Fly & Drive: Velemesta, slikoviti parki in naravni svet Kalifornije, Nevade, Utaha in Arizone z možnostjo podaljšanja na Havajih

 • Država:
 • Trajanje: 17 dni

 

1. dan
Slovenija – Los Angeles
Po želji organiziran prevoz na eno izmed sosednjih letališč, od koder bo polet proti Los Angelesu. Po pristanku prevzem vozila na letališču, vožnja do hotela, nastanitev, osvežitev in v primeru dovolj zgodnjega prihoda, prvo spoznavanje mesta. Nočitev.
2. dan
Los Angeles – Santa Monica – Santa Barbara (okolica)
V izogib mestnemu prometu in da bi se lažje privadili na vozilo in sistem vožnje, predlagamo začetek raziskovanja izven mestnega vrveža, zato predlagamo vožnjo do Santa Monice, kjer so najlepše plaže z mehkim peskom, na katerih je bila posneta filmska serija Baywatch in kjer sonce sije skoraj vse dni v letu. Številna odbojkarska igrišča, skate parki in sprehajališča vzdolž plaže, privabljajo številne domačine in turist, med katere se boste pomešali tudi v, nakar boste vožnjo nadaljevali po Pacifiški obalni cesti do Malibu, kjer so doma znane Hollywoodske zvezde. Kmalu boste prispeli do znanega letoviškega in zdraviliškega kraja Santa Barbara, katerega slikovito ozadje tvorijo Santa Ynez Mountains. Po želji si boste ogledali misijon, kjer se boste sprehodili po arkadnih hodnikih, čez staro kuhinjo, cerkev in park, ki je zasajen s palmami, do mogočnega figovca. Sprehodili se boste mimo fontane z delfini, se na pomolu naužili vetriča, ki piha s Tihega oceana in uživali v raziskovanju trgovinic, polnih turističnih spominkov in lokalov. Sledi namestitev v hotelu v okolici in nočitev.
3. dan
Santa Barbara (okolica) – All American Road – Monterey
Ta dan se boste odpravili na pot proti severu, vzdolž najlepših obal na svetu, ob obali Tihega oceana ob vznožju gorovja Santa Lucija Range, po avtocesti št. 1, ki jo nekateri imenujejo All American Road in omogoča dostop do številnih plaž, parkov in zanimivosti ob obali, zaradi česar je tako priljubljena med turisti. Po želji boste naredili postanek v majhni vasici ob morju, kjer se nahaja 165 sobni mavrski grad, kjer se poleg njega na 127 hektarjih razprostirajo še vrtovi, terase, bazeni, živalski vrt in številne pešpoti ali pa vožnjo nadaljevali in spet uživali v panoramski vožnji ob Pacifiku in se ob najlepši obali sveta peljali mimo Big Sure obale, čez Bixby Creek most, katerega obrobje skal spominja na dinozavra, vse do Montereya, ki slovi kot izvrstno izhodišče za opazovanje kitov. Danes je kraj zanimiv zaradi pristanišča s tjulnji, morskimi vidrami in pelikani in zaradi pomola, kjer lahko še danes začutimo zgodbo iz davnih časov. Namestitev in nočitev.
4. dan
Monterey – San Francisco
Pot boste nadaljevali proti mestu pisateljev, fotografov, umetnikov, ostarelih hipijev in gejev. Prvi postanek bo na najvišjem vrhu v okolici San Francisca, Twin Peaksu, od koder je najboljši pogled nad celotno mesto in po katerem je dobila ime najbolj kultna serija vseh časov. Od tod se bomo preko Golden Gate Parka odpravili na obalo Tihega oceana. Pot vas bo vodila čez Lincoln Park, Presidio, mimo svetovno znanega Walt Disney muzeja, postali boste pred palačo likovne umetnosti, ki služi kot fotografska kulisa številnim porokam in filmskim oddajam, vse do pomola 39, ki je zanimiv zaradi morskih levov, ki imajo tu svoje domovanje. Krajši postanek za obisk številnih trgovinic s spominki, za kakšen obrok hrane in mogoče celo za počitek. Nato se bomo sprehodili ob obali do pomola 45, kjer sta spomeniško zaščiteni in za turistične namene zasidrani ladja O’Brien in podmornica Pampanito in kjer se v bližini nahajata Pomorski muzej in Muzej voščenih lutk ter številni lokali z morsko hrano. Po želji večerja v Chinatownu in nočitev.
