Armenija, Gruzija in Azerbajdžan

 

1. dan
Slovenija – Erevan (Armenija)
Zbor potnikov na dogovorjenem mestu in organiziran transfer na sosednje letališče. Po opravljenih formalnostih sledi polet proti Armeniji (Erevan) in po pristanku transfer v hotel. Nočitev.
2. dan
Erevan – Zvartnots – Echmiadzin – Erevan
Po zajtrku bomo dan namenili ogledom v glavnem armenskem mestu Erevan. Obiskali bomo zgodovinski muzej na Trgu republike in si pogledali najpomembnejše stavbe, kot sta operni in baletni teater, nato pa obiskali spominsko obeležje na griču Tsitsernakaberd in v muzeju spoznali strašen genocid nad armenskim prebivalstvom v času otomanskega cesarstva, ko so Turki pobili milijon in pol Armencev. Pri spomeniku, kjer gori večni ogenj, se Armenci vsako leto 24. aprila zbirajo in prinašajo cvetje. Od tu bomo nadaljevali s panoramsko vožnjo na razgledišče Kaskade in monumentalnega kipa »matere Armenije«, ki stoji na prostoru zrušenega Stalinovega spomenika in predstavlja žensko z mečem v roki. Spoznali bomo tudi arheološko dediščino in si pogledali tempelj Garni, kjer bomo občudovali izkopane ostanke palače in slavni helenistični tempelj, nato pa še samostan Gehard, ki je vklesan v skalo. Pozno popoldan pa se bomo zapeljali še do dveh znamenitosti, ki na seznamu UNESCOVE svetovne dediščine, to je v Zvartnots, kjer si bomo pogledali ruševine cerkve iz 7.stol., ki je zgrajena v obliki tetrakoksa s štirimi apsidami, vsako obrnjeno v eno smer neba. V kolikor bo lepo vreme bomo občudovali vrh Ararata, nato bomo obiskali še Echmiadzin, nekdanjo prestolnico, ki velja za religiozni in duhovni center armenskega krščanstva, nekakšen armenski Vatikan. Pogledali si bomo katedralo Echmiadzin, ki se ponaša z zakladnico in jo je zgradil Gregor Razsvetljevalec. Dan bo pri koncu, mi pa se bomo počasi vrnili v Erevan, med potjo pa še slišali zgodbo o šahistu Garyu Kasparovu. Večerja v tipični armenski restavraciji z degustacijo svetovno znanega armenskega žganja. Nočitev.
3. dan
Erevan
Po zajtrku bomo nadaljevali z ogledi v Erevanu. Pogledali si bomo muzej Matenadaran, v katerem je zakladnica preko 15.000 armenskih, grških, perzijskih in arabskih rokopisov. Muzej je dobro varovan in ne prav simaptičen kot zgradba, do vrha pa vodi nešteto stopnic Pred njim pa se nahaja kip svetega Mesropa Mashtotsa, ki je leta 405 izumil armenske črke, ki jih uporabljajo še danes. Sedaj ima abeceda 30 znakov, nekoč jih je imela več, saj so tudi števila zapisovali s črkami. V Erevanu in turističnih krajih so imena zapisana tudi v latinici, da se tujci lažje znajdejo. Njihove črke so na pogled zelo lepe, a žal berljive samo Armencem.
Muzej skriva zaklade neprecenljivih vrednosti. Kadar so bile ogrožene zaradi nemirnih časov, so jih dobro skrili in na ta način ohranili. Nekatere so se nahajale tudi na drugih mestih, predvsem v armenskem Vatikanu, Echmiadzinu, ki smo ga že obiskali. V Erevanu se nahajajo od leta 1939, dvajset let pozneje pa je bil zgrajen ta muzej, ki nosi ime po izumitelju abecede.
Popoldan po želji prosto ali pa bomo obiskali tovarno odličnega armenskega konjaka. Večerja in nočitev.
