Balaton – Budimpešta – Szentedre

 

1. dan
Slovenija – Lenti – Heviz – Radapuszta – Budimpešta
Odhod ob dogovorjeni uri in vožnja v smeri Lendave ter naprej po Madžarski, čez znano nakupovalno središče Lenti, kjer se lahko ustavimo na tržnici, kjer je mogoče kupiti prav vse. Po postanku sledi vožnja do kraja Heviz, znanega letoviškega mesta. Sledi sprehod do največjega termalnega jezera v Evropi, za katerega je značilno zdravilno blato z dna jezera in temno roza lokvanji. Po ogledu še krajši postanek v katerem izmed tipičnih madžarskih lokalov za kavico in domači štrudelj, nato pa nadaljevanje po južni strani Blatnega jezera, do Radapuszte. Tu se bomo ustavili pri puščavskih jezdecih, imenovanih »čikoši«, ki nas bodo pričakali z »welcome drinkom« in prigrizkom, nato pa nas čaka pol urni show s konji, po katerem se bomo napotili v 180 let staro vinsko klet, kjer se nahajajo najboljša madžarska vina iz 22 vinorodnih okolišev. Degustirali bomo 4 sorte vina, nato pa nas čaka kosilo (juha, zrezek z domačimi testeninami, solata, pita), in pol litra vina po osebi. Počasi se bomo odpravili proti prestolnici Madžarske, Budimpešti, kjer se bomo najprej odpravil na najvišjo točko Budimpešte, na Gellertov hrib, kjer naj bi se po legendah sestajale vse madžarske čarovnice. Nekoč je bilo morda res tako, danes pa vrh Gellertovega hriba oblegajo turisti, saj se s citadele odpira najlepši panoramski pogled na Budimpešto, tudi na Elizabetih most, ki prečka Donavo. Od tu se bomo odpravili v hotel, kjer se bomo namestili, osvežili in odpravili na večerjo v hotelsko restavracijo. Sledita druženje v hotelskem baru in nočitev.
2. dan
Budimpešta (budimski in peštanski del + Tropicarium)
Po zajtrku sledi raziskovanje prestolnice Madžarske, ki zaradi svoje slikovite lege, veličastnih kraljevskih in cesarskih zgradb predstavlja turističen cilj za popotnike iz celega sveta. Z zunanjimi ogledi bomo pričeli na Trgu herojev in mestnem parku z gradom Vajdahunyad. Celoten kompleks je bil postavljen ob 1000 letnici prihoda Madžarov v Panonsko nižino. Izpustili ne bomo tudi ostalih simbolov Pešte, kot so znameniti verižni most, ki je bil zgrajen v 19.st. in predstavlja enega največjih simbolov mesta. Sledijo zunanji ogledi neorenesančne bazilike sv. Štefana, ki predstavlja največji sakralni objekt v mestu ter stavbe Parlamenta, ki velja za enega največjih dosežkov budapeštanske arhitekture. Nato se bomo preselili na desni breg reke Donave, v predel mesta imenovan Buda. Zaradi raznih vpadov so utrdili grič, ki se dviga nad reko. S časom je znotraj utrdbe nastal novi Budim, ki je postal glavno mesto Madžarske. Danes je grajski kompleks ena največjih znamenitosti. Tu sta še Matjaževa cerkev, kjer so kronali Madžarske kralje in Ribiška trdnjava. Proti koncu dneva se bomo sprehodili še po znameniti Vatci utce in obiskali Tropicariuma, kjer si bomo ogledali morske pse, aligatorje, ribe različnih vrst, plazilce in druge živali iz vsega sveta. Sledi povratek v hotel, krajši počitek, nato pa se bomo odpravili v čardo, na večerjo in folklorni program, po katerem se bomo organizirano vrnili v hotel, možni pa bodo tudi kasnejši individualni povratki. Nočitev.
3. dan
Budimpešta – Szentendre – Blatno jezero – Slovenija
Po zajtrku se bomo odpravili v Szentendre, lepo baročno mestece, ki ga nekateri imenujejo »kolonija umetnikov in boemov«, predvsem slikarjev. Mesto je pod zaščito spomeniškega varstva in ponuja obiskovalcem raznovrstne užitke. Skoraj vsaka hiša v mestecu je spremenjena v atelje ali butik, kjer lahko najdete veliko zanimivih stvari in spominkov. Po krajšem ogledu in prostem času se bomo počasi odpravili proti Blatnemu jezeru, kjer bomo preživeli večji del dneva. Pot nas bo peljala po severni strani jezera do zanimivega in slikovitega polotočka Tihany, kjer bomo postali ob cerkvi, občudovali Blatno jezero v ozadju in se sprehodili po vasici, kjer bo tudi možnost za nakup tipičnih madžarskih spominčkov, tudi kakšne madžarske salame ali paprike (začimbe). Čakal nas bo le še kratek skok do vinorodnega območja Badascony, kjer se bomo okrepili s tipičnim madžarskim golažem (juho) in pristnimi madžarskimi vini (degustacija), nato pa nadaljevali do turističnega kraja Keszthely, kjer se bomo ustavili ob jezeru in gradu Festetics, katerega obdaja čudovit park, ki je zasajen s 70.000 cvetlicami, sredi katerih je velika fontana. Obiskali bomo tudi »marcipanov muzej«, kjer si bomo ogledali zanimive figure iz marcipana in si napolnili torbice temi sladkimi dobrotami, da razveselimo naše domače. Čakala nas bo le še vožnja proti domu, kamor bomo prispeli v večernih urah.

 

 • prevoz s turističnim avtobusom,
 • cestnine, parkirnine in ostale pristojbine,
 • zunanje oglede po programu,
 • 2x nastanitev v hotelu 3* na bazi nočitve z zajtrkom,
 • 1x večerja v hotelu, 1x večerja v čardi s folklornim programom,
 • obisk Radapuszte (sprejem, show, degustacija, kosilo),
 • obisk vinogradnika, degustacijo vin in golaž,
 • obisk muzeja z marcipanom,
 • osnovno nezgodno zavarovanje,
 • vodenje in organizacijo potovanja.
 • enoposteljna soba,
 • Tropicarium – skupina: cca 2100 FT.