Kratko in jedrnato po poteh mogočnih Inkov

 

1. dan
Slovenija – Lima
Zbor potnikov na eno izmed sosednjih evropskih letališč oz. organiziran transfer iz Slovenije za doplačilo in nato polet proti Južni Ameriki. Pozno oz. zvečer prihod v Peru – perujsko prestolnico Limo in po opravljenih letaliških formalnostih prevoz do hotela in nastanitev. Nočitev.
2. dan
Lima (po kolonialnih poteh Lime) – Cusco
Po zajtrku se bomo odpravili na tri urni ogled mesta, na katerem bomo izvedeli vse o zgodovini Lime, ki jo je ustanovil Francisco Pizzaro leta 1535, za čas Viktorijanstva. Sprehodili se bomo čez staro mestno jedro, kjer se nahaja frančiškanski samostan s knjižnico in kjer hranijo izjemno število starih rokopisov in dokumentov, najstarejše celo iz časa osvajalcev iz sredine 16. stoletja. Videli bomo leseni strop, seviljsko keramiko, Pizzarov leseni balkon, katakombe, kot tudi umetniška in slikarska dela, ki jih hranijo v samostanu. Nadaljevali bomo do parlamenta, Muzeja inkvizicije, katedrale z grobnico Francisca Pizara in do najbolj tradicionalnih stanovanjskih območij, kot so San Cristobal in Larco Mar, simbola moderne Lime, in od koder je spektakularen panoramski pogled na Tihi ocean. Prosto za tipično lokalno kosilo, saj je Lima tudi prestolnica gastronomije Latinske Amerike, zato bomo del prostega časa namenili tudi kulinariki, popoldan pa si bomo ogledali muzej Larco, ki je bil ustanovljen leta 1926. Muzejski eksponati so izreden kronološki pregled 3000 letnega razvoja Peruja pred Kolumbom in se nahaja v edinstvenem dvorcu obdanem z lepimi vrtovi. Proti večeru pa nas čaka transfer proti Cuscu. Nastanitev in nočitev.
3. dan
Cusco – Sacsayhuaman – Kenko – Pisac – Urubamba
Po zajtrku začnemo z ogledom Cusca, ki leži na 3400 m.n.v., kjer se bomo počasi začeli privajat na višino, da se bomo naslednje dni čim manj spopadli z višinsko boleznijo – soroche. Za Cusco je značilno, da se domačini, pa tudi turisti »tolažijo« s kokinim čajem. Obiskali bomo najpomembnejše znamenitosti v cesarskem mestu Cusco: Plaza de Armas, kjer stoji mogočna katedrala, samostan Santo Domingo ali tempelj sonca in ruševine v bližini: trdnjava Saqsayhuman, Q’Engo – labirint posvečen plodnosti, ki je v obliki amfiteatra z ogromnim monolitom, ki bi lahko predstavljal falus. Podali se bomo v Skrivnostno dolino Inkov. Na poti bomo prečkali Corao in obiskali Pisac, pravzaprav njegovo tipično rokodelsko tržnico, kjer bomo občudovali izdelke perujske obrti in jih imeli možnost tudi kupit. Nato bomo obiskali arheološki park Pisac, ki se nahaja 32 km od Cusca. Odpravili se bomo navkreber, mimo spektakularnih teras, s katerimi so Inki ustvarili različne klimatske pogoje in na njih gojili pestro paleto kmetijskih predelov. Na vrhu bomo priča čudovitim zidovom, stražnim stolpom, ki so jih uporabljali kot opazovalne točke in kot vojaško obrambo in pokopališču s tisočimi grobovi. Prenočitev v Urubambi.
4. dan
Moray – Maras – Ollantaytambo – Aguas Calientes
Po zajtrku bomo dan začeli z ogledom Moraya, nekdanje Inkovske vasi, polne okroglih teras, pripravljenih za kmetijstvo. V nadaljevanju poti bomo naredili kratek postanek na Salineras de Maras – slanimi gorskimi bazeni, ki predstavljajo eno največjih naravnih atrakcij dežele, nato pa nadaljevali do inkovske trdnjave Ollantaytambo, od koder naprej se dolina možno zoži in je le prostora za divjo reko Urubamo in železnico, po kateri bomo nadaljevali v termalno središče Aguas Calientes, ki leži pod slavnim Machu Picchujem. Po prihodu prevoz do hotela in nočitev.
5. dan
Machu Picchu – Cusco – Puno
V zelo zgodnjih jutranjih urah zajtrk v hotelu, nato vožnja s turističnim avtobusom po številnih serpentinah do znamenitega prelaza, kjer se nam bo odprl pogled na svetovno čudo Machu Picchu – ruševine znamenitega templja svetovnega slovesa. Voden ogled po ostankih nekdanjega središča, s številnimi skrivnostnimi zgodbami, ki jih bomo skupaj poskušali razvozlati. Machu Picchu je mistično mesto, ki s svojo lego nad pečinami ne pusti nikogar ravnodušnega. Možno se bo povzpeti na bližnji hrib z razgledom na Machu Picchu in dolino Urubambe ali do Sončevih vrat. Povratek v Cusco in nočna vožnja s spalnim avtobusom do Puna.
6. dan
Puno – jezero Titicaca (otoki Uros in Taquile)
Po zajtrku se bomo podali v pristanišče, od koder se bomo odpravili na jezero Titicaca, ki je največje plovno jezero na svetu in predstavlja mistično zibelko cesarstva Tahuantinsuyo. Barka nas bo zapeljala do nenavadnih slamnatih plavajočih otokov, kjer so stoletja živeli pripadniki plemena Uros, danes pa njihovo tradicijo ohranjajo priseljena plemena. Otoki so narejeni iz lokalne vrste trstičja, hoja po njih pa spominja na vodno posteljo. Od tu bomo vožnjo po jezeru nadaljevali do sosednjega otoka Taquile, kjer se bomo seznanili s tradicijo in kulturo tega otoka in občudovali ljudi, ki še vedno nosijo tradicionalna oblačila, nam pa bodo še posebej zanimivi izdelki iz kakovostnih tkanin. Po kosilu v lokalni restavraciji se bomo vrnili v Puno, nočitev.
7. dan
Copacabana – Sun Island – La Paz (od najvišje ležeče prestolnice do koke)
Čaka nas pot proti Boliviji, večji del ob jezeru, s pogledom na čudovite bolivijske vrhove. Po prestopu meje bomo nadaljevali do mesteca Copacabana, ki je ime dobilo po svetovno znani brazilski inačici. Namestitev v hotelu in nočitev. Po želji sprehod po bližnji okolici. Vkrcali se bomo na turistično ladjo, s katero bomo odpluli čez jezero Titicaca na sever Sončevega otoka, ki je eden izmed najpomembnejših krajev na inkovski energijski liniji. Obiskali bomo ruševine Chinkana in Sacred Rock, nato pa se vrnili z ladjo na jug Sončevega otoka, kjer bomo imeli tipično kosilo, Ajtaphi. Po kosilu bomo obiskali stopnišče Yumani, Inkovsko fontano in Pillkoqaina Palace, nato pa se vrnili v Copacabano. Od tu nas čaka transfer do glavnega mesta Bolivije, v La Paz, najvišje ležeče prestolnice na svetu, ki jo obdaja čudovita gorska pokrajina ter kulturne prestolnice države, s številnimi muzeji ter z izjemno kulturno dediščino. Nastanitev v hotelu in nočitev.
8. dan
La Paz (čarovniška tržnica, Moon Valley) – Desaguadero – Puno
Po zajtrku bomo obiskali najpomembnejše znamenitosti mesta ene najrevnejših dežel na svetu, La Paza: glavni trg, katedrala, kongres, deželna palača, čarovniška tržnica in Moon Valley, ki je oddaljeno uro iz La Paza, Od tu bomo nadaljevali v Desaguadero, čez mejo v Peru in nadaljevali pot v Puno. Popoldan se podamo na krajšo pot do ruševin Tiwanaku, kjer so ostanki nekdanjih Pyramid Akapana in Kalasasya in tam je tudi prava pot k soncu in luni. Povratek v La Paz in nočitev.
9.-10. dan
La Paz – Lima – Evropa
V zgodnjih jutranjih urah polet iz La Paza za Limo in nato proti Evropi, kamor bomo prispeli naslednji dan.

