Banja Luka – Jajce – Konjic – Mostar – Medžugorje

 • Država:
 • Trajanje: 3 dni

 

1. dan
Slovenija – Banja Luka – Jajce – Konjic
Odhod v jutranjih urah iz dogovorjenega kraja. Vožnja s turističnim avtobusom v smeri Zagreba in naprej do Banje Luke, središča Srbske Krajine, ki leži na bregovih reke Vrbas, na mestu, kjer divja, planinska reka preide v nižinsko reko na poti do svojega sotočja v reko Savo. Pravijo ji krajiška lepotica, mesto mladosti, zelenih alej, športa in lepih žensk. Ogledali si bomo trdnjavo Kastel, se sprehodili mimo Narodnega gledališča, Banjaluške biscupije, stavbe RS,… Prosto za prve prave bosanske »čevape«, nato pa bomo nadaljevali do Jajca, kjer se reka Pliva po čudovitih slapovih visokih 30 m, izliva v reko Vrbas. Sledi sprehod po mestu, kjer bomo videli Hadži-Muharem džamijo, Hadadan džamijo, Esme-sultanije džamijo, Hram boga Mitrasa,  Katakombe, Omer-begovo kučo,…. Vsekakor si bomo ogledali tudi Muzej II. zasedanja AVNOJ-a. Prosto, nato pa bomo nadaljevali v smeri Konjica, kjer sledi namestitev, osvežitev, nato pa večerja in prijetno druženje. Nočitev.
2. dan
Konjic – Mostar
Po zajtrku si bomo v Konjicu ogledali podzemno atomsko zaklonišče, ki ga preprosto imenujemo Titov bunker. Nahaja se 280 m pod zemljo in ga sestavlja veliko število prostorov in 12 blokov, ki so opremljeni za sestanke, pisarne, predsedniški prostor, spalnice itd. ter podprt z energetsko oskrbo, rezervoarji z vodo in gorivom. Nekoč strogo varovana skrivnost bo zagotovo vredna ogleda. Od tu se bomo odpravili vzdolž reke Neretve do kraja Jablanice, ki je znana po veliki bitki na Neretvi iz II. sv. vojne, imenovani ”bitka za ranjence, nato pa bomo nadaljevali v Mostar, ki leži na strmi obali reke Neretve. Po želji najprej prosto za doživljanje bosanske kulinarike, nato pa se bomo sprehodili po slikovitem mestnem jedru, ki se ponaša s številnimi džamijami, mostovi, kopališči (hamami), cerkvami, čaršijami, kjer se prepletajo orientalski in mediteranski vplivi. Obiskali bomo med vojno porušen, a na novo zgrajen stari kamniti most, ki ga je leta 1566 zgradil Mimar Hajrudin in se sprehodili po orientalskem delu Mostarja ter po »kojundžiluku« s številnimi kavarnami in obrtniškimi delavnicami. Nekaj prostega časa, nato pa se bomo odpravili v hotel, kjer se bomo namestili in odpočili, ob dogovorjeni uri pa odpravili na večerjo v tipično bosansko restavracijo. Druženje pozno v noč in nočitev.
3. dan
Mostar – Blagaj – Medžugorje – Slovenija
Po zajtrku nas čaka krajša vožnja v Blagaj in nato na Vrelo reke Bune, kjer reka Buna pride na plano in ustvarja lepote, ki jih premore le narava in kjer je mogoče opazovati bisere orientalske bosanske arhitekture. Tu so daleč nazaj v preteklosti derviši zgradili »tekijo«, katere ostanke lahko opazujemo še danes. Po ogledu in po popiti pravi bosanski kavi se bomo od tu odpravili naprej v romarsko središče Medžugorje, kjer bo nekaj prostega časa za samostojne oglede in obiske sakralnih spomenikov.  Po želji vzpon na »Brdo ukazovanja« ali pa kosilo v lastni režiji, nato pa bomo nadaljevali do Slapov reke Kravice na reki Trebižat, kjer bomo doživeli veličasten pogled na slapove, do katerih se bomo sprehodili in po želji odpočili na terasi restavracije. Morda že zadnji »čevapi« in že bomo na poti proti domu, kamor bomo prispeli čez polnoč.

 

 • prevoz s turističnim avtobusom, cestnine, parkirnine in ostale pristojbine,
 • zunanje oglede po programu,
 • 2x nočitev z zajtrkom v hotelu 3*,
 • 2x večerjo v restavraciji,
 • lokalno vodenje v Banja Luki,
 • lokalno vodenje v Mostarju,
 • 2x večerjo v restavraciji,
 • vstopnino v Titov bunker,
 • turistično pristojbino v Medžugorju in na Slapovih Kravice,
 • osnovno nezgodno zavarovanje,
 • vodenje vodnika z licenco in organizacijo potovanja.
 • enoposteljna soba.