Literarno in glasbeno potepanje po deželi Vikingov, Hamleta, Hansa Christiana Andersena in Astrid Lindgren ter Abbe

 

1. dan
Slovenija
Odhod avtobusa v nočnih urah in nočna vožnja preko Avstrije in Nemčije proti Danski, z obveznimi postanki na poti.
2. dan
Kopenhagen
V jutranjih urah bomo prispeli v nekdanjo ribiško vasico, danes pomembno trgovsko središče, ki je dobilo ime ”koben haven”, kar pomeni trgovsko pristanišče. Je prestolnica kraljevine in največje mesto v Skandinaviji. Če se bomo uspeli dogovoriti in če ne bo kakšnih drugih vzrokov, bomo dan pričeli z obiskom slovenske ambasade, ki je naše edino predstavništvo v nordijski regiji, nato pa si bomo ogledali staro pristanišče Nyhavn, ki je bilo nekoč zbirališče mornarjev, danes pa vseh, ki želijo doživeti utrip mesta, saj se tukaj tarejo taverne in izdelovalci tattoojev. Videli bomo stavbo renesančne borze, dvorec Cristiansborg (danes sedež danskega parlamenta) in kraljevo rezidenco Amalienborg. Brez foto postanka pri Mali morski deklici, ki je bila oblikovana po pravljici Hansa Christiana Andersena, seveda ne bo šlo, kakor tudi ne brez sprehoda po najdaljši nakupovalni peš ulici v Evropi, Strogetu. Obiskali bomo tudi Nacionalni muzej Danske in Nacionalno galerijo Danske, ki je največji umetnostni muzej v državi. Prosto ali po želji še ogled muzeja Guinnes World Records. Zvečer sledi namestitev, večerja in nočitev.
3. dan
Kopenhagen – Odense – Roskilde – Kopenhagen
Po zajtrku se bomo odpravili na otok Fyn, v Odense, v kraj, ki je svoje ime dobil po glavnem nordijskem bogu Odinu in je tudi rojstno mesto Hansa Christiana Andersena. Obiskali bomo muzej, kjer si bomo ogledali zbirko vseh prevodov Andersenovih pravljic, tudi slovenskih, in jih poiskali s pomočjo zaslona na dotik, saj so vsi prevodi digitalizirani. Muzejska trgovina ponuja celovit izbor knjig o H. C. Andersenu in njegova dela. Ta muzej je tudi eden najstarejših muzejev, ki prikazujejo dela pisateljev. Obiskali bomo malo hiško, kjer je H. C. Andersen od svojega 2. do 14. leta živel s svojimi starši, kot muzej pa so jo odprli leta 1930. Hišo predstavljajo zelo skromne sobe, ki so sestavljale dom velikega pravljičnem pisatelja. V kolikor bomo pri volji, se bomo podali v etno vasico iz časa Hansa Christiana Andersena in občutili, kako so ljudje tukaj živeli pred več kot 200 leti. Nato se bomo odpravili v vikinško mesto Roskilde, ki leži ob fjordu Roskilde. Z ogledi bom pričeli v Stændertorvetu, ki je središče mesta in trg od srednjega veka dalje. Sprehodili se mimo rumene palače, ki je bila prvotno zgrajena za kraljevo družino, danes pa je tukaj muzej sodobne umetnosti. Prispeli bomo na Stolni trg, kjer se nahaja Unescova svetovna dediščina, Roskildska katedrala, ki jo krasijo številni kraljevi grobovi, stranske kapele in čudovite poslikave, nato pa v očarljivo staro pristanišče in se sprehodili do muzeja Vikingov, kjer so na ogled ladje, najdene na območju fjordov. Ogledali si bomo muzej in kratek film o restavriranju ladij ter njihove ostanke in druge predmete, ohranjene iz vikinških časov. Po želji se bomo odpravili še v prostore delavnic, kjer je možno pod muzejskim vodstvom izdelati premete iz časa Vikingov in si obleči vikinška oblačila ter si izdelati svoje ime z runami. Na koncu dneva sledi obisk sodobnega Muzeja popa, rocka in mladinske kulture, kjer bomo spoznali zgodbo o mladinski kulturi od leta 1950 do danes in različne poglede mladih na tehnologijo, jezikovna gibanja, medije in modo. Sama stavba muzeja je nekakšna ikona z zlatimi zakovicami, ki se bleščijo v soncu. Večer bomo preživeli v Gimblu, baru, ki je znan po tem, da vsi govorijo angleško in je zbirališče ljudi s celega sveta. Gimble je globoko vpleten v kulturno življenje Roskilde, saj ponuja tudi kakovostne kulturne prireditve. Tu bo čas za večerjo in druženje z mladimi s celega sveta. Povratek v Kopenhagen in nočitev.
