Argentinski tango, Brazilska salsa in piranhe iz Amazonke

 

1.-2. dan
Slovenija – Buenos Aires (v)
Ob dogovorjeni uri transfer na eno izmed sosednjih letališč. Po opravljenih formalnostih polet proti Buenos Airesu. Po pristanku ogled mestnega središča in najbližjih četrtih. Sprehodili se bomo po Plazi De Mayo, kjer je veliko zanimivih kolonialnih stavb, med njimi sta katedrala in palača Caso Rosado, od koder je Evita Peron nagovarjala oboževalce. Avenida de Mayo nas bo pripeljala do mogočne vladne palače, v predelu San Telmo, pa si bomo pogledali, kje so v začetku 19. stoletja divjali ulični boji. Nastanitev v hotelu v mestnem središču, počitek in osvežitev, nato pa se bomo odpravili na večerjo dobrodošlice v pristanišče Puerto Madero, kjer se evropska kultura meša z modernim stilom. Nočitev.
3. dan
Buenos Aires (z, v)
Po zajtrku bomo nadaljevali z ogledi najimenitnejšega, najbolj pisanega in skrivnostnega mesta Južne Amerike, ki ima najširšo avenijo na svetu – Avenija 9. julija, sredi katere stoji obelisk, ki je najpomembnejše shajališče po končanih nogometnih tekmah. Sprehodili se bomo po La Boca, ki je tudi rojstni kraj Maradone in najbolj barviti predel umetnikov in boemov. Je prizorišče strasti Argentincev, kjer se združujejo glasba, ples in ljubezen. Ustavili se bomo ob El Obelisco, ki se nahaja na trgu republike Plaza de la Republica, kjer je bila prvič razprta argentinska zastava in ob stolpu z uro v delu Retiro, ki ga imenujejo Torre Monumental. Obiskali bomo četrt Recoleta, ki je znana po pokopališču, kjer si lahko počitek privoščijo le najbogatejši. Postali bomo pred najbolj obiskano grobnico, grobnico Evite Peron, ki še vedno velja za ljudski idol. V predelu Microcentro bomo videli znamenito Casa rosado – Roza hišo, kjer je množice prav tako nagovarjala Evita. Ogledali si bomo tudi Teatro Colon, ki velja za najlepše na svetu, le za nekaj dolarjev si bomo privoščili sprehod po sobanah in odrih teatra. Obiskali bomo San Telmo, očarljiv predel mesta z bohemskim pridihom. Tu je prava Latinska Amerika in tu so številne restavracije, med njimi El Nivel. Ker je Buenost Aires mesto, ki nikoli ne spi in ker je večerja šele na vrsti po deveti uri zvečer in ker se šele po enajsti odpro pivnice, bomo za kratek čas skočili v hotel, da si naberemo moči za nočni obrok »asado«, na žaru pečeno kvalitetno govedino in za dobro rdeče vino. Nočitev.
4. dan
Celodnevni izlet v notranjost (z, k, v)
Po zajtrku se bomo odpravili na celodnevni izlet v notranjost, na eno izmed domačij, ki jih imenujejo estancias. Spoznali bomo tradicionalno življenje gavčev, se naučili jahanja in se naužili veselja ob predstavi tradicionalnih plesov in glasbi. Tekom dneva pa nam bodo postregli s kosilom in jedmi iz žara, kot so empanadas, asado, … Pozno popoldan povratek, vendar še ne v hotel, ampak na večerjo in predstavo tanga in se tako prepustili strastem ujetim v ritme. Kdor ta dan ne bo preživel z nami, ga bo užival po svoje in se nam šele zvečer pridružil na večerji in predstavi tanga. Nočitev.
5. dan
Buenos Aires – slapovi Iguazu (Argentina) – Iguazu (z, v)
Po zajtrku se bomo odpravili na letališče in poleteli do Iguazu. Po pristanku nas bo pot vodila do Iguazu National Park, ki se nahaja na tromeji Argentine, Brazilije in Paragvaja, na sotočju rek Parana in Iguazu. Mogočne slapove, ki so od leta 1986 vpisani na seznam UNESCO-ve naravne dediščine bomo najprej spoznali na argentinski strani, ko se bomo do njih sprehodili po stezicah bujnega tropskega gozda, vse do Vražjega žrela. Enkratno doživetje slapov bodo popestrila tropska divjina, polna metuljev in mravljinčarji. Po ogledu sledi namestitev v hotelu, večerja in nočitev.
