Kambodža in Vietnam (22 dni)

 

1. dan
Slovenija – polet proti JV Aziji
Zbor potnikov na letališču Jožeta Pučnika (ali na enem od bližnjih mednarodnih letališč – po želji za doplačilo organiziran transfer iz vašega kraja) in let proti Bangkoku na Tajskem. Obroki na letalu.
2. dan
Tajska (Bangkok)
Tekom popoldneva pristanek na letališču v Bangkoku in transfer do letališča. Ob prihodu v hotel nastanitev, večerja in nočitev, da si čim prej odpočijemo za naslednje dni.
3. dan
Tajska (Bangkok) – Kambodža (Siem Riep, jezero Tonle Sap)
V jutranjih urah se bomo odpravili na letališče in poleteli proti kraljevini Kambodži. Po opravljenih mejnih formalnostih na letališču se bomo odpravili do hotela, se namestili, nato pa odpravili na popoldanski ogled centra Siem Riepa, nato pa nadaljevali do največjega jezera J.V. Azije, Tonle Sap, iz katerega izteka istoimenska reka. Jezero meri, odvisno od letnega časa med 2500 km2 do 12000 km2 in z ribami prehranjuje več kot polovico države. Tisoče prebivalcev tega ogromnega zbiralnika vode vse življenje živi na vodi, mi pa bomo videli njihove vasice na količkih, šolo, farmo, mogoče pa ugledamo tudi katerega od številnih jezerskih prebivalcev kot so želve, krokodili, kače ali katera od 200 vrst rib. Sledi povratek v Siem Riep ter večerja in nočitev.
4. dan
Kambodža (Angkor Vat, Ta Prom)
Mesto Siem Riep je znano kot izhodišče do največje znamenitosti Kambodže, tempeljskega kompleksa Angkor, katerega so gradili v prvi polovici 12. stoletja in se je iz hindujskega skozi čas razvil v budistični tempelj. Slovi kot največji verski kompleks na svetu, zadnje meritve kažejo velikost 250ha, mesto, ki ga je obdajalo pa naj bi imelo blizu milijon prebivalcev. Po največjem predindustrijskem mestu na svetu, se bomo po skrivnostnih templjih, terasah in obzidjih, med ogromnimi kipi in z lianami prekritimi reliefi, odpravili na celodnevno avanturo.
Raziskovali bomo najslavnejše in najlepše templje kompleksa: Angkor Vat, Ta Prom – kjer so snemali film Tomb Raider z Angelino Jolie, tempelj Bayon in druge. Vmes si bomo privoščili okusno kosilo in nadaljevali našo pustolovščino med razigranimi opicami v stilu filmske junakinje Lare Croft. Pozno popoldan vrnitev v 6km oddaljen Siem Riep, kjer nas bo pričakala tradicionalna večerja s prikazom kamboških plesov. Nočitev v hotelu.
5. dan
Kambodža (Phnom Penh)
Po zajtrku se bomo odpravili do pomola in se vkrcali na hitri čoln, s katerim se bomo odpravili do prestolnice Kambodže – Phnom Penh. Vožnja bo potekala po znamenitem jezeru Tonle Sap in istoimenski reki, ki se v Phnom Penhu izliva v mogočni Mekong. Ob prihodu sledi namestitev v hotelu, osvežitev, nato pa ogled centra prestolnice tega hitro rastočega milijonskega mesta. Videli bomo kraljevo palačo s srebrno pagodo, sotočje treh mogočnih rek, hrib Wat Phnom…Po želji vmes prigrizek – ocvrte tarantele… Številnih kontrasti, zelo ugodne cene in prelepa francoska arhitekturna zapuščina vas bodo gotovo navdušili. Prosto za večerjo in uživanje ob živahnem nočnem življenju mesta.