5. dan
San Francisco
Po zajtrku se boste odpravili na otok Alcatraz, kjer si boste ogledali nekoč vojaško bazo in kasnejši zapor, v katerem so ”prebivali” Al Capone, Birdman in drugi ”gangsterji”, ki so pripomogli k legendi tega svetovnega zapora. Popoldan pa se boste sprehodili po Market Streetu, ki je ena od največjih ulic v mestu in je zaradi številnih modnih in ogromnih blagovnih hiš, ki se tu nahajajo, odlično mesto za nakupe. Zagotovo boste obiskali enega izmed 44 hribovitih delov San Francisca, kjer se nahaja najbolj znana ulica te metropole, Lombard Street. Gre za najbolj zavito ulico na svetu, ki se strmo vije navzdol in je obdana s cvetjem, zaradi česar predstavlja pravi mali raj v tem delu mesta. Iz vrha te ulice boste doživeli še en veličasten pogled na center San Francisca, za katerim se nahaja Tihi ocean. Po strmih ulicah se boste s cable car zapeljali po mestnih hribih navzgor in navzdol, postali pred City Hall, videli znamenite stavbe kot so Transamerica Pyramid, Bank of America in Bank of California, Interstate Center s sky bridge… in na koncu še Civic Center, kjer si dušo napolnijo vsi ljubitelji literarne umetnosti in opere. Nočitev.
6. dan
San Francisco – Sousalito – Napa Valley – Sacramento
Po zajtrku se boste z vožnjo čez ”zlata vrata” – Golden gate bride poslovili od mesta in se odpravili v vinorodna območja Kalifornije, v vinorodna območja Sonome in Napa Valley, kjer na račun mediteranske klime in geologije uspevajo najboljša vina na svetu. Obiskali boste eno izmed vinarn, kjer nastajajo vrhunska peneča vin in sirarno, kjer boste poizkusili različne vrste sira in si priskrbeli malico za ta dan. Po Golden Country boste pot nadaljevali do Sacramenta, katerega zgodovino so pisali prvotni Indijanci, kasneje pa je mestu zgodovinski pečat pustil španski raziskovalec Gabrijel Moraka, ki je ob osupljivi lepoti tega kraja zavpil: ”To je kot sveti zakrament”. Ustavili se boste pred impresivnim State Capitol building, kjer ima urad guverner zvezne države. in v zgodovinskem parku Old Sacramento, ki leži ob isto imenski reki. Ob reki boste videli zasidran stari parnik, ki danes služi kot restavracija, železniško postajo z odsluženimi lokomotivami na drva, staro šolo, gledališče Eagle, tlakovano cestišče in konjsko vprego, kar vas bo navdajalo z občutkom, da bodo vsak čas med pridirjali kavboji in začeli s pištolami streljati v zrak. Nastanitev in nočitev.
7. dan
Sacramento – Sequoia NP – Bakersfield
Po zajtrku se boste odpravili proti jugu Kalifornije, po pokrajini iz katere izhaja večina svežega in suhega sadja v ZDA. Ustavili se boste v zanimivi lokalni trgovini, katere ambient je prav ameriško »načičkan«. Zunaj so postavljeni številni odsluženi traktorji in drugi poljedelski stroji, znotraj trgovine pa polne police sadja, medu in drugih dobrot, ki jih prav tako obdajajo odslužena kolesa, samokolnica, odslužene fotografije, ure in drugo, kar običajno najdemo v starinarnici. Ker je pred leti tu kupoval tudi B. Clinton, si bomo tudi mi nahrbtnike obtežili s temi dobrotami. Pot boste nato nadaljevali osrčje nacionalnega parka Sequoia, kjer si boste ogledali film o parku, se sprehodili do najvišje in najslavnejše sekvoje na svetu, ki jo imenujejo General Sherman in do druge največje, ki ji pravijo tudi božično drevo, imenujejo pa jo General Grant. Če boste imeli srečo, boste srečali kakšnega Jogija – črnega medveda in še kakšno drugo žival, ki vas bo presenetila. Navdušeni nad mogočnimi drevesi se boste odpravili v dolino, do Bakersfielda, kjer vas bodo že pričakovali v hotelu. Nočitev.
