citadelo in številnimi dobro ohranjenimi arabskimi stavbami. Nekaj časa bomo namenili tudi skupnemu kosilu, nato pa se bomo podali še v Zaliv Xlendi, kjer bomo občudovali malo vasico z mogočnimi klifi in kristalno čisto vodo. Na koncu pa bomo postali še na obali Dwejra, kjer bomo videli viseče okno – zanimivo igro narave. Po povratku na celino sledi osvežitev, nato večerja in obisk katerega izmed nočnih lokalov. Nočitev.
4. dan
Malta (izlet po otoku) – Evropa
Po zajtrku se bomo odpravili še na krajši izlet po otoku. Zapeljali se bomo v pristanišče v bližini ene izmed manjših vasic, kjer se bomo vkrcali na čolne, ki nas bodo popeljali ob skalnati obali do šestih jam, ki so vklesane v strme skale ob katere buta vedno razburkano morje. V Modri jami bomo priča edinstvenemu pojavu, ki traja od sončnega vzhoda pa do nekaj čez opoldan, kjer se morska voda zrcali v najrazličnejših odtenkih modre barve. Jame so leta 2004 služile tudi kot kulisa filma Troy, v katerem je zaigral Brad Pitt. Naslednji postanek bo v neolitskem svetišču, kjer templja Hagar Quim in Mnajdra, ki sta nastala pred več kot petimi tisočletji, vzbujata občudovanje zaradi mogočnosti in kakovostnih kamnoseških del. Hagar Qim predstavlja skrivnostno kulturno smrti in večne plodnosti. Po ogledu se bomo odpravili le še proti letališču, od koder nas čaka popoldanski let proti domu, po pristanku pa avtobusni transfer do odhodnega mesta.

 

 • letalski prevoz in letališke pristojbine,
 • zunanje oglede po programu,
 • nastanitev v hotelu 3* na bazi nočitve z zajtrkom,
 • 2x večerjo v hotelu,
 • 1x večerjo v restavraciji,
 • vstopnine (La Valetta: gledališče Manoel, katedrala sv. Janeza, multivizijska predstava, botanični vrt in holtikulturni muzej),
 • izlet na Gozo z vključenim kosilom,
 • izlet s čolni v Modre jame in vstopnino za neolitska svetišča,
 • osnovno nezgodno zavarovanje,
 • vodenje in organizacijo potovanja.
 • viteški spektakel z večerjo cca 55 EUR,
 • dodatni obroki prehrane: vprašajte nas,
 • transfer na letališče in nazaj: cena odvisna od števila potnikov in kraja odhoda.
 • vstopnine so bile preverjene na dan sestave programa, doplačila so bodo zaračunala po cenah na dan obiska.
 • Animacija se bo odvijala v prostem času, ko ne bo strokovnih ekskurzij in na poti v času, ko ne bo namenjen nočnemu počitku. V večernih urah oz. v diskoteki bo poskrbljeno za tematske zabave, ki bodo povezane s spoznavanjem destinacije, na kateri se bomo nahajali s poudarkom na spoznavanju destinacije s čutili in absorbiranju znanja na drugačen način. Na plaži se bomo potrudili, da bodo tekmovanja potekala na način team buildinga (složnost, pomoč pri premagovanju ovir itd). Zmagovalci bodo nagrajeni s praktičnimi nagradami in enodnevnimi izleti. Pri številu nad 40 oseb bosta prisotni dve animatorki oz. animatorja, ki bosta zadolžena, da bosta čez noč skrbeli za nadzor nad dijaki v diskoteki, za katero se bodo z dijaki dogovorili, da jo bodo obiskali.
 • Varnost: Za varnost dijakov bom poskrbljeno in opredeljeno v varnostnem načrtu.