6. dan
Kambodža (Polja smrti in zapor Toul Sleng)
Dan bomo posvetili tragični in kruti pretekli zgodovini Demokratične Kampučije. Čas režima Rdečih Kmerov in njihovega vodje Pol Pota med letom 1975 – 1979 je pustil nepopravljive posledice v zgodovini naroda. 2 milijona mrtvih, uničeno gospodarstvo države, polja krutih pomorov civilistov ter zapori polni mučenja so bili stalnica in način takratnega življenja. Dopoldan bomo s »tuktukom« obiskali te kraje in se spomnili na enega najbolj pretresljivih trenutkov v zgodovini človeštva. Popoldan povratek v hotel in prosto za večerjo, zadnje nakupe in samostojno uživanje v Kambodži. Priložnost za pokušino specialitete Kambodže »amok«, ribe kuhane v kokosovem mleku. Po želji si lahko privoščimo panoramsko vožnjo z ladjico po reki Mekong in ob sadju in okusni kapljici uživamo ob pogledih na mesto, nekoč imenovano »biser Orienta«. Nočitev.
7. dan
Kambodža – Vietnam (Saigon)
Po zajtrku se bomo vkrcali na turistični avtobus, s katerim se bomo odpravili proti Vietnamski meji. Opravili bomo mejne formalnosti in nadaljevali pot proti največjemu mestu Vietnama, Ho Chi Minh. Mesto se je nekoč imenovalo Saigon, tako ga pogovorno imenujejo še danes. Redko kje se tako nenavadno srečata preprosta azijska kultura bivanja s sodobnostjo, ulična prehrana z luksuznimi restavracijami in ta urbani kolaž največjega vietnamskega mesta z vsemi duhovi preteklosti vred. Ob prihodu se bomo namestili v hotelu, nato pa odpravili na centra, tega finančnega, gospodarskega in kulturnega središča države. Poleg odlične (kosilo) hrane se bomo prepustili mešanici azijskih, francoskih in ameriških kulturnih navad, ki se barvito prelivajo v tem barvitem mestu. Najprej se bomo naučili prečkati cesto in spoznati osnovne prometne »predpise« ki vladajo tukajšnjemu urejenemu kaosu. Sprehodili se bomo do tržnice Ben Thanh, mestne hiše, mestne opera, katedrale Notre Dame in znane ulice Bui Vien, kjer se srečujejo popotniki celega sveta. Nočitev.
8. dan
Vietnam (Saigon – Chu Chi)
Po zajtrku bomo nadaljevali z ogledom mesta. Obiskali bomo muzej vietnamske vojne in videli tragično razlago ter posledice krute vojne, brez posredovanja Hollywoodskih filmov. Vietnam je največje pokopališče na svetu, posledice nečloveških bitk pa bodo vidne še zelo dolgo. Ogledali si bomo nekdanjo predsedniško palačo Južnega Vietnam, kjer se je vojna, z vdorom zmagovalcev iz severa tudi zaključila. Možnost nakupa »vojaških« spominkov. Prosto za kosilo in popoldanski odhod do predorov Chu Chi, ki je »obvezna« turistična postaja za vse popotnike, tujce ali domačine. Na slikovit način nam bo pokazala način in gverilsko bojevanje v času vojne v Vietnamu. Preko 200km podzemnih predorov, ki so jih izkopale sile Vietkonga, je vsa leta slabil in uničeval nasprotno vojsko južnega Vietnam in ZDA. Videli bomo gverilske pasti iz džungle, se poskusili splaziti po še ohranjenih rovih, spoznali vojaško opremo nasprotujočih strani in se po želji preizkusili v streljanju iz pravega orožja. Kupili si bomo vsak svoje »hošiminke« za na plažo in se počasi vrnili v Saigon. Prosto za nakupe, masažo, večerjo in uživanje v vrvežu te 5 milijonske prestolnice. Nočitev.
