Kostarika – zakladnica narave in Panama City

 

1. dan
Slovenija – San Jose
Ob dogovorjeni uri zbor potnikov na enem izmed sosednjih letališč oz. za doplačilo organiziran transfer na letališe. Po opravljenih formalnostih sledi polet proti Kostariki. V popoldanskih urah po lokalnem času sledi pristanek na letališču Juan Santamaria in po opravljenih formalnostih na letališču prvi ogled glavnega in največjega mesta Kostarine, San José, ki se nahaja na višini 1150 m.n.v. na široki in plodni ravnici. Mesto domačini ljubkovalno imenujejo tudi “chepe”. Obkrožajo ga vulkani Poas, Barva in Irazu, na jugu pa gorovje Talamanca. Je eden najmlajših mest Latinske Amerike, s pravokotno mrežo ulic. V primerjavi z ostalimi mesti Latinske Amerike je najbolj kozmopolitski. Videli bomo najpomembnejše kulturne spomenike: gledališče Teatro Nacional, ki je najlepša ustanova v mestu, nacionalni spomenik Pargue National, Nacionalni kongres, … Sledi transfer v hotel, večerja in nočitev.
2. dan
San Jose – Nacionalni park Tortuguero
Zgodaj zjutraj sledi vožnja skozi slikovito pokrajino narodnega parka Brauilio Carrillo, mimo plantaž banan do La Pavone v predelu Tortuguero, kjer se bomo vkrcali na čoln. Med plovbo bomo opazovali ptice in živali v vodi in na obali. Tortuguero pomeni lovec na želve, vendar se danes vsa regija in nacionalni park zavzemata za ohranitev vseh živalskih vrst, še posebej želv, ki tu odlagajo jajca. Po prihodu v vasico nas bo čakalo kosilo in krajši počitek, nato pa bomo obiskali Center za zašito živali, večer pa bomo zaključili v tipični lokalni restavraciji na večerji. Nočitev.
3. dan
Tortuguero
Po zajtrku se bomo odpravili na raziskovanje nacionalnega parka, ki se nahaja na Atlantsko-karibski obali. Pluli bomo po številnih kanalih in občudovali bujno vegetacijo, tudi mangrove in videli različne vrste živali, od krokodilov, številnih vrst ptic, kuščarjev… Če bomo imeli srečo bomo videli tudi zelene morske želve. Nočitev.
4. dan
Tortuguero – Guápiles – La Fortuna (Arenal)
Po zajtrku se bomo odpravili proti mestu La Fortuna, glavnemu izhodišču za obisk kraterja vulkana Arenal, ki se nahaja na 1633 m.n.v. Je najbolj aktiven vulkan na Kostariki in eden najbolj aktivnih na svetu. Skoraj vsaki dan je mogoče videti erupcijo pepela in lave. Na poti se bomo ogledali še polja kave in spoznali kavo, ki je tu proizvedena v harmoniji z naravo. Videli bomo nasade, semena, majhne rastline in na koncu poskusili kavo. Popoldan sledi namestitev v hotelu, nato pa pozno popoldan sprehod po gozdnatem območju nacionalnega parka ob vznožju vulkana, ki je zaradi pogostih izlivov lave v procesu regeneracije. Zvečer pa se bomo odpravili na izvire tople vode eko termalnega resorta, kjer bomo uživali v naravnih termalnih bazenih, ki nudijo sprostitev v vodni masaži. Po sprostitvi na termalnem naravnem spa-ju, sledita večerja in nočitev.
5. dan
Območje Arenal
Po zajtrku nas čaka »čokoladna tura«. Uživali bomo ob pogledu na veličastni vulkan Arenal in odkrivali starodavne skrivnosti čokolade, od njenega odkritja do uporabe v tropski Ameriki, od obdelave, izdelave in uživanja. Nekoč so jo imenovali »dar od boga«, saj je bilo kakavovo drevo zelo pomembno, njena semena so uporabljali kot denarno valuto. V skoraj dve urnem programu bomo uživali na potovanju skozi zgodovino, kulturo in tradicijo. Z nepozabnimi trenutku bomo nadaljevali v nacionalnem parku Arenal. Pot nas bo vodila skozi gozd, kjer so še vedno vidne posledice erupcije vulkana. Nadaljevali bomo preko hladne lave (erupcija leta 1992) do vrha razgleda, od koder je mogoč pogled na okolico, veličastni vulkan Arenal in istoimensko jezero. Popoldan sledi avanturistični izlet, vožnja z gondolo do vrha naravnega rezervata Arenal ter sprehod po visečih mostovih nad palmami in drugimi visokimi drevesi. Povratek v hotel in nočitev.
6.-7. dan
Arenal – Carrillo Beach/Samara (mini počitnice)
Po zajtrku nas čaka transfer na plažo Carrillo, v bližini boemske Samare, kjer je mogoče uživati v živahnem nočnem življenju. Mi pa se bomo predali mirnejšemu predelu in uživali na plaži s palmami in koralami, ljubitelji snorkljanja pa bodo tu zagotovo uživali. Tu je tudi eden najlepših sončnih zahodov na Kostariki. Predali se bomo kratkemu odklopu in uživali v sproščenem vzdušju.
8. dan
Carrillo Beach – San Jose – Panama
Čaka nas vožnja v San Jose s postankom na poti pri reki Tarcoles, kjer se bomo z ladjico odpravili med krokodile. Po razburljivi dogodivščini nas čaka le še transfer na letališče in polet za Panamo. Po pristanku na letališču Tocumen pa le še transfer v hotel in nočitev.
9. dan
Panama City
Po zajtrku si bomo ogledali Panama City in uživali v njenih kontrastih ter občudovali stari in novi del mesta, ki se nahaja ob sami obali Tihega oceana. Z ogledi bomo pričeli na znameniti “La Vieja” (Stara Panama), v prvem evropskem naselju na obali Pacifika in nadaljevali preko »Atlas del Golf« in znamenite Avenije Bolboa, kjer se nahaja “Cinta Costera”, ki meji na Tihi Ocean, do »Casco Antigua«. Gre za del mesta je tudi pod Unescovo zaščito, zaradi zgodovinskega in kulturnega bogastva. Nadaljevali bomo do Trga neodvisnosti in katedrale, Francoskega trga, na katerem se nahaja spomenik v zahvalo Franciji za doprinos k izgradnji panamskega kanala. Nadaljevali bomo na »Amador Causeway«, ki je služil kot vojaška baza v ZDA. Kosilo, nato pa bomo končali z obiskom centra Miraflores, kjer se bomo seznanili z zgodovino izgradnje Panamskega kanala in opazovali delovanje kanala ter vhod ladij pri zapornici Miraflores na »pacifiški« strani kanala. Sledi transfer v hotel in nočitev.
10.-11. dan
Panama City – Slovenija
Prosto do odhoda na letališče. Transfer in polet proti Sloveniji, kamor bomo prispeli tekom naslednjega dne. Po želji za doplačilo organiziran transfer v domač kraj.