8. dan
Bakersfield – Death Valley – Las Vegas
Ta dan vas čaka dolga pot, zato se bo treba čim prej odpravili na pot, ki vas bo vodila skozi Mojave desert, kjer boste videli Joshua tree, drevesa, ki rastejo v puščavi in hribe, posejane z vetrnicami in tako prispeli do opuščenega mesta, ki mu pravijo ”mesto duhov”. V mestu, ki ga na severu zapira gorovje temno rdeče in vijolične barve najrazličnejših odtenkov je postavljenih okoli trideset replik lesenih stavb, ki jih danes uporabljajo za trgovine s spominki, gostinske lokale, nekoč pa so tu bili saloni, v katerih so se zadrževali domačini po napornem delu v rudniku, malo višje na hribu pa so razstavljena številna rudarska orodja in vozički, kar daje občutek, da so se ljudje iz tega kraja izgubili šele pred kratkim. Občutek, da ste še bolj odrezani od civilizacije, se bo stopnjeval z nadaljevanjem vožnje proti barviti kamniti divjini, ko bo pred vami le dolga ravna črta. Vozili se boste po Dolini smrti in se ustavili šele 86 m pod morsko gladino, na najnižji točki te doline ter poljih soli. Sprehodili se boste po kotanji, ki jo imenujejo Badwater, nato pa vožnjo nadaljevali po panoramski cesti Artist drive do fascinantne razgledne točke Zabraskie point, kjer boste občudovali zanimivo pokrajino, ki je prepredena z mehkimi kamninami in glino, saj sta lava in topla voda ustvarili pisane plasti in kontraste. Očarani od nepopisne lepote in spokojnosti se bosteodpravili proti mestu blišča, prestolnici iger, greha, zabave in ”instant” porok. Prihod v Las Vegas v poznih večernih urah, nastanitev v enem izmed hotelov na Stripu, nato pa prvo raziskovanje skrivnosti mesta luči in blišča. Nočitev.
9. dan
Las Vegas – Lake Mead – Las Vegas
V dopoldanskih urah se boste odpravili do največje atrakcije v bližini, jezu Hoover Dam, ki je bil nekoč znan kot Bulder Dam in jezera Lake Mead, ki je nastalo po zajezitvi reke Colorado. Prestopili boste mejo med Arizono in Nevado, si ogledali generatorje na eni in na drugi strani, poslušali zgodbo o prvi in zadnji smrtni žrtvi na tem jezeru, obiskali notranjost elektrarne in se sprehodili po jezu. Nekaj čez opoldan se boste vrnili v mesto zabave, ki ga boste doživeli po svoje, v nakupovalnih centrih ali zabaviščih, kjer se bomo preizkusili v igrah na srečo. Zvečer se boste sprehodili po Stripu, si ogledali katero izmed predstav, ki se odvijajo ob hotelih ali na ulicah, se peljali z gondolo po ”Benetkah”, postali ob ”Eifflovem stolpu” in podobnih zgradbah, ki so postavljene na tej ulici, se prestrašili ob bruhajočem vulkanu pri hotelu Mirage, občudovali ples vodometov pri hotelu Bellagio in se na koncu s črno limuzino odpeljali v stari center mesta, t. i. Fremont Street. V poznih nočnih urah povratek v hotel in nočitev.
10. dan
Las Vegas – Zion NP – Bryce Canyon
Daj boste preživeli v dveh nacionalnih parkih. Na poti se boste še pri nekakšni trdnjav, nato pa nadaljevali kavbojev v Nacionalni park Zion. Popeljali se boste po dolini, ki jo obdajajo pečine peščenjaka in klifi, v barvnem razponu od smetanasto-roza do rdeče barve, ki se vzpenjajo nad bujno zeleno sotesko, po kateri se vije reka Virgin, ki se zajeda v šahovničaste skale, ki tvorijo ta enkraten park, nad vami pa bo briljantno modro nebo. V spokojnosti narave boste uzrli divjega petelina, orla, srečali kuščarja, zagotovo pa videli veverice, ki se vam bodo približale in prosile za priboljšek. Popoldan si bosteo ogledali Bryce Canyon, ki je bolj podoben naravnemu amfiteatru kot kanjonu. Erozija in preperevanje sta oblikovali izjemne naravne pojave – plavutaste skalne pomole, stolpiče – huduje, okna, oboke in soteske. Rdeče, oranžne in bele kamnine nas bodo spominjale na ”vojsko” ljudi v daljavi, vi pa boste le nemo strmeli v fantastičen svet večbarvnih skalnatih stolpičev pred seboj in se ne boste mogli načuditi lepoti, ki jo tu ponuja narava. Če vam bo sreča naklonjena, boste srečali mulastega jelena, losa ali orla. Presenečeni boste nad izredno čistim zrakom, ki omogoča, da lahko vidite 140 km daleč v Arizono, v posebno jasnih dneh pa celo do 320 km. Doživeli boste najbolj temno nočno nebo v Severni Ameriki in s prostim očesom videli do 7.500 zvezd. Po edinstvenem doživetju se boste nastanili v neposredni bližini kanjona, v zanimivem hotelu in po želji večerjali v tipični ameriški cowboy restavraciji, kjer boste poizkusili pravi ameriški steak in druge dobrote iz ameriške kuhinje. V bližnji trgovini boste naleteli na impresiven izbor indijanske umetnosti in izdelkov, od nakita, keramike pa do fosilnih kamnin in mineralov ter okamenelega lesa. Nočitev.