9. dan
Vietnam (Delta Mekonga)
Mogočna delta 4500 km dolge reke Mekong je znana tudi pod imenom »košara riža«. Tu se Mekong razdeli v 9 glavnih rokavov in tvori skoraj 50 000 km2 veliko rodovitno območje, med domačini znano kot »devet zmajev«. Košček te, za 2,5x Slovenije velike žitnice Azije, bomo med prijaznimi ribiči, kmetovalci in prodajalci doživeli in okusili tudi mi. Po zgodnjem zajtrku se bomo z avtobusom odpravili v tri ure oddaljeno delto Mekonga. Na poti bomo uživali v nepreglednih poljih riža in pridelkov idiličnega južnega Vietnama. Kmetijska območja, nepregledna močvirja in neokrnjena narava se bodo pred nami izrisovala kot v slikanici. Ob prihodu v delto se bomo vkrcali na motorne čolne in obiskali plavajočo tržnico, kakršne ni nikjer na svetu. Pridelki romajo iz čolna v čoln, domačini prodajajo ribe, med, sadje, sladkorni trs…Peš bomo obiskali nasade kokosa, pekarne slaščic in delavnice ročno izdelanih spominkov iz delte. Po degustaciji dobrot bo možnost tudi nakupa raznih unikatnih izdelkov. Obiskali bomo otok, kjer vse leto raste sveže eksotično sadje in spoznali umirjen način življenja domačinov, ki nam bodo skuhali okusno kosilo. Morda zaslišimo tudi njihovo tradicionalno glasbo…
Po kosilu se bomo vkrcali v tipične podolgovate čolne, kakršne uporabljajo prebivalci delte in vijugali bomo po ozkih vodnih kanalih med nasadi in otočki do naslednje postojanke. Presedlali bomo na kolesa in se zapeljali do bližnje vasice. Uživali bomo v čistem zraku, spokojnosti in tišini pokrajine ter njenih prebivalcev. Proti koncu našega izleta bomo obiskali še tipično tržnico, kjer prijazni in skromni prodajalci za ugodno ceno ponujajo svoje izdelke in pridelke. Pozno popoldne se bomo vrnili v naš hotel v Ho Chi Minh. Prosto in nočitev.
10. dan
Vietnam (Nha Trangh, počitnice ob morju)
Po zajtrku (ali pozno zvečer prejšnji dan) se bomo vkrcali na spalni avtobus in se odpravili na sedem urno vožnjo v glavno turistično obmorsko mesto Vietnama, Nha Trang. Mesto z obilo hoteli, parki in restavracijami nam bo za par dni ponudilo uživanje na krasnih peščenih plažah, masažah, sončenju, koktajlih in odličnih klubih, kjer se srečujejo popotniki celega sveta. Možen je obisk zabaviščnega parka ali samostojno odkrivanje obale z motorji.
11. dan
Vietnam (Nha Trangh, izlet z ladjico, počitnice ob morju)
Po zajtrku se bomo odpravili na enodnevni izlet z ladjico. Med mini križarjenjem bomo naredili postanek za kopanje, snorkljanje, obisk enega izmed idiličnih otočkov, dovolj časa pa bom tudi za zabavo, karaoke, postregli pa nam bodo tudi kosilo. Po povratku na obalo prosto za večerjo v lastni režiji in nočitev.
12.-13. dan
Vietnam (Nha Trangh, počitnice ob morju)
Zajtrk in preživljanje prostega časa na plaži oz. po svoje. Kosilo in večerja v lastni režiji. Nočitev.
14. dan
Vietnam (Hanoi)
Po zajtrku se bomo odpravili na letališče in poleteli na sever Vietnama, v prestolnico Hanoi. Hanoi je upravno in politično središče države, njegov 1000 let stari center pa je s svojim francosko kolonialističnim čarom, vrvežem po ozkih ulicah in odlično ter poceni kulinariko, pravi magnet za obiskovalce iz celega sveta. Z »biciklo-rikšami« se bomo odpravili na ogled stare četrti raznimi tradicionalnimi obrtmi ter centralnega jezera »vrnjenega meča«, privoščili si bomo kavico v tipični kolonialni kavarni in prigrizke na živahnih ulicah. Uživali bomo ob »Bia Hoi«, svežem uličnem točenem pivu, serviranem na malih plastičnih stolčkih na ulici, kar nam bo hitro zlezlo pod kožo. Prosto za večerjo, nato pa nas čaka slavna vietnamska predstava z vodnimi lutkami, po kateri bomo nadaljevali uživanje v pestri ponudbi centra mesta. Priporoča se koktajl B52 za lahko noč. Nočitev.
