Dolina reke Neretve, Dubrovnik in smaragdna Cetina

 

1. dan
Slovenija – Dolina reke Neretve – Neum (foto safari, vožnja s trupicami)
Ob dogovorjeni uri odhod in vožnja proti Dalmaciji, s krajšimi postanki na poti, v smeri Bosne. Tekom dopoldneva bomo prispeli do Slapov Kravice, ki se nahajajo nekaj kilometrov pred Medjugorjem.Tu je reka Trebižat na svoji poti skozi razgiban teren ustvarila enkratne slapove. Teren pod slapovi pa je prepreden z malimi potočki, jarki in tolmuni, kjer se lahko namočimo ali okopamo. Osvežitev in krajši počitek nam bosta po nekaj urni vožnji od doma zelo prav prišla. Od tu bomo nadaljevali do Kamnitega mesta, kjer so kamnita bivališča terasasto razporejena po strmem pobočju in se sprehodili po ozkih ulicah srednjeveškega mesteca, ki ga krasijo palme, oleandri, smokve in mandarine. Kraši počitek bomo naredili še ob pravi turški kavi in že bomo na poti v delto reke Neretve, kjer se združujeta lepota in raznolikost: reka, morje, gozdovi, močvirja in plodna zemlja, znana po gojenju mandarin in arheološka najdišča, ostanki rimske naselbine Narona. Po sprejemu pri »pionirju« vožnje s trupicami se bomo odpravili na »foto safari« po delti reke Neretve. Naredili bomo kar nekaj fotografij, ki nas bodo še dolgo spominjale na čudovito dogodivščino. Po safariju in vožnji s 100 let starimi ladjami »trupicami«, bomo nadaljevali v Neum, kjer se bomo namestili in osvežili ter odpravili na večerjo, po kateri se bomo sprehodili po zanimivem in cenovno ugodnem letoviškem kraju, dan pa zaključili v hotelskem lokalu. Nočitev.
2. dan
Neum – Dubrovnik (po poteh serije Igra prestolov, Otok zaljubljenih) – Neum
Po zajtrku bomo nadaljevali do Dubrovnika, kjer si bomo ogledali mestno jedro: mestna vrata, imenovanih Pile, Stradun, Onofrijeva fontana, frančiškanski samostan z eno najstarejših lekarn v tem delu Evrope, cerkev Sv. Vlaha, Knežev dvor, katedrala z zakladnico, … Nato bomo na Stradunu namenili nekaj prostega časa samostojnemu potepanju, med katerim se lahko sprehodimo po obzidju in pogledamo v srce starega mesta ali obiščemo akvarij. Po želji se lahko odločimo za vodeno turo po prizoriščih serije Igra prestolov, saj so tu snemali dogajanje v prestolnici sedmih kraljestev, Kraljevi pristanek. Vsekakor pa se bomo vkrcali na ladjico (doplačilo) in popeljali na bližnji Otok zaljubljenih, kjer se bomo predali čudoviti naravi. Sprehodili se bomo po botaničnem vrtu s tropskim rastlinjem in do slanega jezera, ki ga imenujejo Mrtvo morje. Tu si bomo privoščili prosti čas za sončenje in morda tudi za kopanje. Proti večeru sledi povratek v Neum, večerja in prosto za obisk katerega izmed nočnih lokalov.
3. dan
Neum – Omiš – Kanjon reke Cetine – Slovenija
Po zajtrku nas čaka panoramska vožnja po Makarski rivieru proti Omišu, mestu z gusarsko preteklostjo. Mesto je polno spomenikov, tudi izpod rok Ivana Meštrovića in s cerkvami. Nad starim mestnim jedrom je viden ostanek trdnjave Mirabela (Peovica), nekoč ščit pred gusarji.
Po krajšem sprehodu po mestu, se bomo odpravili v zaledje Omiša, do razgledne točke Mile Gojsalić, od koder je najlepši pogled na ustje reke Cetine, do slapu Gubavica in cerkve Sv. Jure na Gradu. Postali bomo tudi na starem mostu na zgornjem toku reke Cetine, na Pavićevem mostu in videli hidroelektrarno Zakučac, ki je zahvaljujoč Nikoli Tesli, Hrvatska dobila najstarejšo hidroelektrarno v Evropi, saj je bila zgrajena 1932 leta. Od tu bomo nadaljevali ob reki Cetini do štiri sto let stare kamnite hiše, kjer se nahaja velika zbirka antičnih predmetov, med samimi zidovi pa so bili postavljeni tudi temelji festivala dalmatinskih klap. Veličastni kanjon in smaragdna reka, ki je tako čista, da se v njej vidijo ribe, vas bosta osvojila s svojo lepoto. Vino in okusen dalmatinski pršut z domačim kruhom »izpod peke« bosta nadgradila že tako nepozabno doživetje. Po želji se lahko odločimo še za rafting po reki Cetini ali za Zip line, spust po 2100 m dolgi žici nad reko Cetino. In že bo čas, da se poslovimo in odpravimo proti domu, kamor bomo prispeli tja do polnoči.

 

 • prevoz s turističnim avtobusom, cestnine, parkirnine in ostale pristojbine,
 • zunanje oglede po programu,
 • foto safari in vožnja s trupicami po reki delte Neretve,
 • lokalno vodenje v Dubrovniku,
 • 2x nočitev z zajtrkom v hotelu 3*,
 • 2x večerjo v restavraciji,
 • Dalmatinski pršut z domačim kruhom izpod peke,
 • osnovno nezgodno zavarovanje,
 • vodenje in organizacijo potovanja.
 • riziko odpovedi potovanja,
 • ladjica na otok Lokrum v Dubrovniku: cca 10 EUR (odvisno od števila potnikov),
 • rafting po reki Cetini: cca 30 EUR,
 • CD s fotografijami z raftinga: cca 110 KUN,
 • Zip line: cca 400 KUN,
 • dodatno zdravstveno zavarovanje CORIS.