 

 • letalski prevoz in letališke takse,
 • letalsko vozovnico in letališko takso Lima – Cusco,
 • letalsko vozovnico in letališko takso La Paz – Lima,
 • transferje po programu,
 • vstopnine po programu,
 • nastanitev v dvoposteljnih sobah v hotelih 3*,
 • zajtrke po programu,
 • osnovno nezgodno zavarovanje,
 • angleško govorečega lokalnega vodnika,
 • slovensko vodenje in organizacijo potovanja.
 • enoposteljna soba,
 • panoramski polet nad Nazca linije cca 40 minut: cca 125 USD, za osebe nad 90 kg 100 % doplačilo,
 • izstopna taksa v Peruju in Boliviji na licu mesta: cca 40 EUR,
 • napitnina za lokalne vodnike na licu mesta: cca 40 USD,
 • prevoz na letališče in nazaj: cena odvisna od kraja odhoda in odhodnega letališča.
 • Stranke morajo imeti urejeno dodatno zdravstveno zavarovanje, ki mora veljati tudi na višini nad 3000 m.n.v..
 • Zaradi prilagajanja odhoda letalskih prevoznikom si pridržujemo pravico do spremembe datuma odhoda za 1 dan, vendar ne na račun spremembe vsebine programa.
 • V kolikor bo prišlo do večjih razlik v menjalnih tečajih, bomo skladno s tem oblikovali končno ceno, objavljeno v evrih. Skladno s členom 900. Obligacijskega zakonika in zakonom o Varstvu potrošnikov si pridržujemo pravico do spremembe cene, če pride do sprememb v menjalnih valutnih tečajih ali do sprememb v cenikih prevoznikov in pravico do odpovedi potovanja, če se ne prijavi vsaj najmanjše število potnikov, potrebno za izvedbo potovanja, ki je navedeno na programu potovanja.
 • Svetujemo, da si preberete spletno stran: http://www.mzz.gov.si/si/predstavnistva_po_svetu/latinska_amerika_in_karibi/peru/
 • Po želji vam potovanje pripravimo tudi čisto po vaši meri z vašim datumom odhoda, željenim številom potnikov in storitvami ter ogledi po vaših željah.
 • Vizum za Peru in Bolivijo ni potreben. Potreben je veljaven potni list vsaj še 6 mesecev po koncu potovanja.
 • Obstaja možnost višinske bolezni, zato pred potovanjem priporočamo posvet pri zdravniku. Predvideno je aklimatiziranje in prilagojeno gibanje, ki pomaga k lažjemu premagovanju višinske bolezni. V izrednih primerih je potreben spust na nižjo višino, vendar za te dodatne stroške ne odgovarjamo – potnik jih krije sam.