Dubrovnik in Črna gora

 

1. dan
Slovenija – Dubrovnik – Budva
Odhod nekaj čez polnoč in vožnja proti Hrvaški, prestop meje in nadaljevanje poti po hrvaških avtocestah, s postanki na poti, do Dubrovnika, ki predstavlja kamniti biser Sredozemlja in je pod zaščito Unesca. Sprehodili se bomo po starem mestnem jedru in si ogledali Stradun, cerkev sv. Vlaha, palačo Sponza, frančiškanski samostan, knežji dvorec. Po želji sprehod po obzidju ali nekaj prostega časa za počitek na znamenitem Stradunu. Sledi nadaljevanje vožnje v Črno Goro do Budve – metropole črnogorskega turizma, kjer se bomo namestili, osvežili in napotili na večerjo v restavracijo na obali, nato pa nas čakajo številni lokali v starem delu mesta Budve, ki na ne bodo »pustili dihat« do jutra. Nočitev.
2. dan
Budva – Kotor –  Njegoši – Cetinje – Skadarsko jezero – Sv. Štefan – Budva
Po zajtrku se bomo odpravili na celodnevni izlet. Odpeljali se bomo proti zalivu Boke Kotorske, ki je eden najlepših zalivov sveta in najjužnejši fjord Evrope, kjer si bomo ogledali Kotor, izjemno mesto, ki je pod zaščito Unesca. Sprehodili se bomo po starem mestnem jedru, si pogledali glavni trg, stolp z uro in najstarejšo katedralo sv. Tripuna iz leta 116. Nekaj prostega časa, nato pa se bomo odpravili po panoramski cesti – kotorskih serpetinah do Njegušev, rojstne vasice Petra II. Petrovića Njeguša (pesnika in utemeljitelja črnogorske države), kjer bomo naredili postanek za malico z njeguškim pršutom, sirom in medovino. Po malici in postanku bomo nadaljevali do narodnega parka Lovćen oz. Jezerskega vrha, kjer stoji veličasten mavzolej Petra Petrovića Njeguša, največjega črnogorskega pesnika, pisatelja in filozofa. Do mavzoleja vodi 462 stopnic, od tu pa se ponuja prekrasen pogled na zaliv Boke Kotorske in Skadarsko jezero. Po ogledu spust do Cetinja, stare prestolnice Črne gore in nekdanjega miniaturnega evropskega mesta z 13 ambasadami. Po želji za doplačilo ogled dvora kralja Nikole, ki je muzej zadnjega gospodarja iz slavne rodbine Petrović Njegoš. Vožnjo bomo nadaljevali do Skadarskega jezera, kjer se bomo po želji (za doplačilo) vkrcali na čolne in se vozili po največjem balkanskem jezeru, nato pa nadaljevali do obale in se vzdolž obale vračali nazaj v Budvo. Krajša osvežitev, nato pa odhod v restavracijo, kjer nas čaka »črnogorska večerja z živo glasbo«. Nočitev.
3. dan
Budva – Split – Slovenija
Po zajtrku se bomo po želji odpravili na organiziran ogled starega mestnega jedra Budve in ogled citadele, kaštela  Sv. Marije, cerkve Sv. Ivana in Sv. Trojice. Sprehodili se bomo po mestnem obzidju, od koder bomo občudovali budvansko rivijero in otok Sv. Nikola, nato pa si privoščili nekaj prostega časa v tem starem, čudovitem delu Budvanske riviere. Nekaj pred poldnevnom sledi slovo od Budve in povratek proti domu. Na poti domov se bomo ustavili še v Splitu, ki se nahaja na polotoku na zahodnemu delu Kaštelskega zaliva in Splitskega kanala, pod znamenitim gričem Marjan. Samo mesto nas bo očaralo s pravim dalmatinskim šarmom in številnimi zanimivostmi. V samem cetru mesta se nahajajo Dioklecianova Palača, ki je pod zaščito UNESC-a, narodno gledališče, številni muzeji,… Katedrala Sv. Duje iz 7. stoletja, osmerokotna zgradba postavljena znotraj Dioklecijanove palače z zanimivimi vhodnimi vrati in kupola, okrašena z mozaiki je prav tako vpisana v UNESCO-v seznam svetovne kulturne dediščine. Sprehodili se bomo po prestižni splitski rivi, kamor se ob nedeljah hodijo pokazat splitske dame in gospe ter do ozke ulice z namenitim imenom „pusti me da prodžem“. Sledi prosto, nato pa povratek domov in prihod do polnoči.

 

 • prevoz s turističnim avtobusom, cestnine, parkirnine in ostale pristojbine,
 • zunanje oglede po programu,
 • lokalno vodenje v Dubrovniku,
 • 2x nočitev s samopostrežnim zajtrkom v sobah 3*,
 • 1x večerjo v restavraciji,
 • 1x večerjo v restavraciji z živo glasbo – Črnogorska zabava,
 • degustacijo pršuta na Njeguših,
 • vstopnino v NP Lovčen in ogled mavzoleja,
 • dodatno zdravstveno zavarovanje CORIS,
 • osnovno nezgodno zavarovanje,
 • vodenje in organizacijo potovanja.
 • riziko odpovedi potovanja: 7,60 EUR,
 • vožnja z ladjo po Skadarskem jezeru s hrano: cca 19 EUR.
 • dodatne storitve in obroki po želji.