6. dan
Slapovi Iguazu (Brazilija) – Rio de Janeiro (z, v)
Najlepši razgled slapov bomo doživeli iz brazilske strani, zato bomo po zajtrku z ogledi nadaljevali še na tej stran. Popoldan pa se bomo odpravili na letališče in poleteli proti Rio de Janeiru, ki je eno najbolj razgibanih mest na svetu, stisnjeno med strme griče in obale Atlantika. Po pristanku sledi transfer do hotela, na najbolj znani plaži Copacabana. Nastanitev in osvežitev, nato pa odhod na večerjo na slavno plažo Ipenema, v restavracijo, ki je znana po specialitetah iz žara. Nočitev.
7. dan
Gora Corcovado – tropski gozd Tijuca – plaže (z, v)
Po zajtrku se bomo odpravili na celodnevni ogled Ria. Na Corcovado, od koder si Jezus ogleduje najbolj fotogenično mesto na svetu, se bomo odpravili z vlakcem. Skoraj štirideset metrov visok Jezusov kip spada med sedem svetovnih čudes modernega sveta. Peljali se bomo čez območje tropskega gozda Tijuca, ki je največji gozd na svetu znotraj urbanega naselja. Pod vznožjem pa bomo obiskali botanični vrt, ki se ponaša z več kot šest tisočimi rastlinskimi vrstami, nato pa nas bo pot vodila v mestno središče, kjer si bomo pogledali katedralo in pa še največji stadion na svetu – Maracana. Izpustili ne bomo niti sladkornega stožca, ki se bohoti nad zalivom Guanabara, kamor se bomo povzpeli z gondolo. Od tu bomo uzrli celoten Rio s peščenimi plažami, ki ga na eni strani obdaja Atlantik in razvejana obala, na drugi strani pa s pragozdom porasle gore. Zvečer pa se bomo odpravili na Samba show, saj je prav zaradi njega Rio največje karnevalsko mesto na svetu. Vročekrvni plesalci nam bodo popestrili večerjo, razigrane plesalke pa nas bodo popeljale v nepozabne ritme. Nočitev.
8. dan
Rio de Janeiro (favele, plaže) (z, v)
Po zajtrku se bomo odpravili še na pol dnevni izlet v pravo Brazilijo, le nekaj kilometrov vstran, v izjemno revno, umazano in nevarno predmestje, tako imenovano favele, da porušimo stereotipe in da spoznamo »pravo Brazilijo«. Je kraj, kjer se je rodila samba in kjer so nastale prve karnevalske skupine, danes pa ga obvladujejo do zob oborožene skupine, vključene v trgovino s kokainom. Popoldan pa bomo namenili počitku, poležavanju na soncu in kopanju ter sprehodu po znamenitih plažah Ria. Večerja v hotelu in nočitev.
9. dan
Rio de Janeiro – Manaus – Amazonija (z, v)
Po zajtrku bomo poleteli do Manausa, ki mu pravijo tudi urbana džungla sredi pragozda. Po pristanku bomo napravili panoramski ogled mesta, med katerim bomo videli Teatro Amazonas, zaradi katerega je mesto dobilo naziv tudi Pariz džungle. Bogataši so si zamislili tržnico, ki naj bi bila kopija Les Halles v Parizu, postavili so Mercado Adolfo Lisboa ter iz rumenega kamna iz Škotske zgradili carinarnico Alfandega. Sprehodili se bomo po tržnici, kjer bomo opazovali manj znane vrste rib, ki jih ribiči vsako jutro pripeljejo iz različnih rek in kanalov Amazonke in sadje z imenom, ki ga bomo prvič slišali ter najrazličnejša indijanska zdravila, ki pozdravijo vse težave. Številne kolonialne stavbe in palače danes sijejo v pastelnih barvah, zaradi česar Manaus ni le priča sijajne preteklosti, ampak se vse bolj uveljavlja kot izhodišče za raziskovanje porečja Amazonke. Po ogledu se bomo odpravili do pomola Amazonke , ki se v tem mestu razteza kar na petih kilometrih širine in od tu izpluli ter se podali proti našim lodgom – hotelskemu naselju. Motorni čolni Eolne, nas bodo popeljali po Amazonki, ob kateri se razprostira največji deževni gozd na svetu. Tu živi največje število plazilcev, ptic in insektov, tu pa še vedno živijo številna indijanska plemena. Nastanili se bomo v Amazon Villageu, v lodgih, ki so grajeni varno in za amazonske razmere konfortno. Po večerji se bomo podali na nočno vožnjo, kjer bomo oprezali za krokodili in uživali v nočnih glasovih džungle. Nočitev.