15. dan
Vietnam (Hanoi)
Po zajtrku sledi ogled prestolnice. Obiskali bomo trg Ba Dinh, od koder je ljudstvo nagovarjal legendarni voditelj in nepopustljivi borec Ho Chi Minh. Tu so tudi razglasili neodvisnost Vietnama leta 1945, in to je mesto, kjer svečano v slavnem mavzoleju počiva »oče naroda« Ho Chi Minh. Ogledali si bomo mogočne palače politične oblasti države, skromno bivališče Ho Chi Minha in notranjost njegovega mavzoleja. Po kosilu sledi ogled pagode »enega stebra« v obliki lotosa in templja literature, najstarejše univerze ter največjega templja v mestu. Mimo Leninovega spomenika se bomo vrnili v staro četrt in še samostojno obiskovali tržnice ter uživali v pestri ponudbi številnih trgovinic, stojnic in uličnih umetnikov. Prosto za večerjo in nočitev.
16. dan
Vietnam (Sa Pa – severno gorovje Vietnama)
Zgodaj zjutraj po zajtrku se bomo vkrcali na udoben spalni avtobus in se odpravili na šest urno vožnjo proti višje ležečim predelom države na mejo s Kitajsko. Visoko ležeče mesto Sa pa, nekoč francoska kolonialna planinska postaja, je center turizma tega goratega predela Vietnama, ki se turistično zelo hitro prebuja. Najprej se bomo namestili v udobnem hotelu in se v miru aklimatizirali na planinske razmere. Sledi popoldansko spoznavanje 1500 m visokega mesta, ki ga obdajajo visoki vrhovi in barvita ter pisana ponudba izdelkov tukajšnjih avtohtonih manjšinskih prebivalcev iz plemen Hmong, Dao, Pho Lu in drugih, ko domačini zvečer pridejo obiskovalcem ponujati svoja ročna dela, njihove pisane noše simpatično obarvajo mestno središče. Večerja v lastni režiji in nočitev.
17. dan
Vietnam (Sa pa – treking in obisk vasic domačinov)
Po zajtrku se bomo skupaj z lokalnim vodnikom odpravili na nenaporen treking po neokrnjeni naravi, do vasic avtohtonih plemen, ki nas bodo prijazno pogostila s kosilom. Sprehajali se bomo med čudovitimi terasastimi riževimi polji, bučečimi slapovi in opazovali neverjetno pisan živalski in rastlinski svet. Fotografi in ljubitelji gora bodo tu, v spektakularnih razgledih z mistično meglico zakrivajočih zelenih dolin, našli svoj raj. Morda se nam odpre tudi pogled na najvišji vrh Vietnama, pod katerem mestece Sa pa leži, mogočni Fan Si Pan, visok kar 3143 metrov. Poskusili bomo seveda tudi jabolčno vino in riževo žganje. Pozno popoldan vrnitev v naš hotel in prosto do večerje v lastni režiji in nočitev.
18. dan
Vietnam (na vrh gore Fan Si pan – 3143 m.n.v.)
