Islandija in Westmanski otoki – neodkrita zaklada

 

1. dan
Slovenija – Reykjavik
Ob dogovorjeni uri zbor potnikov na letališču oz. za doplačilo organiziran prevoz na eno izmed sosednjih letališč, od koder bomo poleteli na Islandijo. Pristanek na letališču v Reykjaviku in transfer do hotela. V primeru dovolj zgodnjega prihoda krajši sprehod po bližnji okolici, nato nočitev.
2. dan
Reykjavik
To jutro si bomo vzeli za sebe. Nič kaj ne bomo hiteli z zajtrkom, po katerem pa se bomo podali na prvo raziskovanje okolice. Dan bomo namenili raziskovanju mesta. Odpravili se bomo do Hallgimove cerkve, mestne hiše, parlamenta in si privoščili najboljši sladoled na Islandiji. Po želji si bomo (za doplačilo) ogledali muzej falusov, ki je verjetno edini na svetu, ki predstavlja faluse različnih sesalcev. Zvečer pa se lahko odpravimo še na ogled kitov v soju polnočnega sonca. Nočitev v istem hotelu kot prejšnjo noč, v bližini restavracij in drugih možnosti za večerjo.
3. dan
Reykjavik – Hellisheiði – Þingvellir – Borgarfjörður – Borgarnes
Po zajtrku se bomo poslovili od Reykjavika in se zapeljali proti lavnatemu polju Hellisheiði in mestu rastlinjakov Hveragerði, kjer rastlinjake ogreva topla voda iz vrelcev. Nadaljevali bomo proti severu, k gejzirjem. Počakali bomo na gejzir Strokkur, ki obiskovalce razveseljuje svojimi rednimi izbruhi (vsakih 5-10 min.), nato bomo pot nadaljevali do enega najmogočnejših slapov na jugu Islandije, slapu Gullfoss, mimo jezera Laugarvatn se bomo napotili proti nacionalnemu parku Þingvellir, kjer je bil v 10. stoletju ustanovljen najstarejši parlament, ki še danes deluje, čeprav ne več na tem mestu. Poleg zgodovinskega pomena, pa je področje ob jezeru Þingvallavatn s svojimi razpokami in soteskami tudi geološko zelo zanimivo. Pot nas bo nato vodila po panoramski cesti v smeri zaliva Hvalfjörður (Kitov zaliv). Nočitev na področju Borgarnesa.
4. dan
Borgarnes – Akureyri
Iz Borgarnesa se bomo po zajtrku odpravili do gejzirja z največjim pretokom vode. Od tod je topla voda za ogrevanje, speljana do mesta Akranes, oddaljenega dobrih 60 km. Nato bomo pot nadaljevali proti severu, s krajšimi postanki na poti za oglede zanimivosti v okolici in v dolini Víðidalur, kjer si bomo ogledali izjemne slapove, popoldan pa prispeli v Akureyriju. Podali se bomo v zelo priljubljen botanični vrt, kjer si bomo pogledali številčne avtohtone rastline, nato pa se bomo namestili v hotelu, ki se nahaja kratek sprehod do mestnega središča, kjer bo kar nekaj možnosti za večerjo, po kateri bomo naredili še krajši sprehod po mestu in si ga tudi ogledali, še posebej staro mestno jedro in cerkev. Nočitev.
5. dan
Akureyri – Mývatn/okolica – Akureyri
Zjutraj se bomo najprej odpravili do mogočnega slapu Godafoss na področje Myvatn, ki je pravi raj za ptice, ljubitelje opazovanja ptic in narave. Na svoj račun pa bomo prišli tudi vsi, ki nas zanima geologija, kajti Islandija nudi na tem območju zelo raznolik izbor vulkanskih fenomenov. Pozornosti vredne točke bodo: psevdokraterji Skútustaðagígar, labirint lavnatih formacij Dimmuborgir, eksplozivni krater Hverfjall, slikovito solfatarno polje, kjer iz zemlje uhaja vodna para, v naravnih kotličkih pa brbota vrelo sivo blato. Zanimivo bo opazovati tudi jezero Mývatn (Jezero mušic), ki je bogato s postrvjo, zaradi zelo ugodnih pogojev pa tu gnezdijo množice ptic. Tu pa bo tudi možnost kopanja v »Modri laguni« severa. Odpravili se bomo raziskovat vulkansko območje Krafla. Ob vonjavi žvepla si bomo ogledali vulkan Viti, se sprehodili po starih lavinih poljih, ogledali geotermalno elektrarno in uživali ob pogledu na prelivanje rumene, modre, zelene, rjave, oranžne, rdeče in črne barve, videli pa bomo tudi blatne vrelce – fumarole. Pozno popoldan sledi povratek v Akureyri in nočitev v istem hotelu kot prejšnjo noč.
6. dan
Akureyri – NP Jökulsárgljúfur – Dettifos – Egilsstaðir – Neskaupsstaður
