Biseri in okusi Makedonije

 

1. dan
Slovenija – Skopje
Ob dogovorjeni uri zbor potnikov na letališču in polet proti Skopju. Po pristanku organiziran transfer v hotel in nastanitev. V primeru prihoda popoldan sledi prvo raziskovanje Skopja, v primeru prihoda malo pred polnočjo, sledi le nočitev.
2. dan
Skopje – Tetovo – NP Maurovo – Struga – Ohrid
Po zajtrku se bomo podali v smeri Tetova, kjer bomo naredili krajši panoramski ogled, nato pa nadaljevali do Nacionalnega parka Maurovo, kjer se bomo sprehodili do samostana Svetega Jovana Bigorskega, ki hrani dragoceno ikono z njegovo podobo in bogato knjižno zbirko. Nadaljevali bomo do Mavrovskega jezera, nato pa do umetnega Debarskega jezera na Crnem Drinu, nato pa po dolini reke Crni Drim do kraja Struga, ki se nahaja v bližini Ohridskega jezera na bregovih reke Crni Drim in mu pravijo »makedonski San Marino« in, ki je znan po festivalu poezije. Ustavili se bomo pri samostanu Sveti Naum, ob izviru reke Crni Drim in se sprehodili po glavni ulici, ki je namenjena le pešcem in polna različnih lokalov. Nekaj prostega časa, nato se bomo odpravili do Ohrida, kjer se bomo nastanili v hotelu. Večerja in nočitev.
3. dan
Ohrid
Po zajtrku sledi ogled Ohrida, enega najstarejših mest, ki je pod zaščito Unesco in so ga včasih imenovali »slovanski Jeruzalem«, od konca 9. stoletja, ko sta tja pribežala Ciril in Metod, pa tudi središče slovanske pismenosti in kulture, med drugim pa tudi prestolnica makedonskega cesarja Samuela. Sprehodili se bomo skozi staro mestno jedro z značilno arhitekturo, ki jo poznamo iz številnih razglednic, vse do cerkve sv. Sofije, ki velja za enega izmed najvažnejših makedonskih spomenikov iz srednjega veka, rimskega amfiteatra, Samuelove trdnjave, cerkve sv. Klimeta, ki je najprepoznavnejši ohridski motiv. Arheološko prepoznavna kot kombinacija bizantinske in armenske umetnosti. Odpravili se bomo tudi na lov za Ohridskimi biseri, ki so narejeni iz lusk majhne jezerske ribe. Po ogledih prosto za sprehod po »ohridski čaršiji« in prosto preživljanje popoldneva. Zvečer organizirana večerja s folklornim programom. Nočitev.
4. dan
Ohrid – Bitola – Kruševo – Prilep – Skopje
Po zajtrku bomo nadaljevali proti Bitoli, ki je eno najstarejših mest in opevano v več kot 500 pesmih. Na poti pa si bomo ogledali zgodovinsko mesto Heraklea, ustanovljeno pod Filipom II. Makedonskim, ki je bilo poimenovano v čast grškega mitološkega junaka Herkula. Danes nanj spominjajo le še ruševine, ki so vredne ogleda, nato pa nadaljevali do Bitole, kjer se bomo prehodili po starem mestnem jedru do ene največjih cerkva v Makedoniji – cerkve sv. Dimitrija in po »turški čaršiji«. Od tu bomo nadaljevali v Kruševo, kjer je bila nekoč Kruševska republika in kjer je znani pevec Toše Proeski preživel svoje otroštvo. Po želji si lahko ogledamo spomenik iz betona in stekla v obliki krste, posvečen Toše Proeskemu. Po postanku bomo nadaljevali na sever Pelagonijske ravnice, kjer se nahaja Prilep, mesto legendarnega Kraljeviča Marka. Po želji bomo naredili postanek ob srednjeveški utrdbi Markovi Kuli, nato pa nadaljevanje do vinorodnega območja Kavadarcev, kjer bomo obiskali eno izmed vinskih kleti in degustirali vina, sir in pršut. Pozno popoldan pa nadaljevali le še do Skopja, kjer se bomo namestili v hotelu in pripravili na nepozabno, zadnjo noč v Makedoniji. Nočitev.
5. dan
Skopje
Po zgodnjem zajtrku sledi raziskovanje Skopja, mesta, ki se ponaša z zanimivo zgodovino, saj se tu mešata dve večji kulturni in verski skupnosti, pravoslavna in islamska. Skopje ima mnoge znamenitosti, med njimi je največji simbol kamniti most na reki Vardar. Znamenita je tudi trdnjava Kale, ki prevladuje na levem bregu reke Vardar, s pogledom na stari del Skopja. Pravoslavna cerkev sv. Spasa je bila delno zgrajena pod zemljo, v njej je dragocen in prekrasen ikonostas oz. posebna tehnika lesoreza in pa grobnica največjega makedonskega revolucionarja, Goce Delčeva. Zanimiv je tudi stari del mesta pod trdnjavo Kale – Bit Pazar, kjer je najbolj čutiti vpliv osmanskega cesarstva. Vse to si bomo pogledali n se sprehodili še po čaršiji, mimo džamij in bazarja ter se spoznali s starimi obrtmi. Po želji si bomo ogledali še znamenito džamijo Mustafe Pasha, ki je ena izmed najlepših zgradb iz obdobja osmanskega Skopja. In pa prekrasno stolnico sv. Klimenta Ohridskega. Zagotovo pa ne bomo izpustili postanka na znameniti železniški postaji, kjer ura še vedno kaže 5:17 kot leta 1963, ko je Skopje prizadel katastrofalen potres. V stavbi je zdaj Mestni muzej. Po ogledih sledi transfer na letališče in polet proti domu.

 

  • prevoz s turističnim avtobusom, cestnine, parkirnine in ostale pristojbine,
  • zunanje oglede po programu,
  • 4x namestitev z zajtrkom v hotelu 3*,
  • 2x večerjo v hotelu,
  • 1x večerjo s folkornim programom v Ohridu,
  • lokalno vodenje.
  • enoposteljna soba,
  • vstopnine,
  • degustacija vina, sira in pršuta.