Najnovejša turistična pridobitev severnega Vietnama je gotovo moderna kabinska žičnica, ki nas zapelje na najvišji vrh države, na 3143 m visoki Fan Si Pan. Do leta 2016 je 3 dni dolg, zahteven vzpon zahteval dobro fizično pripravljenost in podporo lokalnih vodnikov za osvojitev mogočnega vrha. Sedaj si bomo na zabaven in nenaporen način to privoščili tudi mi. Moderna krožno kabinska žičnica priznanega avstrijskega proizvajalca nas na streho Indokine zapelje v cca. 20 minutah. Drži dva svetovna rekorda, je najdaljša tovrstna naprava (6282m) in premaga največjo višinsko razliko (1410m). Obetajo se nam prekrasni razgledi in povsem drugačen svet, kdor pa bo želel tudi stati na najvišjem vrhu gore bo po izstopu iz kabinske žičnice moral premagati še 600 stopnic. Tako zgornja kot spodnja postaja nudita tudi okrepčila, spominke itd. Popoldan ob povratku, po želji obisk še katere od bližnjih vasic domačinov, ali pa prosto do večerje, za nakupe tipičnih pisanih oblačil in izdelkov na lokalni tržnici.
19. dan
Vietnam (Ha Long z ladjo)
Zgodaj ali ponoči bomo zapustili gorska območja in se z avtobusom, s krajšimi postanki za malico in kosilo odpravili mimo Hanoia, nazaj na obale Vietnam. Obiskali bomo enega najlepših zalivov na svetu Ha Long, več kot upravičeno zavarovanega pod Unesco svetovno dediščino. Ime bi naj pomenilo »spuščajočega zmaja«, kajti po legendi, naj bi otočke v zalivu med obrambo nastajajoče vietnamske države ustvarila družina zaščitniških zmajev, ki še vedno biva na tem območju. Nastanili se bomo v kabinah na manjši ladji – džunka in z njo križarili med 2000 malimi otočki, tipičnimi kraškimi pojavi, ki so verjetno največkrat fotografirana znamenitost Vietnama. Izkoristili bomo priložnost za kopanje v modro zelenem morju, ki slovi kot eno biotsko naj bolj pestrih na svetu. Okusna in sveža morska hrana na krovu in sanjski sončni zahodi nas bodo spremljali v tej pravljični deželi, zvečer pa bomo v miru uživali ob koktajlu na ladijski palubi. Večerja ter nočitev v kabinah na ladji.
20. dan
Vietnam (Ha Long s kajaki)
Zajtrk na ladji ob sončnim vzhodom v zalivu Ha Long in nadaljevanje odkrivanja številnih strmih apnenčastih stožcev, kraških jam ter osamljenih plaž. Da bomo to čudo narave doživeli tudi na svoji koži, se bom vkrcali v kajake in skupaj z vodnikom odkrivali številne skrite kotičke najbrž najlepšega zaliva na svetu. Čas bo tudi za kopanje, kosilo in sončenje. Popoldan pristanek na celini, vkrcanje na avtobus in povratek v prestolnico države Hanoi. Nastanitev v hotelu in nočitev.
21.-22. dan
Vietnam (Hanoi) – polet proti Evropi
Do odhoda letala za Evropo prosto za zadnje nakupe in samostojno odkrivanje mesta. Let proti Evropi in pristanek na letališču Jožeta Pučnika oz. na enemu od bližnjih letališč Slovenije. Obroki na letalu. (Možnost transferja do doma za doplačilo)

 

 • letalski prevoz in letališke takse na relaciji Evropa – Bangkok, Hanoi – Evropa,
 • letalski prevoz in letališke takse Bangkok – Siem Repa, Nha Trang – Hanoi,
 • transferji po programu,
 • nočitve z zajtrkom v dvoposteljnih soba v hotelih 3* po programu,
 • dnevni obroki hrane (kosilo, večerja) po programu,
 • križarjenje po Mekong Delti in Halong Bay,
 • vse vstopnine in aktivnosti po programu,
 • ustekleničena voda,
 • osnovno nezgodno zavarovanje,
 • vodenje slovenskega vodnika,
 • organizacijo potovanja.
 • vietnamski vizum in stroški pridobitve: 60 EUR,
 • vizum za Kambodžo: cca 25 USD in se plača ob vstopu v državo,
 • napitnine: 50 USD na licu mesta,
 • namestitev v hotelih 4*: 320 EUR,
 • soba 1/1: 423 EUR hotel 3*, 657 EUR hotel 4*,
 • cena za novoletni termin: doplačilo na vprašanje.