4. dan
Erevan – Khor Virap – Areni – Noravank – Vardenyats Mountain Pass – Noratus – Sevan
Po zajtrku se bomo odpravili v dolino Ararat, v najbolj sveti kraj armenskega ljudstva. Obiskali bomo samostan Khor Virap, kjer je bil nekoč zaprt patriarh Gregorij (Gregor Razsvetljevalec), ki je po izpustitvi pokristjanil armenskega kralja Tiriates III. in posledično je Armenija postala prva krščanska država. Samostan leži le 200 m krivično postavljene, močno zastražene, turške meje, ki je odrezala velik del armenskega ozemlja. Od tu bo čudovit pogled na vse tri biblijske gore, na Mali Ararat, Veliki Ararat z višino 5.165 m.n.v.m, ki ležita na turški strani ter goro Aragac, ki je ostala na armenski strani. Vse tri gore so ugasli vulkanski stožci. Glede na to, da je Veliki Ararat zaradi višine celo leto pokrit s snežno odejo, bo idila še toliko večja. Po ogledu bomo nadaljevali v Areni, kjer bomo degustirali armenska vina, nato pa nadaljevali čez prelaz Selim (2.410 m.n.v.) in si ogledali karavansaraj, ki se nahaja na nekdanji svileni poti, nato pa prispeli v Noravank, do samostana, ki se nahaja v kanjonu, ki ga obdajajo rdeče skale in tako doživeli najbolj spektakularno pokrajino v Armeniji in videli armenijske hačkarje – kamene obeliske. Od tu bomo nadaljevali do kraja Noratus, kjer si bomo ogledali pokopališče z značilnimi križi, nato pa nadaljevali do jezera Sevan. Večerja in nočitev.
5. dan
Sevan – Dilijan – Akhtala – Tbilisi
Po zajtrku se bomo poslovili od Sevana in se odpravili v Gruzijo. Spotoma bomo obiskali gozdnato območje Dilijan in obiskali samostan Goshavank, zgrajen med 11. in 13. stoletjem, ki je znan po svoji edinstveni vrsti hačkarjev. To so kamniti blogi z reliefi armenskega križa in drugimi orgamenti. Nadaljevali bomo pot do samostanskega kompleksa Haghpat iz 10. stoletja, ki velja za pravo mojstrovino armenske srednjeveške arhitekture in je uvrščen na Unescov seznam svetovne dediščine. Sledi vožnja do mesteca Akhtala s samostanom iz 13. stoletja in ostanki trdnjave, ki je branila območje pred napadi Turkov, nato pa do meje z Gruzijo in popoldan prihod v Tbilisi, ki je od nekdaj predstavljal stičišče vzhoda in zahoda, Evrope in Azije. Odpravili se bomo na sveto goro Mtatsminda, od koder je lep razgled na stari in novi del mesta, nato pa v hotel. Večerja in nočitev.
6. dan
Tbilisi
Po zajtrku se bomo odpravili na raziskovanje gruzijske prestolnice, ki so jo nekoč imenovali Tiflis in je tudi največje in glavno mesto Gruzije, ki leži v kotlini reke Kure, med obronki okoliškega hribovja. Spoznali bomo burno zgodovino mesta, saj je bilo skoraj trideset krat porušeno. Sprehodili se bomo po starem mestnem jedru, imenovan Kala, nad katerim kraljuje mogočna trdnjava Narikala iz 4. stoletja, nekoč perzijska citadela. Pod trdnjavo, ki kraljuje nad starim mestom, je skrita še ena posebnost Tbilisija – žveplena kopališča. Voda, bogata z žveplovim vodikom, ima tukaj zdravilne učinke, ki jih poznajo že stoletja; po legendi naj bi se prav zaradi njih ustanovitelj mesta Vakhtang Gorgasali odločil sedež države prenesti v ta del in od tod tudi ime mesta, saj Tbili v gruzijskem jeziku pomeni topel. Staro mestno jedro pa se je razširilo do reke Mktvari. Sprehodili se bomo do klifa nad reko, najstarejšega dela mesta iz 5. stoletja, mimo antičnih cerkva, perzijske mošeje, do starih ulic z značilnimi lesenimi balkoni, vse do področja s številnimi priljubljenimi termalnimi kopališči. Iz starega dela mesta ob reki se bomo napotili do kipa Mati Gruzije (Kartlis Deda), ki v eni roki drži čašo vina, s katero pozdravlja prijatelje, v drugi pa meč, s katerim odganja sovražnike in se ustavili v utrdbi. Videli bomo katedralo Sioni – katedralo Device Marije, v kateri hranijo križ iz vinske trte, povezan z lasmi svetnice Nine, prve znanilke krščanske vere v deželi. Izpustili tudi ne bomo bazilike Anchiskhati iz 6. stoletja, gledališča Rezo Gabridaze Marionette, mosta Miru, ki nas bo zagotovo prevzel ter zapora, v katerem so bili zaprti mnogi gruzijski in ruski revolucionarji, med drugim tudi Maksim Gorki. Obiskali bomo tudi znamenito naselje Abanotubani, ki je pod zaščito Unesca ter narodni park Tusheti, ki se nahaja v bližini prestolnice. Proti večeru pa bomo obiskali Nacionalni muzej z izredno lepo in bogato zbirko, ob kateri se zavemo bogastva zelo stare gruzijske kulture, zvečer pa se sprehodili po Aveniji Rustaveli v središču mesta, kjer si bom privoščili večerjo v tradicionalni gruzijski restavraciji.