10.-11. dan
Amazonija (z, k, v)
Po zajtrku se bomo odpravili »srečanje voda«, na kraj, kjer se Rio Negro (Črna reka) zliva v svetlejšo reko Solimões (Amazonka). Zaradi počasnega toka reki tvorita zanimivo mejo črno-belo in se združita šele po šestih kilometrih. Črna barva reke Rio Negro je posledica kislin trohnečega rastja v kolumbijskih močvirjih, kar povzroča tudi revno rastlinsko in podvodno življenje. Solimões je hitrejša, bolj hladna in kremne barve zaradi obilnega mulja, ki ga pritoki odplavljajo iz Andov. Gre za resnično edinstven prizor. Vzdolž obale Rio Negra bomo opazovali revna naselja favle in pa bencinske črpalke na splavih, kjer se ladje oskrbujejo z gorivom. Rečni delfini so bili prvi prebivalci Amazonke, ki nas bodo spremljali v tem delu reke in nam izrekli prav prisrčno dobrodošlico. Naslednji dan se bomo po želji podali v pragozd. Seznanili se bomo z živalskimi in rastlinskimi vrstami, še posebej z zdravilnimi rastlinami in po kosilu obiskali amazonsko vas, kjer živijo caboclos in morda celo lovili piranhe. Sredi pragozda bomo preživeli še en čaroben dan in noč, po kateri se bomo zavedali, da smo lahko srečni, da nam je bilo dani doživeti marsikaterim očem skrito bogastvo matere zemlje. Pred slovesom od Amazonke pa bomo nepozaben večer preživeli ob opazovanju sončnega zahoda in skušali strniti vtise nepozabnega dne in prisluhnili nočnim pticam in žabji svatbi, ki nas bo popeljala v spanec. Nočitev.
12.-13. dan
Amazonija – Manaus – Slovenija
V zgodnjih jutranjih urah se bomo odpravili na letališče v Manaus in naprej do veznega letališča, preko katerega se bom vrnili domov. Na letališču slovo od sopotnikov oz. za doplačilo organiziran transfer do doma.

 

 • letalski prevoz in letališke takse (vkalkulirane 374 EUR),
 • zunanje oglede po programu,
 • 8x nočitev hotelih 3/4*,
 • 2x nočitev v lodgih v Amazoniji,
 • obroki po programu,
 • vstopnine: Teatro Colon, NP Iguazu, botanični vrt in katedrala v Riu ter stadion Maracana, botanični in zoo vrt v Manausu in Indijanski muzej,
 • celodnevni izlet na ranč,
 • poldnevni ogled favel v Rio de Janeiro,
 • vlakec na Corcovado in gondola na sladkorni stožec,
 • Tango show v Buenos Airesu,
 • Samba show v Rio de Jeneiro,
 • transfer v Amazonijo,
 • angleško govorečega lokalnega vodnika,
 • osnovno nezgodno zavarovanje,
 • vodenje in organizacijo potovanja.
 • enoposteljna soba 460 EUR,
 • napitnine (po želji),
 • na kraju samem izstopne takse 30 USD,
 • prevoz na in iz letališča: cena odvisna od števila potnikov in kraja odhoda oz. povratka.