Po zajtrku nas čaka vožnja do nacionalnega parka Jökulsárgljúfur, kjer se bomo ustavili pri kanjonu Ásbyrgi, ki svojo obliko spominja še najbolj na konjsko kopito, saj naj bi po legendi na tem mestu zemljo zadelo eno od kopit konja nordijskega boga Odina. Dolino, ki je poraščena z nizkim brezovim gozdičkom obdajajo visoke pečine na katerih gnezdijo morski galebi. Prečkali bomo ledeniško reko Jökulsá á fjöllum in se zapeljali proti severu, kjer bo naš cilj, ogled najmočnejšega evropskega slapu Dettifoss. Občudovali bomo več kot 100 metrov široki slap, ki pada 44 metrov globoko v ozko sotesko Jökulsárgljúfur. Po postanku bomo nadaljevali proti Egilsstaðirju, v smeri Neskaupsstaðura, kjer bomo v okolici prenočili.
7. dan
Neskaupsstaður – Djúpivogur – Höfn
Po zajtrku bomo nadaljevali vzdolž obale vzhodnih fjordov, v katerih se nahajajo mala ribiška naselja in jih obkrožajo visoke gore. Ustavili se bomo v ribiškem mestecu Stöðvarfjörður, kjer se nahaja muzej islandskih kristalov in kamnin. Peljali se bomo skozi Djúpivogur in naprej proti ledeniku Vatnajökull. Čez prelaz Almannaskarð in do mesta Höfn, zadnjega pristaniškega mesta, saj se bomo približali področju ledeniških rek, ki s svojimi nanosi peska v morje onemogočajo pristaniške pogoje vse do velike ravnine na jugozahodu. Prenočili bomo v Höfnu ali v okolici.
8. dan
Jökulsárlón – NP Skaftafell – Kirkjubæjarklaustu – Skógar
Pot bomo po zajtrku nadaljevali v zavetju največjega evropskega ledenika Vatnajökull. Ledeniku bomo sledili vse do ledeniške lagune Jökulsárlón, ki je po najnovejših meritvah najgloblje islandsko jezero, iz nje pa se v morje izteka najkrajša islandska reka. Ledene gore, ki se trgajo z ledenika, napolnjujejo laguno in se počasi pomikajo proti izhodu na morje. V času postanku pri laguni bo možnost za kratko plovbo med ledenimi gorami (doplačilo) ali pa sprehod ob obali lagune in do morja, kjer bomo mogoče zasledili tudi kakšnega tjulnja. Nato bomo nadaljevali proti nacionalnemu parku Skaftafell, ki je prava zelena oaza med ledenikom in peščinami ledeniških rek. Sprehodili se bomo skozi poraščeno pokrajino do slapu Svartifoss, padajočega preko bazaltne stene, ki še najbolj spominja na orgelske pipe. Iz Skaftafella bomo nadaljevali proti naselju Vik, od koder se črna peščena vulkanska obala razteza kamor nam seže oko, v morju pa je videti orjaške stražarje – visoke skalne pečine. Sprehodili se bomo do črne peščene obale Atlantika, do pečine Dyrhólaey, kjer bomo na najjužnejšem delu Islandije in kjer domujejo islandski ptiči z ovalnim kljunom, imenovani Puffini, po domače Lundiji, ki pa so tudi islandski simbol, mnogi pa jih poznamo kot njorke. Nočitev.
9. dan
Westmanski otoki
Po zajtrku bomo dan namenili eni najbolj varovanih skrivnosti na Islandiji in pravijo, da niste videli Islandije, če niste obiskali Westmanskih otokov. Ti otoki so eno izmed čudes narave, posejani z gorami, vulkani in morskimi pticami, ime pa so dobili po irskih skužnjih, ki so jih na točje izgnali Islandci. Dan bomo preživeli ob občudovanju številnih morskih ptic, predstavitvi posledic vulkanskih izbruhov in v času, kjer se ne »gleda na uro«. Popoldan povratek z ladjo na Islandijo. Nočitev.
10. dan
Skogar – Reykjavik
Poz zajtrku si bomo ogledali muzej, kjer so razstavljeni različni objekti: stanovanjske hiše, cerkev, šola.. in tako spoznali zgodovino bivanja v tej prekrasni deželi, v hiškah poraslih s travo. Spoznali bomo predmete iz vsakodavnega življenja Islandcev, od oblačil, orodij za ribištvo in kmetijstvo, papir, … Od tu bomo nadaljevali proti zahodu, do slapu Seljalandsfoss, ki je eden najbolj znanih in fotografiranih slapov na Islandiji, ki krasi številne koledarje, nato pa nadaljevali v Reykjavik, kjer bomo imeli nekaj prostega časa za zadnje nakupe. Nočitev.
11. dan
Reykjavik – Slovenija
Po zajtrku prosto do odhoda na letališče, od koder bo polet proti domu. Po pristanku po želji za doplačilo organiziran transfer, lahko tudi na dom.

