Kijev s Černobilom

 

1. dan
Slovenija – Kijev
Zbor na enem izmed bližnjih letališč (oz. možnost doplačila za organiziran prevoz na letališče) in po opravljenih formalnostih polet v Kijev, prestolnico Ukrajine. Po pristanku prvi panoramski ogled mesta na obalah Dnjepra, ki ga obkrožajo številni parki in zgodovinske znamenitosti. Namestitev v hotelu v centru mesta.
2. dan
Kijev – center
Po zajtrku sledi odkrivanje znamenitosti enega najstarejših in najlepših mest vzhodne Evrope. Ogledali si bomo kijevska zlata vrata, ki so edinstvena arhitekturna utrdba, ki se je ohranila do danes, zgrajena pa so bila kot glavni vhod v mesto. Prebivalci so jih imenovali tudi »Vrata nebes«, saj je vsako jutro skozi njih vstajalo sonce. Videli bomo državno operno hišo, kjer se vršijo svetovno znane operne in baletne produkcije in se sprehodili po glavni ulici mesta – Hreščatik. Postali pa bomo tudi na Trgu neodvisnosti, centralnem trgu mesta, ki je po drugi svetovni vojni dobil stalinistično arhitekturo, današnjo obliko pa po letu 1991, po neodvisnosti. Sredi trga stoji spomenik posvečen ustanoviteljem Kijeva in zaščitniku mesta, Nadangelu Gabrijelu. Izven starega mestnega jedra, ob reki, je okrožje Pechersk, ki je eden izmed najbolj prestižnih okrožij, saj predstavlja kulturno in duhovno področje. Tukaj se med drugim nahajajo parlament in predsedniški uradi. Videli bomo tudi spomenik posvečen princesi Olgi, rezidenco predsednika republike – palača Mariyinsky, … Obiskali bomo veličastno katedralo Sv. Volodymyra – sedež ukrajinske ortodoksne cerkve in Kijevske patriarhije in katedralo sv. Sofije, ki je ena izmed najznamenitejših cerkva in prva ukrajinska znamenitost, ki je vpisana v Unescov seznam svetovne dediščine. Na področju »kijevskega Montmartra« je ena najbolj znanih srednjeveških ulic in glavna turistična znamenitost mesta, impresivna baročna cerkev sv. Andreja in hiša ruskega pisatelja Mihaila Bulgakova. Iz starega mestnega jedra se bomo po znameniti tlakovani ulici spustili v Podil, najstarejšo zgodovinsko sosesko in kulturni center Kijeva s številnimi galerijami in trgovinicami domače obrti. Nekaj prostega časa, nato pa povratek v hotel.

Nastanjeni bomo poleg Trga neodvisnosti, ki slovi po oranžni revoluciji iz let 2004-05 in je najlepši trg v Kijevu, saj ga bogatijo številne znamenitosti, trgovine in živahne kavarne. Je srce mesta, središče javnih shodov, državniških praznovanj in kulturnih festivalov. Drugi pomembni trgi so še Sophiyivski, Evropski in Besarabski, kjer se nahaja osrednja pokrita tržnica, kjer je mogoče kupiti poceni kaviar. Pohajkovanje po teh trgih, vzdušje tega mesta in druženje z domačini bo doživetje, ki si ga bomo zapomnili za vedno.

3. dan
Černobil
Zgodnji zajtrk. Obiskali bomo najbolj »bizarno« in hkrati strašljivo znamenitost na svetu – zaprto cono jedrske elektrarne Černobil. Dvodnevni izlet bo potekal na območju, kjer se je spomladi 1986 zgodila najhujša jedrska nesreča na svetu, ki je posredno vplivala tudi na življenje generacij širom po Evropi. Pod posebnimi pogoji je možen ogled v spremstvu strokovnega vodnika, ki nam bo na nepozaben način predstavil območje duhov. Obiskali bomo nekoč glavno mesto Pripyat, ki so ga morali prebivalci na hitro zapustiti. Narava si tukaj jemlje kar so ji odvzeli, mesto pa je tudi priljubljena tema v industriji filma in video iger. Približali se bomo zloglasnemu reaktorju 4, ki še danes predstavlja strah in grožnjo Evropi, v bližnjih vaseh pa bomo videli starejše prebivalce, ki kljub grožnji ostajajo na svoji kontaminirani zemlji. Namestitev v vasici Černobil in večerja.
4. dan
Černobil
Ostali bomo na zaprtem območju in po zajtrku nadaljevali z ogledi manj znanih a še skrivnostnejših krajev. Videli bomo skrivno vojaško mesto Černobil 2 z največjim vojaškim radarjem na svetu Duga-2. Po kosilu bomo obiskali nekdanje mestno pristanišče, drevo prijateljstva, glasbeno šolo, pokopališče strojev, most smrti, ribogojnico in ostale kraje prepuščene zobu časa. Večerni povratek v Kijev in namestitev v hotel. Prosto za samostojne oglede, večerjo in nakupe spominkov.
5. dan
Kijev – Slovenija
Ob dogovorjeni jutranji uri transfer na letališče in po opravljenih formalnostih polet na eno izmed bližnjih letališč ter povratek domov.

 

 • povratni letalski prevoz z vključenimi letališkimi taksami,
 • lokalne prevoze v Kijevu,
 • dvodnevni aranžma v Černobilski coni,
 • 3 nočitve z zajtrkom v dvoposteljnih sobah v hotelu 3*,
 • obvezno lokalno vodenje,
 • osnovno nezgodno zavarovanje za tujino,
 • slovensko vodenje in organizacijo potovanja.

 

Cena ne vključuje:

 • vstopnin v cerkve in katedrale, katakombe in muzej 2. svetovne vojne: cena naknadno,
 • dodatnih izletov,
 • dodatne prehrane in pijače,
 • storitev in vstopnin po osebnih naročilih oz željah.
 • soba 1/1,
 • prevoz na letališče: cena odvisna od kraja odhoda in števila potnikov.
 • Izlet v Černobil (v ceno je vključen transfer, strokovno vodenje z merjenjem radiacije, zavarovanje, pozno kosilo v vasi Černobil, nočitev in zajtrk): mladoletni se izleta ne morejo udeležiti, izlet je povsem varen ob pogoju, da se upoštevajo vse varnostne zahteve. Obvezno je potrebno imeti: veljaven potni list, dolge hlače, dolge rokave in zaprte čevlje. V primeru prijave je za potrebe pridobitve dovoljenj potrebno svoje podatke in plačilo posredovati agenciji najmanj 14 dni pred odhodom.
 • Za potovanje je potreben veljaven potni list vsaj še 6 mesecev po povratku.
 • Posebna cepljenja se ne zahtevajo, prav tako tudi ne posebni zdravstveni ukrepi.
 • Cena potovanja je po osebi nameščeni v dvoposteljni sobi.
 • Potovanje bomo organizirali v primeru vsaj 6 prijavljenih oseb.
 • Vizum ni potreben.
 • Zaradi prilagajanja letalskim prevozom in razmeram na destinaciji si pridružujemo pravico do obrnjenega oz. delno spremenjenega vendar vsebinsko neokrnjenega programa.