Firence in perle Toskane

 

1. dan
Slovenija – Firence – pokrajina Chianti – Arezzo
Odhod ob dogovorjeni uri in vožnja v smeri Italije, prestop meje na Fernetičih in nadaljevanje vožnje s krajšimi postanki na poti mimo Benetk vse do Toskane. Med potjo bomo občudovali razigrano toskansko pokrajino, gričke, nasade in številne vinograde. Najprej bomo obiskali glavno mesto Toskane, Firence, ki ležijo ob reki Arno in veljajo za rojstno mesto italijanske renesanse in ki so svoj zgodovinski vrh dosegle v 15. stoletju za časa vladavine družine Medici. Ponašajo pa se tudi s tem, da je več kot tretjina najpomembnejših evropskih umetnikov živelo in delovalo prav tu, npr. Leonardo Da Vinci, Michelangelo, Donatello, Dante Alighieri, … Najprej se bom z avtobusom zapeljali na razgledno točko Piazzale Michelangelo, od koder se nam bodo odkrile lepote Firenc in reka Arno. Od tu bomo nadaljevali z ogledi po mestu. Sprehodili se bomo mimo Nacionalne biblioteke, samostana do cerkve Santa Croce, kjer bomo po želji obiskali Michelangelov grob, nato pa do Dantejeve rojstne hiše, stolnice imenovane Santa Maria Fiore z Brunelleschijevo kupolo, ki je največja opečnata kupola na svetu. V katedralni kompleks spadata še krstilnica in Giottov zvonik, iz katerega je prekrasen pogled na večji del mesta. V cerkvenem muzeju pa je na ogled Michelangelova Pieta Bandini. Po želji bomo stopili še do cerkve San Lorenzo, kjer je znano Michelangelovo delo Medičejske grobnice. Nadaljevali bomo na Gosposki trg, kjer se nahaja Pallaza della Signorija, znamenita galerija Uffizi. Sprehodili se bomo do Reke Arno in edinega originalno ohranjenega mostu izpred druge svetovne vojne, Ponte Vecchia, kjer se danes nahajajo številne zanimive trgovinice in zlatarske delavnice. Nekaj prostega časa, nato pa bomo nadaljevali preko hribovite pokrajine med Firencami in Sieno, v Chianti. Vozili se bomo med vinogradi in nasadi oljk, po znameniti vinorodni pokrajini Toskane, kjer pridelujejo odlična vina, med katerimi posebno slovi Chianti Classico, katerega znak je rdeči petelin. Občudovali bomo pokrajino, se na hitro ustavljali v srednjeveških mestecih in doživljali utrip Toskane, v mislih pa podoživljali veliko ljubezensko zgodbo iz telenovele. Zvečer bomo prispeli v Arezzo, kjer se bomo nastanili, odpravili na večerjo in nočni počitek, saj bomo že pošteno utrujeni.
2. dan
Arezzo – Siena – San Gimignano
Po zajtrku sledi raziskovanje Arezza, nekdanjega etruščanskega mesta Arretium, kjer sta se med drugim rodila tudi znamenita Mecen in Petrarca. Tu se nahaja cerkev sv. Frančiška, ki slovi po stenskih slikarijah mojstra Piera della Francesca. Freske s prizori iz legende najdenja pravega križa sodijo v sam vrh zgodnjerenesančnega slikarstva. Tu je še srednjeveška cerkev Pieve di Santa Maria, ki ima zanimivo romansko fasado. V njeni bližini je Piazza Grande, trg, ki ga je zasnoval domačin, sloviti pisec, arhitekt in slikar Giorgio Vasari in velja za enega najbolj harmonično oblikovanih v Italiji. Od tod se bomo mimo rojstne hiše slavnega pesnika Francesca Petrarce podali do stolnice, ki sodi med najlepše gotske sakralne stavbe v Toskani. Notranjščina triladijske bazilike hrani številna dela srednjeveških in renesančnih umetnikov. Sledi nekaj prostega časa, nato pa bomo nadaljevali do Siene, mesteca, ki se skriva za ohranjenim in obnovljenim mestnim obzidjem in ki se ponaša z najlepšim srednjeveškim trgom v Evropi, s stolnico s slikovitim pročeljem in krstilnico. Po ogledu se bomo odpravili v San Gimignano, malo srednjeveško mestece na hribu v pokrajini Siena, ki je posebno zaradi stolpičev, ki so vidni že z nekaj kilometrov oddaljenosti. Zaradi številnih stolpičev, obzidja in lege, mu pravijo srednjeveški Manhattan. Mesto je znano tudi po belem vinu »Vernaccia di San Gimignano«, ki ga pridobivajo iz trte, ki raste v okolici. Mestece je pod Unesco zaščito, v 11. stoletju pa je bilo naseljeno z vitezi templjarji. Privoščili si bomo »gelato«, najboljši čokoladni sladoled na svetu in obiskali vse štiri trge v mestu. Sledijo namestitev, večerja in nočitev.
3. dan
San Gimignano – Pisa – Lucca – Slovenija
Po zajtrku sledi krajša vožnja do mesteca Volterra, mesta kamna, ki v mestnem jedru skriva znamenitosti iz časov Etruščanov, skrivnostne civilizacije, ki je pustila močan pečat na območju Toskane. Raziskali bomo znamenitosti, nakupili kakšen izdelek iz alabastra, po katerem Volterra slovi in že bomo na poti v Piso, ki je znana po vsem svetu zaradi svojega poševnega stolpa, drugi dve pomembni znamenitosti pa sta še Trg čudes s stolnico in krstilnica. Poševni stolp – Torre Pendente je bil prvotno zamišljen kot zvonik katedrale, ki se je začel nagibati med gradnjo zaradi močvirnatih tal. Katedrala – Duomo di Pisa pa je čudovita zaradi umetnin, ogromnega mozaika in prižnice. Po ogledu bomo nadaljevali še v Lucco, ki je poznana po dobro ohranjenem obzidju iz obdobja renesanse. Arhitekturno zanimiva je katedrala sv. Martina, prav tako bazilika San Frediano, katere fasada je okrašena z velikim zlatim mozaikom. Zanimive pa so tudi sledi amfiteatra na trgu Piazza dell Anfiteatro, najlepša pa je vsekakor Palazzo Pfanner – palača z vrtovi, ki je danes preurejena v muzej umetnosti. Zvečer sledi le še vožnja s krajšimi postanki na poti proti domu, kamor bomo prispeli v jutranjih urah naslednjega dne.

 

  • prevoz s turističnim avtobusom, cestnine in ostale pristojbine,
  • parkinge, check pointe v mestih,
  • zunanje oglede po programu,
  • degustacija vin v Chianti,
  • 2x nastanitev v hotelu 3* z zajtrkom v hotelu,
  • 2x večerjo v restavraciji,
  • osnovno nezgodno zavarovanje,
  • vodenje in organizacijo potovanja.
  • 1/1 soba,
  • zavarovanje odpovedi potovanja.