 

 • letalski prevoz in letališke pristojbine (vkalkulirane v višini 120 EUR),
 • transferje po programu,
 • 10x namestitev v dvoposteljnih sobah v hotelih ali guesthouse 3* največkrat z lastno kopalnico,
 • 10x zajtrk,
 • obisk Westmanskih otokov s trajektom,
 • osnovno nezgodno zavarovanje,
 • vodenje slovenskega vodnika,
 • organizacijo in izvedbo potovanja.
Doplačila po želji za vstopnine in aktivnosti na licu mesta (najava ob prijavi):

 • muzej falusov: 1000 ISK, individualno 1250 ISK,
 • botanični vrt: do nedavnega gratis,
 • opazovanje kitov: cca 9280 ISK,
 • muzej kristalov in kamnin: 1000 ISK,
 • plovba po laguni med ledeniškimi gorami: 4000 ISK,
 • muzej na prostem: 1500 ISK,
 • ura jahanja islandskih konjev: cca 45 EUR,
 • kopanje v Modri laguni: 40 EUR.

Druga doplačila po želji in obvezno:

 • doplačilo za sobo 1/1: 320 EUR,
 • transfer na letališče: cena je odvisna od kraja odhoda in števila potnikov – vprašajte v agenciji.
 • gorivo na poti (na licu mesta) v primeru prevoz a s kombijem: odvisno od potreb potnikov za dodatnimi ogledi, predvidoma: 80 EUR.
 • namestitev je predvidena v sobah z lastno in skupno kopalnico, v večini z lastno. Možno je, da postelja ne bo zakonska, ampak dve ločeni ležišči v hotelu. V nobenem primeru ni predvidena namestitev v hostlih, v več posteljnih sobah in na osnovi lastne priprave hrane in gre preverjena prenočišča,
 • možno doplačilo za sobe v hotelih z lastno kopalnico za preostale dni – cena in kapacitete na vprašanje.