11. dan
Bryce Canyon – Glen Canyon – Antelope Canyon – Page – Grand Canyon
Po zajtrku vas bo pot vodila mimo številnih pašnikov z govedom, čez manjše kraje na podeželju. Krajši postanek boste naredili v ”Malem Hollywoodu”, kjer je bilo posnetih več kot 100 western filmov, v katerih so igrali znani igralci, tudi John Wayne. Obiskali boste ”native American” trgovino, ki ponuja izdelke ”made in USA”, kot so ameriški nakit, lončarski izdelki, klobuki, čevlji in oblačila. Naslednji krajši postanek bo ob umetnem jezu Powell in občudovali oranžno pokrajino zaobljenih skal, nato pa nadaljevali do Antelope Canyon, ki v Navajo jeziku pomeni ”kraj, kjer teče voda preko skal”. Obiskali boste fantastičen kanjon, kjer se svetloba v različnih odtenkih preliva tekom celega dne. Kraj je raj za profesionalne fotografe, pa tudi za vas, saj boste med ozkimi prehodi iskali barvne snopiče, ki si bodo utirali pot do tal, po katerih boste hodili. Po izhodu iz kanjona se boste sprehodili med kaktusi in drugim zanimivim rastjem. Nato se boste čez rezervat Navajo indijancev odpravili proti Grand Canyonu. Pot vas bo vodila po pusti pokrajini, mimo indijanskih prebivališč in številnih indijanskih stojnic, kjer vam bodo na voljo njihovi ročno izdelani predmeti, ki so tu veliko cenejši kot v turističnih trgovinah. Pozno popoldan boste prispeli do ”velike luknje v zemlji”, kakor Američani suhoparno opisujejo Veliki Kanjon. Ustavili se boste na razglednem stolpu, od koder bomo občudovali veličino te naravne stvaritve. Več hektarjev velika površina, ki jo v sredi razjeda reka Colorado, vas bo navdajala z občutkom neminljivosti in vaše nepomembnosti. Ob koncu dneva si boste njegovo veličino ogledali še na filmskem platnu, v posebni IMAX tehniki, kar bo še eno nepozabno doživetje, saj boste imeli občutek, da vas nevidno steklo nosi med skalami v kanjonu, kot, da se jih boste lahko vsak čas dotaknili. Namestitev in nočitev.
12. dan
Grand Canyon – Route 66 – Sedona – Phoenix
Po zajtrku boste postali še na nekaterih razglednih točkah v Grand Canyonu, ob poti opazovali jelenjad in druge živali na katere boste naleteli. Več živali iz tega območja si boste po ogledu Velikega kanjona ogledali v živalskem parku. Videli boste bizone, volkove, velike črne medvede, tigraste mačke… Navdušeni nad živalskim svetom tega območja boste nadaljevali proti jugu in nekaj časa vozili celo po legendarni trasi Route 66, po kateri so se nekoč valili konvoji naseljencev proti obljubljeni deželi in je predstavljala najbolj obljudeno ameriško pot do rešitve. V manjšem kraju, kjer se boste ustavili, boste imeli občutek, da se je čas tu popolnoma ustavil, saj se zgradbe, napisi in življenje tukaj niso nič spremenili. Prav tako se ni spremenila restavracija, v kateri boste naredili postanek za manjši obrok tega dne. Privoščili si boste sladoled ”Twister” – lokalno specialiteto in morda še katero izmed glavnih jedi, glasba in ambient pa vas bosta navdajala z občutkom, da ste se vrnili v čas Elvisa Presleya, ki vas bo skupaj z roza kabrioletom pričakal pred restavracijo. Malo se boste še sprehodili po zanimivi ulici, nato pa se pelali mimo kraja Flagstaff proti jugu Arizone, skozi deželo ”rdečega kamna”, mimo Sedone, do gradu Montezuma, enega izmed številnih ohranjenih starodavnih bivališč na področju Severne Arizone, ki so vklesana 70 m nad tlemi. Po ogledu te naravne znamenitosti se boste odpravili v prestolnico zvezne države Arizona, ki slovi po puščavski klimi in zaradi tega privlači ameriške upokojence, da tu preživijo zimo. Nastanitev in nočitev.
