Ferrari ter cvetlice Boromejcev

 

1. dan
Slovenija- Maranello – Milano – okolica Lago di Maggiore
Odhod v zgodnjih jutranjih urah in vožnja v smeri Fernetičev ter naprej mimo Benetk do pokrajine Emilia – Romagna, do kraja Maranello, kjer se človeku zazdi, da je prišel v novi svet. Na prvi pogled običajno naselje severne Italije je nekaj posebnega. Na cestah je videti številne športne avtomobile različnih barv, najpogosteje rdečih. Naš cilj pa ne bo občudovanje avtomobilov na cesti, ampak obisk muzeja, ki je v svojem bistvu več kot to, saj eksponati niso postavljeni med hladne stene, temveč dajejo toplino, ki ga znajo začutiti le pravi ljubitelji Ferrarija. Po želji (za doplačilo) si bomo ogledali Ferrarijevo galerijo, kjer je predstavljena zgodovina enega najbolj slavnih avtomobilov na svetu in ustanovitelja avtomobilske tovarne Enza Ferrarija. Muzej je posvečen tako vozilom iz Ferrarijevih dirkalnih serij in profesionalnim dirkalnikom, ki so postali sinonim za Formulo 1, kot tudi prestižnim cestnim športnim vozilom, ki so utrla pot razvoju sodobnih super športnikov, kakršne lahko preizkusim tudi sami. Videli bomo različne dokumentarce o Ferrariju, Enzu in vsem, kar sodi zraven, pa tudi različne modele, recimo Ferrari Superamerica in Ferrari F430, pa več klasičnih modelov, kot so recimo Ferrari 400 in več manjših, ki pričarajo pravo Ferrarijsko vzdušje. Na koncu se bomo ustavili še v trgovinici pri muzeju za nakup kakšnega spominčka ali se popeljali s katerim izmed vozil Ferrari (doplačilo) oz. si privoščili kosilo v Ferrarijevi restavraciji (doplačilo). V zgodnjih dopoldanskih urah bomo nadaljevali do Milana, prestolnice dežele Lombardije, mesta z bogato zgodovino, ki velja za ekonomsko in kulturno metropolo Italije, prav tako pa znano tudi po nogometu in mestu visoke mode. Mesto ima številne znamenitosti, med katerimi bomo videli katedralo, imenovano Ill Duomo di Milano, ki je odigrala pomembno vlogo pri soustvarjanju katoliške tradicije in je postala eden od prepoznavnih spomenikov gotske arhitekture. Je tudi največja evropska cerkev. Notranjost zajema osem ladij, množico gigantskih stebrov, številne umetniške slike in enkratne vitraže. Za vse tiste, ki vas je prevzela Da’Vincijeva šifra bo zanimiv postanek pri gradu Castello Sforzesco, kjer si bomo po želji (za doplačilo) pogledali največja renesančna dela mojstrov Michelangela, Da’Vincija in drugih velikih umetnikov. Videli bomo tudi operno hišo La Scala, ki vsako leto znova gosti največja imena svetovnega opernega petja in je pomembno povezana z velikim opernim skladateljem Verdijem. Po ogledih se nam bo prilegel prvi prosti čas, ko ženski del populacije zaključil v znameniti nakupovalni ulici Galleria Vittorio Emanuele II, ki slovi po velikih italijanskih modnih ikonah, moški del pa na pijači v enem izmed lokalov. Sledi vožnja do hotela, večerja in prijetno druženje. Nočitev.
2. dan
Laggo di Maggiore/okolica – Arona – Boromejski otoki
Po zajtrku sledi vožnja do jezera Lago Maggiore, ki velja za drugo največje italijansko jezero. Prvi postanek bomo naredili v kraju Arona, kjer bomo videli kip Karla Boromejskega, ki je tudi drugi največji kip na svetu, takoj za kipom svobode, nato pa se bomo z ladjico podali po Boromejskih otokih, ki so osrednja naravna in kulturna zanimivost jezera. Med najbolj slikovitimi je otoček Isola de Pescatori (otok ribičev) z ribiško naselbino, ki nas bo gotovo očarala. Največji je Isola Madre, s palačo sredi bujnih vrtov z zanimivim »stopniščem mrtvih«, glavna atrakcija pa je otok Isola Bella (lepi otok ali Izabelin otok), kamor se je leta 1500 naselila toskanska plemiška družina Boromejskih. Občudovali bomo Boromejske vrtove s fontanami, terasami in cvetočimi kamelijami in drugim cvetjem, ki omamlja obiskovalce od marca do poznega septembra. Gre za eksotiko s palmami, oljkami, pomarančami, limonami, vrtnicami, grmovnicami, azalejami, rododendroni, hibiskusom ter eksotičnimi drevesi vseh kontinentov sveta. Boromejski otoki bodo nepozabno doživetje, saj bomo začutili pristno podobo načina življenja plemstva pred stoletji, ki si je znalo postaviti svoje palače na najlepših delih Evrope. Po želji si bomo eno od teh palač (za doplačilo) ogledali v kraju Verbania – Pallanza, in sicer sijajno vilo Taranto, ki jo obdaja čudovit park. Po želji se lahko z gondolo (za doplačilo) odpravimo na Monte Mottarone, od koder je čudovit razgled na jezero in okolico, ali pa le prosti čas za sprehod po jezeru ali samostojne oglede do večerje. Večerja in nočitev.
3. dan
Laggo di Maggiore – Bergamo – polotoček Sirmione – Slovenija
Po zajtrku se bomo odpravili v Bergamo, eno izmed pomembnejših mest v pokrajini Lombardija. Staro mesto se je razvilo na hribu severnega obrobja lombardske nižine, pod njim pa se razprostira moderni del. Naš cilj bo ogled starega mesta – Citta Alta, do katerega se bomo povzpeli peš ali z gondolo (doplačilo) in si ogledali številne znamenitosti: obzidje, slikovita trga Piazza Vecchia in Piazza del Duomo, občudovali fontano Contarini, Palazzo della Ragione in stolp Il Campanone. Videli bomo še katedralo S. Maria Maggiore in kapelo Colleoni ter se po želji povzpeli na Citadello, od koder je lep razgled na mesto. Nekaj prostega časa, nato pa bomo nadaljevali do južnega dela Gardskega jezera, do lepega mesteca Sirmione, ki se nahaja na koncu polotočka, ki sega v jezero in predstavlja pravo poslastico zgodovinskim navdušencem, prav tako tudi fotografom in zaljubljencem, saj je staro obzidje naravnost čudovito. Krajši ogled in prosti čas, kosilo v lastni režiji, nato pa počasi slovo in povratek proti domu, kamor bomo prispeli do polnoči.

 

 • prevoz s sodobnim turističnim avtobusom, cestnine, parkirne in ostale pristojbine,
 • zunanje oglede po programu,
 • 2x nočitev z zajtrkom v hotelu 3*,
 • 2 x večerjo v restavraciji ali hotelu,
 • vožnjo z ladjico po Lago Maggiore,
 • vstopnine na otokih (vrtovi in palača na otoku Isolla Bella),
 • osnovno nezgodno zavarovanje,
 • vodenje in organizacijo potovanja.
 • soba 1/1: cca 40 EUR,
 • Vila Taranto – parki: 7,50 EUR,
 • vožnja s Ferrarijem: cca 120 EUR voznik, sopotnik cca 25 EUR,
 • ogled Ferrarijeve galerije: cca 15 EUR,
 • kosilo v Ferrarijevi restavraciji: cca 12 EUR,
 • Monte Mottarone gondola povratno: 19 EUR.