 

 • letalsko karto in letališke takse,
 • transferje po programu,
 • 10x nočitev z zajtrkom v hotelih,
 • kosila in večerje po programu (kosilo 2. in 3.dan, 4. dan le kosilo, 1., 2., 3, 5.-7. dan večerja),
 • vožnjo s čolnom in drugimi sredstvi v času bivanja v Tortuguero,
 • izlet v vasico Tortuguero in po kanalih Tortuguero, z vključeno vstopnino v Nacionalni park,
 • obisk Centra za zaščito živali,
 • Coffee tour v Sarapiqui (Coopesarapiqui),
 • Chocolate tour na območju Arenala,
 • »hiking« – Arenal vulcano national park (vstopnina vključena),
 • Tabacon Hot Springs tour z večerjo (od 18. do 22. ure),
 • vožnja s čolnom po reki Tarcoles,
 • voden ogled mesta San Jose,
 • 2x nočitev z zajtrkom v Panama City,
 • voden ogled Panama City in Panamskega kanala z vključeno vstopnino in kosilom,
 • osnovno nezgodno zavarovanje,
 • slovensko vodenje in organizacijo potovanja.
 • letališka izstopna taksa na licu mesta,
 • enoposteljna soba,
 • pijače ob obrokih, druge vstopnine in fakultativni izleti,
 • napitnina.
 • pridržujemo si pravico do spremembe cene zaradi sprememb v menjalniškem tečaju ali spremembah v tarifah prevoznikov, ki vplivajo na ceno potovanja.