7. dan
Tbilisi – Mtshketa – Svetitskhoveli – Gori – Uplistsikhe – Ananuri – Tbilisi
Zjutraj se bomo odpeljali do nekdanje gruzijske prestolnice Mtshketa, ki je pomemben verski center, saj naj bi tu hranili Jezusovo tuniko, v katero je bil odet pred križanjem. Obiskali bomo samostan Jvari (Džvari), kar pomeni križ, simbol nove krščanske vere, ki je pod zaščito Unesca. Sledil bo ogled enega od najstarejših krajev v deželi – Svetitskhoveli, kjer je bila prva lesena cerkev zgrajena takoj po priznanju nove krščanske vere. In ker vino še danes pijejo duhovniki po vseh krščanskih cerkvah kot del obreda, ga bomo poskusili tudi mi. To ne bo običajno vino iz steklenic ali sodov kot pri nas, ampak nam bodo bio-vino nalili v glinene skodelice iz amfor, ki so vkopane v zemljo v njihovi vinski shrambi. K temu pa bomo zaužili še izjemno okusno domačo hrno, kruh, pecivo in še domača vodko. Po tem bomo obiskali bomo tudi katedralo Svetiškoveli, največjo v Gruziji ter samostan Samtrava, nato pa pot nadaljevali do kraja Gori, ki je znan kot rojstni kraj diktatorja Stalina in po želji obiskali njegovo rojstno hišo in muzej, vsekakor pa se bomo ustavili na gorijski tržnici. Potem sledi ogled klifnih sten nekdanjega jamskega mesta Uplistsikhe, ki je cvetelo že pred našim štetjem. S teras tega mesta je odličen pogled na reko Mtkvari, glavno prometno žilo v tedanjem času poleg ”svilne ceste”, ki je tekla tod mimo. Od tu je vladala tudi kraljica Tamara in njena blagajna je bila bogatejša od angleške kraljeve blagajne. Ogledali si bomo dvorano za poganske rituale, podzemne vinske kleti, teater, cerkev, bivalne prostore. Nato se bomo odpravili še v Ananuri, kjer si bomo pogledali samostanski kompleks, ki ga sestavljata dve cerkvi in trdnjava, z razgledom na vodni rezervat Zhinvali. Kompleks slovi po najlepših primerih gruzijske umetnosti, izklesane v stene cerkve. Sledi povratek v hotel, večerja in nočitev.
8. dan
Tbilisi – Tsinandali – Sighnaghi – Azerbajdžan
Po zajtrku se bomo odpeljali v vinorodno pokrajino na vzhodu, Kakheti, ki slovi kot zibelka vina. Najprej bomo v Tsinandaliju obiskali posestvo lokalnega princa Aleksandra Chechavadzeja iz 19. stoletja. Ogledali si bomo njegovo hišo, v kateri je urejen muzej in uživali v izjemnem razgledu na Veliki Kavkaz in dolino Kakheti. Obiskali bomo lokalno vinsko klet, kjer bomo poizkusili različna vina, nato pa nam bodo postregli z še z okusno domačo hrano – šašlikom, gruzijsko različico nabodal. Po kosilu pa bomo vožnjo nadaljevali do srednjeveškega mesta Sighnaghi, mesta muzeja. Mesto je doživelo svoj razcvet v času kralja Erekleja II., ko je imelo kar 23 stražnih stolpov. Iz tega kraja v dolini Alzani je dobro vidno veličastno gorovje severnega Kavkaza. Mesto je ohranilo svojo prvotno podobo in obiskovalcem ponuja čudovit razgled na okoliške gore Kavkaza. Zatem bomo obiskali samostan Bodbe, kjer je grobnica sv. Nine, krščanske oznanjevalke iz 4. stoletja, ki je zaslužna za pokristjanjevanje Gruzije in nadaljevali v Azerbajdžan. Sledi namestitev, večerja in nočitev.
