Bergamo, cvetlice Boromejcev in Verona

 

1. dan
Slovenija – Bergamo – Lago di Maggiore
Dopoldan odhod z dogovorjenega kraja in vožnja s krajšimi postanki mimo Benetk do pokrajine Lombardije, kjer si bomo ogledali Bergamo. Do mesta se bomo povzpeli peš ali z gondolo (doplačilo) in si ogledali srednjeveški del mesta, ki ga obdaja obzidje. Bergamo je dolgo veljal za zahodni branik Beneške republike, danes pa spada med pet italijanskih mest, ki so še obdana z obzidjem. Ogledali si bomo trg Piazza Vecchia, kjer bomo občudovali fontano Contarini, Palazzo della Ragione in stolp Il Campanone. Videli bomo še katedralo S. Maria Maggiore in kapelo Colleoni. Nekaj prostega časa, nato pa bomo nadaljevali v smeri Lago Maggiore, ki velja za drugo največje italijansko jezero. Ker bo že temno, se bomo namestili in pripravili na večerjo, po kateri sledi prijetno druženje Nočitev.

(Po želji se lahko za večerjo oz. obrok hrane odločimo že na poti, v popoldanskih urah.)

2. dan
Milano/Lago di Maggiore (Boromejski otoki, Arona, Verbania)
Po zajtrku sledi vožnja ob jezeru Lago di Maggiore, ki velja za drugo največje italijansko jezero. Postanek bomo naredili v kraju Arona, kjer bomo videli kip Karla Boromejskega, ki je tudi drugi največji kip na svetu, takoj za kipom svobode, nato pa se bomo z ladjico podali po Boromejskih otokih, ki so osrednja naravna in kulturna zanimivost jezera. Med najbolj slikovitimi je otoček Isola de Pescatori (otok ribičev) z ribiško naselbino, ki nas bo gotovo očarala. Največji je Isola Madre, s palačo sredi bujnih vrtov z zanimivim »stopniščem mrtvih«, glavna atrakcija pa je otok Isola Bella (lepi otok ali Izabelin otok), kamor se je leta 1500 naselila toskanska plemiška družina Boromejskih. Občudovali bomo Boromejske vrtove s fontanami, terasami in cvetočimi kamelijami in drugim cvetjem, ki omamlja obiskovalce od marca do poznega septembra. Gre za eksotiko s palmami, oljkami, pomarančami, limonami, vrtnicami, grmovnicami, azalejami, rododendroni, hibiskusom ter eksotičnimi drevesi vseh kontinentov sveta. Boromejski otoki bodo nepozabno doživetje, saj bomo začutili pristno podobo načina življenja plemstva pred stoletji, ki si je znalo postaviti svoje palače na najlepših delih Evrope. Po želji si bomo eno od teh palač (za doplačilo) ogledali v kraju Verbania – Pallanza, in sicer sijajno vilo Taranto, ki jo obdaja čudovit park. Po želji se lahko z gondolo (za doplačilo) odpravimo na Monte Mottarone, od koder je čudovit razgled na jezero in okolico, ali pa le prosti čas za sprehod po jezeru ali samostojne oglede do večerje. Večerja in nočitev.
3. dan
Lago di Maggiore – Milano – Verona – Slovenija
Po zajtrku nas čaka ogled Milana, prestolnice dežele Lombardije, mesta z bogato zgodovino, ki velja za ekonomsko in kulturno metropolo Italije, prav tako pa znano tudi po nogometu in mestu visoke mode. Mesto ima številne znamenitosti, med katerimi bomo videli katedralo, imenovano Ill Duomo di Milano, ki je odigrala pomembno vlogo pri soustvarjanju katoliške tradicije in je postala eden od prepoznavnih spomenikov gotske arhitekture. Je tudi največja evropska cerkev. Notranjost zajema osem ladij, množico gigantskih stebrov, številne umetniške slike in enkratne vitraže. Za vse tiste, ki vas je prevzela Da’Vincijeva šifra bo zanimiv postanek pri gradu Castello Sforzesco, kjer si bomo po želji (za doplačilo) pogledali največja renesančna dela mojstrov Michelangela, Da’Vincija in drugih velikih umetnikov. Videli bomo tudi operno hišo La Scala, ki vsako leto znova gosti največja imena svetovnega opernega petja in je pomembno povezana z velikim opernim skladateljem Verdijem. Po ogledih se nam bo prilegel prvi prosti čas, ko ženski del populacije zaključil v znameniti nakupovalni ulici Galleria Vittorio Emanuele II, ki slovi po velikih italijanskih modnih ikonah, moški del pa na pijači v enem izmed lokalov. V popoldanskih urah pa bo že čas, da se odpravimo proti domu, vendar se bomo ustavili še v Veroni, v mestu ljubezni, ki ga vsi poznamo po Shakespearovem delu Romeo in Julija. Mesto je poleg te zgodbe zanimivo še zaradi srednjeveške arhitekture in umetnosti ter trga Erbe, ki je obdan s prekrasnimi palačami in stolpom Torre dei Lamberti, zanimiv pa je tudi amfiteater, ki je prizorišče zelo znanih opernih predstav. Pogledali si bomo vse najpomembnejše znamenitosti, še posebej pa znameniti balkon, kjer bi naj Romeo dvoril Juliji. Po ogledih še krajši prosti čas za obrok v lastni režiji, nato pa vožnja proti domu, kamor bomo prispeli v poznih nočnih urah.

 

 • prevoz s sodobnim turističnim avtobusom, cestnine, parkirne in ostale pristojbine,
 • vstopno takso v Verono,
 • zunanje oglede po programu,
 • 2x nočitev z zajtrkom v hotelu 3*,
 • 2x večerjo v restavraciji ali hotelu,
 • vožnjo z ladjico po Lago Maggiore,
 • vstopnine na otokih (vrtovi in palača na otoku Isolla Bella),
 • vožnjo z gondolo v eno smer v Bergamu,
 • osnovno nezgodno zavarovanje,
 • vodenje in organizacijo potovanja.
 • soba 1/1: cca 40 EUR,
 • riziko odpovedi: 7,60 EUR,
 • Vila Taranto – parki: 7,50 EUR,
 • Monte Mottarone gondola povratno: 19 EUR.