Kras – Goriška Brda – Dolina Soče

 

1. dan
Slovenija – Postojna – Štanjel – Kostanjevica – Nova Gorica
Odhod ob dogovorjeni uri in vožnja v smeri Ljubljane ter naprej proti Postojni, kjer bomo obiskali svetovno znano Postojnsko jamo. Po ogledu bomo nadaljevali na Kras, v malo vasico Štanjel, kjer so hiše terasasto razporejene proti vrhu griča Turn. Sprehodili se bomo po ozkih ulicah s kamnitimi hišami, videli kraško hišo in Ferrarijev vrt, ki leži pod utrjenim štanjelskim obzidjem in je delo arhitekta Maksa Fabianija. Park je prav tako grajen v terasah, poln cvetličnih gred, različnih dreves in pergol. Ker bomo že pošteno lačni bomo se bomo zapeljali do Kobjeglave kjer si bomo ogledali staro pršutarno in videli celoten postopek kako pridemo od prašička do Kraškega pršuta. Po ogledu nas čaka še degustacija kraškega pršuta s kozarčkom terana. Nato se bomo odpravili v Kostanjevico, kjer bomo v frančiškanskem muzeju pogledali grobnice Burbonov, Škrabčevo samostansko knjižnico in na koncu še vrt z vrtnicami Burbonkami. Gre za umetnosti in arhitekturni spomenik, ki predstavlja zaščiteno kulturno dediščino slovenskega naroda. Polni vtisov se bomo odpravili le še v hotel, kjer nas bodo pričakali z večerjo. Sledita namestitev in nočitev.
2. dan
Nova Gorica – Goriška Brda – Tolmin
Po zajtrku se bomo zapeljali čez Novo Gorico in naredili krajši panoramski avtobusni ogled, nato pa nadaljevali v Goriška Brda, kjer se bomo zapeljali v Vipolže in se ustavili na prvi točki serije »Ena Žlahtna štorija«, pri čudoviti vili Vipolže, od tu pa čez Medano, kjer stoji rojstna hiša Alojza Gradnika, nadaljevali do hotela in restavracije Gredič, kjer je prav tako potekalo snemanje prej imenovane serije. Po krajšem postanku bomo nadaljevali v Dobrovo, kjer vsako leto poteka praznik češenj. Obiskali bomo Vinsko klet Goriška Brda, kjer je lahko voden ogled, med katerim spoznamo zgodovino vinske kleti in njihov način pridelave, tudi Rebule, ki je avtohtona vrsta Goriških Brd. Na koncu ogleda sledi še degustacija. Za tem lahko obiščemo še grad Dobrovo, ki je bil sezidan v 16. stoletju v poznorenesančnem slogu in velja za enega najlepših gradov na Goriškem. Od tu se bomo zapeljali v srednjeveško vasico Šmartno, ki ohranja v jedru podobno obzidanega in s sedmimi obrambnimi stolpi ”zavarovanega” naselja iz začetka 16. stoletja. Ob župnijski cerkvi sv. Martina stoji značilen zvonik s cinami, ki je bil nekoč trdnjavski stolp. V bližini bomo obiskali kmetijo, kjer se ukvarjajo z vzgojo sivke. Pogledali bomo sivkina polja, domačini pa nam bodo prikazali pridelavo, predelavo in uporabnost sivke ter rožmarina. »Piknili« bomo še fertalije, nato pa nadaljevali do vasice Gonjače, kjer se bomo povzpeli na razgledni stolp in še zadnjič občudovali Goriška Brda pod seboj. Sledita večerja in nočitev.
3. dan
Tolmin – Dolina Soče – Slovenija
Po zajtrku se bomo odpravili v Most na Soči, ki leži na sotočju Idrijce in Soče. Čudovito umetno jezero je priljubljena točka za vse, ki radi uživajo v naravnih lepotah in sprehajalnih poteh. Po jezeru vozi turistična ladja Lucija, s katero se bomo zapeljali po tem čudovitem turkiznem jezeru. Po pristanku se bomo sprehodili še po idilični okolici, nato pa nadaljevali po Dolini Soče s postanki na poti do Kobarida in si ogledali Kostnico, kjer se nahajajo posmrtni ostanki italijanskih vojakov, ki so padli v prvi svetovni vojni. Sledi prosto in po želji za doplačilo individualen ogled Mašerove hiše, kjer se nahaja Kobariški muzej – Muzej 1. sv. vojne, v katerem je predstavljena tematika prve svetovne vojne na Kobariškem. Nadaljevali bomo v Bovec, kjer bo krajši prosti čas, nato pa bomo nadaljevali do trdnjave Kluže, ki je skozi zgodovino odigrala različne vloge. Od tega, da je služila kot obramba pred turškimi vpadi, do časa Napoleona, I. svetovne vojne in do danes, ko je namenjena ogledu. Sprehodili se bomo po okolici, nato nadaljevali čez Log pod Mangartom in Predel na italijansko stran in se čez mejni prehod Rateče vrnili v Slovenijo ter se tako preko Gorenjske vrnili domov. Na poti domov še postanek za pozno kosilo. Prihod domov v poznih večernih urah.

 

 • prevoz s sodobnim turističnim avtobusom, cestnine, parkirnine in ostale pristojbine,
 • zunanje oglede po programu,
 • 2 x namestitev z zajtrkom v hotelu 3* v dvoposteljnih sobah,
 • 2 x večerjo v hotelu,
 • ogled Postojnske jame,
 • ogled pršutarne in degustacija (pršut, kruh, kozarec vina),
 • ogled grobnic, samostanske knjižice, vrtnic Burbonk,
 • obisk kmetije s sivko in degustacija fertalij,
 • obisk kleti Goriška Brda (sprejem, ogled kleti, degustacija štirih vzorcev (Villa Brici, Quercus, Fritzz) + prigrizek: sir, oljke, grisini),
 • vožnja z ladjo,
 • kosilo zadnji dan (dve vrsti juhe, dve vrsti mesa, priloga, solata, sladica),
 • osnovno nezgodno zavarovanje, vodenje in organizacijo izleta.
 • enoposteljna soba za dve nočitvi z zajtrkom: 20 EUR,
 • Muzej I. sv. vojne Kobarid: 6 EUR odrasli, 4 EUR upokojenci,
 • zavarovanje odpovedi potovanja (bolezen, smrt): 7,60 EUR.