4. dan
Kopenhagen – Vimmerby – Linköping/Norrköping
Po zgodnjem zajtrku se bomo odpravili v Vimmerby. Obisk bomo pričeli s sprehodom po starem mestnem jedru, kjer bomo v družbi obnovljenih starih barvnih hiš dobili občutek časa, v katerem je živela Astrid Lindgren. Nato se bomo zapeljali na farmo v Näsu, kjer se je Astrid Anna Emilia Ericsson rodila pred več kot 100 leti. Tukaj je plezala po drevesu, ki še danes stoji na vrtu ter se igrala s svojimi sorojenci v drvarnici in prav tukaj je skakala v seno in poslušala zgodbe v Kristinini kuhinji in dobila navdih za svoje fantastične zgodbe. Njen otroški dom je še vedno nedotaknjen. Je tak kot je bil, ko je bila Astrid majhna. Prav ona je obnovila prvo nadstropje v prvotno stanje. Večina originalnega pohištva in stvari so še vedno tam, zaradi česar je obisk njenega otroškega doma tako edinstven in pristen. Po ogledu bomo nadaljevali v Park losov in opazovali lose in jelene v naravnem okolju. Videli bomo tudi ovce z zavitimi rogovi, ki so prav zaradi zavitih prepletenih rogov in dolgega kodrastega krzna precej nenavadne. Za doplačilo se lahko z džipi odpravimo med lose, jih nahranimo, se jih dotikamo… Sledi vožnja s smeri Linköpinga, nastanitev, večerja in nočitev.
5. dan
Linköping/Norrköping – Stockholm
Po zgodnjem zajtrku nas čaka vožnja v eno najbolj zelenih prestolnic na svetu, Stockholm, ki je bil leta 2010 razglašen za prvo Evropsko zeleno prestolnico. Je tudi prvo mesto, ki ima v mestu nacionalni park, njegovo letališče pa je prvo letališke, ki je prejelo evropsko okoljsko priznanje. Mesto ima okoli sto parkov in arhipelag, katerega sestavni del je tudi mestno jedro, ki se razprostira na 14 otočkih jezera Mälaren. Od tod tudi ime ”Mesto na vodi”. Ob prihodu se bom odpravili v biser Stockholma, staro mesto Gamla stan. Sprehodili se bomo po ozkih kamnitih ulicah, ki so grajene v krogu. Občudovali bomo menjavo straže pred kraljevo palačo in si odpočili na enem izmed simpatičnih trgov ter uživali ob domačem sladoledu in vzdušju starega mesta. Nato bomo obiskali Muzej Alfreda Nobela in izvedeli veliko uporabnega o Alfredu Nobelu, Nobelovih nagrajencih in njihovih revolucionarnih idejah ter se navduševali nad idejami, ki so spremenile svet. Dan bomo zaključili pravljično. Obiskali bomo Junibacken, ki je posvečen Astrid Lindgren in njeni literaturi ter literaturi drugih pomembnih otroških avtorjev. Sprehodili se bomo čez Trg knjižnih zgodb, kjer živijo najslavnejši knjižni junaki, vlak zgodb pa nas bo popeljal po čarobnem pravljičnem svetu Astrid Lindgren do končne postaje v hiši Pike Nogavičke. Spoznali bomo Emila, Bratca in Kljukca s strehe in mnoge druge. Doživeli bomo zakladnico švedskih otroških knjig z igrivimi eksponati in dobro založeno otroško knjigarno. Na koncu dneva še večerja, nato pa nočitev.
6. dan
Stockholm
Dan bomo pričeli z ogledom Mestne dvorane, dvorane, ki gosti Nobelove nagrajence. Pravzaprav je Stockholmska mestna dvorana s svojim zvonikom zlatih Treh kron, ena najbolj znanih silhuet Stockholma. Predstavlja enega vodilnih primerov nacionalne romantike in arhitekture. Obiskali bomo tudi Stockholmsko javno knjižnico, ki je ena pomembnejših mestnih struktur. Navdušila nas bo njena edinstvena oblika in obseg zbirke. Knjižnica namreč vključuje več kot 2 milijona knjižnih enot, 2,4 milijona avdio kaset, CD-jev in avdio knjig. Z ogledi bomo nadaljevali v Vasa muzeju in izkusili enega največjih kulturnih zakladov na Švedskem, vojno ladjo Vasa, ki je potonila leta 1628 na prvem potovanju iz Stockholma po le 1300 m plovbe in je pod vodo ležala kar 333 let. S pomočjo zanimivih razstav bomo spoznali obnovljene razbitine, ki so se ohranile pod vodo. Vasa muzej vključuje številne fascinantne razstave, ki prikazujejo potopitev te vojne ladje. Pridružili se bomo vodenemu ogledu in spoznali zgodbo o potopitvi, o letih, ki so bila potrebna in procesu obnove ladje, v katerem so ladjo spremenili v to, kar je danes. Ta zgodovinska zbirka vsebuje številne predmete, ki so jih našli na ladji, od orodij do dekoracije in osebnih stvari posadke. Ogledamo si lahko tudi posmrtne ostanke tistih, ki so se potopili skupaj z ladjo. Skozi zgodovinske razstave bomo spoznali življenje na krovu in ladjedelske tehnike tistega časa. Po želji lahko obiščemo še muzej glasbene skupine Abba. Gre za moderen in interaktiven muzej z neprekinjeno glasbeno spremljavo. Je del švedske “dvorane slavnih”, kjer lahko izvemo vse o švedski pop glasbi. Obiskovalce pa čaka doživetje posebne vrste, saj se lahko v posebnem Polar Studiu preoblečemo v kostume članov ABBE in postanemo še peti član te legendarne skupine, na videu platnu pa nam bodo Agnetha, Benny, Björn in Frida razkrili svoje osebne zgodbe z večletnih nastopov širom po svetu. V muzeju je tudi interaktivni klavir, ki je povezan z glasbenim studiem, kjer ustvarja Benny. Če bo imel obiskovalec, ki bo sedel zanj, srečo, se bo prižgala rdeča lučka in v živo bo postal del glasbenega ustvarjanja. V kolikor si muzeja ne bomo ogledali, si bomo privoščili prosti čas za samostojno raziskovanje ali pa obiskali čudoviti Skansen – najstarejši muzej na prostem na svetu, kjer bomo spoznali »Švedsko v malem«, vasi, naravne znamenitosti, industrijo, trgovine, različne obrti, živali, kostume,… Sledita večerja in nočitev.
