Barvita Toskana za oblikovalce

 

1. dan
Slovenija – Firence
Odhod v zgodnjih jutranjih urah z dogovorjenega kraja in vožnja v smeri Italije, prestop meje na Fernetičih in nadaljevanje vožnje s krajšimi postanki na poti mimo Benetk vse do Toskane. Med potjo bomo občudovali razigrano toskansko pokrajino, gričke, nasade in številne vinograde. Najprej bomo obiskali glavno mesto Toskane, Firence, ki ležijo ob reki Arno in veljajo za rojstno mesto italijanske renesanse in kraj, kjer je več kot tretjina najpomembnejših evropskih umetnikov živela in delovala prav tu, npr. Leonardo Da Vinci, Michelangelo, Donatello, Dante Alighieri, … Najprej se bom z avtobusom zapeljali na razgledno točko Piazzale Michelangelo, od koder se nam bodo odkrile lepote Firenc in reka Arno. Od tu bomo nadaljevali z ogledi po mestu. Sprehodili se bomo mimo Nacionalne biblioteke, samostana do cerkve Santa Croce, kjer bomo po želji obiskali Michelangelov grob, nato pa do Dantejeve rojstne hiše, stolnice imenovane Santa Maria Fiore z Brunelleschijevo kupolo, ki je največja opečnata kupola na svetu. V katedralni kompleks spadata še krstilnica in Giottov zvonik, iz katerega je prekrasen pogled na večji del mesta. V cerkvenem muzeju pa je na ogled Michelangelova Pieta Bandini. Po želji bomo stopili še do cerkve San Lorenzo, kjer je znano Michelangelovo delo Medičejske grobnice. Nadaljevali bomo na Gosposki trg, kjer se nahaja Pallaza della Signorija, znamenita galerija Uffizi. Sprehodili se bomo do Reke Arno in edinega originalno ohranjenega mostu izpred druge svetovne vojne, Ponte Vecchia, kjer se danes nahajajo številne zanimive trgovinice in zlatarske delavnice. Nekaj prostega časa, nato pa nas čaka transfer do kraja namestitve. Namestitev, večerja in nočitev.
2. dan
Vinci – San Gimignano – Siena
Po zajtrku se bomo ustavili v vasici Da Vinci, kjer so v Castellu Guidiju razstavljene makete umetnikovih izumov. Obiskali bomo muzej Leonarda da Vincija, ki je zelo zanimiv in poučen, prav tako pa se bomo odpravil na posestvo, posajeno z oljkami, kjer je njegova rojstna hiša. Po ogledu se bomo odpravili v San Gimignano, malo srednjeveško mestece na hribu v pokrajini Siena, ki je posebno zaradi stolpičev, ki so vidni že z nekaj kilometrov oddaljenosti. Zaradi številnih stolpičev, obzidja in lege, mu pravijo srednjeveški Manhattan. Mesto je znano tudi po belem vinu »Vernaccia di San Gimignano«, ki ga pridobivajo iz trte, ki raste v okolici. Mestece je pod Unesco zaščito, v 11. stoletju pa je bilo naseljeno z vitezi templjarji. Privoščili si bomo »gelato«, najboljši čokoladni sladoled na svetu in obiskali vse štiri trge v mestu. Proti večeru pa nas čaka raziskovanje Siene, mesteca, ki se skriva za ohranjenim in obnovljenim mestnim obzidjem in ki se ponaša z najlepšim srednjeveškim trgom v Evropi, s stolnico s slikovitim pročeljem in krstilnico. Namestitev, večerja in nočitev.
3. dan
Monte Olivieto – Pienza – Chiusi – Chianciano Terme
Po zajtrku sledi ogled opatije Monte Oliveto Maggiore, ki je skrita med cipresami na pobočju gričev toskanskega podeželja. V samostanu si bomo ogledali čudovite freske (Sodome, Luce Signorelli), obiskali cerkev, knjižnico in muzej. Popoldan se bomo ustavili v Pienzi, idealnem renesančnem mestu, ki ga je po sugestijah papeža Pija II. zgradil arhitekt Bernardo Rossellino. Poleg za italijanski prostor zelo nenavadne, še gotsko zasnovane notranjščine stolnice, stoji mogočna palača Piccolomini, ki se s svojo arhitekturno podobo zgleduje pri sočasnih florentinskih palačah. S terase palače se odpira krasen razgled na slikovito okolico. Na poti v letovišče Chianciano Terme se bomo zvečer pomudili še v Chiusi in obiskali arheološki muzej, ki slovi po dragocenih najdbah iz bližnje etruščanske nekropole. Mednje sodita poleg žara in sarkofagov tudi lepa etruščanska in grška keramika. Sledijo namestitev, večerja in nočitev.
4. dan
Cortona – Arezzo – Slovenija
Zjutraj se bomo odpravil v kraj Cortona, s prekrasno lego na pobočju sredi oljčnih gajev. Mestece je zelo staro, saj je nekoč sodilo v pomembno zvezo dvanajstih etruščanskih mest. Še vedno ga obdaja mogočno obzidje, znotraj pa nas bo navdušilo s popolnoma ohranjeno srednjeveško arhitekturo in nadvse živahnim vzdušjem glavnih trgov: razgibani Trg republike z mestno hišo, mogočni Signorellijev trg (Cortona slovi tudi kot rojstni kraj velikega renesančnega slikarja Luce Signorellija) z gledališčem in Pretorsko palačo. Nato pa bomo nadaljevali do Arezza, nekdanjega etruščanskega mesta Arretium, kjer sta se med drugim rodila tudi znamenita Mecen in Petrarca. Tu si bomo najprej ogledali cerkev sv. Frančiška, ki slovi po stenskih slikarijah mojstra Piera della Francesca. Freske s prizori iz legende najdenja pravega križa sodijo v sam vrh zgodnjerenesančnega slikarstva. Obiskali bomo tudi srednjeveško cerkev Pieve di Santa Maria, ki ima zanimivo romansko fasado. V njeni bližini je Piazza Grande, trg, ki ga je zasnoval domačin, sloviti pisec, arhitekt in slikar Giorgio Vasari in velja za enega najbolj harmonično oblikovanih v Italiji. Od tod se bomo mimo rojstne hiše slavnega pesnika Francesca Petrarce podali do stolnice, ki sodi med najlepše gotske sakralne stavbe v Toskani. Notranjščina triladijske bazilike hrani številna dela srednjeveških in renesančnih umetnikov. Prosto, nato pa povratek proti domu, kamor bomo prispeli v poznih nočnih urah.

 

  • prevoz s turističnim avtobusom, cestnine, parkirnine in ostale pristojbine,
  • zunanje oglede po programu,
  • 3x nočitev z zajtrkom v sobah 3*,
  • 3x večerjo,
  • osnovno nezgodno zavarovanje potnikov,
  • vodenje in organizacijo potovanja.
  • soba 1/1.