13. dan
Phoenix – Yuma – obrobje meje z Mehiko – San Diego
Po zajtrku se boste odpravili še na hiter ogled Phoenixa, nato pa se ob mehiški meji preko Yume, nekaj ur vozili do mesta ob Tihem oceanu, do San Diega, ki spada med najbogatejša in najsrečnejša ameriška mesta. Prvi postanek v tem čudovitem mestu bo v žurerski četrti Geslamp Quarter, kjer so ohranjene številne viktorijanske zgradbe in kjer so bili v času Wayatt Earpa saloni, dvorane za igre na srečo in bordeli. Nekateri ta predel imenujejo kar New Town. Na drugem koncu mesta pa se nahaja še starejši del mesta, ki predstavlja tudi rojstni kraj Kalifornije, Old Town, ki so ga spremenili v zgodovinski park, ki ga boste tudi obiskali. Občudovali boste številne haciende iz časa mehiške zgodovine, pa stavbe iz časa, ko je sedanji San Diego prešel pod Ameriško oblast in so danes preoblikovane v muzeje, lokale in trgovine z najrazličnejšimi spominki, med katerimi najdemo tudi skakajoče fižolčke ”jumping beans”. Namestitev in nočitev.
14. dan
San Diego
Tudi se boste odpravil na prestižen otok Coronado, kjer se nahajata znameniti Hotel del Coronado iz leta 1888 in plaža, ki je dolgo veljala kot ena izmed najboljših svetovnih letovišč. Arhitekturno zanimivo zasnovan hotel z ošiljeno rdečo streho in belim pročeljem izgleda še danes kot hišica iz pravljice, v kateri bi si vsak želel preživeti kakšen dan v svojem življenju. Hotel je bil večkrat uporabljen tudi kot kulisa v filmih. Težko se bomo posloviti od tako romantičnega kraja, vendar vas bo že čakal predel z rekreacijskim parkom in plažami, na katerih domačini na različne načine poskrbijo za svoje telo. Po želji boste Sea World in dan preživeli v spoznavanju najbolj znanega ameriškega zabaviščnega in vodnega parka, kjer številne obiskovalce navdušujejo dresirane živali, kot so delfini, orke in druge živali, ki navdušujejo s predstavami, in kjer se je mogoče naužiti vragolij na roller coasterju, hitri reki, prostem padu in še v marsičem bolj adrenalinskem. Če vam do teh vragolij ne bo, se boste odpravili v mestni kulturni park Balboa, kjer boste občudovali zlitje čudovite arhitekture in narave, kjer se nahajajo številni muzeji, planetarium, gledališče, vrtovi, trgovine in restavracije ter svetovno znan živalski vrt. Dan bo hitro minil, zvečer pa lahko zavijete še Seaport Village, kjer se boste prepustili gurmanskim užitkom ob svežih ribah, školjkah in kakovostnih zrezkih ter pivu. Nočitev.
15. dan
San Diego – Los Angeles
Po zajtrku se boste ob obalni cesti odpravili v ”mesto angelov”, kakor imenujejo Los Angeles, ki je najbolj znan po zaslugi Hollywooda. Prav zaradi tega bo vaš prvi postanek v središču ameriške filmske industrije, na Hollywood boulevard. Sprehodili se boste po pločniku slavnih – Hollywood Walk of Fame, ki se razteza preko 15 križišč in ga sestavlja skoraj 2500 petokrakih zvezd, ki so vdelane v tlakovce pločnikov, v dolžini več kot dva kilometra, postali boste pred domom oskarjev – Kodak theatre in se zapeljali po Sunset Strip na Beverly Hills, do Rode Drive, kjer se nahajajo trgovine za slavne in držali fotoaparate v pripravljenosti, če boste slučajno uzrli katerega izmed zvezdnikov. Zvečer se boste sprehodili po barvitem mehiškem trgu, El Pueblu, v najstarejšem predelu mesta, kjer si boste privoščili večerjo in morda na stojnici kupili kakšen mehiški izdelek ali spominček. Namestitev in nočitev.