7. dan
Stockholm – Helsingborg
Po zajtrku se bomo odpravili nazaj proti Kopenhagnu. Pot si bomo kratkočasili s pripovedovanjem literarnih del, reševanjem ugank in poslušanjem glasbe ter tako obnovili pridobljeno znanje v preteklih dneh. Ustavili se bomo še v vasici, kjer je ohranjen največji vikinški run na Švedskem, ki velja za prvino švedske literature in ga označujejo kot začetek zgodovine švedske literature. Proti večeru bomo prispeli v Helsingbor in se ustavili pri mestni hiši, impresivni stavbi, zgrajeni v neo-gotskem slogu, s stolpi, bogato okrašeno fasado in zvonikom, iz katerega se melodije se slišijo po mestu. Sledita večerja in nočitev.
8. dan
Helsingborg – Helsingor – Nemčija
Po zajtrku se bomo s trajektom odpravil v Helsingor, do gradu Kronborg (tudi Elsinore), ki je zaslovel in postal nesmrten, ko je vanj Shakespeare naselil dogajanje svoje tragedije Hamlet. Gre za eno pomembnejših renesančnih palač Severne Evrope, ki je pod Unescovo zaščito svetovne dediščine. Nahaja se na najožji toči Oresunda, v zalivu med Dansko in Švedsko. Skozi voden ogled po gradu bomo spoznali številne skrivnosti in zgodbe, ki nas bodo popeljali v skrivnostni svet na gradu v preteklosti. Po ogledu gradu sledi vožnja proti domu. Vožnjo si bomo kratkočasili z ogledi filmov iz Švedske in Danske pravljične mitologije, pravljic in morda tudi iz življenja skupine Abba.
9. dan
Nemčija – Avstrija – Slovenija
Nočna vožnja bo potekala po Nemčiji, Avstriji in v Slovenijo bomo prispeli v jutranjih urah.

 

 • prevoz s sodobnim turističnim avtobusom, cestnine, mostnine, parkirnine in ostale pristojbine,
 • zunanje oglede po programu,
 • 7x nočitev z zajtrkom v sobah 2/3*,
 • vstopnine: Nacionalni muzej Danske, Nacionalna galerija Danske, Muzej in hiša H. C. Andersena, Etno vasica v Odense, Vikinški muzej, Muzej popa, rocka in mladinske kulture, Muzej Alfreda Nobela, obisk Stockholmske javne knjižnice, Vasa muzej,
 • osnovno nezgodno zavarovanje,
 • vodenje vodnika z licenco GZS,
 • organizacijo potovanja.
 • Muzej Guinness World Records – vstopnina: cca 6,46 EUR,
 • Hiša iz otroštva Astrid Lindren – vstopnina: cca. 10,30 EUR,
 • Vrtovi Astrid Lindgren – vstopnina: cca 12 EUR,
 • Park losov – vstopnina: cca. 15,50 EUR,
 • Junibacken – vstopnina: cca. 15 EUR,
 • Mestna dvorana (Nobelovi nagrajenci) – vodenj ogled: cca 75,85 EUR na skupino,
 • Abba muzej – vstopnina: cca 20,67 EUR + audioguide: cca 4,24 EUR,
 • Skansen – vstopnina: cca 10,60 EUR,
 • vstopnina v Hamletov grad: cca 13,78 EUR,
 • kosila oz. večerje: od cca 15 EUR na prej na dan.
 • za potovanje je potreben veljaven osebni dokument,
 • cepljenja in dodatni zdravstveni ukrepi niso potrebni.