Cinque Terre, čudovita riževa polja in Michelangelov marmor

 

1. dan
Slovenija – Isola della Scala – Mantova – Portovenere/okolica
Ob dogovorjeni uri odhod in vožnja s krajšimi vmesnimi postanki na poti, v Benečijo, do kraja Isola della Scala, ki je obdan z riževimi polji. Samo mestece je tudi vredno ogleda, saj si bomo na stopnišču cerkve ogledali zgodovinsko kolo vode iz riža, rastline družine Ferron, nato pa bomo obiskalo družino, katere četrta generacija se ukvarja s proizvodnjo riža. Ogledali si bomo staro rižarno, predelavo riža in riževa polja, nato pa bomo nadaljevali proti Mantovi, ki velja za eno najbolj romantičnih mest. Ob prihodu se nam zazdi kot čipka na vodi. Utrjeno staro mestno jedro je zgrajeno na polotoku in obdano iz treh strani z vodo. Reka Mincio je ustvarila naravno danost, domačini pa so s pridnimi rokami naredili tri velika jezera. Največja znamenitost starega mestnega jedra je Vojvodska palača (Palazza Ducale), Stolnica sv. Petra (Duomo), cerkev sv. Andreja, Kapitanijska palača (Palazzo Bonacolsi), Škofovska palača, Rotonda, Zelenjavni trg (Piazza Erbe), Rotonda stolp z uro (Torre del Orologio), … Mantova nas bo vsekakor očarala s svojo renesančno predstavitvijo in z zgodbo o znamenitem Rigolletu – dvornem norcu Mantovskega vojvode, čigar zgodbo poznamo iz Verdijeve istoimenske opere. Po sprehodu in ogledih skozi mestno jedro bomo nadaljevali vožnjo proti sredozemskemu morju do pristanišča Portovenere, ki leži na skrajni vzhodni točki Riviere di Levante. Na tej točki se začenja sloviti ‘‘Golfo dei Poeti’‘, kjer so svoj navdih našli mnogi slavni pesniki in umetniki, med njimi tudi Byron. Tam, kjer so Rimljani častili boginjo ljubezni, danes dominira gotska cerkvica sv. Petra, ki je velikokrat služila kot filmska kulisa. Sledi nastanitev v hotelu v okolici, večerja in nočitev.
2. dan
Cinque Terre
Po zajtrku se bomo odpravili v pristanišče La Spezia ali Portovenere, kjer se bomo vkrcali na ladjico, ki nas bo popeljala na izlet ob enem najbolj slikovitih predelov ligurske obale. Čeprav celotna Riviera di Levante slovi po zasanjanih, težko dostopnih kotičkih in sinjem morju, so prav Cinque Terre oz. mesteca Monterosso, Vernazza, Corniglia, Manarola in Riomaggiore tista, ki najbolj izstopajo. UNESCO je ta del obale, ki se v dolžino razteza le skromnih 8 km, leta 1998 uvrstil na seznam svetovne naravne in kulturne dediščine. Med plovbo se bomo večkrat ustavili in se sprehodili po ozkih ulicah slikovitih ribiških mestec, ki so jih domačini domiselno postavili na strmih pobočjih med morjem in hribi v zaledju obale. Ti kraji so s kopnega praktično nedostopni. Občudovali bomo lahko bujno mediteransko vegetacijo z nasadi oljk, trte in agrumov. Domačini tu ljubeče izdelujejo sloviti “pesto genovese” in se s ponosom spominjajo davnih časov, ko so tu nastali prvi makaroni. Naužili se bomo pristnih mediteranskih vonjav, ki so v tem neokrnjenem koščku Sredozemlja še vedno takšne kot nekoč. Odlična sta tudi hrana in vino, ki ju boste lahko poizkusili v kateri izmed številnih restavracij. Del poti, ki se imenuje Pot zaljubljencev bomo tudi prehodili. Pozno popoldan pa se bomo z vlakom zapeljali skozi slikovite tunele in previse nazaj na izhodišče. Povratek v hotel, večerja in prosto za druženje.
3. dan
Portovenere/okolica – Carrara
Po zajtrku se bomo odpravili v Carraro, ki leži ob vznožju Apuanskih Alp, le nekaj kilometrov od morja. Znana je po vsem svetu znanem belem – kararskem marmorju, ki ga tukaj lomijo že iz antičnih časov. Ogledali si bomo romansko gotsko katedralo, kjer se bohotijo umetnine iz domačega marmorja in Neptunov vodnjak, nato pa se bomo podali v gore, kjer so mogočni kamnolomi. Prav tu je Michelangelo izbiral oboke za svoje mojstrovine. Sledil bo sprehod po panoramski poti s pogledom na divjo pokrajino in morda tudi nakup umetnin iz tega kamna, nato pa sledi povratek v dolino in proti domu, kamor bomo prispeli v nočnih urah.

 

  • prevoz s turističnim avtobusom,
  • cestnine, parkirnine in ostale pristojbine,
  • 2x nastanitev v hotelu na bazi polpenziona,
  • zunanji ogledi po programu,
  • vožnja z ladjico in vlakom v Cinque Terre,
  • oglede riževih polj, muzeja in riževa pojedina,
  • osnovno nezgodno zavarovanje,
  • vodenje in organizacijo potovanja.