16. dan
Los Angeles (po želji fakultativni izlet v Palm Springs)
V dopoldanskih urah se boste po želji odpravili do 100 Universal City Plaza Drive, kjer se nahajajo Universal Studios – največji svetovni filmski in televizijski studii s tematskimi parki iz najljubših filmov groze in zabave. Navdušili se boste nad 3D pustolovščinami, Jurassic Parkom, potresom 8,3 stopnje in doživeli bližnje srečanje s King Kongom ali pa obiskali Universal City Walk, kjer si boste nakupili filmske spominke, World Famous Hollywood Wax Museum, Guiness World Records Museum, Knott’s Berry Farm, Aquarium of the Pacific, Disneyland, degustirali raznovrstno hrano zamenitega Farmer’s Marketa ali se lotili nakupov v unikatnih trgovinah z oblačili iz filmov in TV serij v outletih oz. na Fashion Districtu. Popoldan oddaja avta na letališču in slovo od mesta angelov ter nočni let proti Evropi.
17. dan
Evropa – Slovenija
Obroki na medcelinskem letu, po pristanku za doplačilo organiziran prevoz v Slovenijo.

 

 • letalski prevoz in letališke pristojbine (vkalkulirane 358 EUR),
 • najem avtomobila (srednji razred), od prvega do zadnjega dne potovanja,
 • maksimalno zavarovanje potnikov in avtomobila,
 • 16x nočitev v dvoposteljnih sobah v motelih in hotelih 3 in 4*, 13x zajtrk,
 • zunanje oglede po programu,
 • osnovno nezgodno zavarovanje,
 • organizacijo potovanja.
 • vstopnine in obroki hrane,
 • prevoz na in iz letališča: cena odvisna od števila potnikov in kraja odhoda/povratka,
 • zavarovanje za drugega šoferja (cena odvisna od tipa vozila),
 • ESTA dovoljenje: 15 USD.
 • pridržujemo si pravico do spremembe cene zaradi sprememb v menjalniškem tečaju ali spremembah v tarifah prevoznikov, ki vplivajo na ceno potovanja (cena je preračunana na dan 04.02.15: 1,08830 USD = 1 EUR;
 • v ceni je vključena naša organizacija potovanja, in sicer vam za doplačilo izposodimo našo navigacijsko napravo, v kateri bo vstavljena celotna pot potovanja, v vsakem primeru pa vam izročimo celotno izpisano in načrtovano pot z vsemi potrebnimi podatki, od koordinat, naslovov, višine vstopnin, z napotki glede prehrane, nočnega življenja, nakupovanja… V ceni je tudi 4 urno svetovanje v živo tako, da boste na pot odšli tako dobro pripravljeni, da se vam ne bo potrebno pripravljat na pot niti minute;
  prenočujete v motelih in manjših hotelih. Običajno sta v sobi dve veliki postelji, primerni za 4 osebe. Običajno so na voljo sušilec za lase, bazen in brezplačen internet;
  stremimo k temu, da rezerviramo hotele, ki ponujajo zajtrke, ki so ameriško skromni (sok, kava, čaj, kolači, toast, maslo in marmelada, sadje), vendar dovolj nasitni za tiste, ki doma običajno ne zajtrkujejo;
 • naša nastanitev je običajno v bližini restavracij, tudi s hitro prehrano;
 • alkohol: pitje alkoholnih pijač na javnih prostorih in v avtomobilu je prepovedano za vse, tudi za sopotnike. Seveda vam tega nihče ne bo branil v lokalih;
 • prevožena razdalja: dnevno prevozimo velike razdalje, vendar vožnja ni naporna, saj se izgubi med celodnevnimi ogledi. Promet poteka tekoče in zelo mirno, prometne nesreče so redke;
 • časovna razlika (jet lag): običajno ob prihodu na destinacijo ne povzroča težav. Časovna razlika je 8 oz. 9 ur.