9. dan
Shaki – Mingechaur – Lahij – Shamakhi
Shaki je eden najpopularnejših in starih naselbin Azerbajdžana. Kot amfiteater ga obkrožajo visoke gore in hrastovi nasadi in dolgo časa je veljal za pomembno postojanko na svileni cesti. Shaki ima še vedno tovarno svile, ki je v času Sovjetske zveze veljala za največjo tovarno svile Lenin v takratni državi, žal je sedaj zaprta. Obiskali pa bomo poletno Khanovo palačo z veličastno 24 metrov dolgo fresko, albansko cerkev in po lokalnem bazarju. Od tu bomo nadaljevali v Mingechaur in občudovali še zadnje kavkaške vrhove. Prispeli bomo v mestece s številnimi vodnimi izviri, ki tvorijo vodne bazene in so med turisti poznane kot morje. Mesto je bilo nekoč pomembno trgovsko središče Svilene poti in dom mnogih azerbajdžanskih pesnikov. Od tu bomo nadaljevali do male vasice Lahij, do katere vodi le makadamska pot, ki je edini stik z zunanjim svetom. Leži na 1211 m.n.v. in v njej živi skupnost perzijsko govorečih vaščanov. Sprehodili se bomo do slapov in trdnjave Javanshir, nato pa nadaljevali pot v Shamakhi, kjer sledi namestitev, večerja in nočitev.
10. dan
Shamakhi – Lahich – Qobustan – Baku
Po zajtrku se bomo odpravili vasico Lahich, ki velja za enega najlepših delov Azerbajdžana, saj leži ob vznožju Kavkaza, ki s svojimi rekami, slapovi in jezeri navdušuje. Vasica je poznana po rokodelskih obrteh (lončarji, kovači, rezbarji,…) Sprehodili se bomo ob starodavnem kamnitem vodovodnem sistemu iz 16. stoletja in obiskali muzej starih preprog, nato pa se odpravili v Qobustan, ki je nekakšen muzej na prostem. Pogledali si bomo starodavne poslikave v skalah in blatne vulkane, ki ob zabavnih zvokih proizvajajo blatne curke. V bistvu gre za divjo vulkansko pokrajino z več kot 700 kraterji, ki so izoblikovali Qobustan, Azerbajdžan in Kaspijsko jezero. Po ogledu sledi vožnja v Baku, večerja in nočitev.
11. dan
Baku
Po zajtrku bomo raziskali azerbajdžansko prestolnico, ki se terasasto dviga nad Kaspijskim morjem, ponaša pa z bleščečimi stavbami, mošejami, starim mestnim jedrom, ki je del svetovne dediščine Unesca, neštetimi trgovinicami in bazarji, kjer med drugim prodajajo tudi slikovite azerbajdžanske preproge. Baku je glavno mesto države Azerbajdžan in tudi največje mesto v državi Azerbajdžan. Gre za mesto, v katerem je veliko zgodovinskih objektov ter veliko tehnoloških modernih objektov, po katerih je postala znana država Azerbajdžan. Ogledali si bomo stari Baku s karavanseraji, palačo Širvanašeh, srednjeveško utrdbo, deviški stolp in bazar, ki nam bo pričaral svet iz 1001 noči ter moderni del mesta, kjer je opaziti blišč, moderno arhitekturo in bogastvo kavkaških šejkov (država je bogata s t. i. ”črnim zlatom”). Mesto se ponaša s parki, fontanami, promenadami in elegantnimi restavracijami in postaja pravi biser Kavkaza. Obiskali bomo tudi polotok Apšeron z zoroastrskim svetiščem in naravni park Qobustan, kjer so našli kamenodobne jamske poslikave in petroglife, na Yanar dagu pa bomo lahko opazovali blatne vulkane. Sledi vrnitev v hotel, večerja in nočitev.
12. dan
Baku – Slovenija
Prosto do odhoda na letališče. Po opravljenih formalnostih pa let proti odhodnemu letališču in po želji organiziran transfer domov.

 

 • letalski prevoz in letališke takse,
 • transfer po programu,
 • 10x nočitev z zajtrkom v hotelu 3*,
 • večerje po programu,
 • vse vstopnine po programu,
 • steklenico vode na dan,
 • lokalno vodenje,
 • osnovno nezgodno zavarovanje,
 • slovensko vodenje in organizacijo potovanja.
 • soba 1/1,
 • E-visa za Azerbajdžan,
 • napitnine.