Makedonija s Skopjem in Ohridskim jezerom

 

1. dan
Lenart – Hrvaška
Odhod v večernih urah (predvidoma ob 18. uri) iz Lenarta in vožnja v smeri Hrvaške, prestop meje in nadaljevanje po Hrvaški in naprej proti Srbiji.
2. dan
Hrvaška – Srbija – Makedonija (Skopje)
Tekom noči prestop meje v Srbijo in nadaljevanje poti proti Makedoniji, kamor bomo prispeli v jutranjih urah. Nočna vožnja nam bo na udobnem avtobusu hitro minila in dokaj naspani bomo prispeli v glavno mesto republike Makedonije, v Skopje. Po krajši osvežitvi in jutranji kavici bomo pričeli z ogledi mesta, ki se ponaša z zanimivo zgodovino, saj se tu mešata dve večji kulturni in verski skupnosti, pravoslavna in islamska. Skopje ima mnoge znamenitosti, med njimi je največji simbol kamniti most na reki Vardar. Znamenita je tudi trdnjava Kale, ki prevladuje na levem bregu reke Vardar s pogledom na stari del Skopja. Pravoslavna cerkev sv. Spasa je bila delno zgrajena pod zemljo, v njej je dragocen in prekrasen ikonostas oz. posebna tehnika lesoreza in pa grobnica največjega makedonskega revolucionarja, Goce Delčeva. Zanimiv je tudi stari del mesta pod trdnjavo Kale – Bit Pazar, kjer je najbolj čutiti vpliv osmanskega cesarstva. Vse to si bomo pogledali in se sprehodili še po čaršiji, mimo džamij in bazarja ter se spoznali s starimi obrtmi. Po želji si bomo ogledali še znamenito džamijo Mustafe Pasha, ki je ena izmed najlepših zgradb iz obdobja osmanskega Skopja. In pa prekrasno stolnico sv. Klimenta Ohridskega. Zagotovo pa ne bomo izpustili postanka na znameniti železniški postaji, kjer ura še vedno kaže 5:17 kot leta 1963, ko je Skopje prizadel katastrofalen potres. V stavbi je zdaj Mestni muzej. Po ogledih prosto do večerje, ko se bomo skupaj odpravili v tradicionalno makedonsko restavracijo, kjer bomo uživali ob hrani in ob glasbi, ki nam jo bo igrala zasedba domače skupine. Tudi s kakšno našo domačo nas bodo razveselili. Povratek v hotel po želji, individualno ali skupaj. Nočitev.
3. dan
Skopje – Ohrid – Skopje
Po zajtrku in »naporni noči« sledi vožnja do Ohridskega jezera, v enega najstarejših mest, ki je pod zaščito Unesco in so ga včasih imenovali »slovanski Jeruzalem«, od konca 9. stoletja, ko sta tja pribežala Ciril in Metod, pa tudi središče slovanske pismenosti in kulture, med drugim tudi prestolnica makedonskega cesarja Samuela. Sprehodili se bomo skozi staro mestno jedro z značilno arhitekturo, ki jo poznamo iz številnih razglednic, vse do cerkve sv. Sofije, ki velja za enega izmed najvažnejših makedonskih spomenikov iz srednjega veka, rimskega amfiteatra, Samuelove trdnjave, cerkve sv. Klimeta, ki je najbolj prepoznaven ohridski motiv. Arheološko prepoznavna kot kombinacija bizantinske in armenske umetnosti. Skupaj se bomo sprehodili tudi po »ohridski čaršiji«. Popoldan prosto za samostojno raziskovanje. Vsekakor se bomo odpravili na lov za Ohridskimi biseri, ki so narejeni iz lusk majhne jezerske ribe, kupili pa bomo lahko tudi tradicionalni makedonski inštrument in še in še. Proti večeru povratek v Skopje, nato obisk nočnih lokalov in udeležba v pestrem družabnem življenju prebivalcev Skopja. Nočitev.
4. dan
Skopje – Matka – Skopje
Po poznem zajtrku sledi krajša vožnja do 15 km jugozahodno oddaljenega kanjona Matka, ki je ena izmed priljubljenih točk domačinov in tudi turistov. Sprehodili se bomo do restavracije ob jezeru, kjer bomo spili odlično makedonsko kavo ter se ustavili ob pravoslavni cerkvi Svetega Andreja iz 14. stoletja, ki se nahaja tik ob restavraciji in v kateri je na ogled nekaj starodavnih fresk. Po želji se lahko na licu mesta odločimo še za vožnjo s čolni po kanjonu ali uživamo v sprehodu po okolici. Ob dogovorjeni uri se bomo vrnili nazaj v Skopje, kjer bo sledil prost popoldan. Nočitev.
5. dan
Skopje – Srbija – Hrvaška – Lenart
Ob 8. uri slovo od prijaznih gostiteljev in mesta, kjer bomo preživeli nepozabne trenutke in se začeli vračati proti domu, kamor bomo v primeru, da ne bo na cesti in mejnih prehodih nepotrebnih zapletov, prispeli nekaj čez polnoč.

 

 • prevoz s turističnim avtobusom, cestnine, parkirnine in ostale pristojbine,
 • zunanje oglede po programu,
 • 3 x nočitev v hotelu 3* v dvoposteljnih sobah z zajtrkom v strogem centru mesta,
 • večerja v stari tradicionalni restavraciji,
 • izlet na Ohridsko jezero z vključeno vožnjo z ladjico po jezeru,
 • lokalno vodenje po Skopju in Ohridu,
 • osnovno nezgodno zavarovanje,
 • slovensko vodenje in organizacija izleta.
 • enoposteljna soba: 35 EUR,
 • vstopnine po želji: Skopje – trnjava Kale: gratis, Cerkev Sv. Spasa, Đamija Mustafa Pasha, Stolnica Sv. Klimenta, Ohrid – cerkev sv. Sofija, Arheološko najdišče in cerkev Sv. Klimenta, Samuilova trdnjava, Kanjon Matka – samostan Sv. Andreja so cca 2 EUR po osebi,
 • zavarovanje odpovedi potovanja: 10 EUR po osebi,
 • dodatno zdravstveno zavarovanje CORIS (skupinsko 3 dni, min. 9 oseb, kritje 25.000 EUR): 4,10 EUR.